Jump to content

Tomos electronic 90

504 replies to this topic

#61 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 04 December 2013 - 17:06

Kad legne Ducati paljenje, pesma se promeni iz korena. Platine nisu dobre ni na APN-u, kamoli na ljutoj Devi. Zato sam ga selio sa motora na motor, i automatic A35 je trčao sa njim, i to fantastično. Samo da mi Cile vrati pa šaljem.
Nećeš valda ostaviti tu zelenu boju? Daj joj onu crvenu metalik, ta joj leži ko budali šamar, mada ni plave nisu bile ružne. Ja sam to paljenje terao bez reglera, ali je sijalica bila u faru 12V/45/40w duguljasta balonka, mada bi trebalo probati sa H4 60/55w ali i ona prva je dobro sijala. Akumulator sam imao ali skinuo kad su crkle baterije, ionako su služile samo za žmigavce i štop, ili poziciju, jbmliga ne sećam se više, davno bilo.

Edited by goggyso, 04 December 2013 - 17:17.

#62 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 04 December 2013 - 17:30

Ako se ne varam, to paljenje je 6V 25-30W, osim ako nije naknadno namotan jos koji kalem, inace ne znam kako je mogla da svetli ta halogenka. Fabricki akumulator-suva baterija je takodje 6V i cuo sam da su jako dobrog kvaliteta i radi i posle 30 godina tako da je moguce da je crkla zbog 12V.

Ja sam imao prilike da uzmem takvo paljenje, ali nisam hteo jer je magnet jako tezak, mislim da je 750 gr. i obavezno stradaju kucista lezajeva kod forsirane voznje i ako se ne stegne dobro, kajla proreze kanal na magnetu.
Dobra stvar je sto ima standardni pick-up namotaj i moze da radi sa raznim "univerzalnim" bobinama (isprobano sa bobinom od free-a).

#63 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 December 2013 - 18:58

I ja sam cuo da je bila verzija od 6v, a moguce da su kasnije inovirali na 12 ili da je od sprinta

HTC wildfire S, Tapatalk 2

#64 Floyd

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 230 posts
  • VozimVX200

Posted 05 December 2013 - 00:53

Bit će to dobar Elektronik,pratim projekt :ziveli:

#65 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 05 December 2013 - 02:35

E sad ste me totalno sludili. Ja se sećam da je bilo 12V, al ajd da sačekamo da mi se vrati pa ću videti, trebalo bi da piše na magnetu. Imao sam dva, jedno je bilo sa crnom bobinom i to je otišlo sa mojom Devom, i sigurno je bilo 12v, jer sam ja menjao sijalice sve sa 6 na 12v kad sam ga stavio. E sad ovo je sa crvenom bobinom pa nisam siguran. Na kraju krajeva, nije ni bitno, važno je da pali i vrti bez greške, najmanji je problem staviti sijalice odgovarajućeg napona.

Edited by goggyso, 05 December 2013 - 02:37.

#66 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 December 2013 - 11:44

Gogi, čekamo te ...

#67 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 05 December 2013 - 12:22

I ja čekam :ziveli: , čim stigne..
Nova informacija, stiže paljenje večeras, i ne piše ništa na magnetu. Ma bitno da pali, izmeriće se napon.
Počinjem nešto da vadim iz prašnjave arhive malog mozga, ako se dobro sećam, to paljenje ima jedan namotaj od 6V za punjenje akumulatora i dva ili 3 na red vezana 12V samo za prednje svetlo.

Edited by goggyso, 05 December 2013 - 13:06.

#68 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 05 December 2013 - 13:37

Evo jednog Ducati linka možda nekom pomogne:
http://pdf.directind...-136349-_2.html

Piše da je 12V, samo je mala slika pa se ne vidi.
Posted Image

Posted Image

I dalje me zeza nešto, iako su fotke relativno velike, kad okačim na forum ispadnu male.

Edited by goggyso, 05 December 2013 - 13:56.

#69 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 06 December 2013 - 13:03

Evo linka za klipnjaču Tomos sa oba igličasta, samo ne piše za koji...
http://www.kupujempr...?filter_id=7537

#70 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 December 2013 - 16:54

za 50-ku, vidi se na slici da je 12 bolcna....

#71 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 06 December 2013 - 20:12

Ma i te VINI nisu bas najsrecnije, ja sam pre za CKR ako je nadjes za devu.

#72 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 06 December 2013 - 21:34

Ja imam bas suprotno misljenje tj. iskustvo. Kinesku CKR radilicu sam sahranio za sezonu, dok motocross/vini kod druga na friziranom bt-u radi vec minimum 5 godina, a svaki treci dan vozi po 80km i to bas agresivno.

#73 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 06 December 2013 - 21:58

Ovo sto sam rekao je iz mog iskustva. Uvek sam pakovao CKR i nikad nisam imao probleme. Sa tim VINI neki drugari nisu mogli sezonu da isteraju sa BT-ima. Cije su Vini kad vec naglasavas da je CKR kineska?

#74 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 07 December 2013 - 00:36

CKR postoji originalna i kineska/tajvanska, a vini je takodje kineska. Originalnu je tesko nabaviti. Bilo je pre radilica s kineskom CKR klipnjacom koja je vec sastavljena stizala u Srbiju i bilo je istih tih radilica koje su sastavljene u Srbiji, razlika u ceni je neznatna. Sad vidim da postoje 2 radilice sa CKR klipnjacom i 1300 dinara razlike. Da li je razlika samo u kvalitetu tegova ili je rec o originalu, ne znam.
http://motobikeshop....12-tw_2010.aspx
http://motobikeshop....a-ckr_8687.aspx

Edited by tuningfanatic, 07 December 2013 - 00:46.

#75 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 14 December 2013 - 12:34

Nastavljam da prikupljam potrebne delove.. Nabasao sam na proizvodnju e-90 sedišta sasvim slučajno, i rešio da kupim jedno ovakvo aftermarket sediše, ako bilo šta i budem modifikovao, svakako polazim odavde..

sasvim solidan kvalitet, oblik autentičan, na natrpisu se može primetiti da su malo veća slova nego što je deva u originalu imala na ovim sedištima

Posted Image Posted Image

i zahvaljujući prijateljima dolazim u posed i jednog ducati electrica paljenja kompletnog sa cdi-jem, deluje ok, treba da se prekontroliše i ispita, hvala Gogi-ju iz Sombora.. tvdrnje su da je 12V a koliko se sećam nekada je deva imala 6V, naravno dok ne budemo probali nećemo znati...

Posted Image

evo šta sam ja imao na njemu do sada, sa ovim paljenjem sam ga kupio 12V 80W, pojma nemam od kojeg motora je ovo, deluje relativno novo i platine nisu trošne, možda će poslužiti negde...

i u celoj sreći, i mojoj nesreći , rezervisao sam jednu novu aftermarket radilicu koju proizvode kod nas u srbiji, naravno sa klipnjačom sa čaurom, i dan dva pre toga naletih na jednu originalnu tomos kod drugara u ormaru, sa klipnjačom za igličasti ležaj.. malo oštećena kod štifta za magnet, i naravno malo se nazire, hod na donjem ležaju, vrlo malo, predpostavljam da ću je raspakovati, nisam još sasvim siguran...

Posted Image

evo ih obe

Posted Image

klipnjača ovoj aftermarket ne znam od kog motora je, ali mi definitivno deluje kao da je predviđena za 12mm bolcnu, pa je samo razbušena čaura za 14, slična situacija je i sa ovom koju sam kupio sa motorom, mada se ovde vidi da je drugi proizvođač klipnjače..

i tako, čim prođe ova ludnica u firmi oko praznika, bacam se dalje na posao..

#76 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 14 December 2013 - 12:54

Paljenje 12v 80w platinsko je original sa CTXa.

Nisam ljubitelj tako tankih caura u gornjoj pesnici, imao sam nekoliko tomosa na popravci kojima je upravo ta caura napravila vise problema nego koristi. Brzo se istrosi zbog njenog "velikog" kvaliteta, zatim pukne i ode u karter, udje u lezajeve... A trosi se u opiljcima, moram naci slike kako napuni karter opiljcima.

U svakom slucaju nebi je preporucio ni za standard APN a kamoli za E 90.

#77 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 14 December 2013 - 12:58

da da to sam i ja primetio, kod mene je ova gore prolupala za svega 500km, doduše nisam je perfektno odradio jer nisam imao kvalitetni razvrtač, već sam se poslužio od jednog drugara, sa nekim tupim polupokidanim nisam bog zna šta ni mogao odraditi..(ja sam devu kupio sa klipom za pentu koji je imao 12 bolncu, ima negde ranije i slika)

u svakom slučaju, da bi se tu 14 osovina vrtila kako valja, čaura mora biti celom površinom idealno razbušena, i dobro otvorena za hlađenje, u protivno krene da huji kao kada propadne donji ležaj na klipnjači... pisali su mi to već Dado i ostali na tomos ridersu..

#78 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 14 December 2013 - 13:04

Mala privreda je uzas sto se tice delova za tomos, ostale caure, sa deblim zidom nakon ugradnje su jos uvek u velikom plusu tako da bolcna odma ima lufta. Iglicasti je najbolje resenje po meni, redovno menjanje svake 3-4000km ako je isto NO NAME, a ako nabavis neki kvalitetniji onda si miran duze vreme.

Evo ti dve slike od tih tankih caura, samo da napomenem taj motor je vozio i dalje i caura je bila citava ali istrosena skroz (14/12 caura)
Posted Image
Posted Image

#79 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 14 December 2013 - 13:16

Ima li neke sanse da se iskombinuje najbolje od obe radilice? Od prve (one sto je bila u masini) komplet telo i bolcna sa lezajem, a od druge (originalne) klipnjaca, Ukoliko je na prvoj ok lezaj u velikoj pesnici.

Edited by goggyso, 14 December 2013 - 13:18.

#80 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 14 December 2013 - 15:11

ima šanse, naravno, samo da iskalkulišem, neki dan je Pita kupio na najlonu komparater, jer bez njega nema smisla ni rasklapati radilicu...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users