Jump to content

MOJ automatic A- 3

697 replies to this topic

#601 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 09 October 2019 - 13:53

Mislim znamo mi koliko ide u stock-u na stock obrtajima, piše to u knjizi, al ajd čisto da proverim koliko je na 8600....

A šta misliš koliko ide na 11500 sa istim tim prenosom ?

#602 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 09 October 2019 - 17:26

Pa vidi, onaj ulični radar, ima ga na nekoliko mesta , preseče me na 73 km/h redovno , ali relacija je dosta kratka , kad bi imao još stotinak metara onda bi pokazao pravo stanje stvari ...sa onim gusanim verujem da je išao sigurno desetak manje , ne mogu da se setim ...

Ma , samo da stigne ono kinesko ., pa ćemo da vidimo , živo me interesuje , valjda će doći za dve -tri nedelje ...

Al dobro se sećam , ne govorim napamet , u dva navrata sam očitao 11 400 , a u zalegnutom položaju 11 600 ...nisam mogao da verujem ...

Eh , vratila se ženica s posla oko pet sati , još nije počelo da zalađuje , dan je bio lep i bukvalno je nateram da proba Matica ...sela ona , kres na prvu kurblu , drži saug desetak sekundi i teraj ...vratila se posle minut - dva , uh , kaže Matic jako lepo ide , vuče ko lud ...nije ga vozila ko zna kad , sigurno godinu i po možda i dve , ispod časti joj je , ne znam zašto i ne izgleda tako loše , jbem li ga ? Jako malo je ove sezone vozila i Crnoga , svega nekoliko puta , kaže nepouzdan ( i u pravu je ) nekad se desi da neće da upali , jebe ga accu preživeo garanciju , ušao u treću sezonu , neću sad da kupujem drugi , a i opet se desi da proklizava alnaser na bendixu , nekad uhvati , nekad ne , kad upali dobro ide , malo je upravljač kriv , stoji švege , to je ono kad je pao na mene , iskrivio se ...to bi trebalo videti šta je , da se ispravi ...ma, Crni postao krš , treba raditi na njemu , a svi slabo voze , ja imam alternativne prevoze ...Crni je ove sezone prešao tek koju stotinu , jako malo , dok je prethodnih sezona redovno prelazio 3000-4000 km ...Strujni mu ukrao ,,,

#603 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 09 October 2019 - 18:36

Vidi sad...

A35 u stocku ide 45kmh na 5750 o/min

Na 8600 je to 49% više odnosno 67Kmh

Na 11500 je duplo obrtaj dakle 90Kmh

A N B I L I V A B A L

jes ti svestan.. alo 90 GPS-a..

#604 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 10 October 2019 - 13:03

No Passaran

#605 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 10 October 2019 - 15:39

Nije mi iskopirao zadnji post pre tvog, ne znam zašto ...pa to sam i ja napisao da je u praksi malo drugačije ...ono što zasigurno mogu da kažem je da me ulični radar redovno preseče na 73 km/h , a da ulica ima dužine bilo bi možda još koji kilometar više , ali sigurno ne preko 80 ...

#606 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 10 October 2019 - 16:44

Onda ili laže obrtomer ili klizi kvačilo...

Mislim slažeš se samnom da je egzaktno sve, sve se meri, ali i kalkuliše, ti svi zupčanici u motoru su u linearnoj zavisnosti, daleko bilo da ovi takmičari ne vrte motore u 11 ili 12k ali su svi menjali prenos upravo zbog toga, pa se vrte tu negde oko 80 na tim obrtajima...

#607 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 10 October 2019 - 16:54

Slažem se , ali ništa dok Kinez ne potvrdi sve , strpićemo se ...pa kad budu jedan pored drugoga km sat i obrtaljka , videćemo šta kažu...

No , činjenica je da Airsalmatic ostavlja dobar utisak u vožnji , kažem da ne bi ni želeo više od njega ...od mene je dobio najbolje što je mogao i što postoji.... više od ovoga ne bi valjalo...želja mi je da kad se budemo videli da svi probate ... :)

#608 stevo

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 155 posts
  • MestoN.Sad
  • Vozimpantheon

Posted 12 October 2019 - 06:32

Interesuje me ta obrtaljka i podesavanja na njoj za 2t.

#609 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 12 October 2019 - 08:51

Ona crna , mala je jako jednostavna , imaš na njoj dva dugmeta S-1 i S-2 vrtiš u krug dok ne dobiješ ono što hoćeš...

#610 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 14 October 2019 - 17:16

Đope neka kupi novi cilindar , da se ne zajebava , to sad nije skupo , sasvim dobra ideja je ona koju sam ja zatekao pre nego što sam kupio Airsala ...gusani cilindar na fi 40 klip sa L karikom na kome su otvoreni prozori ...odlično je bilo odrađeno i išao je jako dobro...

Jovo , lepe ste obrtaje izvukli pri tome stanju stvari ima mesta za produženje prenosa , ako ima snage ,a kažeš da ima ...ja znam da postoji zadnji tuning zupčanik , čini mi se u Gemosu u Nišu ...

Ja vatam analogiju , sa ovim mojim Airsalom imam ga na 11 600 rpm , ulični radar me redovno preseče na 73 km/h , ali nemam dužine ulice , možda bi izvukao još koji km , ne znam ...kažem , očekujem da sa Alija stigne uskoro odometar - tahometer , pa će da potvrdi , videćemo šta će očitati...

Baš juče sam bio kod ovog mog prijatelja strugara Stanka , samo sa jednom namerom- da proba Airsalmatica ...nije ga bilo desetak minuta , bojao sam se da se nije negde spucao , vratio se sa suzama u očima , kaže da mali leti, jako lepo ide ...

#611 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 14 October 2019 - 17:29

S obzirom da vozimo kratke karting staze, ovaj prenos je ok za Adu Huju, gde smo postavili i rekord trke (najbrzi krug) sa njim.
Ali za ostale staze, kao sto su Kula, Jagodina i Autokomerc, ne treba duzi prenos. Mozda samo kraci. ili da ostane ovaj ali sa kvacilom. Trenutno je zbog kvara na radilici/kvacilu dan pred trke, kvacilo izbaceno i napravljen direktan prenos. Ne klizi nista, nema lamelu. Tako smo vozili trku. Sa dobrim kvacilom koje priklizne na niskim obrtajima, kao sto smo do sada imali, verovatno bi moglo i ovako da se tera na kracim stazama. Probacemo

73km/h je lepa brzina za automatik. Sa dve brzine, odlican brz moped za grad. Koji prenos trentno vozis?

Posted Image
Na slici sa strane , vidi se klip 42L sa rucno iskopanim rupama za A35 cilindar sto sam radio coveku za trke.

Edited by pajser9, 14 October 2019 - 17:42.

#612 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 14 October 2019 - 18:02

Prenos je stock , nisam ništa menjao , zadovoljan sam ovako , pošto nemam trkačkih ambicija , ne bih da pokvarim ubrzanje radi par kilometara više ...najbitnije mi je da me niko ne gura u stranu , a najlepše je kad voziš 30-40 i daš gas a on ubrzava ko lud ...a , zvuk pravi sportski ...

Da takav klip sam i ja imao u A-35 ideja odlična ...

#613 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 14 October 2019 - 18:23

Kod nas je prenos daleko kraci nego standardni.

A nesto ti se ne slaze racunica. 11.500 obrtaja i 73km/h sa standardnim prenosom, nece da moze....

Sa A5 menjacem i stock prenosom 26/22 je 9100 rpm
Sa A3 menjacem i stock prenosom 26/22 je 10.000rpm

Edited by pajser9, 14 October 2019 - 18:23.

#614 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 14 October 2019 - 20:01

Proracun koji imam je 99% tacan, poredio sam ga i sa obrtomerom. Kad se unese tacan obim gume pod teretom, dobija se isti rezultat kao i sa ispravnim obrtomerom.

ALIEN, ako zelis, izmeri obim tocka i pogledaj koji je prenos pa cu ti reci tacan broj obrtaja.
Maximalan broj obrtaja koji mozes imati na 73km/h sa A3 menjacem i prenosima koje je Tomos pravio je 11.000 obrtaja

To je prenos 26/24 (zadnji lacanik 24 zuba je redji od belog medveda, pa cisto sumnjam da to imas serijski)

#615 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 15 October 2019 - 16:58

Posted Image

#616 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 15 October 2019 - 18:44

Taj lancanik ne moze na tvoju alu felnu. Moze uz prepravke, ali ti rece da nisi nista dirao, da je serijski prenos. Dakle 22Z?

Edited by pajser9, 15 October 2019 - 18:46.

#617 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 16 October 2019 - 10:47

dakle konstatujmo za našeg druga Mišu ALIENA

ili mu ne ide motor na 11500 obrtaja, ili ne ide 73 nego 90 GPS-a sa serijskim prenosom, ili klizi kvačilo

dakle ANBILIVABAL

i najvažnije da se pojasni samo, da za tuning matika nije bitan "tuning" lančanik iz "Niš-a" sa manje zuba, naprotiv... ako se snaga dobija na visokim obrtajima kao što je slučaj kod Jove, onda je neophodno skratiti prenos, odnosno povećati nazad lančanik, jer je kako smo već gore i konstatovali stock, koji je namenjen brzini od 45Kmh na 5750 obrtaja predugačak, odnosno premala kubikaža-snaga agregata da to potera na visokim obrtajima....

a poslednja priča u lancu je koji je koncept kanala na tom Airsal-u i gde je njegov ciljani powerband sa tim prerađenim bullet-om na tomos izduvnoj grani... pa onda ne bi bilo loše to naciljati prenosom, kao što rade profesionalci, i proceniti koji je ukupni kapacitet snage iz tog koncepta te tako podesiti maksimalnu brzinu koja je sa akceleracijom u pravilnom balansu...

#618 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 16 October 2019 - 11:56

U, jbt, napao si me ko da sam ratni zločinac ...a,ja sam samo preneo šta je instrument očitao , nisam ja to napamet, s tim što sam se unapred ogradio da to u praksi nije tako , bez upuštanja u dalju polemiku dok ne budem izmontirao dolazeći instrument koji će očitati pravo stanje stvari ...osim toga ne mislim ništa menjati na prenosu , rekao sam da sam bez trkačkih ambicija, nisam čak ni gledao broj zuba , a znam izračunati prenosni odnos , toliko matematike ima u meni ne treba mi nikakav klinac ...ako treba mogu ja i glavom kroza zid ,glavom kršim znakove po Mitrovici, ko to može još , osim mene , hehehe... :D ...ko se još može pohvaliti time ?

A, za onaj Morini tork se nešto ne sećam ko i šta mi je pojašnjavao , kad sam ga od prve nabo kako treba i bez ikakvih prepravki , seo je broj na broj ...UNBELIVABL ? :)

#619 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 16 October 2019 - 13:35

Što bi moj bata Cvele rekao.. "idi bre, ipak smo mi ozbiljan forum"

#620 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 16 October 2019 - 18:23

I moj je bata Cvele . laka mu zemlja ...spuštamo loptu u ovoj nepotrebnoj polemici, nemoj me samo u Hag da igram šah sa Mladićem i Karadžićem, molim te.. :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users