Nedavno kupljene ATX prednje vile koje nisam planirao ali me drug ispalio pa sam morao da ih uzmem. Nece mu dati bas road-racer-ski izgled ali prirvremeno ce biti dobre, nadam se da uskoro stizu e90 vile.

Zbog kraceg vrata, morao sam da nadjem neku cauru i na kraju sam zavrsio s jednom ogromnom maticom koja savrseno odgovara. Pre su bile vile od jave pa rezervoar nisam mogao da pricvrstim na predvidjeno mesto zato sto je smetao gornji most, sad sve pase.

Izrada prirubnice:

Nakon sto sam je zavrsio shvatio sam da ce biti predebela i da nece moci da stane pa sam nasao neki lim debljine 1,5mm moguce da je od neke ves masine.Prvo sam testerom probao kad ono nema sanse mora fleks. Duplo teze mi je bilo da isecem taj lim od 1,5mm nego prethodni od 3mm, strasno tvrd materijal.
Posto mi je najzad stigao dugo ocekivani PHBG 21mm ova prirubnica nije 100% odgovarala posto je 2mm uza od promera karburatora. Moguci materijali za izradu nove:

Na kraju ipak nisam pravio novu jer sam jako zurio, hteo sam da ga zavrsim sto pre da idem na moto skup u Adu, ali nisam bio svestan koliko posla ima oko toga. Radio sam od 10 ujutru do 3 poslepodne, nisam cak ni jeo koliko sam bio zaokupljen sklapanjem. Napravio sam pauzu od sat vremena i krenuo dalje do 9 poslepodne i evo rezultata:
Posto nisam imao dobar kirner, snasao sam se i iskoristio neki deo od dizne sa IMT-a. Jako je tvrd taj celik, mozda i tvrdji od kirnera. Za probu je posluzio vec pomenuti no name klip 39,5. Izdrzao je torturu bez problema, lupao sam ga s namerom da ga polomim, al nije se dao.

I naravno, nista ne moze proci a da ja nesto ne zajebem, koji sam kreten u zurbi sam samo trakom oblepio karike. Kasnije kad sam je skidao imao sam sta da vidim, karike se raspale. Sve u svemu i nisam zalio posto nisam imao nameru da ih stavljam u motor jer su dosta loseg kvaliteta tako da sam kupio nove.

Namontirana termo grupa... Pre toga prosiren usis na 22mm. Stavio sam brezone za automatika koje sam kupio od Sagmajstera. Dosta su lose napravljeni, navoj za blok je predugacak pa dodje skoro na isto kao kad su bili apn brezoni zato sam problem resio razbijanjem lezaja i ubacivanjem kuglica ispod brezona. Jedan brezon nisam mogao da odvrnem pa se navoj malo izlizao ali je dovoljno dugacak i ovako i kako vidim dobro i drzi, jos nije proklizao.
Paljenje za sad obicno platinsko 6V 17W dok ne nabavim neku bobinu za bt paljenje. U planu je Iskra 12V 80W sa promenljivim uglom predpaljenja.

I karburator, za sad ovako sa najlonskom carapom, ne bih da kupujem kojekakve jeftine zicane filtere, planiram da stavim difuzor.
Auspuh je kao sto se vidi na slici Kantor, u planu je home-made auspuh sa 3 difuzora i konusnom granom.

Motor je juce upaljen na gurku, posle je lepo palio na kurblu. Sad bi se trebalo pozabaviti sa podesavanjem karburburatora, ali je iznenadno doslo do promene plana. I naravno opet sr***e, ispao seger kod kvacila pa sam morao da ispustim ulje, skinem deklu...
EDIT: Zamenio sam zupcanik kvacila i seger, razmicak je bio los, okretala se ona kukica za sajlu u osovini pa nije redovno gurala druk lezaj. To sam odneo kod druga da mi zavari i sad je kvacilo ok. Primetio sam i da na prirubnici vuce fals vazduh, komsija nije dobro zavario pa mi je drug to sredio. Vozio sam ga malo, dosta je tvrdo kvacilo trebalo bi opustiti na krunastoj ali nemam redovan osigurac rascepku nego pravim od nekih zica i gluposti.
Na prvoj slici je originalan razmicak, na drugoj zavareni a na trecoj mala privreda.

Karburatoru treba stelovanje i obavezno nova prirubnica. Sraf smese sam namestio da dobija najmanje benzina ali je smesa i dalje bogata, skroz sam spustio iglu ali nije dovoljno. Na punom gasu se gusi ne znam sta to znaci jel treba manja ili veca dizna? Ja bih rekao manja. Dva sloja najlonske carape su umesto filtera, to je po meni dosta protocno, jedino da skinem jos jedan sloj ali bojim se da nece dovoljno preciscavati.
I ocekivao sam to posto je cilindar trenutno standard, hteo sam da ga podignem za 1mm ali mi spejser nije dobro ispao.
Paljenje me najvise zeza, ne mogu da namestim na kasnije zbog magneta verovatno.
Kompresija je po meni malo slaba ali i to je za ocekivati posto je cilindar lose busen (5 stotih u plusu) ali sam zato kupio jeftiniji DS misleci da se on na temperaturi vise siri pa ce da popuni razliku, videcemo kasnije na vecim opterecenjim da li sam u pravu.
Edited by tuningfanatic, 23 July 2012 - 01:47.