Jump to content

Keeway Focus - Lauda tuned

1306 replies to this topic

#1021 sinisa93

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,551 posts
  • MestoPrnjavor
  • VozimPiaggio NRG Power DT

Posted 31 March 2016 - 10:09

Za takve stvari postoji jedna opcija, zove se quote, kad hoces da odgovoris na nesto od prije 2 mjeseca :D

#1022 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 31 March 2016 - 11:08

Boki smrce castrol, Boki smrce castrol :)))
Salu na stranu, dobra je to sprava Boki!

#1023 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 31 March 2016 - 11:10

@bojan681
Unimer popravljen, stavio novi osigurac. Vidis da radi punom parom. Za moje potrebe odlican.

#1024 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 31 March 2016 - 11:22

Moguće, onda sam se ja nešto za*ebao..

#1025 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 31 March 2016 - 18:06

Jel zna neko da li regler ima ugradjen kondenzator koji pegla pretvoreni napon preko greca ili da stavim kondenzator u paralelu na izlaz?

#1026 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 31 March 2016 - 20:36

nema kondenzator, a trebaće ti možda zbog ledovki.. pazi jer buffer podiže napon za √2

#1027 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 01 April 2016 - 00:00

Da, da, jasno mi je.
Uradio sam par analiza da vidim sta se desava na "papiru".

Simulacija grecovog spoja, nakacen osciloskop i vidi se da je pretvoreni napon pozitivan ali pulsirajuci. Dobije se taj pad napona, pa krajnji bude oko 13VDC.

Posted Image

Ubacen kondenzator od 1000uF (greska na labeli dole), dobije se ispeglani napon ali i uvecan kao sto Mario rece...

Posted Image
E u tu situaciju dodam jedan stabilizator napona (LM7812) i dobijem zadovoljavajuce rezultate ALI...Koliko se sjecam znanja iz srednje, da bi stabilizator radio pravilno potrebno je dovesti nesto veci pobudni napon na ulaz od njegovog nazivnog napona? To sad znaci za 12V, ja moram da dovedem 14-15V i tu je odmah problem. Na leru AC napon pada ispod 12V pa cu onda imati prekid osvjetljenja na nizim obrtajima. A uz to sve imam jos i problem jer moram smisljati hladanjak za stabilizator da bih protjerao struju od 2A.
Jbg, zakomplikovalo se ovo odjednom...

Posted Image

Za pocetak cu da probam bez kondenzatora pa ako bude previse pulsiranja, treba smisljati neko rjesenje. Mada dosta sam i elektronike zaboravio, nekada omiljen predmet u srednjoj...

#1028 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 01 April 2016 - 03:38

hah, slatke muke... nisam siguran da li stabilizator prekida ili samo provodi, ali i umanjuje za 1,4V dakle za 12 bi ti trebalo za toliko više..

dalje, možeš proračunati koliki ti treba elektrolit za tu struju koju misliš da povučeš ali i nije neophodno... ti ovde ne napajaš audio pa da mora biti ravan kao strela graf...

ja bih išao na manji kapacitet, toliko da pokrije pulsiranja, jer se onda pod opterećenjem napon približi pulsorajućem, recimo minimalno neophodan, i iza toga sa 2A diodama svukao napon na potreban, recimo jedna na red umanji za 0,6v koliko jedan PN spoj u zasićenju ustvari umanji, pa staviš više da bude koliko si mislio...

struja prolazi za koju su deklarisane samo obrati pažnji koliko će se grejati... recimo 1N4008 nije skupa...

ps. brutalan je ovaj multisim program ehh da smo ga ranije imali... ovo se sve radilo peške...

#1029 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 01 April 2016 - 09:46

Ja bi koristio neki coper za ogranicenje napona, obicni regulatori samo spajaju visak napona na masu i tu su veliki gubici a i dosta se greju. Ako bi vukao 2-3-4A na izlazu trebao bi ti neki ozbiljni regulator i ozbiljni hladnjak.

Mozda samo jednostavno da prikacis jos jedan regler na izvod za svetla i sve direkt na akumulator?

#1030 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 01 April 2016 - 10:13

Prvo proveri koliko će pasti napon na elektrolitu 1000uF pod opterećenjem (LED) pa tek onda treba razmišljati o stabilizaciji napona. Nemoj spajati 7812 bez filtracije tj elektrolita. Klasičan 7812 je maksimalno 1A struje, pa će se pregrejati ili isključiti ako struja pređe tu vrednost. Sa druge strane, da bi 7812 radio, ulazni napon konstantno mora biti bar 2V veći, što se na leru neće desiti pa će se LEDovke ugasiti. Koje su snage LEDovke?
Može da se napravi prost stabilizator napona sa jačim tranzistorom i zenericom, koji će raditi kao limiter napona u zavisnosti od vrednosti zenerice. (Ne mogu da okačim šemu, zeza me službeni komp)

#1031 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 01 April 2016 - 15:33

Mozda je jednostavnije napraviti da napon sa namotaja za svetla puni akumulator a ti direktno sa akumulatora skines napon za svetla, onda na leru nebi bilo problema..

Dugo sam i ja razvijao seme za ovako nesto sto ti planiras, ubedljivo najbolje resenje je odneti majstoru da premota tvoje namotaje i napravi 2 identicna tako da odvedes sa oba namotaja zice na purejet trofazni regler.. Mozda bi mogli i purejet namotaji da se napakuju na kinesku anker plocu, onda bi mogao opusteno ksenone da ubacis i izgurao bi sta god treba.

#1032 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 01 April 2016 - 19:08

Odustao sam od prepravke na DC do daljnjeg. Danas sam uradio kratku simulaciju preko novog reglera i par T10 ledica sto sam imao su radile ok, bez pulsiranja. Kada sam nakacio jednu ba20d LED za koju sam mislio da ide u far tu joj je i bio kraj...izgleda da su te "CREE" LED bas osjetjive na promjenu napona. Mogao sam danas prepraviti i biti zadovoljan sa ostatkom osvjetljenja ali nemam svjetla sa kojima bih iskoristio DC...
Slazem se da bi bilo najbolje rjesenje vuci sa akumulatora ali ja sam trazio dobro rjesenje uz malo muke.

#1033 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 01 April 2016 - 19:18

nije problem vuci sa akumulatora, samo onaj dzek sa instalacije od skutera (koji se utacinje u dzek od namotaja za svetla) istaknes i stavis na + od akumulatora, tako ti sve komplet radi i duga i kratka svetla samo ide preko akumulatora.

#1034 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 01 April 2016 - 19:28

Kako? + sa accua vodis na regler...

#1035 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 01 April 2016 - 19:33

Nasao sam danas uzrok zveckanja o kome sam pisao prethodnih dana.

Attached File  DSC_2343.JPG   1.85MB   21 downloads

Ovaj tkz. bendiks odnosno veliki zupcanik ima, po meni, mozda malo vise lufa i na leru prozvodi zveckanje. Evo i snimak

Nisam nista skidao dok ne cujem vase komentare. Zamjenske dijelove svakako nemam niti iglicasti lezaj koji se nalazi ispod zupcanika. Mehanizam fino radi, bez problema se vrti i pokrece masinu.
Nazalost, izgleda da nisam sacuvao snimak nakon skidanja variomata gdje sam rukom mrdao zupcanik...
Makar nije nista strasno, s obzirom da ne zvecka neki pokretni mehanizam ali svakako nije prijatno za uho.

A danas kada sam otvorio deklu primjetim i da je mali lezaj izletio do pola. Nemam pojma kako. Sledece otvaranje mijenjam i njega...

Attached File  DSC_2346.JPG   2.05MB   23 downloads

Attached File  DSC_2347.JPG   1.8MB   31 downloads

P.S Znam da je izlaznost remena losa. :)

#1036 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 01 April 2016 - 21:39

@bojan681
Sad prvo moram pronaci kvalitetne sijalice za ba20d grlo, pa tek onda prepravljati. Mada ako nadjem neke halogenke da rade posao onda i nemam neke potrebe da prepravljam na DC. Jedini razlog prepravke je samo zbog nekih boljih sijalica.

#1037 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 02 April 2016 - 08:41

evo pogledao sam i snimak , nemaš tu šta mnogo da uradiš oni su ga tako planirali, i jedini graničnik je onaj lim što ide preko alansera...

mogao bi da zameniš taj veliki igličasti ležaj, ili da ga samo podmažeš sa tovatnom masti da se malo uobliči taj zazor i to je to.,..

ps.. nemoj da se igraš sa šrafcigerom dok radi mašina... uhvatiće ti remen u trenutku nepažnje i ode remen, variomat, ventivar... i da srećan budeš ako se ne povrediš....

#1038 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 02 April 2016 - 12:10

Apsolutno si u pravu. Bilo je glupo i rizično to raditi zbog snimka...

#1039 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 02 April 2016 - 14:23

Ovako i meni zvecka, potrosi se materijal na velikom zupcaniku taman toliko da nervira. Mislim se da vadim sve to napolje ove sezone, bas zna da nervira.

#1040 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 02 April 2016 - 18:51

Evo i sinisa93 mi potvrdio danas da i kod njega ima lufta kao kao kod mene na snimku. To je to onda...

22 user(s) are reading this topic

0 members, 22 guests, 0 anonymous users

• Google