Evo da se i ja raspisem malo sta je sve radjeno na Focusu zadnjih par dana...
DAN #1 (19.05.2015.)
Poranio sam u utorak da bih sto ranije krenuo sa radovima jer sam planirao da zavrsim sve u jednom danu. Iskreno pola sata sam se vrtio oko masine razmisljajuci da li uopste da diram nesto ovu sezonu ili da samo vozim ustelovanu serijalu...medjutim pogled na Malossi Sport kit u kutiji je presudio. Pocelo je polako pripremanje masine za rad odnosno skidanje sa rama.
Prvo sto sam primjetio kada sam skidao sajlu uljne pumpe jeste i pozicija sajle odnosno kako je pumpa uopste naspanovana...
Jasno se sa slike vidi da se zarezi uopste ne poklapaju i sto je jos gore pumpa ide minus, odnosno baca manje ulja. Jbg, ne sjecam se kako je uopste ranije bilo jer nisam ni zagledao...mislio sam da je kinez to vec odradio u fabrici kako treba. Nije nikakav problem, sad znam kako da je naspanujem kad legne kit, a sada znam i razlog zasto uopste nije dimio na auspuh...
Ubrzo nakon toga masina je vec bila spremna za rad:
Prvo odlucim za zamijenim usisne lamelice, nekako se mi se cinilo laksim da odmah to uradim i postavim novi dihtung ispod prirubnice.
Stare metalne lamelice su u odlicnom stanju. Mogao sam i da ih ne mijenjam ali zbog sigurnosti ipak idu karbonske.
Kinez je fino napisao i kojeg precnika je prirubnica
A evo i karbon lamelica...
Karbon lamelice su super legle. Vec fabricki su dosle blago zakrivljene u jednu stranu i da se odmah zna koja strana da se montira prema prirubnici.
Medjutim, jedna stvar mi nije jasna -
da li zaista ovako treba da izgledaju lamelice kada se postave odnosno ove rupice na njima mi nisu jasne. Ne propustaju te rupice, prevucen je neki sloj preko njih al' ipak ne djeluju mi nesto pouzdano ili se radi o fabrickoj gresci??
Sledece na redu je demontaza starog cilindra.
Boja stare svjecice - rekao bih perfektna po meni (suva i dobra boja)
E sad...ono sto mi se cinilo da ce trajati 10 minuta oduzilo se na citavih sat i nesto vremena. Kinez je stegao glavu cilindra nenormalno jako!!! Unistio sam gedoru u pokusaju da odvrnem saraf (nesto je utislo unutra i sada samo moze da steze). Sta da radim sad...pokusavam da nadjem alternative. Pri ruci mi je vilasti kljuc 12mm pa cu probati sa njim...
Uspio sam nekako da odvrnem gornja 2 sarafa jer su pristupacniji i to uz dosta muke. Doslovno sam legao na kljuc sa svom svojom tezinom, bojao sam se samo da ne iscupam komplet sve brezone.
Ovo ne da je stegnuto na 12nm, nego na 120nm!
Pri pokusaju odvrtanja treceg (donjeg desnog) sarafa glave odlomio sam jedno pero za hladjenje...jbg sad, sta je tu je - nastavljam dalje. Za cetvrti saraf sam vec morao da improvizujem jer mi se nije lomilo vise peraja za hladjenje pa sam otisao do prodavnice i kupio set cijevi (kao one za svjecicu) gdje ima i precnik 12mm. Napravio polugu od starog sarafcigera i odvrnuo nekako. Posle toga sam se zapitao kako mi to ranije nije palo na pamet prije nego sto sam odvalio jedno pero za hladjenje ali jbg. Nisam napravio slike alata jer sam se iskreno iznervirao oko gluposti.
Cilindar je nekako skinut, konacno, pa sam napravio i par slika zatecenog stanja nakon
originalnih 6504km:
Sve u svemu stari, fabricki kineski, cilindar je kao ogledalo. Nema nikakvih risova niti tragova lijepljenja...ja sam zadovoljan.
Vidi se na slikama da su karike duvale malo vise. Nisam stigao da izmjerim zazor...bice detaljnija analiza starog cilindra uskoro pa cu onda.
Ovde sam mogao komotno spakovati nove karike i pregaziti jos ovoliko kilometara sa ovim klipom. Za sada ce da sluzi kao rezerva za ne daj Boze...
Zanimljivo je da je kinez spakovao C osigurace u klip. Ocekivao sam G tip. Valjda i oni igraju na kartu sigurnosti i racunaju da je manja vjerovatnoca da se desi havarija.
Dalje krecem sa montazom novog cilindra. Prvo sto me ceka jeste montaza osiguraca bolcne klipa. Nisam nikada radio pa red bi bio da malo steknem rutine. Unistio (iskrivio) sam 2 osiguraca dok sam vjezbao na starom klipu, kad sam usao u rutinu trebalo mi je 2-3min da montiram oba osiguraca na klip.
Poslusao sam od Pite savjet pa sam nakon ubacivanja sarafcigerom malo pomjerio osigurace da udju u svoje leziste i da se otvor na osiguracima ne poklopi sa otvorom na klipu. Mislim da mi je ovo isti rekao i sinisa93...
Trudio sam se da budem maksimalno njezan prilikom montaze i stavio sam zivce na ler...nadam se da nece biti problema sa njima u voznji posle hehe.
Posle osiguraca montirao sam karike i cilindar je bio sklopljen u par minuta...
Sve sam dobro nauljio kod montaze i proslo je sve bez problema.
Dosao je na red da se montira i senzor temperature na rupu koju je Mario prethodno obradio dok je cilindar bio kod njega na analizi. Ubaceno je malo diht mase da drzi senzor po upustvu iz teme Fact-a by Mario.
Ovde me uhvatilo neko nevrijeme pa sam pozurio da sve prebacim u zatvoren prostor u garazu. Kad sam sve prebacio na sigurno onda sam odlucio da idem polako i da ne zurim nigdje...bitno je sve kvalitetno odraditi.
Glava cilindra je montirana i stegnuta sa malom gedorom...doslovno malom.
Stegao sam koliko sam mogao iz zgloba kao sto ste me i savjetovali. Cetiri puta sam mjerio squish i dobio sam vrijednosti 1.63mm, 1.65mm, 1.67mm, 1.64mm.
Je**m li ga sad, nije bas po analizi koju je Mario radio da bude 1.7mm, ufulao sam malo ili bolje receno mozda malo vise stegao glavu. Sta da se radi, nema nazad. Nadam se da nece biti vecih problema...