Jump to content

Peda R king H2o

• This topic is locked This topic is locked
62 replies to this topic

#21 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 02 November 2017 - 17:56

Mora da ima sa donje strane expanzione posude jos jedno crevce koje ide ka hladnjaku, kroz njega u stvari dolazi tecnost i odrzava nivo u boci. Znaci 4 izvoda na hladnjaku i 2 na boci.

#22 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 02 November 2017 - 18:48

Nema, gledao sam ovaj sistem kod pede i ja sa čuđenjem, dakle ppsudica ispod sedišta jeste ekspanzioni sud, ali se u njoj ne zarobi vazduh iz sistema, čak je pozicionirana niže od hladnjaka...

#23 Bata

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • VozimPeda H2o

Posted 02 November 2017 - 20:49

To znaci da antifriz koji se nalazi u posudi ne sluzi nicemu, na hladnjaku se nalazi na "grlu" cepa tanko crevo i kaci se na posudu ispod sedista i to je jedina veza sa posudom, dva creva klasika kao kod svih vozila, sa unutrasnje strane ima termo prekidac i ventilator.
Tako da gledajuci u sve to, posuda mu dodje kao "kao slepo crevo"
I gledajuci po netu glava od aeroxa ima dva izvoda a kod mene nema :blink:

#24 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 02 November 2017 - 20:56

Ta dva izvoda na glavi od aerox-a su izvodi za grejanje karburatora..

Posuda ima ekspanzionu ulogu, kada se prelije voda usled zagrevanja onda se popuni posuda i sabije vazduh, dok kasnije kada se ohladi pritisak vazduha vrati višak tečnosti u sistem...

Kažem jedina mana u odnosu na piaggio, minareli i ostale je što se u posudi ne vrši samoodzračivanje sistema u toku cirkulacije, za tu ulogu mora biti onako kako ti je Aca objasnio i mora biti u najvišljoj tački, npr iznad hladnjaka...

#25 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 02 November 2017 - 23:11

Da da jasno je, ako je ispod nivoa hladnjaka onda pritisak sabijenog vazduha u posudi ima ulogu regulacije nivoa tečnosti kako je Mario i opisao. U tom slučaju je potrebno pridrzavati se oznaka nivoa (ne sipati preko max) i čep na boci mora da bude u ispravnom stanju.

#26 Bata

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • VozimPeda H2o

Posted 03 November 2017 - 15:04

Cep na boci antifriza i ulja je naj obicniji kao oni plasticni za staklene flase samo ima rupicu na sebi
Probacu da slikam pa ako se bude videlo okacicu slike.

#27 Bata

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • VozimPeda H2o

Posted 03 November 2017 - 15:21

Attached File  image (1).jpeg   1.35MB   7 downloads

View PostBata, on 03 November 2017 - 15:04, said:

Cep na boci antifriza i ulja je naj obicniji kao oni plasticni za staklene flase samo ima rupicu na sebi
Probacu da slikam pa ako se bude videlo okacicu slike.

Attached Files

#28 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 03 November 2017 - 15:48

Onda si u pravu, ta posuda služi samo da kad prelije pokupi tečnost, da je ne bude po nogama... Nikakvu drugu ulogu nema..

#29 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 November 2017 - 16:55

Kako je čep najobičiniji kad ima oprugu i sistem (sigurnosni ventil) za ispuštanje viška pritiska?

Dobar je to sistem, vidi se da je i grlo od metala-aluminijuma, to je sistem pod pritiskom i mora čep da bude ispravan.

#30 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 November 2017 - 17:17

Da, ja sad tek vidim slike čepa boce i slike čepa za hladnjak. Mario je u pravu, boca je samo prelivna posuda...

#31 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 04 November 2017 - 05:37

Nikakve logike nema ako je niže pozicionirana ni kao ekspanziona posuda, jer bi se zarobio vazduh, a ti svakako ne možeš u nju da dolivaš... tako da je definitivno samo rezervoar za prekipeli antifriz, a ukoliko zafali ti moraš da dolivaš na hladnjaku..

opet jasno je da će zafaliti ako nema ekspanzionu, jer to što je prekipelo nema gde da se vrati.

Ekspanzija je vrv samo u gornjem predelu hladnjaka, mora negde biti merica dokle se sipa, i gledaj da bude uvek antifriz 50-50% zbog višlje tačke ključanja i manjeg isparavanja..

#32 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 04 November 2017 - 10:18

Tako je na vecini yamaha,vodu sipas u hladnjak,a ta boca sluzi samo da u nju prelije

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

#33 Bata

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • VozimPeda H2o

Posted 22 January 2018 - 20:41

Posto jos se nije zahuhtalo na poslu pa imam vise vremena koje bi odvojio za sredjivanje skutera za sezonu tako da imam i par pitanja.
Citao sam teme o sijalicama ali nekako se nisam snasao, kod mene rade oba fara kratko- dugo i sijalice su 2x35 h4 i letos posle voznje od 40-50 km u gradu radi ventilator i ostao bez struje. Cini mi se da su malo prejake sijalice a i ne svetle nesto.
Posto je losa vidljivost na suncu "kontrolka" zmigavaca moze li se iskoristiti zujalica od ulja.
I nesto lupka u samoj tabli na neravnom, da li bi to mogla udarati sajla tj ona cetvrtka inace buzir je zasrafljen nema lufta. Toliko je iritantno da imam osecaj kao gume da nema napred.

#34 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 22 January 2018 - 21:25

Jesi li siguran da i napajanje za svetla i ventilator na tvom skuteru idu preko akumulatora. Na 2t kinezima svetla idu direktno sa namotaja, napon je naizmenican i svetla nemaju veze sa akumulatorom.

#35 Bata

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • VozimPeda H2o

Posted 22 January 2018 - 22:47

View PostRazredni, on 22 January 2018 - 21:25, said:

Jesi li siguran da i napajanje za svetla i ventilator na tvom skuteru idu preko akumulatora. Na 2t kinezima svetla idu direktno sa namotaja, napon je naizmenican i svetla nemaju veze sa akumulatorom.
Da budem iskren struja na skuteru je za mene spansko selo, kontao sam da namotaji nisu doviljno jaki da bi to sve radilo. Nasao sam pdf na netu i pise da idu sijalice 12v 25/25v a takvih nema kod nas. E sad mozda je problem u regleru ali nemam cim da ispitam.

Послато са TA-1021 уз помоћ Тапатока

#36 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 23 January 2018 - 00:08

Sijalice ti idu preko reglera i napaja ih naizmenicni napon koji dolazi sa namotaja i ogranicen je na max 13-15VAC.
Za ventilator ima logike da ide preko akumulatora i on se napaja istosmernim naponom.
Ako si ostao u voznji bez akumulatora, moras proveriti regler da li puni akumulator uopste. A za a to ti treba merni uredjaj (voltmetar).

Regler kao komponenta ima 2 uloge:
- Prva da konvertuje naizmenicni napon sa namotaja u istosmerni i to na max 14.5VDC na recimo 5000 obrtaja koji se koristi za punjenje akumulatora.
- Druga komponenta samo ogranicava naizmenicni napon sa namotaja za sijalice koje se napajaju istim.

Jesi siguran da su 25/25W sijalice? Da nisu 35/35W 12V?

#37 Pakundza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 289 posts
  • MestoBorca
  • VozimBaotian Hero 125

Posted 23 January 2018 - 09:14

Sve ti Lauda napisao kako treba. Sijalice postoje 25/25w, i idu na neke skutere, jer kinezi trpaju sta imaju kad sklapaju skutere. Imaju neko cudno grlo i ima ih kod nas u Srbiji.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

#38 Bata

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • VozimPeda H2o

Posted 23 January 2018 - 14:57

Na sajtu pede (Ns) u katalogu pise da idu 25/25w sijalice a kod mene su 35/35w.

Послато са TA-1021 уз помоћ Тапатока

#39 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 23 January 2018 - 20:41

I kod mene su na phantomu dupli farovi, sijalice 25/35 w fabricke I nemam problema sa acc-om.
Pozicija po danu non stop, kratka navece, duga rijetko.Akumulatore kao na svim skuterima koristim Ups 7ah.Dozivjele su mnoge kritike ali meni po godinu sluze.Kostaju desetak €.
Bolje se pokazale nego kineske tmmp I slicno.Ne zelim ih reklamirati niti preporicivati samo iznosim iskustvo.Dugo mogu startovati I prezimiti.

BSalejunior

#40 Bata

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • VozimPeda H2o

Posted 15 February 2018 - 20:07

Malo se radilo oko skutera, pisao sam da me muci temperatura motora i da se ne gasi vetilator u gradu i vecoj brzini od 45kmh i prazan aku. Krenuo da zamenim atifriz i sipam crveni ali ajd da odma operem i hladjak, malo muckao krenula skrnavstina iz njega. Naspem razredjene sone kiseline i ostavim nekih 30-40min, kada sam istresao kiselinu izaslo je doliko smeca iz njega da nisam mogao verovati gde je to sve stalo. Tako da se nadam da ventilator nece vise morati da radi stalno i samim tim prazan aku.
Sto se tice boce za atifriz i sistema mogu reci da funkcionise, na samom cepu od hladnjaka na sredini (deo koji ulazi u hladnjak) ima "jednosmerni ventil" sa oprugom i prilikom hladnjenja antifriza stvara se vakum koji povlaci ventil i vuce vodu iz boce.
E sad citajuci temu od Nesa Bg nasao sam da idu rolnice 6.0g, da li uzeti malo lakse rolnice i koliko? Na skuteru je bulet auspuh ako to ima neke veze. I ako neko zna koji pogonski kais da kupim posto je sad neki kao sa mesalice za beton na njemu.
Izvinjavam se za duzinu posta.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users