Jump to content

Orion Apolon 50 4t

77 replies to this topic

#1 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • MestoKusiljevo/Svilajnac
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 30 August 2019 - 22:36

Posle Keeway Matrixa 50,orion lotusa 50, aprilije leonardo 250,motomanije 50... Dosao na red Apolon 4t... S obzirom na sadasnje cene po oglasima kupljen relativno jeftino, sredjujem ga trenutno... I imam problem... Kad sam ga uzeo imao je knedlu, znaci dam gas promulja malo pa cimne... Cistio sam karb sada nekako mrljavo vuce, nema snagu... Inace dok je imao tu knedlu vukao je mng dobro posle nje...
Od stvari koje sam proverio, dizna 83,svecica crna ko zemlja a suva, kais ok...
Zamenio prekidac za zmigavce, akumulator, cekam stakla za zmigavce, a prednji blatobran od pede pikolo, jbg, taj sam nasao da pase, samo ga ofarbao i nije lose...

Attached Files

Edited by Bojan92, 30 August 2019 - 22:39.

#2 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 31 August 2019 - 22:39

Moze neko da mi kaze koja je fabricka dizna na 4t kinezu? Cini mi se da je previse goriva u smesi pa se slabije odaziva na dodavanje gasa...

Varijator izgleda ok, tako da cu da promenim samo rolnice... Koje su fabrika?

#3 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 01 September 2019 - 13:29

Citao sam malo po forumu, tacnije tema rieju skuter 4t... I vidim da je u standardu i jedna i druga dizna manja nego kod mene, kod mene su 33 i 83... Uz to je jedna rupa bila zatvorena na usisu... Dok rupa sa strane u koju vrv treba da ide crevo otvorena....
Jbg nov sam u 4t zajebanciji... Zato pitam koje su fabricke dizne ako neko cita ovo uopste...
Mng lose prima gas, na nozicama mu dosta treba kad dam gas da podigne u max obrtaje, u voznji start i sama voznja lenj...

#4 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 01 September 2019 - 13:46

Kako se ponasa kad ga vozis bez airboxa,ako je dobar verovatno je neko tako i spakovao,pa mu samo vratio airbox zbog prodaje bez predhodnog stelovanja...

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

#5 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 01 September 2019 - 20:56

Probao sam tako samo na nozicama i isto, nije kako treba... Varijator je za zamenu, plasticni klizaci se pojeli i metalna ploca je klizala po aluminijumu, odrala dosta i napravila polukrugove... Rolnice na nekim delovima kockaste... To cu prvo da zamenim ali opet zeza i karb sigurno, na nozicama priguseno dodaje obrtaje...
Nasao sam kod mene u sv set za reparaciju karba ali ne pisu brojevi dizne...

Attached Files

Edited by Bojan92, 01 September 2019 - 21:00.

#6 canibal86

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 185 posts
  • MestoSid
  • VozimSpider X5

Posted 02 September 2019 - 19:21

4T skuter mozes da stelujes smesu za sondom za izduvne gasove ako poznas nekog na tehnickom moze da vidi jel ti smesa bogata ili siromasna.

#7 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 02 September 2019 - 20:03

Malo sam se zezao, stelovao i uspeo koliko toliko da dobijem da lepo prima gas, lepo radi na leru... Uz to zamenio varijator, stavio onaj standardni... E sad, nisam uspeo nesto mng da testiram jer ga nisam registrovao... Sto sam uspeo da uocim na pravcu jeste da primi obrtaje, radi u visokim obrtajima,ali brzina se penje kao kazaljka za minute na satu... Pomislim mozda su previse lake ove fabricke rolnice... Ali kad krenem uz blag uspon, obori mu obrtaje dosta, uspori i izvlaci konstantnom brzinom (tu pomisljam da mi trebaju tvrdje opruge na kvacilu, ili tvrdja centralna.... Ostane u 'visoj brzini' verovatno) ...
Pri kretanju je lenj isto...

Da dodam, na novom varijatoru bolcna je bila kraca nekih milimetar ipo do dva od stare, ostavio sam staru, jer sam mislio da cu da dobijem ubrzanje... Vrv sam tako izgubio krajnu brzinu... Probacu sa novom isto..

Da li je ovo sve samo subjektivan osecaj jer sam naviko na 2t nzm...

Kad bi mogao Bogotac za 4t Mario da vidi ovo, i da prokomentarise bilo bi super... Njegovu temu sam poceo svako vece pred spavanje da citam...
Dok traje serijski cilindar bice serijala, posle cu videti da se malo pojacamo, ali za sada hocu da radi kako treba, da vidim koliko mogu da izvucem sa standardom... Jer sada i ne pomisljam da sedne jos neko samnom na skuter...

#8 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 02 September 2019 - 20:56

Razlika stare i nove bolcne je ipak milimetar duza stara, stavljena nova...izgubio sam malo vremena na otkinutu zicu u km satu, nije imalo svetla, ne vidim lepo koliko idem... Mozda sam i brzo iso al nisam video?? :D

Edited by Bojan92, 02 September 2019 - 20:56.

#9 Laki993

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 290 posts

Posted 02 September 2019 - 21:20

Načekaćeš se dok čekaš da se pohaba serijski cilindar, to pravi baš zavidnu kilometražu, a ako se odlučiš za tunning cene su više nego povoljne( termogrupa 47mm oko 3000 i glava komplet sa ventilima oko 2000) tako da za oko 50-ak evra dobiješ snagu i osnovu za dalji napredak.

Послато са LG-H860 помоћу Тапатока

#10 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 02 September 2019 - 21:46

Video sam juce da je cilindar menjan skoro, glava tamnija a cilindar kao nov...

Upravo zavrsena proba... Bolje je..
Kretanje lenjo,nzm kako je normalno kod 4t, ubrzavanje bolje, krajnja sa mojih 94kg negde 46-47 na ravnom... Blaga nizbrdica penje jos,po satu, koji je izgrafiran do 60,prvi put vidim, svi bili do 80,vrv sto je 4t....
Blaga uzbrdica do kuce i bolje izvlaci... Eto taj jedan milimetar na bolcni, razlika se oseca... Ostalo jos malo cackanja oko karba jer hoce posle voznje da obori ler, radi na leru lepo, cimnem mu gas na kratko i on obori obrtaje i povrati se, skoro da se ugasi, ponekad i ugasi...mozda mi se i odvija sraf za ler u voznji, jednom sam dotego radilo ok i sad posle voznje opet...
Toliko za danas...

#11 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 03 September 2019 - 19:59

Stigla stakla za zmigavce danas... Stara izbledela, ispucala a i jedno je falilo...
Skidao kvacilo, na oko izgleda ok, paknovi, i to... Juce obelezio markerom na varijatoru... Vozio malo i vidim do 50kmh vozen i fali 10mm da kais izadje u vrh varijatora... Verovatno nam fali snaga...
Od daljih radova treba da nabavim one listice, neko ih zove spijun, za stelovanje ventila, cini mi se da zvece malo ventili pod opterecenjem, dok vozim... Mozda i tu gubimo malo snagu...

Vruca voda izmisljena odavno, ali evo kako sam uspeo da odvijem kvacilo bez pistolja na vazduh...

Attached Files

#12 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 03 September 2019 - 20:43

Gledam po netu ove spijune, najmanja mera 0,05 pa 0,1... Da li moze sa njim da se odradi srednja vrednost... Da 0,1 ne prolazi a 0,05 da ima lufta... Ili mora bas 0,08 da bude?
Ako ne moze da ne narucujem nego da vidim sa jednim mehanicarom, vrv da ima profi spijun...

#13 Laki993

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 290 posts

Posted 03 September 2019 - 20:54

Ja sam na 0.1 štelovao oba i radi lepo

Послато са LG-H860 помоћу Тапатока

#14 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 03 September 2019 - 22:39

Nasao sam na netu spijun sa sitnijim merama, i to bas jeftino... A posto sam zaludjenik za alate mora da se poruci... :D

#15 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 04 September 2019 - 11:26

na 0,1 stavi slobodno, onaj što pišu 0,08 neka ti bude lagano tesniji, to na osećaj

#16 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 05 September 2019 - 19:38

Ventili bili kao sto treba da budu, proverio sam... Zveckao verovatno labav lanac, uspeo sam da isteram spaner za jos jedan zub i to je to, nema vise gde... Verovatno se pojele one vodjice plasticne sto po njima kliza lanac... Pojma nemam... Sklapam sve i proba...

#17 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 05 September 2019 - 21:45

Ima neko savet kako da malo zivne motor?
Ako mu stavim teze rolnice da izgura vecu krajnju, i ovako mrtav ce u ubrzanju da bude jos gori... Kapiram tvrdje oprugice ce da pomognu da povuce na visim obrtajima...
Tvrdja centralna ce da ga duze drzi u -'prvoj' pa ce da povuce bolje... Al kako sve to uskladiti... Malo je bre 46-47 kmh... Videcu da izmerim ove fabricke rolnice da znam na cemu sam sa njima...

#18 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 06 September 2019 - 07:47

Blokada ? Cdi ?

#19 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 06 September 2019 - 09:39

Na karburatoru nema, e sad za cdi ne znam.. Da li se prekida neka zica ili se kupuje drugi cdi ne znam... Varijator sam uzeo nov, izbacuje 10ak mm od vrha...

#20 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 06 September 2019 - 10:14

Vidi zice koje idu ka cdi u,mislim da je narandzasta blokada,Mario ce me ispraviti ako gresim...
Sto se variatora tice,zato sto ne izbacuje do kraja,zato i jeste mala krajnja brzina.
Trebaju ti sajbnice da bi spustio kais na bolcnu.
Ili,skini variomat i ventilvar,na stolu stavi ventilvar na variomat( simuliras spajanje),pa sublerom premeri na vrhu sirinu i uporedi sa sirinom kaisa.
Mera ce ti sve reci...

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

Posted Image

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users