Jump to content

Akumulatori

121 replies to this topic

#101 Miroslav'91

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 530 posts
  • MestoAleksandrovac-Bg
  • VozimSprint Exactly

Posted 17 December 2016 - 02:26

Ma kurbla je zakon kad je hladnije. Ja i da hocu ne mogu da stavim veci od 6-7Ah (uglavnom su otprilike oko 120A startne struje svi koje sam gledao), a ovaj novi od 6Ah i 130A vec posle dan-dva stajanja ne moze da upali kad je hladno.

#102 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 17 December 2016 - 10:07

E, to je ono sto ja govorim ...sve je to tako sto je Dajteh kazao , ali nije problem u tome ...problem je u samom accu sto ne drzi struju ...prazan na mrtvo , ne mrdne ni pokazivac goriva , niti upali lampicu na instrument tabli , kao da ga nema ....vec koja godina za redom cim padne temperatura ispod desetak stepeni , ne moze da upali na dugme ....i nisam dobio odgovor na pitanje - da li su takvi akumulatori podlozni reklamaciji ?

#103 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 17 December 2016 - 15:45

Ja i dalje tvrdim da za tesko zimsko paljenje okrivljujete accu a u stvari je problem u kineskim instalacijama loseg kvaliteta ili u nekom potrosacu koji ispije accu u roku od 5 zimskih dana.

Evo, nisam palio skuter tacno 3 nedelje, acu je onaj isti najobicniji od 4ah za 1500din, star 3 godine. Skut stoji parkiran pred zgradom, acu je u njemu, nije cak ni pokriven. Danas nam je tem nesto malo ispod 0, reko hajd bas da upalim, neka odradi malo...

Provozao sam se 500 metara do pumpe, da doduvam gume i nazad. Nije radio ukupno ni 10 minuta, temp se popela na 20c. Svako sledece paljenje je kao leti, samo na dodir...

Goggy, ta spravica je extra, a i vise puta sam cuo kako i c-tek radi i ozivljava, u svakom slucaju je dobro imati taku spravicu. Kakve su im cene?

#104 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 17 December 2016 - 20:02

Zavisi i o akumulatoru. Evo ja sam ove sezone navalio na jednu seriju akumulatora i samo sam njih ugradjivao.

Prvo formiranje i nalivanje kiseline nakon cega odstoji 30min.
A zatim kacenje na punjac sa samoodrzavanjem, na 12h.

I tako odradim svakoga, kad vidi jednog nije izdrzao par dana, a vec nakon sedmice je zavrsio u djubru.

Ili isti akumulatori, isti postupak, isti skuteri, isto punjenje i sad dosla zima, a jedan odapeo skroz, a drugi ko novi. Znaci sve moji skuteri, znam kako se koji vozi i pratim situaciju od pocetka do kraja.

Makar na karb skuterima bi morao potrajati bar 2, 3 sezone, jer njega nista ne trosi u voznji, osim stop lampe, i zmigavaca.

#105 Grale

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,500 posts
  • MestoKC
  • VozimDitech

Posted 19 December 2016 - 13:12

Treba izvuć kablove s akumulatora, negdje ispod skutera i stavit đek, tako da se na brzinu bez skidanja ičega može prištekat punjač. Neki motori čak i imaju tako tvornički napravljeno.

#106 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 19 December 2016 - 14:27

Ko ima uticnicu za upaljac u skutercetu, samo nadogradi musku na punjac i eto ga dzek za odrzavanje bez skidanja poklopca akumulatora.

#107 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 20 December 2016 - 09:38

Na tu ideju sam i ja dosao , samo sad me uhvatila zima , pa nista od toga , prehladno je za radove ...svejedno mi ne gine novi s proleca ....kod mene koliko godina - toliko akumulatora...mogu samo da biram kako da se zovu ...

#108 Depe

Find Sexy Womans from your town for night

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,239 posts
  • MestoNew York
  • VozimAprilia sr 50 2006.

Posted 20 December 2016 - 12:19

Dobar blog o akumulatorima sve dobro i strucno objasnjeno.

http://akumulatori-d...ri.blogspot.rs/

#109 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 20 December 2016 - 15:54

View PostDepe, on 20 December 2016 - 12:19, said:

Dobar blog o akumulatorima sve dobro i strucno objasnjeno.

http://akumulatori-d...ri.blogspot.rs/
Pročitao.. poučno, mada ima više brbljanja nego relevantnih podataka.

#110 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 20 December 2016 - 17:39

Ma, nema veze , vazno je da svako iznese svoja misljenja i iskustva ...niko od nas nije neki poseban strucnjak , ali svi imamo neka iskustva i znanja , pa kakva god da su ...

#111 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 12 December 2017 - 20:16

Ovoga sam resio da sacuvam do proleca , da vec jednom prestanem da svake godine kupujem novi ...Unibat - sad se vise ne vozi , zimske radosti su pocele , izvadio sam ga i na rezimu odrzavanja je ...stoji danima na punjacu , preklopljen je punjac na punjenje preko sijalice , vuce tek koji mA , sad cu ga iskljuciti , pa za dan - dva opet i tako do nekog Januara - imam registraciju , pa cu morati da ga oteram na tehnicki ...u servisu mi nikada ne pada ispod 6-10 stepeni , ni kad je najhladnije napolju , tako da je pogodno za odrzavanje akumulatora uz povremeno dopunjavanje ...

Sasvim je upotrebljiva ona Mariova ideja sa sijalicom koja ogranicava punjenje u pocetnim trenucima kad je prazan accu najzedniji , sto moze da ga kosta glave ...- krivljenja celija i sl. ja to koristim vec godinama od kad je Mario to stavio na forum , tako da imam preklopni prekidac 1-0-2 , prvi polozaj za punjenje akumulatora od kola , nula iskljuceno i drugi polozaj za punjenje preko sijalice za ogranisenu struju punjenja - male akumulatore , od skutera...to funkcionise ...

#112 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 December 2017 - 21:29

Ave cezare, samo da su nam alumulatori u malo boljem kvalitetu, gde bi nam kraj bio

#113 Branko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • MestoBeograd
  • VozimAprilia Sportcity One

Posted 12 December 2017 - 21:47

Meni trenutni akumulator traje vec 4 godine (Exide). Redovno kontrolisem nivo elektrolita i povremeno ga dopunim sa punjacem, u sezoni voznje.
Zimi mi stoji u toploj prostoriji, prikacen na "pametni punjac".

Edited by Branko, 12 December 2017 - 21:48.

#114 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 13 December 2017 - 09:30

Ti si Branko imao retku srecu da natrefis na dobar i uz pravilno zimsko odrzavanje moze da potraje ...skoro svi moji koje sam imao tokom godina , a to je svake godine po jedan , ne prezive zimu i mora novi ...kad sam kupio s proleca , vec na jesen sa prvim hladnim danima pocne da pokazuje znake slabosti , a zimi ako stoji takav , padne mu napon na 7-8 V ,i s proleca je gotov ...

Na takav jedan ( dobar) je natrefio i Aca , koliko se secam da je prosle godine pisao o tome da je upalio posle nekoliko dana stajanja pred zgradom , na minusu ...e to je stvarno cudo i retko je ...al` eto i to se desi ...

#115 Depe

Find Sexy Womans from your town for night

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,239 posts
  • MestoNew York
  • VozimAprilia sr 50 2006.

Posted 13 December 2017 - 09:52

Meni obican aku LP gel kiselinski, potrajao 3 sezone. Sad je ispustio dusu na kraju ove trece sezone, nije ujutru mogao da upali ali je posle u toku dana palio sasvim normalno.

#116 Branko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • MestoBeograd
  • VozimAprilia Sportcity One

Posted 13 December 2017 - 14:26

Iz iskustva sam shvatio da se akumulator treba dopunjavati i u toku sezone, bez obzira sto ga vozim skoro svaki dan. Otprilike jednom u mesec ili dva ga stavim na punjac. Isto radim i sa akumulatorom u autu. Ima dosta potrosaca i tesko moze da se napuni do 100% bez obzira na dobijeni napon sa reglera.
Obavezna je i kontrola elektrolita bar dva puta u sezoni jer lakse ispari nego na auto akumulatorima.

Predhodni akumulator je zeznuo neispravni regler i neki Einhell-ov punjac koji je davao jacu struju od dozvoljenog, pa je "kuvao".

#117 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 05 January 2018 - 12:01

Ovoga Unibata cu izgleda sacuvati ...na rezimu je zimskog odrzavanja par dana je na punjacu , par dana skinut , kad se setim , malo ovako , malo onako ...posle par dana merim : 13.6 V ...;u top formi je ...

#118 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 02 April 2018 - 11:21

E, sto sam srecan...ovo je prvi posle dugog niza godina kojega sam sacuvao ...nosio sam ga na sestomesecnu kontrolu , na testeru se pokazao da je u top formi ...spremnost 94 % ...naravno , takav je i u praksi , pali na prvo verglanje...sad jetoplo vec , ocekujem dobar rad tokom cele sezone , a sa prvim hladnim jesenjim danima opet na rezim odrzavanja , mozda doceka i sledecu sezonu , ali to je daleko da o tome pricam ...

Akumulatori na E- scootu su isto odlicno podneli zimu , koliko ce trajati tesko je reci , olovno- kiseli izdrzavaju oko 1000 ciklusa , teoretski to jeoko 3 godine . ali to se ne zna , nekad sam ih dobro ispraznio , a nekad predjem tek nekoliko km dnevno i samo se malo dopune ...

#119 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 09 May 2019 - 09:56

Hmmmmm....evo ovo gore zadnje što sam napisao pre oko 5-6 nedelja višene važi ....posle kontrole koja je bila kao da me urekao , počeo je otežano da pali , ima struje za jedno ili dva alnasovanja , a onda pad i nema šanse ...počeo sam pre vožnje da ga držim malo na ispravljaču i onda upali ...ali to nije rešenje ...hoću da pali kao treba ...acu je na kraju druge godine , do isteka garancije ima još malo , koja nedelja ...zakonski rok je dve godine ...e Bogami ću da im to reklamiram !!!

Nisam bolje mogao . zimi je bio na režimu održavanja , a sad evo na proleće , pa sad u maju sa ovim hladnim i vlažnim danima ne pali ...čim odstoji dan - dva - tri , umorno vrti i nema šanse da upali , a da kurblam neću i ne mogu ...E, ću da im reklamiram !!! :moody:

#120 Djomla

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 493 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimFocus i Bandit

Posted 09 May 2019 - 15:23

Reklamiraj normalno...ja moj nosim na servis svakih 6 meseci i zadnji put mi rece da je malo oslabio.U zadnje vreme jedva okrece tako da cu i ja na reklamaciju.

14 user(s) are reading this topic

0 members, 14 guests, 0 anonymous users