Jump to content

Tomos A35 street life

33 replies to this topic

#1 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 December 2017 - 02:04

Da se pohvalim, kupio sam starijoj ćerki posle dužeg kopanja po oglasima Tomos A35

Posted Image

Plan je da ima zujalicu za NS, ordiniranje od stana do faksa i čitaonica. Svakakvi planovi su se probudili u meni, kupio sam i jednog kolibri-ja sa A5 mašinom nešto ranije da bude donor za komponente ukoliko nalovim stariji tip A3 ms ili slično. Međutim situacija na našoj platformi oglasa je veoma tužna, ili su bez vlasnika, ili su daleko, ili preskupi primerci ili pak precenjeni leševi zarđali... Mislim da je najveći problem, odnosno kriterijum naloviti vlasnika...

Ovaj se pojavio jutros, cena je prihvatljiva, vidi se da je rađena restauracija ali i da ima manjih propusta. Meni je bitno da sam nalovio brojevno ispravan i prepisan od vlasnika, ostalo su finese..

Attached File  uploadfromtaptalk1514163421972.jpg   64.13K   47 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163430178.jpg   60.24K   46 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163449820.jpg   50.74K   46 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163457701.jpg   65.53K   44 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163465683.jpg   64.78K   48 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163474510.jpg   38.57K   44 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163491770.jpg   86.48K   44 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163498851.jpg   36.06K   41 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1514163505396.jpg   54.57K   39 downloads

Na zadnjem paktregeru se vidi da je loše završen, bačena je farba na lošu i oštećenu površinu, isto tako i na ručicama, dok se sa druge strane vidi dell 14/12 bez trunke prljavštine, pofarban cilindar, stari tip bloka, ali i preduvan lanac sprejem za lanac... mnogo detalja aludiraju na nekoga ko se bavio mopedom, ali se potkradaju manje greške...

Motor pali lepo, neki ležaj se tanko čuje, nadam se da nije od radilice, ovaj master spuh ništa ne donosi ali i ne guši... kvačilo hvata rano, menjač deluje ok...

Sledi rasklapanje i analiza pa polako priprema za novu gazdaricu....

#2 Yooalexandar

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,393 posts
  • MestoZemun
  • VozimVespa Et4

Posted 25 December 2017 - 10:07

Lep primerak, retko koji ima papire slazem se, delova ima uvek za sitne pare.. ovo sto je farbano prko rdje sve na peskiranje pa na plastifikaciju, ne vredi smirglanja I farbanja.. srecno sa radovima!

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

#3 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 25 December 2017 - 11:49

Čestitam. Konačno se našlo nešto. To da ćeš ga doterati do savršenstva ne sumnjam, ali bih ja ipak koristio novi blok sa A5 jer je daleko bolje urađen od starog, prošlo mi kroz ruke (vlasništvo) obe varijante, novi blok je za stari ko nebo i zemlja. Mnogo pažljivije i preciznije napravljen. Tu bi lepo leglo paljenje od BT-a.
Ako ga budeš registrovao na žute table, verovatno će ti tražiti potvrdu za max. brzinu 45km/h. Vidi prvo to pa ako ne traže, prebacuj, ako traže, vozi na bele dok god se bude moglo.. ili iskopati potvrdu.
Ajd sa srećom.

#4 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 25 December 2017 - 17:52

Ah, to Mario...dobrodosao u svet automaticara ...nemas pojma koliko sam srecan zbog ove tvoje kupovine , ni ja da sam ga kupio ...daj, kazi nam kakvi su planovi sta ce se raditi , a najvaznije je da su papiri ok ...tesko je bilo naloviti dobar primerak po dobroj ceni, sve ih je manje , znam kako sam ja ...godinu dana , a kad se pojavio za dva sata je bio kod mene ...

Sasija je ok , blok je A- 3 , to sto Gogi kaze , transplatacija masine sa onog sranjeta donora Kolibrija , daleko je bolja opcija i onda je pravi ...ima malo da se radi , ali je dobra osnova , naravno da ne sumnjamo u tebe ...ne znam samo koliko mislis da ides daleko , ja mislim da bi mogao makar neki minimalni tuning , cisto da ne bude smetnja u saobracaju , manje ce biti opasna za sebe i druge ako bude malo zustrija...

U to ime , za dobru kupovinu , od mene imas kina- dell 15/15 sa izbusenom granom , kod mene je dobro radio dok nije seo veci ...gde ima za dve litre , bice i za dve i po , ne igra neku ulogu ...kad se oporavim od ovog preloma u drugoj polovini Januara naci cu ga i saljem... :)

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 December 2017 - 18:02

Hvala svima, planovi su odmah tuning, koliko god može :) pa da posle strepim gde se pokrljala...

Ne na žalost, ovaj njen primerak ide u serijala izvedbi, da bude lep, lagan, pouzdan i mali potrošač. Za te staze za biciklove kojima će se voziti i ne treba ništa preterano, tako da ne planiram ništa spektakularno..

Svakako rasklapam i generališem, što se tiče donora on je tu za sve, možda posle od otpadaka nalupam nešto za svoj gušt čisto da vidim kako to ide, ali njoj svakako ne...

#6 VlatX

Član

• Moderators
  • 808 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian 28C

Posted 25 December 2017 - 19:16

Cestitke na kupovini,proveri osiguraj se da kocnice budu u 100% ispravne,i naramno nove gume bi doprinele za veca stabilnost i sigurnost.

#7 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 25 December 2017 - 22:19

Naravno da baš nije razumno ćeri turpijati Matika, A35 tj A5 serijala ide više nego pristojno, lepo radi, pali ko mina, šalta glatko u drugu i ne dargenja kao A3. Ono što rekoh, paljenje od BT-a, mislio sam na pouzdanost, jbg platine su iz doba Jure, a kvalitet novih vrlo neizvestan. Ja sam na mog Matika A35 (veliki cilindar) uvalio devino paljenje.. palio je na pogled u kurblu i radio ko Doxa. Drugo, BT paljenje ima jači generator (50W, 12V) pa će vozaču doneti mnogo bolje osvetljenje puta, što nije zanemarljivo. Ne treba mu veći karb, samo bolji auspuh da ne davi mašinu. Kočnice znamo da su relativno jadne, ali ako su ispravne, zaustaviće serijalu na vreme.
Sretan rad, pratim temu... ovo se ne propušta. :)

#8 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 25 December 2017 - 23:01

Kao prvo čestitke na kupovini!! Bili smo na vezi tokom potrage za maticom pa znam da je ovaj primerak za prihvatljivu cenu vredan kupovine!!

Meni se dopada kako je sve na svom mestu...e sad, nije pofarbano tu i tamo najsrećnije ali bože moj...može se popraviti! Mogao si ga oprati na brzinu pre slikanja, a ne ovako da ga gledamo blatnjavog...ili organizovati neki Girls washing da ga mažu sunđerima !! :)

Ja bih eventualno skinuo mašinu da vidim u kakvom je stanju cilindar i klip...ništa više...

#9 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 26 December 2017 - 05:49

Daa pomoć prijatelja je u tom kopanju oglasa nekada dobrodošla, uglavnom je veća potražnja, a loša ponuda, te je potrebno više puta pregledavati i racionalno prosuditi.. nekoliko primeraka lošije završenih su nam promakli, sa mogućnošću prepisa itd..

Idu lepše slike posle pranja, jednostavno nisam stigao, pa dugujem izvinjenje... Naravno provera komponenata sledi. Što se tiče tih grešaka, konstatovali smo da je bio neko ko je uradio restauraciju i naknadno neko drugi ko je pofarbao spuh i taj paktreger rukohvat četkom.. tačno nisu isti pristupi poslu i to je zanemarljivo u odnosu kakvih sve primeraka ima u ponudi..

#10 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 26 December 2017 - 10:34

Cestitke na kupovini! Bice to dobra gradska zujalica za osnovne potrebe.

#11 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 26 December 2017 - 17:19

Eto, jes` video ? tema je pravo osvezenje u ovom zimskom mrtvilu...svi bi mi sta bi , kad bi ...ako je vec tako , onda samo osnovna provera sto kaze Pita , cisto da znas u kakvom je stanju ...Posto je A-3 blok , interesuje me samo jel` 6 ili 12 V struja ? Pa ako je 12 V radice dobro i ono platinsko 12/ 50 sa spoljnom bobinom ...

A to ` od otpadaka` , ajde bar tu da radimo nesto , to bi bilo zanimljivo , kad uradis kako treba , nes` silaziti sa njega...od mene svakako imas 15/15 ...ja s mojim sa 21 mm predjem sa one oko 4 litre oko stotinak km , al` ide ko zver ...pravi gradski trkac koji nema nikakve veze sa serijskim maticom , samo izgleda kao matic ...

Kao sto Vlatko kaze , ako su gume lose , suve , ispucale, menjaj , nove mnogo doprinose bezbednosti , ja sam sa suvim par puta opicio na vrelom glatkom asfaltu ...i jos nesto - prekontrolisi stanje oba lancanika i lanca , ako je lose - menjaj , nije preskupo , a kad se jednom podesi geometrija kako treba , miran si , najbolje je sve promeniti u paketu , kao na autu kad menjas ...

#12 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 26 December 2017 - 18:48

Da pozdravim temu i pozelim srecu novoj vlasnici.
Ja iskreno nisam ljubitelj Tomosovih dvotockasa i ne vidim posebnu draz u voznji i odrzavanju matica ali kapiram da ce za predvidjenu namenu biti prava stvar i stoga je dobar izbor napravljen. Takodje, podrzavam svaki vid restauracije starijeg dvotockasa u smislu vracanja na drum i naravno, pratim temu.

Cestitke i puno bezbriznih kilometara!

#13 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 December 2017 - 09:17

primarna opredeljenost ka ovom motoru su 43Kg i mali gabariti, kako bi ćera mogla bez problema da ga smesti u biciklanu zgrade.. naravno da su bili skuteri u opticaju, ali preskočio sam ove manje gabaritne, pa je tako ostalo neodgovarajuće.. Huri u moju kuću sigurno ne ulazi, dok sam zip-a zaboravio jer mi je nekako nedostupan ili preskup... Ima sad tu i filozofije da želim da se upoznam i sa ovim tipom, jer u mlađim danima ove nisam baš radio, pa je sve nekako u kompletu, zaključno sa tim prečišćenim retro izgledom, dovelo do ove odluke...

#14 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 27 December 2017 - 09:20

Tamo neke 2000-2001 vozio sam jednog ovakvog prdavca i bio srecan sa njim. Zanimljiva kupovina i razumna odluka, pratim sa zadovoljstvom

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

#15 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 27 December 2017 - 10:43

E, Mario. znas i sam da je maticova masina super slozena u odnosu na skuter , a o apn da ne govorimo ...ali nisi imao potrebe da ga radis , ko sto i ja nisam radio apn skoro 30 godina...ali , jednostavno je ( osim namestiti karb u kucicu kartera ) kad se setim , moj razvojni put na maticu - karb - encarwi, pa dell 12, kineski dell15/15, pa mikuni 16 tnt 19 , pa na kraju 21 mm...

Nabavi ti jedan `otpad` ,pa kad uradis za svoju dusu toliko ce ti se svideti da nes` silaziti sa njega , samo pazi da ne prodjes ko ja , gurnes zenu pod autobus ( kao sto ja mislim), zaradis na lak nacin neke pare i na kraju zavrsis ko ja - na struju , hehehe ... :D

#16 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 07 January 2018 - 20:07

Zolja je neki dan dobila detaljno pranje, i zamenu paktregera i auspuha na stock niklovane, između ostalog sredio sam obe kočnice na funkcionalno normalne, prednja sajla je bila za đubre kao i svornjak u ručici...

Tako da sad izgleda ovako

Attached File  uploadfromtaptalk1515350540279.jpg   64.04K   62 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1515350548893.jpg   63.15K   66 downloads

Naravno farbom nisam posebno zadovoljan, sa felni je tu i tamo krenula da se ljušti, providi se neka plava, dok je ram dosta izmatirao.. bile su i neke nalepnice koje su sletile i spakovao sam novo sedište, imao sam jedno za apn malo u rezervi..

Što se tiče agregata, prvi znakovi loše isporuke na dužem punom gasu potekli su od svećice, bila je bosanka F75 sa sabijenim zazorom na 0,2-0,3mm spakovao sam novu NGK 7-icu i idemo u vožnju..

Juče sam prvi put odvalio nekih 3-4km i u tome nešto duže punog gasa. Nije loše za fabrički spuh, izvuče se do 55kmh GPS-a, menjač lepo menja kada se malo ulje zagreje, dok je hladan prvo menjanje ide malo teže, a kvačilo baš nisko hvata. Imam ustisak da je malo i potrošen jer se dok je hladan malo načuje tanko zveckanje koje utihne kasnije, dakle zazor je prisutan, na kurbli je kompresija uredna. Verovatno je i izduvni kanal nešto smanjen od čađi, kao i filter vazduha zaprljan, osećam da je smeša na gornjoj ivici bogatog, sreća hladnog vremena i punog gasa.. Te operacije su mi svakako na čekanju..

Evo grafa maksimale, dakle zadovoljan sam ovim cilindrom

Attached File  uploadfromtaptalk1515351879797.jpg   91.28K   63 downloads

Dakle to je to, svetlo je još jadno, majstor je spakovao 12V sijalicu na 6V namotaj, gazdarica je danas izjavila da joj bela boja imponuje, felne se još razmišlja itd..

Drugi agregat će najverovatnije biti urađen u tuning stilu sa donora kolibri-ja koji je danas isto vodu i šampon dobio, dok će ovaj ostati u stock-u..

#17 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 07 January 2018 - 21:17

Sad već liči na pristojno očuvan motor...e sad sa slika se ne vidi koliko je dobro ofarban..Ne bih ja tu ništa dir'o!

Аko tebe poćera na 55kmh uz lagano prebacivanje brzine, onda će skoro duplo lakšeg vozača nositi od šale...Brzina od 55kmh za gradsku vožnju je taman koliko treba, s obzirom da vrebaju sa radarima na svakom bulevaru..

Ovaj hromirani auspuh mu je legao 1/1, e sad što nije rezona jbga...2T bez rezone ne ide ali ok s obzirom na nesrećan izbor rezonantnih auspuha..

#18 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 08 January 2018 - 11:38

Mali je sasvim pristojan ...to je najbolja moguca varijanta od svih modela , boljeg od ovoga nema i zato ga je tesko uloviti ...sve ih manje ima ...pravi si srecnik zbog toga ...

Ja ipak, navijam za tuning varijantu , od mene imas sigurno 15/15 sa usisnom granom ...a, za nekog Bulleta ili next - R-a se snadji , sve je bolje od onoga ...

Pratimo te u radovima ...

#19 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 15 January 2018 - 12:09

Локација карбуратора: 1996. године локација карбуратора се променила од средине монтиране на десну страну. За возача, разлика није приметна, али за механичара, карбуратор на бочном носачу је десет пута лакши за рад. Пре 1996. године морали сте уклонити или бар спустити мотор од рама како бисте добили приступ карбуратору. Промена млазњака траје 50 минута 1995, али само 5 минута 1996.

Evo ono o cemu sam pisao ranije , kakvu je glupost smislio konstruktor kad je smestio karb u kucicu motora ...gotovo da ga je nemoguce skunuti i namontirati bez muke ...to su uvideli i sami , pa su mu promenili lokaciju , izbacili ga napolje u desnu stranu , pa na modelima od 96 - te pa na dalje se skine za 5 minuta ...samo , za ovo im je trebalo vise od 354 godina ...

Ovo sam skinuo sa MYRON MOPEDS sajta ...tu ima mnogo korisnih stvari o Tomosu ...

#20 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 15 January 2018 - 15:49

Da tačno je, treba molitve izgovoriti za skidanje karba

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users