Jump to content

Grcka, scooter voznja u Pieriji

pieria scooter greece kymco vitality apollo moto rent

19 replies to this topic

#1 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 July 2018 - 15:58

Na godišnjem odmoru sam, ubijam vreme kod Olimpic plaže, sunce nas je razbilo.. Ko kaže da ovde zvezda ne sija jače taj nije u pravu.. Meni je ovo još jedna sezona bez skutera, a prva u Grčkoj, gde bi avantura dobro došla.. Sedim na terasi u večernjim satima i gledam u Olymp koji para nebo svega 30-ak km od nas. Ovde bi moj par 2T agregata odradio krivine i put makar do pola nadmorske visine..

Reših da iznajmim dva skutera, dve kacige sam poneo, svoju i ćerinu, pa šta bog da... Obišao sam nekolicinu rent-a, uglavnom se izdaju Piaggio Typhon-i, po koja Vespa ET2, tu i tamo neki Runner i Kymco.. Dogovorim sa čovekom u Paraliji u Apollo rent centru da naredni dan dolazim po Runner-e i da će mi trebati dva brza skuter-a. I eto nas ujutro na otvaranju, međutim na sve dogovore dečko donosi Vitality... Šta se dešava upitah ja, kaže mi Kymco je dobar, izdržljiv, brz.. Ok promrmljah nezadovoljno znam šta je SF10 agregat ali bih voleo PIA LC, nisu spremni odgovara mi, umeju da izbace vodu na posudicu.. Eto sad da ne ulazimo u raspravu, da li su oni samo marketing ili su im majstori stvarno glave pokrivili, stare verzije su sa SC08 spuhovima, nema druge vozimo što smo dobili...

Kymco već dobro poznat AC, u stock-u sa loncem, kopa iz mesta, sa 8,5g rolnicama gura kao traktor do 75Kmh i tu je kraj.. Dobro izbalansiran, udoban, jedan mi je zapao sa koferom, dok drugi ne.. Jednom je malo više utrošen remen, taj vrti nijansu višlje i bolje kreće, ali je zauzvrat i nijansu sporiji.. Taj sam zaplenio ja sa suprugom, dok je drugi bez kofera zaposela Nina..

Attached Image: 001.jpg

odredili smo rutu, brat ide kolima sa porodicom do Leptokarie na kupanje, njega pratimo do plaže, i kasnije nastavljamo našim putem u obilazak starih gradova, crkvi i iskopina iz 16 veka..

Attached Image: 002.png

naša prva destinacija je gradić Litochoro u podnožju Olymp-a, penjali smo se nekih 100-ak metara nadmorske, nalazi se na 5km od obale.. Tu sam nalovio prvu pumpu jer mi se zadnjica ponašala nestabilno, guma mi je bila na 1,5 bar-a pritisku, jasno je, takvog sam ga zapatio i moja greška što to odmah nisam proverio.. Sve gume su dobile odgovarajuće pritiske i skuteri gorivo do čepa. Moram priznati da se našem Vitality-ju odlično ponaša variomatski prenos, u jednom trenutku smo se vukli nekih 20Kmh ali u punom powerband-u, Nina je naravno bila brža ali zato oprezna, dobre su uzbrdice bile, snaga nije zafalila ni u jednom trenutku, SF10 je izneo ono što je fabrika i napisala u knjizi, oko 5KS-a..

ovde smo parkirali skutere na trgu u starom gradu i seli na kafu i kiselu, sada je sasvim jasno koliko znači da ispod sedišta staju full face kacige, koje bezbrižno mogu da se zaključaju, kao i kofer gde staje neophodna hrana, voda, i sitnice za put...

Attached Image: 003.JPGAttached Image: 006.JPGAttached Image: 007.JPG

iza mene počinju strmine Olymp-a, dok je ispod trga crkva Sv.Nikole

Attached Image: 005.JPGAttached Image: 004.JPG

Attached Image: 009.JPGAttached Image: 008.JPG

Nakon toga smo nastavili put ka Dion-u, gde se nalaze velike arheološke iskopine pozorišta, crkvi i mozaika iz srednjeg veka. Put je krenuo nizbrdo, odlične krivine i vijadukti za vožnju.. Nina je alarmirala da smirim doživljaj malo kroz krivine jer ne može da prati tempo... Uhh umislio sam šta bi bilo da sam sam na skutu bez žene i male u repu... ajd nema veze vozimo opušteno 50-60...

Attached Image: 015.jpg

Stigosmo u Dion, pauza za ručak u hladu, glavni kulinar je pripremio jutros lepinje sa kulenom, slaninom, šunkaricom, zdenkom i paradajzom.. ko kako voli...Ovde je ulaz bio otrovan, 8e po glavi, Ninu smo prekrstili u dete, koje ne plaća...

evo tih iskopina i koloseuma, ovde je bilo oko 40C, pakao.. bukvalno smo jurili česme za umivanje i vodu za piće..

Attached Image: 010.JPGAttached Image: 011.JPGAttached Image: 012.JPG

nastavili smo put ka smeštaju, i time završili prvu etapu od oko 80km.. treba kondicije za ovaj put na skuterima, plus vrućina izmori... Nina je izjavila da je od nje ovo maksimum vožnje za jedan dan, te se odjavila od popodnevne ture.. jasno je sve, lokalne vožnje ne mogu da se uporede sa ovom gde usponi i nizbrdice zahtevaju povećanu koncentraciju i maksimalnu pažnju...

#2 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 July 2018 - 16:29

Popodnevni set, izplaniran je do Kitros-a, gde imamo relativno jednostavan put u kotlini do mora te kroz njihove njive..

Attached Image: 016.png

Kitros se nalazi na oko 19km od našeg smeštaja, konstatovali smo sa suprugom da je ovo smešno.. put za drag, ravnice od po 3-5km u komadima.. Seljani u ranim predvečernjim satima zalivaju useve, izgrađene su čak stanice za napajanje traktora sa cisternama.. sasvim je jasno, od ovog ubistvenog sunca, Grci moraju zalivati, deluje slično našim kulturama, ali ipak nije... Velike plantaže vinograda i niskih drvenih voćnjaka su u pitanju...

Kitros grad iz 6 veka, u vreme Vizantijskog carstva ovo je bio jedan od glavnih gradova Pieri-je. Ovde se nalaze crkve sa kupolastim krovovima koji su za to vreme bili karakteristični...

stigli smo i proveravamo se kojim ulicama i kako do destinacije, uz put nam je IGO na tabletu pravio društvo..

Attached Image: 017.JPG

ovde smo se odmorili, dve klupe u hladu su idealne.. danas nam se drugi put pridružio čovekov najbolji prijatelj... prvi put u Dion-u ispred arheološkog muzeja, na isti način dok smo ručali.. ok pomislih gladan je, dali smo mu nešto i hrane od našeg obroka, i evo ovde drugi put u Kitros-u, sada ništa nismo ni jeli kao ni poneli sa sobom.. čisto je došao, odmerio nas i zadovoljno legao do nas...

Attached Image: 018.jpgAttached Image: 019.jpg

evo i te druge crkve koja je trenutno u fazi restauracije

Attached Image: 020.jpg

i odjavljujemo se kod table na izlazu, uz još jednu sliku predela ka moru

Attached Image: 021.JPGAttached Image: 022.JPG

kako se temperatura spuštala na i oko 30C, Vitality je počeo da puca snagom, vozili smo se u povratku sa 2/3 otklona ručice u punoj brzini.. jasno je Keihin 17mm karb je otvoren sa 88 diznom i to je maksimum goriva za čist filter vazduha, ali predpostavljam da niko nije govorio da se motor šteluje za 35C. Zbog toga i ostaju u životu ovi AC agregati, jer su nijansu bogatiji i jer im fabrička pumpa bombarduje ulje, ovi u moto rent-u su jutros nalili motul 510.

Stigli smo u smeštaj oko 19h.. Mi smo sa brat-om otišli na još jedan krug, po Paraliji i do pumpe.. Ukupno sam tankovao 16e goriva u oba, to je 10,6 litara, predpostavljam da ih nisam dobio sa gorivom do čepa, ali je svakako cager bio na Full, tako ga dobiješ i tako vraćaš...

U 20h sam vratio oba skutera, sada se i vlasnik pojavio i raspričao, hvali Kymco na sva usta, kaže nikad ga nisu izneverili.. Vidi čovek po kacigama da nismo klinci koji se jure po plaži.. Ok zadovljno mu potvrđujem teoriju da su dobri skuteri, ne upuštajući se previše.. Na kraju pomislih tačno sam dobio ono što mi je i trebalo, prostrane, udobne i izdržljive skute... kako sam to samo zaboravio, Kymco je raga za sve, neuništiv...

za mene je ovo bio najkvalitetnije proveden dan na odmoru, ostali članovi ture klimaju glavom, jasno ....nije u crkvama fora već u vožnji.. da smo mogli naloviti veće kubikaže razrezao bio gore na Olymp, međutim samo 50-ke rentiraju. Mada kad bolje razmislim, za veće uzbrdice je potrebna ozbiljna kondicija i iskustvo, dobro je ovako bilo..

eto podelih ovo sa vama.. živeli

#3 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd
  • VozimKymco Downtown 300

Posted 16 July 2018 - 17:30

Vidim, lepo se provodite. Ja sitno brojim, idemo za koji dan...
Opasan je Krmko, pravi radni konj!
Tvoj tekst me podsetio na davne dane kad sam se zaljubio u Tajfuna, isti osecaj. Skuter, zena, ja, brda i doline Zakintosa... Milina!

#4 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 July 2018 - 22:12

Da da ovi putevi su izmišljeni za vožnju

#5 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 16 July 2018 - 22:29

Uživancija, svaka čast...

#6 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 16 July 2018 - 22:53

Odličan putopis, svaka čast. Čitajući ovaj tekst podsetio sam se onog letovanja u Paraliji pre neku godinu, onda kada sam iznajmio NRG mc3 lc50 Extreeme i tada shvatio da će takav NRG biti u mojoj garaži čim se vratim kući, a Falcona na pijacu. Isto sam leteo džadom od Paralije do Olimpik biča punim gasom i krstio se kako to malo čudo preskače asfalt, a bilo je i po pesku.
Jedino što nisam baš toliko daleko odmakao od smeštaja kao vi i sad mi je žao, trebalo je.
Uživajte, blago vama.

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 17 July 2018 - 08:34

Lep putopis i još lepše što si to podelio sa nama...pokrenuli ste avanturu na skuterima i odmor je dobio neku drugu dimenziju..Lepo je obići i videti nešto, osetiti put i videti okolna sela, udahnuti miris i doživeti prirodu....To ostaje u sećanju i u memoriji jednog dana!
Svaka čast, Kymco je kao ciljano tebi pripao...čim je na renti to dovoljno dokazuje njegovu izdržljivost inače ga ne bi držali u asortimanu...

Uživajte i samo cepajte! :)

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 17 July 2018 - 22:22

Interesantno kako ste se svi navarili na PIA upravo na rentiranim skutima, Francuz posle kupio Typhoon-a 150, Gogi NRG-a.. Bas tako kako i Pita kaze, pokupis pozitivnu energiju i jaku uspomenu, do mere da kod kuce zapatis isti tip skutera...

Jedino jos more fali i ove staze nama iz ravničarskih predela...

#9 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 18 July 2018 - 21:11

Dali je zbog mašina ili mnogo boljeg goriva, ali definitivno tamo svi idu ko da su turpijani, pa se ponadamo da bi takav i sa našim gorivom tako išao i eto trgovine, ali ćorak, hehe
Kako god, bitno je odlično provedeno vreme na cvajama na nepoznatim stazama, to je poseban doživljaj pun adrenalina i dugo se pamti.

#10 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 20 July 2018 - 17:03

Ehh kakva zivopisna tema! Svaka cast za opise, osecaj posle citanja je kao da smo tu, zajedno sa vama. Meni je ipak malo zao sto niste bili u mogucnosti da koristite neki Pia LC, ali zato su predeli zaista uzivancija za voznju. Razgovarali smo ranije, nije odmor ako se ne zakaci prikolica i povuce skuter na more, ali ovaj sistem rente ipak upotpunjuje kompletan ugodjaj...

#11 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 20 July 2018 - 20:33

Odlican putopis! Prava uzivancija citati temu :)

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 20 July 2018 - 23:19

Hvala

#13 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 01 August 2018 - 13:42

Ja sam tek danas stigao ( zbog obaveza i posla ) da procitam putopis i svaka cast Mario , divan provod , kao da sam bio tamo ...fotke su fantasticne i tvoji opisi voznje , to je ono sto ispunjava coveka i ostaje mu kao avantura za ceo zivot ...prelepo opisano ... :)

#14 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 01 August 2018 - 14:13

Uhh mogli bi sad već da ponovimo, kako obaveze kod kuće oduzmu energiju. U svakom slučaju jedno je sigurno, dobra vožnja i dobre avanture ma gde one bile, ispunjavaju čoveka. Eto ja već razmišljam o fruškoj, to su oni putevi prema Mitrovici ili ka Vencu, sve jedno je, meni je to fantastično..

#15 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd

Posted 01 August 2018 - 17:48

Jao ljudi, ja evo upravo usao u apartman, vratio se sa Porto Katsikia. Mila majko kakav je ono put za peglanje. Posle celog dana kupanja na jednoj od 10 najlepsih plaza na svetu, peglanje po onom puteljku, mmmm...
A krajolik mmmm ...
Jedino sto nije bio skuter u pitanju vec auto i nisam bio sam vec sa zenom i decom pa je to malkice ustrojilo ugodjaj, ali je TCe bio na visini zadatka.
Zao mi sto nisam mogao nista da slikam

#16 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 01 August 2018 - 18:26

Jedna slika govori vise od hiljadu reci - neko rece ...

E, kad je tako Mario , onda otvaram novu temu , vec danima se lomim , ali ovo je prelomilo ...

#17 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 01 August 2018 - 18:36

@francuz69 put je pogotovo interesantan ako se ide sa donje strane tj. Vasilikija.
Koji renault je u pitanju ?

Evo i doticne plaze od prosle nedelje :)

Attached Thumbnails

• Attached Image: IMG_20180719_180526.jpg

#18 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd

Posted 01 August 2018 - 19:06

Evo me u Vasilikiju tako da, to je taj put.
Renault je Twingo 3 TCe, nego... otrovasmo Mariu temu

Edited by francuz69, 01 August 2018 - 19:12.

#19 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 01 August 2018 - 22:39

Nema veze.. srodno je

#20 Djomla

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 493 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimFocus i Bandit

Posted 02 August 2018 - 09:57

Odlican putopis,vidi se da ste uzivali a i mi sa vama :0takoje:. Prosle godine sam sa kolegom iznajmio skuter u Haniotiju
da obidjemo plaze oko Kasandre. U pitanju je bila Honda 150 SH gde je desna rucica grejala non stop :mmhappy3:

Attached Thumbnails

• Attached Image: Screenshot_4.png
  • Attached Image: Screenshot_5.png
  • Attached Image: Screenshot_6.png

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users