Jump to content

Derbi Senda D50b0 2012 God.

125 replies to this topic

#101 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 25 April 2022 - 08:04

Uvrnuo sam glavnu diznu 108, to je najveća koju imam, pa ćemo videti kako se motor bude ponašao. Uljnu pumpu sam namesio da baca na max. tj. 3% kako je i pisalo u uputstvu. Svećica je Br9es isto po uputstvu.
Glavu cilindra sam na kraju zavrnuo na 19nm.
Sad lagano ide razrada. Skinuo sam neko uputstvo za razradu 2t motora zove se L.A Sleeve pa ću po njegovim uputstvima raditi.

#102 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 25 April 2022 - 08:06

Evo nekih slika:

Attached Files

#103 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 25 April 2022 - 08:08

Slika.

Attached Files

#104 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 25 April 2022 - 08:13

Evo kako izgledaju stari cilindar i klip posle cca. 13000km. Cilindar izgleda čisto i zdravo tako da može sigurno da se opet iskoristi ako nekad bude zatrebao.

Attached Files

#105 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 27 April 2022 - 19:59

Lepa informacija, ovamo za skutere pišu 12Nm, to mi uvek deluje tako slabašno, ali definitivno ni jedan preko 14Nm nisam stezao, radi se o termičkoj dilataciji, i mislim da su kod skut cilindara brezoni veoma blizu zida za promere 47+ mm, odn za 70ccm

#106 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 28 April 2022 - 09:16

Da, čitao sam dosta na forumu o tome i obično je sila stezanja kod svih bila dosta manja. Ali kao što kažeš drugačije je skroz za skuter.
Kod Derbija euro 3 čak se i fabrički 49cc cilindar steže na 1.9-2.2 kilo. Imam originalna uputstva za servis za njega.

#107 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 30 April 2022 - 11:50

Pozdrav. Imam problem. Išao sam lagano da se provozam jedno 15 minuta i primetio sam malo dvotaktola tamo gde se sastavljaju cilindar i blok motora, kao da je orosilo kada se cilindar zagrejao. Izgleda da negde pušta na tom alumunijumskom ili već od kojeg metala je dihtungu. Probaću dotegnuti šrafove na max koliko smem ali sve mi se čini da ću morati ponovo rastavljati.
Vidim da se pominje neka diht masa koju ljudi stavljaju tu na to mesto sa obe strane dihtunga, koja je to tačno i da li bi to sredilo konkretno ovaj moj problem?

#108 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 30 April 2022 - 14:39

https://lavauto.rs/p...tor-reinz/6100/

Ne sme da rosi, ali da li si siguran da nije neko slivanje karburatora.. Možda bi najbolje bilo da prorveriš sa pumpicom

#109 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 30 April 2022 - 16:04

Ok hvala. Nije bilo slivanje rosilo je sa strane sigurno i jedne i druge po malo. Na leru dok je radio nisam ništa primetio ali posle vožnje se videlo presijavanje kao da flisuje ulje ako me razumeš.
Zavrnuo sam na 19.5nm tj. na dozvoljeni max po knjizi dok je bio vruć, pa mlak i na kraju još jednom kad se ohladio i sad je izgleda ok evo vratio sam se upravo sa test vožnje sve je suvo a prethodna dva puta je flisoval. Suvo je za sad, uf dobro je. Može biti da taj metalni dihtung nije bio nalegao kako treba tj. krut je dosta pa mu je izgleda trebalo jače dotezanje da zatvori i formira se kako treba. Trebao sam odmah staviti tu diht masu kao siguricu ali zeznuli su me neki tutorijali gde nisu stavili ništa samo bi očistili i obrisali blok motora.

#110 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 30 April 2022 - 16:07

Na ovom mestu je bilo i sa jedne i sa druge strane, čini mi se i iznad a i ispod dihtunga je prolazilo:

Attached Files

#111 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 30 April 2022 - 16:17

Najveći strah mi je bio da neće negde antifriz da iscuri u motor, pa da auspuh neće naleći kako treba jer je loša obrada bila tu na izduvu ali to je sve ispalo super ali ispalo ovo sasvim treće. Pratim situaciju pa javljam šta je bilo dalje.
Trenutno sam na 102 dizni, 108 br. je bilo dosta više da bi se motor mogao ikako voziti.

#112 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 01 May 2022 - 08:39

Posle jutarnje razrada vožnje od 15-ak minuta sve izgleda Ok. Nemam trenutno pumpicu da bi mogao sa 100% sigurnošću proveriti ali nigde više ne flisuje ulje.
Za sad polagano vozim, najviše do pola gasa u 4-toj brzini, mada oseti se da ima snage i ovako nenaštelovan. Srećni praznici svima!

Attached Files

#113 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 01 May 2022 - 09:00

Sad samo lagano u razradu...vožnja u iščekivanju koliko ćeš nove snage imati na raspolaganju je fenomenalan osećaj :)

#114 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 02 May 2022 - 07:12

Bukvalno, vidiš dobru ribu, kreće konverzacija, a ne možeš da dočekaš da se skine... haos

Ovo sa zaptivačem, ako je aluminijumski, onda je sad legao sa prvim temperaturnim oscilacijama, ja imam običaj da ih sve tanko namažem sa tovatnom ili litijumskom masti, diht masa samo kada je pvršina baš lošija

#115 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 06 June 2022 - 12:02

Motor se vozi po malo kada god uhvatim vremena da nije previše vrućina. Od ugradnje termo grupe prešao sam oko 400km. Voziću još jedno 100km malo pažljivije da budem siguran da se sve razradilo kako treba. Trenutne postavke karba su:

Glavna dizna = 104
Igla = A20 , seger na 2 zubu odgore
Pilot dizna = 32
Atomizer = GA210
Skošenje kliznog cilindra = 40

Šraf za smešu je na 2 i po kruga od skroz zavrnutog.

Prenos je 14/53

Postoji malo bogatiji deo na oko 3500- 4000rpm koji nisam uspeo srediti ali ostavio sam za sad tako jer se javlja samo u prvoj brzini, posle je odziv na gas dobar i odlično prima.

Vrlo su pozitivni utisci posle ugradnje 70cc kita. Toliko pozitivni da se više nikako ne vraćam na 50. Povlači baš baš primetno bolje nego ranije kada uđe u rezonancu i sa prenosom 14/53 ste uvek tamo kada se zavrne gas. To se posebno primeti na uzbrdicama gde sada idem 10km/h brže nego pre. Krajnju brzinu sam probao samo na kratko i ona je i dalje oko 100-102kmh po satu, verujem da je to limit zbog mog auspuha kome na 10500rpm pa na dalje počne da opada snaga. Probao sam i duži prenos 15/53 ali onda se suviše često ispada iz rezonance pa nije više tako užitak voziti.
Sledeće postavljam video čim budem razradio do kraja i bude moglo da se vozi pun gas svo vreme :)

#116 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 09 July 2022 - 12:26

Video vožnje. Ista deonica kao i ranije, krivudavi put sa nekoliko pravaca kojim se stalno vozim, samo je sada motor 70 kubika:

Video ubrzanja i krajnja:

Kako je nekad bilo sa 50 kubika:

Snimano je sa telefonom okačenim o jaknu, nemam gopro kameru, pa nije najbolje snimljeno jer se stalno pomera.

Planiram bolje uštelovati karb. Znam da može bolje i došao sam do onih zadnjih 10% što treba doterati u red.

#117 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 02 October 2022 - 15:47

Derbi radi, super ide i vozi se svaki dan. Sve sam sredio i naštelovao još odavno.
Imao sam prilike voziti i KTM exc 300 supermoto dvotaktni. 300cc, 50ks. Ne znam šta reći osim: koja mašina krilati zmaj za jedenje asfalta, druga dimenzija! Veličine je i težine kao Derbi samo neuporedivo snažniji. Definitivno nabavljam ovako nešto jednog lepog dana..

Attached Files

#118 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 26 March 2023 - 15:36

Počela je sezona. Prvi dan vožnje u ovoj godini, vreme je savršeno ajd u zdravlje svima.

Attached Files

#119 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 19 May 2023 - 21:34

Prigušivač/top Tecnigas auspuha je otišao tj. postao je glasan. Mislim da još malo pa bi se morali nositi neki tamponi kada se vozi. Planiram to reparirati čim nabavim materijal a do tad sam navrnuo stari ručno pravljeni prigušivač koji sam još ranije bio kupio da zamenim originalni fabrički jer se on čuo kao kosilica za travu, bukvalno. Pločica na njemu je naknadno zanitovana radi fore.

Attached Files

#120 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 24 May 2023 - 20:59

Dobro izgleda

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users