Jump to content

E- Scooter by Alien

224 replies to this topic

#101 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 21 September 2018 - 17:10

Teorijski - da ...ali zaradjuje on jos od pre , vredan radnik ....sada je punopravni partner ...

#102 Spartak1980

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 12 posts
  • MestoDobanovci
  • VozimSve sem aviona

Posted 18 October 2018 - 21:07

Svaka cast , procitao sam kompletnu temu od prvog posta . Zasto zato sto vozim profesionalno kamione (specijalne transporte) trenutno u Holandiji za Holandsku firmu i tamo sam shvatio znacaj bicikle i elektro bicikle i elektro motora ,,,,,,,svi ih voze , Kada sam dosao na odmor u Beograd poceo da razmisljam o bicikli (zadnji put vozio kao dete bicikl) i naravno mnogo razmisljam bas o ELEKTRICNOJ BICIKLI, Da napomenem da imam auto, skuter PIAGGIO FREE i motor Yamahu (yamahu vise i ne vozim ,mnogo je volim ali stoji vise nego sto se vozi), elem kupim povoljno SCOTT biciklu sa vrhunskim menjacima shimano deore ,kocnice shi,ano ,lezajevi shimano ,a sva mehanika shimano i to top klasa, I tako sa 39 g sednem na biciklu posle 20-25 godina i odusevim se prvi dan 70 km biciklom(znam ni ja nisam verovao da nisam imao km sat ) i to predjem bez da sam se umorio i bio bolestan sutra i ako sam mislio da cu da umrem sutra kad sam shvatio koliko sam presao, Medjutim sutra sam bio normalan i pun elana da biciklu vozim i dalje, E sada kao sto rekoh bicikla je top klasa scott sa shimano opremom i MNOGO je povozna . Medjutim to me nateralo da razmislim o holandjanima malo vise jer se tamo bicikla vozi i zimi a i reko vam da sam zainteresovan za elektro bicikle . I tako google sve zna pocnem da se informisem i citam ,evo i tvoje iskustvo i definitivno sam odlucio da sledece prolece i ja uvedem elektro pogone u moje dvoriste.

Medjutim citajuci sve ovih 6-7 dana koliko surfujem a i upoznao sam par ljudi sa elektro biciklama , mislim da je elektro bicikla jos korisnija stvar od elektro skutera mada oboje imaju ogromnu prednost u voznji u odnosu na benzin i dizel.
Zasto elektro bicikli a ne elektro skuter
1 manji je laksi u slucaju kise unesi ga u autobus i kuci ili ne do bog nekog kvara
2. laksi samim tim veca autonomija ( momci koji voze el bicikle kazu da prelaze od 80-120 km u zavisnosti koliko brzo voze
3. bicikli sa 350-500w idu preko 55kmh kada se skine blokada mogu i do 75kmh
4,svoju biciklu sa kitom za elektricnu biciklu pretvoris u elektricnu za jedan dan i biras snagu motora i jacinu baterija (osnovna verzija je oko 200e)
5. mozda najvaznije KO NEMA DOZVOLU ne treba mu nikakva za el biciklu
6. mozes da se sluzis putem, trotoarem i biciklistickim stazama sto mislim da sa el skuterom ne bi mogao bar ne po biciklistickim stazama
7 posto je manji i laksi brze se i puni u proseku 4-5 sati mislim kapacitet baterije je manji pa se brze puni
8 u slucaju kvarova verovatno laksa zamena delova nego kod skutera

mana u odnosu na elektro skuter ne moze da se voze dvoje na jednoj

da se razumemo ne hejtujem tvoj skuter jer i ja razmisljam i o elektro skuteru i o elektro bicikli samo mislim da je bicikla jos bolje iskoriscena sva ta prednost elektro pogona . U svakom slucaju posle tvog posta sam jos vise ubedjen da terba da prosirim garazu i radionicu za elektro voxila koja planiram da pokupujem do sledeceg proleca.

#103 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 October 2018 - 08:16

Izbor je zaista veliki , meni je licno vise odgovarala scoot varijanta elektropogona , pre svega zbog platforme ispred nogu gde mi staje kofer sa alatom , sto kod bicikla nema , pa bi se morao snaci drugacije ...

#104 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 01 November 2018 - 17:33

Blizim se skoro 14 000 kilometara za malo vise od godine, kazem da ako ne racunam skidanje zadnjeg tocka , nisam ni jedan jedini saraf zavrnuo na njemu ...e, sad ono - skidanje zadnjeg tocka ...zasto ? od pre neki mesec muku mucim sa zadnjom unutrasnjom gumom , tocak nije tubeless i to je velika mana , mozda i jedina , drugo nema sta da se pokvari ...

Sta se desilo ? pre nekoloko meseci proglodjala se zadnja unutrasnja guma ...posto je motor u zadnjem tocku , skroz je do felne , jedino konstruktorsko resenje je posto ne moze ravan ventil , nego je na felni umesto prema dole izbusena rupa ukoso , pa ide kosi mesingani autoventil ...kod mene nema da se kupi nova , odnesem kod komsije vulkanizera da je ispegla , uradi on to lepo , ali na probi pocne da pusta na samom izlasku stabla ventila ...problem , ne moze da se uradi , bas mora nova ...Miso, ajd` na Net i surfuj ...Ima sajtova koji prodaju sve moguce vrste guma , popisem ne znam ni ja koliko brojeva , sve sto sam nasao i vrti ...niko nema to , ali posle dva - tri sata , vec izgubio nadu , ajd` proverice sutra ujutro u magacinu ...ujutro - IMA ! Ajd ` salji u Mitrovicu ...poslao resio problem ...to je neko kratko vreme trajalo , jednog dana izduvala , opet se proglodjala na slicno mesto kao prethodna ...a, lepo mi mati kazaka , naruci odma dve , ja nisam i eto opet problema ...ulepim onom flekom , bolje ne moze biti , drzalo dva - tri meseca , popustilo na fleki , mora u peglu ,,,odnesem kod vulkanizera , pri polusaju da odlepi postojecu fleku , pocepala se nepopravljivo , kaze preveliko za peglu , ne moze ...eto problema ponovo - nemam gume ...opet vrti one telefone , niko ziv nema na kraju dodjem do generalnog uvoznika koji distribuira svima , kaze sve sto su imali su prodali i da novog uvoza nece biti do proleca ??? Pa, sta da radim do proleca ??? A to sto su sve prodali , govori o tome kakvo je konstrukcijsko resenje ( lose ) i da ja nisam jedini koji ima problem ...ne mogu ja tu pogresiti , to mos` nanestiti samo kako se mora ...al` eto ...na kraju gubeci skoro svaku nadu da cu naci , nadjem MODERNA - ZRENJANIN , znam da su oni prodavali e- scootove , ajd `da probam ...nazovem - imate gumu ? IMA ! Daj , brate , salji odmah dve u Mitrovicu ! Sve dogovorim i za nepuna 24 sata guma stigla i namontirana ...eto , sad imam i rezervu ...

Koliko znaci strujni ...troskovi prevoza sa njime skoro da ne postoje , a zbog gume, Crni je bio na radnoj poziciji prinudno ...za nekoliko dana neoperativnosti strujnoga u Aliena je sipano 2x po 500 din .+ tezak za voznju po gradu ...eto , struja je buducnost ... :biker_scooter:

Edited by ALIEN SM, 01 November 2018 - 17:46.

#105 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 05 November 2018 - 15:27

Sad odmah zvekni fleku na mestu gde se proglodje. Onako preventivno...

#106 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 05 November 2018 - 17:52

pa, u pravu si , stavio sam bajlag preventive radi ...

#107 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 08 November 2018 - 09:31

Nije na odmet gumu dobro poprašiti puderom-talkom, onim dečjim pre montaže, smanjuje trenje između gume i felne tako da se guma teže oglođe. Radio sam to na APN-cu 90, mom, jer malo malo pa zadnja zvizne, isto se proglođe na felnu.

#108 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 08 November 2018 - 15:39

Uradio to ...

#109 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 03 January 2019 - 17:39

Eh , ja sa gumama , ko sa zdravljem ...pre nešto više od mesec dana , na putu neka grančica , nisam mogao da je izbegnem , preteram preko nje , kad sam preterao , sve mi se učinilo kao da je od živice ...jbg , sta je , tu je valjda neću ....vozio sam tako ceo dan , kad uveče zadnja guma legla ...PA GDE BAŠ ZADNJA ? ipak sam nabušio na tu živicu , jbem ti život , nema ni mesec dana kako je stavljena , to je ona sa kosim ventilom sto se teško nađe ...pa , ništa Mišo , skidaj točak , niko drugi neće ...skinem ,nađem rupu i odnesem kod vulkanizera , komšije Saše - evo ti je , pa u peglu , ja stavljam rezervnu , novu , a ova nek stoji popravljena ...nije hitno . naići ću ovih dana , ne žuri ...tako je i bilo , posle koji dan odem po nju ...ne vredi ne može , ja u peglu , sve kako Bog zapoveda i kako sam uhvatio za fleku i malo povukao , ona se odlepila , ne odgovara sastav gume , a to izgleda i nije gumas , ko zna šta je čim ne prima , više plastika , nego guma , uglavnom , ne moze , nije predviđena za popravku ...jbeš Kineze !!! Sad vozi na toj novoj , sreć da sam bio poručio dve ...sad moram opet poručiti bar dve , eto , samo što muku mučim sa tim gumama , sve drugo nisam zavrnuo ni jedan šaraf ...

Kilometraža - za 15 meseci sam prešao oko 15 000 km ...s tim što sam bio usporen sa onim povredama i zimom kad se slabije vozilo ...

Posted Image

#110 Pupo

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 244 posts
  • MestoZg
  • VozimArea51

Posted 03 January 2019 - 22:02

Baš je brutalna kilometraža. Ja da ne živim u brdu, vjerujem da bi razmislio o elektirčnom skuteru ili biciklu. Za na posao i vozanje do trgovine dušu dalo.

Što se tiče gume, probaj ju namonitirati i usuti ono mlijeko unutra, možda uspije začepit rupu.Ja sam od bicikla znao krpati i superljepilom, stavim kapljicu di je rupa i gore komadić zračnice. Nemaš što izgubiti, i tako je probušena.

#111 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 03 January 2019 - 23:03

Priča se da će da uvedu regu za elektro ciklove, kao i osnove poznavanja saob propisa za vozače.

#112 Pupo

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 244 posts
  • MestoZg
  • VozimArea51

Posted 04 January 2019 - 08:17

Pa meni je to opravdano. Rega sigurno neće biti skuplja od skutera od 50kubika, a stvarno je na cesti previše ljudi koji neznaju osnove u prometu, a da ne govorim koliko starih ljudi vozi te skutere a imaju problema s ravnotezom, a o vidu i refleksima da ne govorim.

#113 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 January 2019 - 12:10

Meni to nije problem , imam sve dozvole koje mi trebaju , a navikli smo na to da država stavi šapu na sve sto joj donosi lovu ...

#114 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 20 February 2019 - 12:43

Stigao Januarski račun za struju ...od ..1. 1. 2019 . svaki stan na svom računu ima stavku ZAJEDNIČKA POTROŠNJA , to je stepenišno svetlo i podrumsko ...deli se na 5 delova , moj deo je nepunih 150 din ...odatle sam izveo utičnicu za punjač za strujnoga ...150 din za mesec dana ? Sve sa stepenišnim svetlom ...koliko mu to dođe ? Opet nemam pojma , toliko je malo da opet ne mogu da izračunam ...Punjenje tek nekoliko dinara ...ta stavka praktično ne postoji u ovom slučaju ...eto , šta ti je budućnost .... :biker_scooter:

Usput, sjebo gumu danas ...otišao da platim gas za domaćinstvo , kad sam izašao prednja guma zalegla ,,,jbo gume , ko ih izmisli - bitte gur gur ,potrajalo skoro 40 min , jezik do pojasa...na svu sreću da je prednja sa ravnim ventilom , ta je 200 din , ona zadnja sa kosim je 500, a trenutno nemam rezervne u martu je kontigent na uvozu ...toliko su dobre i kvalitetne da su sve rasprodali ...kineska plastika ne može da se vulkanizira ni u pegli , kad se nabuši - bacaj i nova ...dal je Kinez ikad napravio šta da valja ?

#115 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 20 February 2019 - 21:20

Kako da ne "Kafuter"

#116 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 21 February 2019 - 16:10

Ne znam jesi nabavio ...sa tim sam zadovoljan , koristim ga maksimalno , baš danas sam kupio garnituru , ono veće pakovanje 200 din , to im je dobar proizvod ...

#117 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 22 February 2019 - 07:36

Možda kafuterom da zalepiš gumu, ... da nije neka tajna, kineska plastika kineski lepak

#118 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 24 February 2019 - 15:18

Žaliću se Si Đin Pingu kad bude došao ...Usput, pokloniću mu jednu Karolinu ... :D

#119 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 21 March 2019 - 11:38

Jbo sam mu mater ! Zapaliću ga !!! pre tri dana zadnja guma otišla ! Bila je sa ravnim ventilom , znam da je to kratkotrajno rešenje , ova je izdržala dosta dugo , skoro mesec i po dana ...Jedva sam našao na Netu , ima samo u Zrenjaninu , tek je stigao kontigent iz uvoza , poručim odmah dve , to je 500x 2 + poštarina . skoro 1400 din . hoćeš nećeš ...za nepuna 24 sata sve je smontirano , ja mislim da sam svetski prvak u skidanju i nameštanju točkova na E-* skuteru ...za sve ovo vreme koliko ga imam , a to je nepunih godinu i po , ako nisam bar jedno trideset puta to radio sa raznim, kombinacijama , nisam ni jednom ! Nije prošlo ni dva dana , sad je zadnja nova , pošto je dva , tri puta dokazano da se ne mogu krpiti ni u vulkanizerskoj pegli , vozim juče , ...prešao prugu , počeo da trese prednji kraj ... OVAJ PUT JE OTIŠLA PREDNJA GUMA ... Ta je izdržala oko dva meseca ! Na oko tri km od servisa , pošto mi ne pada na pamet da guram , povučem se što više unazad da što više rasteretim prednji kraj , noge nisko tik uz put da ne bi rokno i polako ...

Eto , gume su izrazito lošeg kvaliteta da nije njih ne bi imao šta da radim , i dalje nisam ni jedan šaraf na njemu zavrnuo , ali gume me ubiše , sreća njegova da ne pušim , pa nemam upaljač , zapalio bi ga ... :moody:

#120 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 March 2019 - 14:49

Reciklaža

12 user(s) are reading this topic

0 members, 12 guests, 0 anonymous users