Jump to content

OSMI PUTNIK SE PONOVIO U NOVE PAKNE

6 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 02 May 2011 - 13:40

Elem, OSMI PUTNIK od kad ga imam nije bas sjajan u kocenju sa zadnjim dobosom,kocnica je slaba, tek da malo usporava kad se koci samo sa zadnjom.Vozio sam primerke MOTOMANIJE koji savim dobro koce zadnjom kocnicom- znaci greska je do mojega primerka...
Nekako sam to dugo gurao u stranu iako apelujem na druge da kocioni sistem odrzavaju ispravnim, pa , evo pre par dana uzeh da to odradim...U stvari, najveca je muka sto se mora skidati i auspuh...
Tocak je skinut brzo i lako, isto tako pre toga i auspuh, sto je i bila prilika da se ispolira sa one zadnje, nepristupacne strane...to je odradio sinak sasvim uspesno...
Pakne su skinute, stvarno su bile potrosene, otisoh do MOTOMANIJE koja je udaljena od mene 2-3 km. poneo sam uzorak , kupio iste , cena 400,00 din. nije skupo priznacete(prosle godine za automatica su bile 300,00)
Usledila je montaza, nabacene su brzo i lako, gore na okrugli klin, dole na ekscentar, a kad je trebao da se nabaci dobos(tocak), naisao je tek malo i dalje nece...isprva je izgledalo da su pakne `starije ` za 1-2 desete, da ne fali mnogo da tocak naidje i to sam dao sinu da malo posmirgla...u medjuvremenu sam imao musteriju u servisu sa kojom sam se zadrzao oko 15 min. i kad sam se vratio u garazu sinak jos smirgla, kaze tocak jos uvek nece da naidje...prasine od ferode na sve strane, kazem, cekaj, bre sinak, aj` da vidimo zasto nece, ne moz` biti da treba toliko smirglati,osmirglao si ih bar za 1000 km...
Da jednostavna operacija zamene pakni ne bude bas tako jednostavna i bez problema pobrinuli su se `braca` Kinezi i to tako da sam pazljivijim pregledom pakni ustanovio da onaj kraj koji ide na okrugli klin nije sferno obradjen kako treba i ne lezi na klinu idealno, vec mu je sredina za skoro citav milimetar kako sa jedne, tako i sa druge strane odmaknuta...tako da su u gornjoj zoni odbijale dobos bar za 1 mm...naravno skidanje pakni i turpijanje okruglom grubom turpijom iz nekoliko puta, provera i to je to...Zasto sve ne moze da bude prosto?
Uza sve to, posto mi je sajla pucala par puta, sad se ispostavilo da je buzir (spoljasnji deo) predugacak i da se mora skratiti za oko 5 cm...To sam uradio brusilicom, pazljivo, slabeci je polako i da se ne povredi unutrasnja sajla, pipav posao od oko pola sata...bilo je duzine da se cela sajla povuce iz prednjeg kokpita i da kraj dohvati polugu ekscentra...
Posao uspesno priveden kraju, trajalo je oko 2 sata, samo zbog problema sa dosedom pakni na okruglom klinu i skracivanja spoljasnje sajle...inace , da je sve bilo kako treba posao je od oko 20 min...
Druga stvar koja mi je uzela vreme je montaza auspuha... naravno kako to uvek biva prvo se pokidao zaptivac, pa `ajde pravi drugi, pa onda lezi pod motor, pa saraf jedan hoce da uhvati, drugi k`o za inat bas nece, pa raspusti sve, pa probaj prvo onaj koji nece, znate kako to vec ide, al` na kraju je ipak bilo kako ja `ocu i posao je zavrsen uspesno...
Da ne zaboravim da napomenem u osovinicu ekscentra treba malo naprskati penetrirajuceg ulja (WD-a )posto ona mora lepo, bez otpora da se okrece, a i sam ekscentar i gornje leziste, okrugli klin treba lako namastiti grafitnom mascu, ali svaki visak treba pazljivo obrisati...naravno, sam dobos i pakne ne smeju ni u kom slucaju biti masni...
Sada OSMI PUTNIK sasvim pristojno koci, mnooogo bolje nego pre, ali proci ce jos neko vreme dok pakne i dobos ne legnu idealno i prilagode se jedno drugom...
UZDRAVLJE... :D

#2 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 02 May 2011 - 14:35

Pa vi koliko ste ih smirglali mogao si na kraju qpiti i nove pakne :D.Skratio si im zivot za pola :D

#3 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 02 May 2011 - 17:42

A, nije bas tako, Aleksandre, stigao sam na vreme...to da sam ostao jos pola sata, pa onda mozda (hehehe)
Sta ces? neiskusan mali- on bi samo smirglao, a ne gleda zasto je to tako...

#4 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 02 May 2011 - 18:33

nema veze naucice vremenom ima dobrog instruktora :D

#5 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 02 May 2011 - 19:12

He, nije da se pravim pametan, ali jeste li otpustili sajlu prilikom zamene?

#6 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 03 May 2011 - 13:09

Pa, normalno Bleki, drugacije je ne bi mogli namestiti...skratila se unutrasnja zato sto se dva puta kidala, a ja stipsa, necu novu, (800,00 din. ) pa staru krpim, sad zadnji put sam stvarno dobro uradio kraj, pa ocekujem da ce trajati...u svakom slucaju , ne gine mi nova sledeci put...
Ma, najveci problem je bio sto kinezi nisu dobro uradili onu sferu na pakni da prati sferu okruglog klina, al` eto, resili smo i to...uglavnom koci dobro...

#7 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 03 May 2011 - 21:27

Ok

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users