Jump to content

Tomos APN 4 / BT-50 / T-15

• This topic is locked This topic is locked
80 replies to this topic

#1 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 11 October 2011 - 18:09

Posted ImagePosted Image
Moj apenac. Tacnije samo ram od apn-4
Tockovi i prednje visle su od BT-a
Masina je apn prepakovana u T15 SL (kosi usis)
Svasta je radjeno na masini. Na ovim slikama je Bing 18mm karburator, cilindar je friziran ali stvarno ne mogu da se se setim kakavu su tada kanali bili. Znam da je bilo Ducati Elektronsko paljenje koje se i nije bas najbolje pokazalo. Olaksan zamajac, skracen klip, spustena glava, ispoliran karter, radilica, izduv, glava icelo klipa i jos neke sitnice, to je bilo pre 3 godine, ne mogu svega da se setim, mnogo toga je izmenjano na njemu od 2007. do danas.
Najjaci setup sto je bio na njemu je sredinom 2010. god i tada je izmerena max brzina od 115km/h uz nenormalnu dozu snage, motor je bukvalno samo punio svaku brzinu, skoro da nije bilo navlacenja, kako nabije obrtaje u prvoj tako ih je i drzao, samo sam na pola kvacila ubadao brzine a masina bi se vrtela i jako brzo trazila sledecu. I to sve sa obicnim kupovnim Laser auspuhom koji je daleko od trkackih performansi. T15 SL cilindar 39mm, Metero 39mm klip sa jednom karikom (samo L ),karburator Dellorto VHB 22, spejsovan cilindar, dodatno doradjeni kanali, polirani neki delovi, olaksan zamajac, malo poboljsana platinska struja i to bi otprilike bilo to. Sve je bilo dosta dobo ustelovano, pogotovo kada padne vece pa vazduh bude malo hladniji. Tad je jako lepo isao i u tim uslovima je i postignuta max brzina. Tako je radio nekih mesec dana i onda se sam rastelovao a i masina je vec dotrajala. Od tada sam pokusavao jos par puta da postignem iste rezultate ali nikako nisam uspeo, pa sam napravio godinu dana pauze, i pre par nedelja me je opet uhvatila manija za Tomosima i sad opet radim na ovom motoru, ali ovog puta se nadam jos boljim rezultatima.

Neke razne slike,, ima i nekih iz perioda kada je najbolje isao.

Posted Image Posted Image Posted Image
Posted Image Posted Image

#2 DRAGANCE

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 412 posts
  • Mestobeograd
  • Vozimbaotian 50 RS limited edition

Posted 11 October 2011 - 18:34

sjajno , secam se da sam ja kao klinac jurio ovaj cilindar za moju 14TL , al nije bilo sanse tada doci do tako neceg ...bese to pre 15ak godina ..... samo napred i ne odustaj

#3 Rade

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 454 posts
  • MestoApatin

Posted 11 October 2011 - 18:45

D6 menjac ili obicni?

#4 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 11 October 2011 - 19:10

Nazalost, obican. Mozda od nove godine izdvojim 250e za sestostepeni menjac sa prenosnim odnosima pogodnijim za trke.
Inace ovaj motor sa preuredjujem u D6 repliku za trke u klasi 50ccm.

#5 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 11 October 2011 - 19:48

Svaka čast na trudu!!!
Ovde se oseti ljubav prema 2t tuningu... http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/smile.png Ne znam kakav je cilindar od T15 u fabričkom izdanju, ali vidim da su prelivni kanali ozbiljno veliki a izduvni ide u leptir sa strana, jel s to ti dorađivao cilindar ili?

115kmh je impresivna brzina za taj setup tj cilindar od 50cc...Svi znamo da se ovde na forumu često sa 70cc cilindrima teško hvata 100tka a gde je 115 odatle...Kako je izmereno tih 115 kmh?

samo napred, možemo ovde naučiti svašta jedno od drugih a ima nas fanatika koliko ti srce poželi...Ponekih starih majtora koji su kalili svoje znanje još na tomos mašinama..

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 October 2011 - 22:59

imaš u Senti jednog čiču koji prepravlja menjač na 6 stepeni za 60e ako dobro znam, e sad za prenosne odnose nemam pojma koji su, dakle čiča prepravlja i birač i piramidu, i gube se nule između brzina, ostaje samo između prve i druge...

vidim da si radio širenje izduva u gornjem delu, nalik rotax-ima, samo ne znam da li si proveravao koja je ukupna širina u toj tački da li prelazi 70% prečnika klipa, i ne sviđa mi se taj nagli prelaz sa širokog na usko, tu se lomi karika..

onaj laser za bt što si prepravio na grani da naiđe na apn, je sasvim ok, ukoliko si ispratio prečnik na grani, to je jedan od retkih aupsuha na tržištu za tomose koji se i kalkulacijski poklapa za 8000, a obećava i powerband jer ima dobru zapreminu ekspanzione posude..

retki su SL cilindri, i zaista je prednost tog krivog usisa, ne znam kakav je ovaj dellorto 22 koji si koristio i pod kojim uglom može da se montira, ali vidim da si pazio na dužinu usisne grane..

pa čestitke za 115, reci nam kako si i sa čime to izmerio..

#7 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 12 October 2011 - 09:53

APN masina , osnova svakog tuninga, ovo je zaista impresivno , ako si ga toliko isforsirao, al` eto, sve je to skopcano i sa vekom trajanja... :D

#8 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 12 October 2011 - 17:23

Mereno je digitalnim meracem za bicikl, tacno podesen po obimu tocka pod opterecenjem, odstupanja max 2-3km/h
To su retki slucajevi bili da tako probije u obrtaje i navuce tih 115, moralo je napolju biti malo hladnije, uglavnom predvece, ali to je eto kazem maximalna brzina. Inace je isao 105+km/h, zavisi kako kad.

Mario, u pocetku sam imao problema sa nagibom karburatora, jer nisam imao rad motora ispod 2/3 gasa, ali uz malo korigovanje grane i podesavanja plovka (nivoa goriva u casici), dobio sam solidan rad motora.
Sirina izduvnog kanala je 76% od precnika klipa, ali radi bez problema i sa jednom i sa dve karike, nije do sada bilo ni pucanja niti se preterano cuje zvuk karika. Vodio sam racuna o tome. Nisu ti prelazi kanala bas tako naivni kao sto izgledaju, a spojevi karika su na sigurnim pozicijama :D

Na motoru sam sve radio sam i nedam nikome da bilo sta pipa na motoru, a narocito ne volim kada je neko pored mene dok radim, jer dok radim mozak mi je u skroz nekom drugom svetu. Kanali nisu standard, prepravljeni su.... Jedino na prvoj slici, gde se vidi cilindar sa karikama stavljen na novine, tu su standard kanali i to je slika sa pocetka projekta ako se dobro secam.

#9 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 12 October 2011 - 17:57

Ovo mi je jedna od najvecih zelja bila da uradim na Tomosu. I ako mi je najveca zelja da napravim usis na "Roto-disk",ipak sam prvo odlucio na ovako nesto, jer Roto-disk zahteva mnogo vise masinske obrade i novca.

Projekat lamelni usis na blok sam zapoceo 2009. godine i prekinuo zbog finansijskih i nekih tehnickh razloga. Uglavnom pre 10ak dana sam opet poceo sa radovima i na prolece bi trebalo da se pojavim na stazi, tj trkama u klasi 50ccm
Ovo su mi probni blokovi od BT-a neispravni, na kojima eksperimentisem, busim, komap, urezujem, ispitujem i probavam kako je najbolje i najlakse upasovati lamelni blok, da bi kasnije na ispravnim blokovima to sve odradio kako treba.
Slike su tu pa ostalo pogledajte sami

#10 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 12 October 2011 - 18:07

Možeš da uradiš po jedan veliki prozor na piramidi sa lamelicama,evo ti ispod slike kako sam to napravio... znači ti svakako da imaš što bolji i slobodniji protok smeše ka karteru...Inače veoma zanimljiv projekat sa ubacivanjem usisnih lamelica.. :D

#11 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 12 October 2011 - 18:34

E upravo zbog ovakvih stvari sam se uclanio na ovaj forum, jer kod nas na Tomos Forumu, nema mnogo ljudi koji su do sada imali iskustva sa lamelnim usisima. I upravo ovo mi treba....povecanje kapaciteta lamelnog bloka.

Samo mi reci kako si resio ovaj problem sa ovom rupom, jer u ovom slucaju tu nema sta da dihuje pa moze da vraca smesu nazad kroz lamelice u karburator kada klip krene dole i pocne da pravi pritisak u karteru.? Ili je cela ivica naleganja obrusena na nulu?
Posted Image

#12 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 12 October 2011 - 18:51

Sad mi je palo na pamet.... Lock Tide super lepak, kanem tu 2-3 kapi i samo ih poravnam smirglom ili malom turpijicom da se izjednace sa nalegajucom ivicom. Ali nzm kako super lepak trpi benzin i ulje?

#13 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 12 October 2011 - 19:09

nema potrebe za lepkom, samo se lepo cela površina izravna na nulu i lepo sve dihtuje tj ne vraća smešu nazad! Video sam na nekoj slici da imaš biax tako da sa njim možeš sve lepo da uradiš.. :D
trebaš samo lamelice iz jednog komada, ima da se kupe takve a ima i lamelnih ploča 10x10cm pa možeš da isečeš na meru..

#14 Rade

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 454 posts
  • MestoApatin

Posted 12 October 2011 - 19:28

Druze nema potrebe da se mucis sa tim usisom od Minarelija. Evo bas pre par meseci tu jedan majstor iz Apatina poceo raditi takav usis sa V lemelama na BT-a. Uzmi BGM ili Stage 6 usis za Peugeota, dobijes kuciste i sve i sve se lepo uklapa.
Inace nece ti valjati ovo sto si do sad radio.. Smesa ne sme tuci u polutke radilice, vec trebas napraviti ulazi da ide sto vise prema cilindru tako da udara sto vise u klipnjacu.
Usput znas da moras malo preraditi blok i odraditi treci prelivni na cilindru..

#15 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 October 2011 - 22:56

jbt, Pitomire, sa ovom piramidom, nedovršeno poslikanom, dižeš prašinu i posle godinu dana, .. jasno je da se poravna na nulu..

viđao sam da je onaj slovenac radio neku nadogradnju bloka od kvadratnog profila aluminijuma, ali nema potrebe, Rade mi uze reč iz usta, ja hteo da predložim da postaviš jednostrane lamelice koje koristi peugeot ili vertialni minareli, ali ovo je još bolje, ta prerada za peugeot tipa BGM gde dobijaš sve sa kućištem treba samo da namontiraš nekako na blok, a unutar njega je ovakva ili možda veća piramira sa 4 lamelice...

i mora da se preradi usis da bude boost kanal, tu ima nešto gimnastike na bloku i na cilindru.. e sad za ovo usmeravanje smeše nisam ni ja 100% siguran, ne bi bilo loše da pogledaš po našim projektima kako izgledaju blokovi skutera, pa na osnovu toga da se povade zaključci...

vidim da si spacer radio sekačem pa posle biax-om, može jednostavnije da se iseče sa malom OTO testericom i posle da se obradi, koliko si spejsovao i da li si kalkulisao šta se menja na uglovima svih kanala tom zgodom ?

vidim na hilzni da si ucrtao izduvni kanal sa upuštenom sredinom, viđao sam to kod onog amera da je skombinovao, jasno je da se ide na povećanje površine po svaku cenu, a da pri tome ne zalomi kariku, ovo preko 70% je već rizik..

e sad ja bih voleo da čujem odakle ti ta ideja, i kakve utiske ima onaj ko je to već uradio, da li postoji neka kalkulacija, ili/i ugao .. i reci mi u koji cilindar si planirao da uvučeš tu hilznu ?

ovde sam ja sekao spacer http://svet-skutera....ue/page__st__20

ovde imaš slike rasklopljenih blokova minarelija http://svet-skutera....ue/page__st__20

#16 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 12 October 2011 - 23:57

BGM usis

http://svet-skutera....50/page__st__60 post #78

#17 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 13 October 2011 - 13:27

Znam da moze sa OTO testericom ali nisam mogao da je nadjem, a da sam se iscimao i kupio novu , pa onda jos da mi pocnu pucati listovi jer je ovo dosta tvrda ploca od duraluminiuma debljine 3mm. Nije ni ovako bio problem. Prvo busilica i sekac, kasnije turbija. Nisam to radio biaxom.
Kuciste cu napravii po merama i pod nagibom koji najvise bude odgovarao uz komad metala i 10min sa CO2. Tesko bi me neko ubedio da kupim nesto od Stage6, Malossi, Polini i slicnih firmi. Iz razloga sto to na neki nacin smatram firmama za "anti-tuning", jer ti daju sve na gotovo, a ja da hocu gotov motor kupio bi Apriliu RS 125 . Tuning je kad sam pravis, a ne kad drugi rade za tebe, a ti samo placas i slazes delove kao lego kocke.

Inace napravio sam gresku na tom cilindru, kasnije sam shvatio da uopste nisam trebao raditi W sport izduv, ali to je bilo pre 2 godine, tada mi je bila zelja da probam i jebiga tako sam i odradio. Sad kad je vec tako kako jeste, probacu, pa ako ne bude dobro, uzecu neki drugi cilindar pa ga odraditi kako valja.

PITANJE: Kakva su vas iskustva sa boost prelivnim kanalima? Konkretno, jel bolje da su po visini blize ili dalje od GMT u odnosu na standardne prelivne, ili je najbolje da su svi prelivni kanali na istoj visini? Interesuju me samo informacije i iskustva iz prakse, teorija me ne zanima, jer dosta puta nema veze sa stvarnoscu.

@Mario, ta hilzna ide u BT cilindar sa slike, sto je skracivan od gore, a spejsovan je 3mm i jos su kanali doradjeni. O uglovima za sada nebi da pricam. Ali za sve postoji kalkulacija.

Hvala za savete u vezi usmerenosti lamela. Vec radim na tome da ih sto vise usmerim prema klipu i klipnjaci, mislim da cu uspeti, vec imam jedno solidno resenje za taj problem.

#18 Rade

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 454 posts
  • MestoApatin

Posted 13 October 2011 - 16:38

Boost je uglavnom ili u visini prelivnih ili za par stepeni nize..

#19 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 13 October 2011 - 18:05

View Postpajser9, on 13 October 2011 - 13:27, said:

Znam da moze sa OTO testericom ali nisam mogao da je nadjem, a da sam se iscimao i kupio novu , pa onda jos da mi pocnu pucati listovi jer je ovo dosta tvrda ploca od duraluminiuma debljine 3mm. Nije ni ovako bio problem. Prvo busilica i sekac, kasnije turbija. Nisam to radio biaxom.
Kuciste cu napravii po merama i pod nagibom koji najvise bude odgovarao uz komad metala i 10min sa CO2. Tesko bi me neko ubedio da kupim nesto od Stage6, Malossi, Polini i slicnih firmi. Iz razloga sto to na neki nacin smatram firmama za "anti-tuning", jer ti daju sve na gotovo, a ja da hocu gotov motor kupio bi Apriliu RS 125 . Tuning je kad sam pravis, a ne kad drugi rade za tebe, a ti samo placas i slazes delove kao lego kocke.

Inace napravio sam gresku na tom cilindru, kasnije sam shvatio da uopste nisam trebao raditi W sport izduv, ali to je bilo pre 2 godine, tada mi je bila zelja da probam i jebiga tako sam i odradio. Sad kad je vec tako kako jeste, probacu, pa ako ne bude dobro, uzecu neki drugi cilindar pa ga odraditi kako valja.

PITANJE: Kakva su vas iskustva sa boost prelivnim kanalima? Konkretno, jel bolje da su po visini blize ili dalje od GMT u odnosu na standardne prelivne, ili je najbolje da su svi prelivni kanali na istoj visini? Interesuju me samo informacije i iskustva iz prakse, teorija me ne zanima, jer dosta puta nema veze sa stvarnoscu.

@Mario, ta hilzna ide u BT cilindar sa slike, sto je skracivan od gore, a spejsovan je 3mm i jos su kanali doradjeni. O uglovima za sada nebi da pricam. Ali za sve postoji kalkulacija.

Hvala za savete u vezi usmerenosti lamela. Vec radim na tome da ih sto vise usmerim prema klipu i klipnjaci, mislim da cu uspeti, vec imam jedno solidno resenje za taj problem.

Mogao si i na waterjet da odneseš pa da ti lepo odrade, ne ide se u high-end sa štapom i kanapom. Razumemo da je teško vreme i da se nema za sve, svi smo tako počeli ali s vremenom shvatiš da dođeš do istih ako ne i boljih rezultata sa "anti-tuning" delovima i uštediš i vreme i novac, no niko ne gleda u tvoj novčanik, pa nije problem i uradi kako si zamislio.
A drugo, u čemu je problem da se čuje i malo o uglovima kanala, pa ovde svi se pomažemo i učimo, na kraju i ti sam si došao da bi video nešto novo, kad bi svi zadržavali za sebe što znaju, forum nam onda ne bi ni trebao? Daj da vidimo te uglove, tu kalkulaciju, koliko je puta samo Mario postovao dijagrame i svima nama objašnjavao!
Ajde, samo napred i da vidimo kako bije srce u junaka kad si već "malo" svijetlije oružje nagrdio

Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati!

#20 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 13 October 2011 - 19:02

Ma nisu tajna uglovi kanala, nego nije jos sve sto posto sigurno. Ne zurim nigde, imam celu zimu pred sobom.

Uglovi kanala bi trebali ovako nekako da glase:
Izduv: 184º, 186º, 188º
Prelivni: 126º ,128º, 130º

Na kartingu su mi sada dole nevedeni uglovi kanala i odlicno radi, ali ovih dana kad napravim jedan dobar auspuh, malo cu se igrati sa spejsovanjem cilindra na kartingu da dobijem ove gore kombinacije, pa cu videti kako radi i kako se ponasa. Ono sto mi bude najvise odgovaralo cu odraditi za cilindru za trke, odnosno na motoru.
USISNI kanal: 158º

PRELIVNI kanali: 128.2º

IZDUVNI kanal: 184.3º

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users