Jump to content

Tomos electronic 90

504 replies to this topic

#121 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 31 January 2014 - 00:49

Ja sam svoje namazao, ima slika u mojoj temi. Kako ti nisu losi dosedi kad ti ispada lezaj piramide?

#122 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 00:51

Ako odlucim da podizem jos primarnu najverovatnije cu odraditi umetke na strugu od aluminijuma, i njih naravno ispolirati, ali prvo zelim da procenim kako ce se ponasati ovako... Sto se doseda tice toliko je minimalna tolerancija da ce loctite za lezajeve imati posla, dakle lezajevi ulaze rukom ali tesno....

Citam sad da mislis na lezajeve u bloku, ja sam mislio na radilicu, nemam pojma ne deluje mi strasno pokusacu to sa loctite om da resim isto.

#123 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 11:55

narednih par dana je usledila no comment situacija, postovaću samo slike...

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

#124 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 12:04

Posted Image Posted Image

i kada sam ih uneo kod žene u trpezariju, bilo je ono x puta , nisi normalan, nosi ovo napolje smrdi na benzin

#125 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 31 January 2014 - 12:44

i kada sam ih uneo kod žene u trpezariju, bilo je ono x puta , nisi normalan, nosi ovo napolje smrdi na benzin
Ne zna zena sta je muska ljubav prema mirisu benzina :) ...sto jednom smrdi -drugom mirise,al to vuce korene iz detinjstva...treba odrastati uz taj miomiris...narocito kad se spali uz dooobro ulje u njemu :)

#126 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 31 January 2014 - 13:19

Jeste Cvele, apsolutno si u pravu za miomirise, jedino što ja nisam baš navikao da mi auspuh miriše na jagode, al jbg IPONE ulje.. Mario, sledeći put u benzin sipaj neki ženski parfem da se gdja ne buni :)

#127 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 13:26

@cvele , gogi ... pa rekli smo miris benzina, nismo rekli smrad benzina, tako da je definicija ispravna....

edit: imam duplo toliko slika, mislio sam da odradim neki tuturial za taj posao, samo ajd da ne smaram ovde u temi... a i ko još polira te blokove danas, kaže mi Pita za tih 0,01KS si se pokidao nedelju dana...

ne znam šta bih vam rekao , meni je ovako normalno... taman i da je 0,01KS.. al nije :)

#128 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 31 January 2014 - 13:36

Ma to spada u ličnu uživanciju, sad koliko se dobije na performansama neznam, jel neko merio pre i posle poliranja blokova?

#129 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 13:42

ako je i merio, na kom setupu je merio... koja količina goriva, koji ciljni obrtaji... neka bude da je lična uživancija dok ne dokažemo suprotno...

#130 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 31 January 2014 - 13:52

Ja verujem da ima poboljšanja, mada navodno, čitao sam na netu, da je Porše svojevremeno dokazao da je bolje da su površine kanala gde prolazi mešavina malo hrapave zbog boljeg mešanja goriva i vazduha, e sad, dali to važi na 2T samo za prelivne kanale ili i za blok, jbmliga.

Edited by goggyso, 31 January 2014 - 13:57.

#131 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 14:04

jes znamo da je Porše dokazao, na 4T autima i 6000-8000 obrtaja

#132 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 31 January 2014 - 14:11

Hm, da, obrtaji... vidiš nije mi palo na pamet, uostalom ti si dokazao sa aprilijom da poliranje radi posao.

#133 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 14:13

pa nisam dokazao, pravilno bi bilo, da sad odradimo jedan setup sa stock blokovima, i posle samo rastavimo i završimo poliranje i isti test uradimo ponovo... i to sa npr 19 i sa 30 karburatorom na 13800 obrtaja.. to bi bio posao...

#134 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 31 January 2014 - 14:38

View PostMario, on 31 January 2014 - 14:13, said:

pa nisam dokazao, pravilno bi bilo, da sad odradimo jedan setup sa stock blokovima, i posle samo rastavimo i završimo poliranje i isti test uradimo ponovo... i to sa npr 19 i sa 30 karburatorom na 13800 obrtaja.. to bi bio posao...
Mislio sam na to da sa poliranim blokovima ide tako kako ide, što znači da nemože da škodi, a valda pomaže.

#135 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 14:42

View PostMario, on 31 January 2014 - 14:13, said:

... imam još jedan blok u rezervi od T14, taj je još nevin, nikad otvaran, taj sam koristio u prelazima kada se reparirala tuning mašina da imam sa čime da se vozim..

dakle ono što sam pisao u APN temi, imam jedan T-14 koji je nekada deda kupio i hteo na kultivator da namontira, pa je uvideo da to nema baš neku snagu koju je on planirao, i tako projekat T14 kultivator ostade u kraj šupe, dok ja kao klinac nisam snimio da je to tomos, i spakovao ga kod mene u radionicu...

do dana današnjeg je stajao na polici, naravno bez cilindra i klipa, kao i paljenja.. i evo rešio sam da ga rasklopim jer sam snimio da mi ni birač a ni brzine baš nisu nešto na devi...

policu sam oslobodio i motor isprao, idemo u otvaranje, ovog je još Tomos zašrafio...

Mašina je iz 1973-e, hah..moje godište.. 4 brzine, ima prsten na mesto zupčanika 5 brzine, L17 podešavajući ležajevi

pričalo se da pravi majstori umeju sa platnama da našteluju da zazor na ovim ležajevima bude taman koliko i danas C3 ili C4

radilica je sa punim polutkama, balans za donji ležaj pesnice klipnjače je rešen tanjim materijalom polutki u delu od centra prema ležaju..

Posted Image

klipnjača deluje baš tanko, i gornja pesnica vrlo maleno, za 10mm bolcnu čaura i kraj.. otvor na donjoj pesnici za podmazivanje ležaja , ne postoji...

blokovi nose još "Simmering" , marku semering-a , interesantno kako ih uopšte danas i nazivamo, i posle 40 god, deluju meko i elastično...

Posted Image

ležajevi u blokovima su Poljski, vrv tada još nije bilo naše proizvodnje...

rupe za podmazivanje ležajeva su prisutne, za razliku od ovih novijih blokova koje imam na APN-u iz 80,90-ih godina

odlivak je dosta neprecizan, i nedovršen, neoptiomizovan

ne još nekim delovima sam kasnije uvideo da su usavšavali proizvodnju... nastavljamo dalje naredni dan...

#136 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 31 January 2014 - 14:54

Šta planiraš sa njim? Oće i on pod turpiju il samo čupaš menjač iz njega? Meni je tokom godima velika želja bila kupiti APN-a pa staviti komplet termogrupu od A35 sa lamelicama, naravno uz turpiju. Svidja mi se taj cilindar i na oko i na performanse, a naročito na potrošnju.

#137 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 January 2014 - 18:48

Ovaj je sada donor... Ne razmisljam sta ce na kraju ispasti...

#138 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 31 January 2014 - 19:20

Sve super oko poliranja, drago mi je kad vidim toliko volje..

#139 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 01 February 2014 - 00:01

Ja poliranje radim samo kao razbibrigu :)

Ajd malo iz sireg luka pricu, predavao mi je praksu u srednjoj skoli profesor Golub, mozda ga neko od somboraca i zna, on je svojevremeno vozio trke glisera/camaca kako hocete. Covek je voleo da prica od tuningu 2t motora, to nije nikog interesovalo, posebno zenski svet na casovima, ali ja sam uzivao da slusam sta su oni sve radili i kako su izvlacili maksimalnu snagu. Od njega sam i naucio sam princip 2t motora, sta uraditi da bi se izvlacio maksimum... Pricao je o auspusima sa promenljivom duzinom (na sajlu su bili namesteni da im se menja rezonantna duzina), stvarno o svemu zivom je pricao, o paljenju, posebno za Tomos, sa kojim sam ja onda jedino imao dodirnih tacaka...

Njega sam pitao vezano za poliranje usisa, njegov stav je bio totalno protiv toga, kaze da se na glatkoj povrsini formiraju kapljice i da gorivo nedolazi rasprseno u cilindar, treba izbeci sve ostre prelaze (kanal-prirubnica, prirubnica-karb... naravno), ali usis ostaviti takav kakav je. Naravno to je stav jednog coveka, mada to mi je bio najinteresantniji deo prakse kad je on predavao, nikog zivog nisu interesovali motori, automobili, sem mene, tako da se on stvarno trudio da razjasni neke stvari. I ja sam se bezveze raspisao, slobodno obrisite ako je off.

#140 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 01 February 2014 - 00:40

zanimljivo ovo za semeringe ( simmerring ) :) mario perfektni blokovi, stvarno si si dao truda , nego ovo za usis i men zanima, jer kod klipnog usisa i njega polirat ili ne ??

19 user(s) are reading this topic

0 members, 19 guests, 0 anonymous users