Brz oporavak zelim! Bitno da nisu vece povrede, a materijalna steta se lako sanira...
Eh sad, moram priznati malo su zajebali tu zakon oko trepcuceg zelenog svetla na raskrsnicama koje su regulisane semaforom...
Zakon kaze da kroz raskrsnicu mozes proci i na zuto svetlo ukoliko nisi u stanju da se bezbedno zaustavis pre raskrsnice i ne ugrozis druge. Medjutim, od kako su uveli trepcuce zeleno svetlo nisu jasno definisali prolazak kroz zuto svetlo (koliko sam ispratio zakon, mozda je doslo do promene) i vozaci su nedoumici da li mogu proci na zuto ili ne.
Zbog toga i postoji podela medju vozacima gde pojedini ubrazaju na trepcuce zeleno (ukljucujuci i mene), dok drugi koce i vec su zaustavljeni na pojavu zutog svetla.
Da bi se naknadno uvela konfuzija u sve to, raskrsnice koje su pokrivene kamerama za prekrsaje snimaju i prolazak na zuto i dolaze koverte zbog toga na adresu, gde se prolazak kroz zuto svetlo tretira kao prolazak kroz crveno.
Bivsi kolega iz firme je imao bas situaciju da mu je stigla koverta zbog toga. Kako je resio to ne znam, nisam upucen, ali po zakonu ne bi smeo biti kaznjen ukoliko nije mogao bezbedno da se zaustavi pre raskrsnice. E ajd sad ti to dokazi pred sudijom...
I opet na sve to dodatnu konfuziju stvara duzina treptanja, koja se razlikuje od raskrsnice do raskrsnice, barem u Novom Sadu koliko sam uspeo da primetim.
Na nekoj raskrsnici ce da trepne zeleno sveto 3 puta, negde 4, negde 5 i po meni upravo ta nekonzistentnost stvara vece probleme jer jednostavno ne znas kada ce da prebaci na zuto svetlo plus fobija od kazne za prolazak na zuto = naglo kocenje pred samu raskrsnicu...
Bila je cak i inicijativa da se ukidaju treptaci i vrati na stari sistem ali se izgleda odustalo od toga zbog negodovanja vozaca/naroda.
Bas je lepo ovde receno za aktuelne probleme oko toga -
https://www.rts.rs/p...e-autobusi.html
Ono cime sam se recimo pozitivno iznenadio jeste sistem koji se primenjuje u Bosni. Kombinacija treptuceg zelenog uz tajmer na semaforu i tu onda nema greske. Tacno mozes da ocenis kada ce da se zatvori prolazak i onda shodno tome ubrzas ili usporis ili ako se nalazis u koloni mozes da ocenis da li ces proci ili ne. Heh ko bi rekao da i Bosna moze biti inovativna u necemu...
Po meni je ta kombinacija na raskrsnicama dobitna, s tim sto bih ja jasno definisao i broj puta koliko zeleno svetlo treba da trepne pre prebacivanja na zuto i to primenio na svim raskrsnicama.
Ja sam bio u par situacija sa autom da zbog naglog kocenja automobila ispred mene se drugi zamalo zabije iza mene u gepek, bas zbog naglog kocenja ovoga ispred tik pred raskrsnicu.
Zbog toga uvek povecan oprez u voznji, bas zbog ovakvih stvari...
Da je policija dosla na lice mesta mislim da bi krivica bila podeljena. Iako je on naglo kocio, tebi uvek mogu reci da nisi drzao propisano odstojanje i prilagodio nacin voznje uslovima na putu.
Nije velika steta, sve ce se to sanirati!