Jump to content

MOJ automatic A- 3

697 replies to this topic

#541 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 18 May 2017 - 21:05

Ovo će biti interesantno... možda su na Tomos forumu to već radili, pa treba baciti oko...

Možeš Mišo i slikati koju fotku, nećemo se ljutiti :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

#542 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 19 May 2017 - 15:28

Bice sigurno kad bude pocelo da se radi ...za sada sam mu samo odneo delove i nacelno smo se dogovorili , verovatno cemo raditi sada od nedelje...

#543 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 01 June 2017 - 16:18

Neverovatno ! Gde su granice Tomosa ? Pre neki dan izmontirao sam onu obrtaljku na Airsalmatica , ali nikako da omotam kabel oko visokonaponskog od svecke ( poso je to ! ) ...uradim to , podesim preko S-1 i S-2 komande , to su iste one obrtaljke koje smo porucili pre neku godinu ...upalim i sve radi od prve ....( da i to bude nekad ) ...

Pre nekako sam bio na onom americkom sajtu Myrons mopeds gde sam puno toga saznao o Tomosu sto nisam znao i jos na nekoliko drugih sajtova na nekom od njih , ne secam se tacno kojem bilo je o kompletima koji se mogu naci za Tomosa ...za Airsala sport , to je ovaj koji je kod mene je pisalo da se vrti do 9800 RPM i da daje oko 5,5 Hp...

U mojoj varijanti , znaci kit + Bullet + PHBG 21 mm u kombinaciji sa gljivom + varijabilno paljenje na punom gasu je izvrteo u vise navrata preko 11 000 RPM , 11300-11400, a najvise 11600 RPM...najbolji opseg mu je izmedju 10 000- 11 000 RPM...mali je neverovatan ! To odgovara brzini od oko 75-80 km /h ...dok sam imao onaj Mikuni 16 mm ulicni radar me je u vise navrata presekao na 73 km/h ...sa ovim moze biti samo jos bplje ... moracete da mi verujete da je to stvarno tako , ne mogu da napravim video , ne usudjujem se da vozim jednom rukom i da snimam , zbog jako losih kocnica , zadnja ne koci skoro uopste , a samo prednja nije dovoljna za bilo kakvo ozbiljno zaustavljanje ...dok se ne sredi prednji disk nista od snimka ...

Bilo kako bilo , ova dobitna kombinacija vredi svaku paru , prevazisla je sva ocekivanja , prava mera za Automatica ... videli ste kako je to na reviziji pre Nove godine izgledalo posle desetak hiljada , kao prvog dana kad sam ugradio , ne pokazuje bilo kakve znake slabosti , ocekujem dug vek eksploatacije , vise od ovoga ne bi ni valjalo , bilo bi pogibeljno ...da pomenem , medju kitevima koji su bili u poredjenju bio je prikazan i cuveni GILARDONI koji moze da isporuci cak 15 HP ...ne mogu da shvatim koji su to umovi smislili , da bi neko to kupio mora biti jos udareniji od njih zbog zestoke cene , a to zahteva i promenu sportske radilice za A-5 koju po zestokoj ceni od preko 100+ evra prodaje Top racing ...to vam je ono - ko kupi skupi Gilardoni , dobije uz njega i mrtvacki sanduk po ceni od 1 dinar ...o indikacijama i merama opreza na ovakvo prevozno sredstvo nema ni reci ... :rip___:

Edited by Razredni

Nije OEM - PHBG je :)

#544 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 01 June 2017 - 16:27

:sexe19jx1: ga za taj OEM dok ne popusti... ne može da ne zna :)

#545 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 06 June 2017 - 20:17

Heh, prica od juce ...odem ti ja juce do jedne prodavnice u sklopu medicinske skole , prodaju vestacke ruke , noge , cipele , mozgove, i ne znam sta sve ne , za ovu moju boljku neke elasticne carape , unutra sa trgovcem majka i cerkica od desetak godina , sacekam ja da zavrsi sa njima nekoliko minuta ...ispred prodavnice Matic lep ko lutka , MOTINS , to su oni koje je Motins radio devedesetih godina , ovi Slovencima cilindre , a oni Novosadjanima delove , pa ovi sklapali ...ja izasao na vrata dok sam cekao i zagledam Motinsa ...njegov ocigledno ...to su oni sa masinom A-55 , sa uljnom pumpom i varijabilnim paljenjem ...imaju klipni usis , nemaju lamelarni ventil , ja sam za tu masinu rekao da su sa njom napravili dva koraka napred i jedan unazad , , varijabilno paljenje , uljna pumpa ++ , a klipni usis umesto naprednog lamelarnog ? ( - ) ...kad su ove dve otisle , pitam ga za ono sto sam dosao , kaze nema , ali uputio me gde ima i time zavrsili sluzbeni razgovor ...izasao ja , sedam na Airsalmatica , a on za mnom ,,,Ej, da te pitam sta je to , sta si to nabudzio ? Vidim ja tebe da zujis gradom na njemu ...Kazem ja njemu sta je to , ukratko opisem sta sam radio , ovo ti je ovo , ono je ono, uostalom sta da ti pricam evo ti sedi pa probaj , samo molim te, pazi , kocnoce su jako slabe , slabo koci ...osta ja da pazim na radnju i tako nema nikoga , sede ovaj i odlete...nema ga tri- cetiri minuta , vratio se sa suzama u ocima ...u jbt, pa ovaj leti ! Pa, jbi ga , sta si mislio ? to ti je to ...odusevio se , pa koliko kosta ovo , koliko ono i sve tako ...pa , jbg, moras uloziti par stotina evra ako hoces i imas...na njegovom Motinsu Del 14/12 stalno preliva , curi mu gorivo , ne drzi iglicasti ...pa , ako hoces imam ja 15/15 Kineza , vozio jednu sezonu , radio savrseno , dok ga nije zamenio PHBG ...dvadesetak evra , fizicki je isti kao i Dell, a malko je jaci , a meni prilika da se resim onoga sto stoji ...

Liveni tocak je skinut i kod Stanka je da resi ucvrscenje diska , privremeno je na Maticu zbicani tocak , kad bude gotovo ucvrscenje diska , ostavljam mu ga na par dana da se na cizmu zavari argonom nosac klesta , dalje se izradjuje u prohromu onaj most protiv uvijanja viljuske , a na kraju montiram hidraulicno crevo i rucicu - pumpu , to je moj posao ...bice ovih dana ...projekat je krajnje ozbiljan i mora se dobro odraditi ...

#546 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 06 June 2017 - 20:45

Tako je Mišo, samo napred, bezbednost je ispred performansi.

#547 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 06 June 2017 - 21:02

Da mora most, ja sam na devi osetio kada je disk proradio

#548 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 29 July 2017 - 09:48

Taj projekat je malo skrajnut zbog drugih problema sa kojima sam se borio , pre svega Alien , a i ostalo ...

Sluzim se Aiursalmaticom , ali nesto nemam srece ...pre godinak dana kako sam nabavio i izmontirao ono Iskrino AET varijabilno paljenje sve radilo dobro do pre dve-tri nedelje ....od tada troksuje da popiz***...jedva da je voziv ...upali na prvu kurblu , a kad se da gas troksuje , nekad toliko jako da ne mos krenuti , onda prokine pa ide ko lud , pa lenj na gasu kao kad je prebogat ...probao dve , tri svecke , simptomi isti , karb nije diran , znaci paljenje ...u tom kolu nema nista , krajnje je jednostavno u prostoru anker ploce osim namotaja za struju , samo citac -pick - up i nista vise ...napolju CDI - bobina i kabel svecice i svecka i to je sve ...

Zamena svecke nije pomogla , znaci CDI bobina ...to je ona sa dva izvode , nju nemam , a nije bas jeftina dvadesetak evra i vise , kako gde ...to sam gurnuo u stranu , imam sad dosta raznih drugih troskova ...,a i potrosio sam se za Aliena , to sam isfinansirao od svojih para . uplatu jos cekam ...ne mogu da nadjem jedan 6-voltni sistem , mozda sam nekom i dao , ne secam se ...hmmmm, ostaje mi da skinem kompletan sistem sa kultivatora ,on sad ne treba ...skinem to za petnaestak minuta , Iskrino belo paljenje 6/17 W, ali kad sam skinuo imam sta ida vidim ...kanall na magnetu skroz unisten , ne znam kako cu takav magnet na radilicu od Arsalmatica ...na kultivatoru je bilo srece da se namestilo kako treba pa je dobro radio tokom godina ...i kao sto sam mislio , po montazi , nece da upali , pomerilo se prilikom stezanja ....i posle vise pokusaja . to se sad ne moze vratiti ni na kultivator ...mora se popraviti...pa, nista spremim uslove za rad , to znaci aparat za varenje , namestim pogodno magnet i navarim ...nije bas lako , mali je prostor u konusu , ali uspeo sam nekako ...potom na radni sto , bjaks i obrusim visak glodalom , dijamantskom turpijom ocistim kanal za kajlu ...skoro sat posla , al ` jbg ...mali problem je pokupiti opiljke sa magneta od brusenja , oni ne smeju da ostanu ...mekom cetkom ih pokupim nekako na jedno mesto , tako se lakse odstrane , uspelo mi je ...na probi se pokazalo da sam dobro uradio , rukavac radilice je dobro prrihvatio magnet , stoji cvrsto i stabilno ...smontiram provizorno kurblu , bez dekla , ne ocekujem da upali , ali , gle cuda upalio od prve !!! Bas sam se iznenadio ...na probi niz ulicu sve OK ...ne trokira , vuce dobro , vec sam zaboravio kako to izgleda ...danas ga kompletiram , moci cu da vozim dok na nadjem novi CDI , jes da je instalacija 6- voltna , nema veze , to je privremeno ...vozi Miskoooo :biker_scooter: i na 6 volti ...

#549 Reloaded

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 153 posts
  • VozimSprint Filly

Posted 09 September 2017 - 18:27

Haha jos

Sent from my NEM-L21 using Tapatalk

#550 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 24 September 2017 - 20:20

Pre neki dan Airsalmatic u kvaru , ali kako je stigao E- scooter , imao sam vozilo za posao sto mi je jako vazno , pa je ovaj morao da ceka ...Nesto je pocelo da cangrlja u masini i sreca moja dase to desilo bas kad sam stigao njime u servis ...ajd da vidim sta je ...imam neki redak dar da gotovo fotografskim pamcenjem stvorim sebi sliku unutrasnjosti masine i sta bi moglo da bude na osnovu zvuka ...nije sa strane magneta , pre ce biti da je sa strane kvacila ...ispustim ulje nagnem ga malo na stranu da ne curi zaostalo , skinem dekl kvacila ...odmah vidim sta je u zvonu kvacila 1. brzine ima tri lamele , razjebali se stiftovi koji ih drze u lezistu i one delimicno ispale iz lezista i posto su blizu dekla strugale po njemu i otuda taj zvuk ...skinem kvacilo i da...te tri lamele su za zamenu - 400,00 din po komadu , stegnem sve to u mengele jedva nekako namaknem oprugu koja ih drzi , dosta tesko je to uraditi kad si sam , jaka opruga , ali uspeo sam...vratim staro ulje , dolijem jos malo ATF-a , ulje je pobelelo od nastruganog aluminijuma , al resio sam da tako vozim nekoliko dana da opere sve , pa cu ispustiti i sipati novo ...

Upalio je odmah , na prvu kurblu ...sve je ok , lepo prebacuje ...ajd , kad sam vec tu , malo je zapusten, da poradim malo na njemu ...neko vreme ne radi svetlo , ni jedno ...skinem far, ne valja leziste sijalice ...sta da radim ? poletujem zice sa sijalice i spojim na dovod - sve radi ...tako i na zadnjem svetlu , popravim stop svetlo i mikroprekidac na rucici , iako nije predvidjen za popravku ...za par sati rada sve sam ispopravljao i mali je uprkos teskom zivotu kod mene opet u top formi ...

#551 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 24 September 2017 - 22:27

Očas posla ti njega rešiš da funkcioniše, bitno da sve radi..Tu je računica, da služi uz minimalno ulaganja!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

#552 plameni

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,591 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPiaggio NRG MC2,Piaggio Zip

Posted 24 September 2017 - 22:32

Miso citajuci tvoje postove nakupio sam u radionici delove za istog airsal-matika.Eno lezi mi nov airsal kit,tora auspuh,dell 16/16 i jos gomila delova.Cekam zimu pa da pazarim neki dobar primerak A35 da imam sa cim da se zanimam zimus.Cekam i neku jasil radilicu za njega pa kad pakujem da bude sve novo.Inace imao sam na jednom A-3 skoro slican problem.Pukao nosac opruge i izasao van lamele i kacio o deklu.Zvoni kao kad bacis serpu niz stepenice😂😂

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

#553 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 25 September 2017 - 09:16

Ooooooo, Plameni , drago mi je da si se javio da si ziv ...dobro je ....

Pa, eto ja pre tri - cetiri godine slucajno naleteo na dobar primerak A- 5 , kao dobra osnova za rad i bas onakav kakav sam lovio i imam sve najbolje na njemu sto moze biti i postao je sasvim ozbiljna gradska trkalica ...Airsal 70, Nova radilica , Bulet reza, karb 21 mm, Paljenje Iskra varijabilno AET ...Vrti se ko pop**** izmedju 10 i 11 000 rpm , prevazisao je sva moja ocekivanja ...oko 6 hp ...vredi svaku paru ...oko 6 meseci liveni tocak stoji kod Stanka da se prepravi na disk , svi delovi su obezbedjeni , ali izdesavalo se svasta i meni i njemu ( umrla mu zena ) pa je to malo skrajnuto , ali bice ...

Nije ti to lose sa 16/16 , samo ja bi pre stavio , ako imas , a sigurno imas neki od skutera i izbacis ga napolje ko ja i preporodis se sto se tice skidanja i namestanja , ovako sa Dell-om se samo mucis ...jedino se mora napraviti kuciste lamelarnog ventila ,al to se jednom uradi i imas zauvek ...

#554 plameni

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,591 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPiaggio NRG MC2,Piaggio Zip

Posted 27 September 2017 - 22:40

Miso sto se karba tice nije mi ni padalo na pamet da ostane dole u kucici,ideja je da uzmem jos jednu prirubnicu od A5 i da je skratim skroz do ploce koja se kaci za cilindar i onda nadjem alu cev i izvarim da bi izbacio karb napolje.Ono je muka ziva kad stoji na svom mestu skinuti.Celu masinu spustati dole da bi uradio nesto oko karba,ma to je suludo.Napatio sam se skoro sa dva A35 oko karba

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Edited by plameni, 27 September 2017 - 22:41.

#555 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 29 September 2017 - 09:13

Uh , kad se samo setim toga ...znam da sam radio i bez spustanja masine , ali ide samo pod nekim uglom i mislim da sam odvrtao onaj dovod goriva zato sto je smetao , al posto se to nije radilo cesto , zaboravi se , pa opet mucenje , i na kraju se samo iznerviras ...lepo sam rekao - ja bi tog konstruktora sto je to tako smislio , osudio da svaki dan izvadi i namesti taj karb , da vidi kakvu je glupost smislio ...

No ,nema veze za mene je to proslost , od napravio sam od 3 mm bakarnog lima kuciste lamelarnog ventila , hartletovao bakarne cevi , pase od centralnog grejanja , parce gumene cevi i karb se skine i namesti za nekoliko sekundi , da ne pominjem koliko znaci sto su stelujuci elementi pristupacni ...ako neces da se zezas sa pravljenjem kucista ventila i cevima kao ja , kupi gotovu , naravno , vodis racuna o precniku da znas koji maksimalni difuzor mozes koristiti , to znas vec ..., najlakse ti je kao ja , nasadis gljivu , ne zezas se sa air boxom , onda bi morao da vozis bez onog lima sa strane , nelepo izgleda , ovo sa gljivom je najmanje invazivno , dekl ostaje , a karb sa gljivom bas sportski izgleda ...za matica sa velikim cilindrom je maksimalni difuzor 21 mm , toliko je kapacitet usisa ...ako stavis tako nesto , Matic sa Airsalom se pretvara u zver na putu...oko 6 Hp...obrijes svaku serijalu , nemaju sanse ... :)

#556 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 28 October 2017 - 15:58

E, J*** SAM MU MTR ! Vec jako dugo Airsalmatic troksuje , nekad ne mos terati ...znam sta je , najverovatnije riknula bobina - CDI ...nema sta u tom kolu , ako zamena svecke ne pomogne , a nije - ostaje samo ona ...na anker ploci ima cetiri namotaja za struju i pick - up , to prakticno gotovo da nema sta da se pokvari , bar ja nikad nisam cuo ...ostaje samo ovo sto sam rekao ...pre desetak dana porucim preko neta iz Nisa od Kocica bobinu , jeftinija nego kod mene za nekoliko stotina dinara i stigla za nepune dve hiljade ...medjutim kako sad retko vozim na benzin , gurnuo u stranu i nisam zamenio ...a, to je posao od nepuna pola sata sve sa pranjem ruku ...juce resim da odem do onog mog Stanka da konacno uzmemo meru za onaj disk za Airsalmatica i krenem njime do njega posle oko tri kulometra troksovanja , ali tako je isao vec zadnja dva- tri meseca , sad se iznenada ugasio ...probam da kurblam - nece i nece sta god probao ...naravno kad nece prvo ispod guzice druga svecka - isto , nece pa nece , ne daje nikakve znake zivota , a sve stoji kako treba ...E, sad , guraj Miso , kad nisi blagovremeno zamenio bobinu , nema sta drugo, goriva ima , ova je sad crkla na mrtvo ...

I sta cu ? Doguram ja to tako oko tri kilometra , nije bas ni blizu , noge mi zabrekle , nisam ja navikao da idem peske , skoro i da ne znam , usput povremeno pokusavam , ne bi li slucajno se smilovao da upali , a on nece , pa nece - ni da bekne ...da sam kojim slucajem pusac i da imam kod sebe upaljac , zapalio bi ga ...

Stignem tako do garaze , jezik do pojasa secera i vode da dodjem sebi , sad od onog posla kod Stanka nema nista , malo se odmorim , pa ajd` da menjam bobinu ...Kao sto sam i mislio dok nisam sve uradio i rasklonio , oko pola sata posla...pomozi Boze !KRES! Na prvu kurblu se odazvao ! Kao s pocetka posta - J sam mu MTR.! Pa , sam sam kriv sto to nisam uradio jos pre deset dana ...ide dobro kao i pre , nema vise troksovanja ....vozi Miskoooooo :biker_scooter: ...Gotovo - zavrseno ...

#557 asanin

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 136 posts
  • MestoNis
  • VozimTOMOS

Posted 06 November 2017 - 22:13

Bitno je da se kotrlja, i ja sam osposobio automatika da se malo vozim. Nego, od kog si kupio bobinu i da li je original ili Indijska? Ja sam iz Nisa, nema postarine... :)

#558 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 08 November 2017 - 20:21

Kocicnis, evo ti br telefona , pa ga nazovi 065/ 207-315-8 ...ne znam cija je , ne pise na njoj nista , a i bas me briga , upalio je odmah , a sta vredi na onoj sto sam imao sto pise made in Slovenija , kad je crkla na mrtvo , trajala godinu- dve...ova je 1600 din bez postarine, bas dobra cena i sa placenom postarinom mi ostala koja stotina , nije za baciti, a moralo je ...

#559 asanin

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 136 posts
  • MestoNis
  • VozimTOMOS

Posted 10 November 2017 - 10:15

Ova? https://www.kupujemp...74667-oglas.htm

#560 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 10 November 2017 - 20:21

da , to je ta , ali nisam od njega uzeo , ova je jos jeftinija ...

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users