Jump to content

Tomos electronic 90

504 replies to this topic

#281 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 22 April 2014 - 16:35

View PostMario, on 22 April 2014 - 14:50, said:

nije diht masa, već crvena litijumska mast.. jbg
E to je drugi par cipela, ja se vec zabrinuo da diht masa nije dorasla svom zadatku. Ja bih dihtung namazao diht masom s obe strane, pa nek onda pokusa da curi...
Jbg, deva ujeda na svakom koraku, i dok se pakuje i kad se zajasi.

#282 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 25 April 2014 - 23:30

svaka cast na volji, detaljnom radu i posveti, steta sta moras opet otvarat, na snimku mi se cini dost trom ?? vjerojatno ga nisi ni odvrto. na kolko je predpaljenje ?? frg ti je slab - ne vjerujem da bus s njim izvukel vise od 80% , vec na standard cilindru samom promjenom frga na 22- 24 mm se drasticno osjeti razlika u snagi , a vjerujem da bi je ti na tom svom lagano tuning cilindru dobio jos na izvoz, sve ostalo perfektno .

#283 dacaim9

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 28 posts

Posted 13 May 2014 - 19:56

Mario, siguran sam da je zadnji zubcanik od E90 27 zuba. Danas sam otisao u Motobike, oni imaju zubcanik jedan jedini i on je 26 zuba, kazu original od E90, ja se ubedjivao 5 minuta, oni drugi nemaju i nisu nikada imali!? Da li ce to znatno uticati na prenos, imam ctx masinu, napred ide 13/14, a nazad 26?(apn ram, bt tockovi..)
Imate li neku oznaku od Binga koji je isao fabricki na neke modele E90, da li je 23 ili 21mm? Nasao sam neki Bing 23mm, identican je onima sa slika koje sam nasao na internetu.

#284 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 May 2014 - 22:45

iskren da budem, nemam pojma koji je zadnji lančanik, nije me to do sada ni zanimalo, neko mi je pričao da ima dve verzije i da su se radili i sa 26 i sa 27.. tu informaciju proveri na tomos forumu....

što se tiče karburatora, originalni je Bing 20, a taj Bing 23 sam ja dobio sa svojim, izgleda identično, a ipak je veći u difuzoru, opet nemam pojma gde su ga pakovali i na koje agregate se montirao

#285 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 14 May 2014 - 00:19

Ja se dobro secam da je na mojoj devi bilo 15 napred i 27 nazad, i nikad nisam cuo da ima 26 nazad. Mozda sad prave mada neznam gde onda prolazi lanac a da ne dere po serafima, jos onda sam zagledao i knap je bilo i 27 zuba.

#286 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 November 2014 - 11:06

Pošto je kod mene obrtomer polupan, i u njega je curila voda još kod prethodnog vlasnika, razmišljao sam o tome kako da rešim merenje obrtaja, a da ne narušim posebno izgled.. U moru digitalnih obrtomera svideo mi se analogni obrtomer kineske proizvodnje... Rešio sam da ga kupim i testiram, kada za to dođe vreme...

U pakovanju dolazi samo obrtomer, u niklovanom kućištu, sa ušicom za montažu.. Cena je vrlo prihvatljiva, na aliexpres-u je celih 9 USD-a sa besplatnom poštatrinom, sve ukupno sa našim porezom cena izlazi na 11e.

Posted Image

na žalost, kinezi jednostavno ne mogu da sakriju svoj uradak, ja sam uočio na bar 5 mesta loše printovanje, a o tome da u kružnici brojevi ne stoje podjednako raspoređeni ne vredi ni raspravljati..

Posted Image

najzad šeme za povezivanje nema, nju je potrebno skinuti sa net-a, ovde vidimo da ima i pozadinsko osvetljenje,

crvena - pozitivni napon 12V za sijalicu
crna - masa

zelena - negativno polarisan signal sa bobine
crna - pozitivno polarisan signal sa bobine
(ovde vezujemo samo jednu u zavisnosti od konfiguracije mašine, recimo zamo zelenu koja dolazi na bobinu ili samo crnu)

žutocrna - visoki napon (to sad može biti i visoki napon ulazni sa 300V bobine i visoki prema elektrodi svećice, postoje modeli kojima se žica obmota oko kabla svećice, pa na principu indukcije broje impulse)

Posted Image

preostaje sad da testiramo, nadajmo se da ovaj obrtomer broji svaki impuls, pa će ovako odgovarati za 2T konfiguraciju, kao i za 4T kod ovih prostijih konfiguracija skutera i mopeda gde svećica baca svaki put varnicu, tako ćemo imati verodostojno merenje obrtaja..

#287 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 24 November 2014 - 23:47

Neki dan sam bio kod majstor Kantor-a, pošto sam načuo da je krenuo proizvodnju Cross Junior replika, zamolio sam ga za jedan primerak... Na proleće želim između ostalog testirati i ovaj toliko hvaljeni auspuh, koga odlikuju kratka grana, fi 27mm, dva difuzora, ravan deo, protiv konus i stinger fi 15,5mm..

Nosača kao i prigušivača nema, vrv se u daljoj proizvodnji i to priprema, ali meni to u polufabrikat izvedbi nije bilo ni bitno. Prepoznaćemo njegov stil izrade auspuha koji je od presovanog lima dve polutke, povaren po šavovima...

Kako će se ovaj spuh ponašati na e-90 i gde će biti centriran videćemo, kada uihvatim vremena odradiću kalkulacije,...

Posted Image

Posted Image Posted Image

#288 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 25 November 2014 - 00:07

Dobro je da se ima za probu...ovakav bez topa komšije će mu se obradovati ;)
e sad vidimo koliko su auspusi za skutere napredno izrađeni sa mnoštvom difuzora i urednih varova..Pitam se kako ovo radi?

#289 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 25 November 2014 - 00:38

Ako je iole ko original, radice odlicno. Ja sam vec spomenuo da sam na mojoj devi vozio originalni Tomos Cross Junior auspuh, i radio je odlicno na stock cilindru. E sad, na Mariovom poturpijanom..videcemo.

Edited by goggyso, 25 November 2014 - 00:39.

#290 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 February 2015 - 23:42

upravo sam stigao kući i doneo neke felne za e-90, ove su 18x1.40 od neke male kawe, jurim već jedno vreme "dobre" felne za devu, i mislim da sam uspeo kupiti ono što sam hteo...

sledi naravno peskarenje, plastificiranje, provera koji disk i koje pakne idu itd...

hvala ljudima koji su mi pomogli da stignu do mene.. da ne imenujem znaju oni, zadužili su me i tačka..

#291 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 05 February 2015 - 00:13

jao da su mi takve 17 cola ;)

predobre su ;)

#292 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 05 February 2015 - 00:17

Ova Deva preti da postane ozbiljan motocikl, tehnicki savrsen.... al jos styling da se desi, u neku opasnu boju i nalepnice... Meni je ona metalik crvena bila najlepsa na devi, mada ni plava nije daleko.

#293 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 February 2015 - 00:19

@yoco što 17-ke ?

@gogi koje nalepnice .. ? ove iz skuter ergele ima da me ukoče a ne ubrzaju ;)

#294 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 05 February 2015 - 00:37

17 cola da su mi bar takve 17 cola za nabavit - bile bi za moj sljedeci projekt ;) - predobre su !

#295 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 February 2015 - 00:40

ja sam mislio da su ove veće, bolje .. ima BT 17-ke samo ne znam koje su širine.. ove 1.40 su identične sa starim APN obručima

#296 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 05 February 2015 - 00:47

Odlicno izgledaju felne, bice pravi sportista ;)

#297 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад
  • VozimTomos D6, Tomos a55

Posted 05 February 2015 - 01:26

Је л ти неће бити проблем да измериш која је маса точка (рецимо предњег) са диском и клештима које планираш да ставиш ?
Немам податак колико је мој предњи точак тежак без гуме, али бих волео да знам масу, па да упоредим једно са другим када будем мењао гуме :)
Ја имам т15 кочницу, 2.7мм жбице, 1.4 челични обруч на 18"

#298 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 February 2015 - 01:29

naravno premeriću sutra.. da da znam ti imaš veliki doboš i 18 obruče.. to rade skoro svi na replikama

#299 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад
  • VozimTomos D6, Tomos a55

Posted 05 February 2015 - 01:44

View PostMario, on 05 February 2015 - 01:29, said:

naravno premeriću sutra.. da da znam ti imaš veliki doboš i 18 obruče.. to rade skoro svi na replikama

Раде, јер кочи невероватно добро и што онда да измишљају топлу воду :)

Хвала, мада ми није хитан одговор, чисто ме занима, па кад год ти буде било згодно измери :)

#300 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 February 2015 - 01:54

sa druge strane, havarija se najlakše ispegla, novi obruči 18 nisu skupi, žbica ima, a može fino da se centrira...

ja sam već kupio sebi 17 i 18 pa sam razmišljao kako i šta, jer su moji radeli obruči krivi kao kifle... najvervoatnije bi dobio 17, kao što je i bilo u stock-u.. ali evo.. bogu sam se pomolio da ovi livenjaci ne budu krivi, jer sam već imao par ponuda i sve na žalost vratio natrag... uglavnom BT 17-ke....

disk značajno bolje koči i cela postava je laganija od tog doboša i tih velikih pakni.. konkretno ova brembo dvoklipna što pakuju na aerox-e i sr-ke su odlična, ako se ukomponuju sa čelično opletenim crevom, i to već vrlo fino radi i na 190mm disku.. o ovim oversize da i ne pričamo,.. kod mene je 240 na SR-ki a prodaju se i 260mm..

kako god.. nadam se da ću ovo uspeti da ukomponujem i da će dobro da radi.. zadnja ima veoma malu oscilaciju u desnom obruču, prednja je perfektna

10 user(s) are reading this topic

0 members, 10 guests, 0 anonymous users