Jump to content

MOJ automatic A- 3

697 replies to this topic

#661 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 16 January 2020 - 15:44

Te male obrtaljke su stigle pre neki dan , doneo poštar , od svega , stigao sam da ih izmontiram , kabel na kabel od svećke , gore prilepio sa dvostrano lepljivom trakom i gle čuda , radi ( pa naravno , nema šta da ne radi ) ...ali , ne pada mi na pamet da sad bilo šta testiram po ovoj hladnoći i klizavici ...

#662 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 12 February 2020 - 11:12

Ovih dana vozio Airsalmatica iz nekih svojih razloga , na strujnome treba nešto da se odradi ...posle nekoliko dana proprdekao , otišao zaptivač između cilindra i auspuha ...našao sam i uzrok , mašina kad se upali trese , samo što ne otpadne , raspustili se šarafi , tereba dotegnuti , pa se ukršta mašina i šasija ...

Sad je bila i prilika da se napravi mala inspekcija delova ...skinem glavu da vidim , zadnji put sam to radio pre nešto više od dve godine i bilo je sve kao prvog dana ...sada Airsal ima oko 13 000 km . pa da vidimo ...

Posted Image

klip , vrlo malo depozita ...

Posted Image

Posted Imageimg upload

Glava, na njoj nema ništa ...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Pa, mogu biti zadovoljan , nema znakova habanja , nema anjzeca dokle je išla karika , cilindrično ogledalo je besprekorno , kao prvog dana , na klipu se vide slova na kojima piše Airsal , bepozit sam samo ostrugao šrafcigerom , nije bilo potrebe za dekarbonizacijom , sklopio sve ...pa ko kaže da Airsal nema kvalitet ...

Najveći problem mi je kurblanje , kompresija je toliko jaka da moram da skačem po kurbli, ali to je više problem u meni , nego u njemu ...U fabričkoj poatavci na 50 ccm je 9.2 , a sad je 70 ccm pa se zgura u istu glavu , a ja zaptivač ne koristim pa je sigurno negde oko 12.5 ...uglavnom , pali ide ...ja zadovoljan ...

#663 Djope

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 110 posts

Posted 12 February 2020 - 18:13

13 000 km i tako malo čađi.Svaka čast Mišo! :0takoje:
Kod mene je takva situacija nakon 50 kilometara :D
Čitao sam pomalo o tome.Kaže kad ulje gori,kad prelazi određenu temperaturu od recimo 120 stepeni,onda bukvalno zagorjeva i ostavlja naslage.Dok je temperatura niža te naslage su jako manje.Vjerovatno je veliki plus što je airsal od aluminijuma pa se dosta bolje hladi,samim tim ostaju manje naslage.

#664 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 February 2020 - 20:55

Dobro se drži Airsal, koje ulje voziš i koju toplotnu vrednost svećice ?

#665 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 14 February 2020 - 12:02

Svećka je osmica , Bosanka, ne koristim više one NGK copy kojima se ne zna ni otac ni mati ...ulje je onaj MOGUL , isti font kao MOTUL proizvedeno u Češkoj po YASO FD standardu za visokoturažne motore ...žao mi je što više ne uvoze onaj francuski Total , ali evo i ovo radi posao ...zadnjih nekoliko puta u premiks uz ovaj Mogul dodajem i jednu trećinu nekog 4-T sintetika koji je ostao od Yuga , pa da se potroši ...verovatno od njega ( pošto je za 4-t ) ova minimalna naslaga na klipu , ali ne utiče bitnije na higijenu motora ...najvaznije je da je podmazivanje motora besprekorno ... :)

#666 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 14 February 2020 - 14:59

Uhhh neka si ti meni rekao.. ok onda je shodno tome i situacija, ali svakako zaobiđi 4T ulja na sagorevanju..

#667 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 14 February 2020 - 16:31

Pa, to je minimalna količina , aj da se potroši, šta ću s tim ...to će potrajati dve , tri godine ...

#668 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 21 February 2020 - 18:18

Pošto me ovi u maloprodaji zezaju sa tim uljem , išao sam triput , te nema , biće , te na carini je , a potrošio sam , rešavam da proteram kroz motor ono 4-T sintetik što je ostalo od Yuga , imam tri flaše ...napravim premix , ali malo masnije u razmeri 4 %...svestan sam posledica , samom motoru neće biti ništa , ali će malo narušiti higijenu u vidu depozita i eventualno čička na svećki možda ...al šta da mu radim i meni u životu nije sve potaman , pa nek se ne buni , svariće on to ...

Danas sam imao prvu priliku da vidim ,,,napravio sam turu od oko 90 km , išao poslom do Šida , napravim premix sa tim uljem , rezervoar do vrha , kres na prvu kurblu , saug desetak sekundi i spreman je ...pogledam vreme i gas ,,,za 45 km trebalo mi je oko 50 minuta , vozio sam vrhom gasa izmrđu 6000i 7000 RPM pošto je ona mala obrtaljka izmontirana , a to odgovara po uličnom radaru između 50 i 60 km /h ...posao sam obavio za desetak minuta i nazad ...nikakve gužve u saobraćaju , obišlo me je možda desetak automobila i tamo i nazad ..jedino moram da priznam da sam se smrzao , bilo je hladnije nego što sam mislio , iako sam bio slojevito obučen ...no , dobro Airsalmatic je pošteno obavio zadatak , dobar , pouzdan , ničim se nije pobunio protiv novog ulja

Da iskren budem najrađe bi se zadržao samo na njemu , ide kao zver , ali ne može to tako , Strujni ne troši skoro ništa ,pa se višestruko isplati , a neizvesna je sudbina Aliena ...stoji u garaži , nije paljen tri - četriri meseca , prešao je za celu sezonu tek koju stotinu km ...bio je ćudljiv na paljenju , krivica akumulatora , MLS i žena izgubili interesovanje , meni postao pretežak ( stvar navike ) , tako da sve mislim da ga ne registrujem ...duša me boli zbog toga ...bilo kakva prodaja ne dolazi u obzir zbog jake emotivne veze , svašta smo preturili preko glave on i ja, jedanaest godina je kod mene , a i kad bi prodavao , nema ko to da plati koliko je uloženo ...

#669 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 21 February 2020 - 19:18

Ma prodaja ne dolazi u obzir,svi bi da kupe full skuter za male pare..E pa ne moze pa makar me na njemu u zakopali 😂😂😂

Sent from my SM-G930U using Tapatalk

#670 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 22 February 2020 - 15:58

Tako je Vlajko , ti razmišljašljaš isto kao i ja ...kod mene je tu i jaka emotivna veza, tako je i sa Yugom, eno ga trune na dvorištu, a Alien nije paljen tri - četiri meseca , taj kako god bilo ide samnom na Voganjski put , pisaću testament da tako bude , a oni posle mene nek rade šta hoće ...Crni je predobar da bi otišao za tepsiju ribe sve ono što sam želeo i znao uložio sam u njega... :wub:

#671 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 29 March 2020 - 10:15

Aiirsal je morao da preuzme radnu i paradnu poziciju , on mi je sad jedina opcija ( crni je pretežak i veliki potrošač , nepodesan za grad ) , s obzirom da je Strujni u kvaru zbog kontrolera već skoro dva meseca ...pokazalo se da Airsalmatic sasvim uspešno vari ono 4-T sintetik ulje , bez ikakvih posledica po rad motora , jednako dobro pali i ide ...ono što mi je zabrinjavajuće kvačilo ne radi dobro već neko vreme , zatrzava baš dobro prilikom prebacivanja , hoće da pokida mašinu , nekako sam naučio kako da prebaci , ali neće baš uvek kako ja hoću ...najbolje rešenje je da se zameni celo , to sam ja kriv kad sam prošle godine skidao kvačilo , pa sam zaboravio da iza ležaja ima matica na radilici koja drži korpu , pa potkačio radapcigerom i pokrivio ...posle je to na strugu kao popravljeno ali , eto kako ...kratkotrajno ...da ne bi napravilo neku veću štetu , najbolje ga je zameniti celo ...odoh na KP da tražim ...

#672 asanin

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 136 posts
  • MestoNis
  • VozimTOMOS

Posted 04 April 2020 - 15:22

To mi deluje kao da je stradao znak pitanja ? iza zupcanika. Proveri to prvo jer kad on strada motor trza prilikom prebacivanja i imas taj utisak kao da se cela masina lomi.

#673 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 12 April 2020 - 12:18

Sve ću proveriti , i udicu , mada najviše sumnjam na korpu...alii ne smem sad otvarati , nemam gde da kupim dok ovo ne prođe ...može se voziti uz oprez , već sam se navikao , već znam kako da prebaci , pa nekad lepo , nekad ne...do daljnjeg ovako , ali mora se sanirati pre ili kasnije da ne napravi veću štetu ...sad je jedini prevoz , pošto je strujni u kvaru već dva meseca ( kontroler ) , a ovi što imaju ne šalju do daljnjeg ...

#674 Havarisan

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 10 posts

Posted 13 April 2020 - 20:36

Imam ja korpu ako ti treba

#675 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 May 2020 - 17:55

Zadnji par dana Airsalmatic otežano pali ,moram da gazim po kurbli samo tako , a ne prija mi uopšte žbog ovih mojih šanadnih leđa i povređene noge ...pošto ja ne mogu bez povreda , pre neki dan upravo zbog otežanog paljenja i višestrukog gaženja po kurbli , u jednom trenutku nekako kurbla omane i baš dobro me povredi na pola cevanice ,,,odnese mi oko 5x 3 cm kože , krv dva dana nije htela da stane , o bolovima da ne pričam i sad me boli , , natopi se nekom sukrvicom . previjam , pa kad zaraste ...od jutros , ajd na posao , izguram iz garaže , kurblam . neće, pa neće ...ovih dana malo saug , skoro uvek ,traži , malo bez sauga , pa znaj ga, , ali palio je...sad neće , malo na pet šest kurblanja sastavi poneki takt i ugasi se ...j"""" sam mu mtr, hteo sam da ga zapalim , ali na nesreću , ilitiga njegovu sreću ne pušim nemam upaljač , pa je izbegao ...ako nisam jedno osamdesetak puta zakurblao , nisam ni jednom ! I u jednom trenutku upali , loše radi , al ajde ...

Kad sam krenuo na teren iz servisa , da upalim , opet neće ...e, sad ću ti jbati mamicu ! vratim ga sa ulice pred garažu , posšto se od nečega krenzti mora , ajde svećka ---odvrnem i zateknem ovo ...
Posted Image

Posted Imagemobil near me

Posted Image

Elektrode na svećki su toliko zaprljane masnoćom i koksom da je pravo čudo da je uspeo ikako da upali , to je danak 4- T ulju u mešavini ...zaprljao sam motor , a imao sam besprekornu čistoću ...ali neka , imam još da potrošim još jednu ipo bocu i kraj ...mora se potrošiti , ništa mu neće biti , a kad potrošim , svlačim cilindar , dekarbonizuje se motor , klip i izduvni kanal i to je to ...ne sekiram se previše sve će to biti ok ...

Naravno , po čišćenju svećke upalio je na prvu kurblu ...vozi Miškooooooo :biker_scooter:

#676 Djope

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 110 posts

Posted 04 May 2020 - 18:57

Na koliko podešavaš zazor na svećici?Izgledaju mi dosta blizu, ne gledajući naslage

#677 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 05 May 2020 - 08:10

Pa , vidi Đope...ne znam koliko se vidi na slici , nemam na telefonu makro mod pa ne mogu da približim više od ovoliko koliko se vidi ...zazor je oko 0.5 , 0.6 mm i tako dobro radi i pali sistemi paljenja sa elektronikom mogu da idu do 0.8 mm( a to je ovaj , dalje nisam probao , s tim da kad je veći zazor varnica teže preskače , pa treba tražiti kompromis da dobro pali i ne troksuje ...na platinskom paljenju treba da je oko 0.5- 0.6 mm...

J SAM MU MTR!!! jUČE ME OSTAVIO ! Zujao po gradu i u jednom trenutku promenio zvuk , turaža , a ne ide ...pogledam malo bolje - nema lanca !!! E, jbg ! Stavim ga na noge, odem unazad i nađem ga pedesetak metara na putu ...pokupim ga i na svu sreću niije bilo jako daleko , možda 300-400 metara od servisa , preguram ga , mada mi ni to nije bilo lako , al ajde ...

pregledam lanac , nema spojnice , jedna karika je pukla ...ispregledam šta imam , imam spojnicu , ali nemam onu šnalu što osigurava da ne ispadne , znači nije kompletna , ne mogu završiti ...

Moram nekog od mojih zadužiti da mi kupi spojnicu , ipak mi je to sad daleko oko 3-4 km izmestili lokaciju , a pre su mi bili na 300-400 metara ...remont lanca i montaža oko pola sata i biću opet operativan ... :)

#678 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 05 May 2020 - 11:02

Ne znam zasto se mucis sa tim ko zna kakvim 4T uljem. Pa i sam sebi si napravio povredu zbog toga...
Kupi normalno 2T ulje, mani se tih problema. Uzivaj u voznji, nemoj da se mucis bez potrebe. Ostavi 4T ulje za nesto drugo

#679 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 06 May 2020 - 08:18

Pa.Gorane , ne mogu da kažem da je baš neka muka , znao sam unapred da se to može desiti , nije to ništa strašno , hoću to da potrošim , ne znam šta bi s tim ...za neko vreme ću očistiti svećku , neću dozvoliti da se nakupi baš toliko , svariće on to , pa ni meni nije u životu sve baš potaman ...

#680 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 07 May 2020 - 20:08

Imam ja jos par litara umornog, da ti posaljem za Mitrovicu, imaces ulja za ceo životni vek svih motora ?

10 user(s) are reading this topic

0 members, 10 guests, 0 anonymous users