Usfalilo nesto za servis , odlucim se da odem do ovih mojih veletrgovaca , do Indjije, to je voznjica od stotinak KM sveukupno - tamo i nazad...Kako da idem , moze kolima vreme malo sumnjivo, preteca kisa, odlucim se za dva tocka , Matic ce manje potrositi , al ` ipak se odlucim za skuta, jer to je prilika da se proba za dalje od kad sam ga vratio na ovu lako nabildovanu serijalu...ako me uhvati kisa usput , nije ni prvi ni poslednji put , to je sastavni deo skuteraskog zivota...vozice se na benzin , na benzinu sve mora da radi savrseno , a posle cemo testirati gas...
Rezervoar je napunjen u vrh nalivnog grla ,od pre par dana je prikacena obrtaljka , pa je prilika i za neka merenja...krecem oko 11 sati , odazvao se na prvo paljenje, grejanje od oko pola minuta i krecem...Na bulevaru sam , svi semafori su mi otvoreni i za tri -cetiri minuta sam na kruznom toku koji vodi van grada...pratim sta se desava na obrtomeru i kako se to slaze sa brzinom ...kvacilo definitivno hvata na oko 6000- 6500 RPM , varijator prihvata na oko 7500i dize do 8200 par sekundi , a zatim vrlo mali pad do oko 7500 kroz celo ubrzanje, sto je vise nego dobro...dobro iskoristenje rezone...
Celim putem odrzavam oko 7800 RPM , gledam da ne padne ispod 7500 i da ne predje 8200, to je ekonomicno podrucije gde rezona obavlja svoj posao najbolje i gde je najbolji obrtni momenat sa najboljom snagom...naravno, sve to zavisi i od otpora vazduha i nagiba puta gde obrtaji i brzina upravo srazmerno padaju i rastu sa njima, ali to je usud malih kubikaza - velika osetljivost na ta dva faktora ...pri ovim obrtajima sat pokazuje izmedju 75 i 80 km/ h, sto je zadoboljavajuce za putnu brzinu...Prolazim selo Voganj, par km od Rume , a u Rumi me ocekuje guzva, danas je drugi ( oktobar ), a svakog treceg u mesecu je cuveni rumski vasar...dan pred vasar je vec sve krcato , guzva je neopisiva , kola, motora, pesaka na kolovozu, motor nije podesen bas za rezim kreni - stani, kvacilo visoko hvata, pa se puno dere i tu je vece rasipanje goriva, jedva da je voziv, al` nekako sam se izvukao iz te guzve...dalja voznja je protekla tecno , bez problema stigao sam za oko 50 min. tih pedesetak km, obavio posao na brzinu i nazad...na ogranicenja brzine se ne obazirem , znam da nas ne zaustavljaju, sto ne znaci da nebi usporio kad bi video radar, ne lezi vraze, nije se zajebavati sa njima...poneka kola me obidju, gledam svoja posla ispred sebe , kad u jednom trenutku prozuja neko tane pored mene sa preko 150 km/ h po mojoj slobodnoj proceni , samo sto me nije oduvao s puta neki bajker, ma, stres sam doziveo ...treba ponekad pogledati cesce u retrovizor , posle minut - dva ugledah u retrovizoru jos jednoga...aha, al` sad me ne mos iznenaditi - ocekujem...prozuja i on pored mene, ja ko da stojim, kad ovom na ledjima pise SAOBRACAJNA POLICIJA sve sa onom dudulejom pozadi ( marsovac ) , sve mislim , hoce li je upaliti da me pita sta radim na putu bez one lepe narandzaste tablice i stikera, al` na svu srecu nije...imao pametnija posla...
Pred sam ulazak u grad na tri - cetiri km , bila je prilika da se jos nesto istestira - sa rezima ekonomicne putne brzine, dajem pun gas , obilazim kamion za kojim sam isao , motor glatko ubrzava , brzina je po satu malo preko 90 km/h ...tu obrtomer pokazuje nesto preko 9700 RPM ...to su isti rezultati kao pre par dana, znaci ova serijala se definitivno vrti do desetak hiljada ( sa malim nagibom puta ili povoljnim vetrom i nesto malo preko ) ...dva kilometra punog gasa obrtaji kao zakovani...ima razloga za zadovoljstvo ...
posle predjenih 96 km medjugradske voznje kontrola goriva pokazala je ...

Koliko li je to? Kad sam ga napunio , bio je pun u vrh nalivnog grla i pokazivao je 5-*6 mmvise od punog skroz...pa , racunam da je potrosio oko 3-3.5 l za tih oko stotinak km...nije lose ...
Ostala je jos jedna kontrola- kontrola boje depozita na svecici...ona je pokazala ovo ...

Moze li bolje od ovoga? Posle stokilometarskog przenja, karb TK na dizni 68 , dobro udesenim airboxom, to je to ...ja zadovoljan, nisam imao ni najmanji problem, a moram podsetiti da na ovom serijskom klipu ima dobar oziljak od osovinice do cela u dubini od jednog mm , kad je doziveo infarkt, (otpala kukica sa osiguraca koji je ostao u kanalu ) i presla preko karika, , al` eto , on i dalje ( dobro ) radi posao...
UZDRAVLJE...