Jump to content

Gilera Runner Ks

922 replies to this topic

#901 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 25 May 2021 - 21:12

Pa vidi, u maksimalnoj brzini ti je prenosni odnos recimo 1:4 , dakle ako na variomatu imas 11000 onda na remenici,zvonu,kvačilu i uopšte primarnoj osovini imas 44000 ...

Misliš li da su te komponente balansirane za te obrtaje ? Misliš li da je možda vreme da se prenos malo produži, te taj odnos malo umiri...

Kad kažem normalno, mislim na minareli.. Mi nemamo taj ležaj u deklici već samo dva ležaja u prenosnoj kutiji.. Kada raspalimo 13800 na variomatu, jedino što može da nas spase je overrange prenos, na kome je odnos 1:1,5 (100mm variomat- 68mm remenica) u maksimali... i naravno produžen prenos adekvatno snazi agregata.. Mada uglavnom 19% produženje nije dovoljno jer i tada ume da zavibrira, konkretno polini cnc zvono, koje je dobilo po nosu od drag trka i uzastopnog startovanja.. Tako se mi dovijamo pa tražimo dekle u koje glodalicom može treći ležaj da.se ubaci, ne bi li dobili malo stabilniju primarnu osovinu te manje parazitnih vibracija koje odnesu mnogo snage u prenosu...

Eto možda sam malo preterao u patetici, ali fakat je da se koljemo sa vibracijama godinama...

#902 zigas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 331 posts
  • MestoTrbovlje SLO
  • VozimAprilia SR 70 R

Posted 25 May 2021 - 21:24

Imam osećaj, da si iskrivijo ovaj poslednji centimetar primara, kad si skidao deklu. Stavi bez skidanja getibe, remenice, kvačila i zvona u električnu bušilicu taj tanji dio primara i vidi šta baca. Električne bušilice su dovoljno jake, da to zavrte do nekih 2500 rpm, jer se primar vrti do 3 puta brže od sekundara i bez problema je sve na mestu bez skidanja sa skutera.

#903 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 25 May 2021 - 21:41

Koliki je prečnik remena kada skroz upadne u remenice, mereno recimo po spoljašnjem rubu remena

#904 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 25 May 2021 - 21:54

A jesi li probao drugo kvacilo?

#905 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 25 May 2021 - 22:05

Cekaj zar nije se i kapak polomio sad sam se setio? Ja mislim da je glavni problem primar i kad nemas ni to limce da ti drzi u centar to je to ja bi reko po mom misljenju, kao sto kaze Mario na minarelliju ima 2 pa je kamen i opet vibracija pa izvadi malo overrange, evo ja sad radim i na chinarelliju da bi imao 2 i jedan na dekli cisto minimalno da pomogne da izbegnem ovakve stvari....... to na highendu ce se razvaliti sve a ne pa da vibrira :)

#906 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 26 May 2021 - 11:16

Mario hvala na ovako detaljnom odgovoru, hvala i ostalima sto se trude da mi pomognu.
Generalno gledano mislim da je doslo vreme da produzim prenos malo mislim da ce vibracije da se umire malo.
Vratio sam fabricku piaggio ramenicu koja je skoro linearna jer sa njom je za nijansu mirniji prenos. Primetio sam da polini pise ugao varijatora i ventilvara na RP-u.
Nasao sam da moj ventilvar polini ima ugao 14° , a varijator malossi multivar 2000 ima 13°
Mislim da je i to problem isto.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

#907 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 30 May 2021 - 21:33

Problem koji vucem sa radilicom od pocetka sklapanja motora, a pisao sam vec o tome je to sto je osovina na strani varijatora 14,6mm a ne 14,8mm koliko bi trebala da bude. Sobzirom da se motor vrti na 14000k i mali debalans javice se vibracije.
Mislim da ovih 0,2mm greske na radilici ne drze varijator u centru.

Odlucio sam da napravim drugi bolcni varijatora koji ce imati unutrasnju meru 14,6mm, posto nisam nasao da ima da se kupi.
Da li neko zna od kog materijala je izradjen bolcni varijatora ?

#908 zigas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 331 posts
  • MestoTrbovlje SLO
  • VozimAprilia SR 70 R

Posted 31 May 2021 - 17:08

Napravi test. Na početku i pri kraju bolcne na radilicu namotaj teflon traku, da je centrira i probaj.

#909 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 31 May 2021 - 18:07

Materijal bolcne je svakako čelik, ali je ta finalna obrada gde klizi čaura variomata presudna za vek trajanja

#910 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 03 June 2021 - 21:00

Uspeo sam da napravim drugi bolcni varimata. :)
Trazio sam po netu od kog materijala da napravim i naravno nisam nasao.
Igrom slucaja setim se drugara koji radi u jednoj fabrici kod nas koja za svoje potrebe radi masinsku obradu. Objasnim coveku sta mi treba i on mi kaze nikakav problem, daj mi tvoj stari bolcni i mere koje ti trebaju za novi i donecu ti sutra. Iskreno bio sam u cudu kako ce da ga napravi. On se raspitao po firimi i iskusni majstori kazu da je najbolje da se iskoristi materijal od indukciona klipnjace jer im on stize gotov u finalnoj obradi na meru 20mm, samo da se razbusi unutra na meru koja meni treba.
Fabricki je 49x20x14,80 a ovaj sto meni treba je 49x20x14,6 tako da je variomat legao kao budali samar. Variomat je sada u cnetru, ostaje jos da namontiram i testiram.
Posted Image

Posted Image

Posted Image

#911 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 03 June 2021 - 21:45

Vrhunska je obrada

#912 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 04 June 2021 - 10:08

View PostMario, on 03 June 2021 - 21:45, said:

Vrhunska je obrada
Nema razlike izmedju fabrickog i ovog. Stavrno se covek potrudio da odradi kako treba.
Razmisljam da porucim sada kada bude bila porudzbina 3G kvacilo polini. Vidim da ima u ponudi dva kom. Da li neko zna koja je razlika osim sto se uz jednog dobija jos jedan set oprugica ? Kako se pokazalo ovo kvacilo i da li vredi uzimati ga ?

Posted Image

#913 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 04 June 2021 - 13:05

Ovo sa plavim oprugicama je za visi spektar obrtaja, dok su sa zutim i zelenim za nizi.. Dakle sve je to light, ali eto dali su za base setupe mogucnost

#914 zigas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 331 posts
  • MestoTrbovlje SLO
  • VozimAprilia SR 70 R

Posted 05 June 2021 - 07:45

Bolcna :0takoje:

#915 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 09 June 2021 - 22:49

Testirao sam bolcni variomata. Vibracije su se smanjile, nekako mi malo mirnije radi na vecim obrtaima. Vibracija ima manje ali su i dalje prisute na 11k.
Ne znam sta da radim vise iskreno poludecu od tih vibracija.
Porucio sam 3g kvacilo i malossi plavu centralnu pa cu videti da li ce se nesto promeniti. Kvacilo sam porucio jer ovo fabricko proklizava sobzirom da je start skoro na 8000k.

Sent from my SM-T510 using Tapatalk

#916 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 10 June 2021 - 00:35

Primetio sam da piaggio uglavnom ima vece vibracije. Ali sta... Je li uticu na nesto? Je li nesto riknulo od vibracija? Mozda neki sraf ispadne pa sta sad... Realno mislim da je to normalno. Slobodno vatra. Pazi samo da ne prokliza negde jer vuce opasno. :)

#917 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 10 June 2021 - 06:04

View PostMaRk0, on 10 June 2021 - 00:35, said:

Primetio sam da piaggio uglavnom ima vece vibracije. Ali sta... Je li uticu na nesto? Je li nesto riknulo od vibracija? Mozda neki sraf ispadne pa sta sad... Realno mislim da je to normalno. Slobodno vatra. Pazi samo da ne prokliza negde jer vuce opasno. :)
Trebam da produzim i prenos, ali njega cu poruciti sledeceom porudzbinom. Moram malo da rasteretim i njega. Verovatno deo vibracija dolazi i iz njega kao sto je mario rekao.
Cak se razmisljam da vratim c16 i da se vozim kao covek. Ipak je ovo previse obrtaja za neku normalnu voznju. :)

Edited by Pekisa, 10 June 2021 - 06:17.

#918 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 10 June 2021 - 12:26

Počelo je

#919 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 11 August 2021 - 17:42

Druagri resio sam da vratim skuter na fabricku postavku. Vratio sam fabricku radilicu, i fabricki cilindar.
E sad muci me jedan problem. Ne znam koja debljina dihtunga ide ispod cilindra da bi se dobio odgovarajuci squish. U manuelu sam nasao ovo:
Posted Image
Ja nema ovaj alat, i nisam mogao da ga nadjem nigde da bi mogao da izmerim koliko klip izlazi van cilindra bez dihtunga.

#920 Pekisa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 659 posts
  • MestoKrusevac
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 11 August 2021 - 18:45

Koje su posledice vece kompresija ?

Sent from my SM-T510 using Tapatalk

1 user(s) are reading this topic