Jump to content

Gilera DNA

• This topic is locked This topic is locked
426 replies to this topic

#1 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac
  • VozimKeeway matrix,Gilera DNA

Posted 30 December 2012 - 00:27

Sasvim slucajno sam naleteo na oglas koji je bio vrlo povoljan,posle dosta cimanja vlasnika (nije imao tablicu i saobracajnu) odlucio sam da odem sa ortakom da je vidim,bila je u losem stanju,neodrzavana,prljava kao traktor,busne gume,pocepano sediste,auspuh u ocajnom stanju i plastike malo izguljene,posle dosta razmisljanja i konsultovanja sa drugom dosli smo do zakljucka da se isplati,jer sredjivanje joj ne gine,i tako,kupio sam je i cekao nas je put do Obr-a od 125-130km na temp oko 6 stepeni,napio sam ga sa 4l bezolovnog i krenusmo!
Drug je vozio mog matrixa a ja gileru,prezadovoljan,sa osmehom na licu vozimo magistralom oko 60-65kmh,ima digitalnu tablu,pratim temp i posle 5km se podigla preko 90 stepeni,brzo stajemo i trazimo uzrok a uzrok je bila rupica na crevu sto ide iz vodene,tu prelepimo zvakom,obmotamo izolirkom,dolivamo vodu i nastavljamo vec zaledjeni,sada pratim gorivo,imao je 5 crtica,posle nekih 50km,ostala je jedna crtica sa upaljenom sijalicom za rezervu,opet na pumpu,tocim 5l a matrix nije ni 2l potrosio,sta znaci serijala :D Na stotom kilometru opet se javlja lampica,reko dal je moguce,ili curi negde ili laze sat,trece nema!
Sve vreme smo pazili na muriju,i na bilo sta sumnjivo smo ulazili u neke livade i njive,bolje i to nego kazna :)
Nekako dodjosmo u Obr bez kazne,sa modrim kolenima i "ekserima" u ledjima,odma neko sredjivanje ness sitno pa mrtvi umorni kucama na spavanje.
Nisam mogao da spavam od uzbudjenja i jedva sam cekao da svane da idem da se :evilgrin0010:

Evo i slikaa Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image evo i mene,steta sto mi se nevidi osmeh :D

#2 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 30 December 2012 - 01:03

Super je gilerica. Sad samo da je lepo sredis i pici.

#3 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 30 December 2012 - 01:25

a šta ćeš sa saobraćajnom i registracijom?? A slike nisi manje mogao staviti...

#4 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 30 December 2012 - 01:39

Vec sam je rasturio :D Pa dao mi je neki papir (odjavu stare saobracajne (valjda) i sa tim sam ga registrovao,dobio tablicu i za koji dan idem u mup po saobracajnu,ako neko moze da uveca slike,dajem mu dozvolu :P

#5 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 30 December 2012 - 02:05

to je valjda automatik?

#6 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 30 December 2012 - 02:29

Da,mislim da je masina od runner-a ali nisam siguran

#7 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 30 December 2012 - 02:56

Juce je pocelo rasklapanje,karb.ima vodeno hladjenje sto prvi put vidim i na njega se kaci 6 creva,1 je vakum,2gorivo,3ulje,4voda,5 crevo ide na cilindar i 6 crevo se kaci na dno prirubnice,poskidao sam sve sa njega,odstojao je celu noc u benzinu i kad sam ga izduvao kompresorom bukvalno sam osetio da je postao laksi za 100g koliko je bio prljav,masan,blatnjav i pun trunja i cestica aluminujuma
Posted Image Posted Image Posted Image

Nakon toga usledilo je rastavljanje masine,to su bile muke,svi srafovi su zapekli i za svaki sam morao da koristim wd i cekic,znaci strasnoooo!!! Posted Image Posted Image Najvise zezanja je bilo oko magneta,toliko je uvucen u blok da samo malo viri i nijedan radapciger ne moze da se uvuce pa smo sa nekim polugama pokusavali i na kraju je popustio ali parce bloka je odlomljeno,msm da je nebitan taj deoo
Matice sto stezu cilindar nisam mogao da odvrnem nikako pa sam morao da ih secem,skinuo sam cilindar,nema riseva ali prostor oko cilindra kuda prolazi voda je garav,kao izduvni kanal,pun je cadji,a karika kad se ubaci u cilindar izmedju krajeva tesno ulazi inbus 3mm,klip je malo lepio i tu ce cilindar na obradu i nov klip,samo da vidim koje je dimenzije ovaj sad
Rolnice su kao nove,dok je vario i ventilvar puni dubokih riseva,kais se nenormalno istegao i stanjio,nisam mogao sve da slikam,bile su mi prljave rukeee Posted Image Posted Image Sutra rastavljam blokove i planiram da se upoznam sa vodenom pumpom koju sa sakrili kao da je ratko mladic :D

#8 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 30 December 2012 - 13:03

lepo napreduju radovi...Samo polako i strpljivo sa zapečenim šrafovima..Bilo bi dobro da imaš neki odvijač sprej (npr TT) i onda malo poprskaš, sačekaš, kucneš po šrafu i na trzaj odvrćeš....ako baš neće da popusti grejanje pomaže..

Nego, daj postavi veće slike šta je ono rezolucija 40x30 ?!

#9 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 30 December 2012 - 17:53

Ma koristio sam razne odvijace,jednostavno ne pomaze!!!
Radovi se nastavljaju: Evo koliki je zazor karike,tu izmedju krajeva ima 3mm razmaka a karike kao da su od plastike (savitljive) i na klipu se vidi da je duvao,ali ne puno Posted Image Posted Image
Blok je na stolu,sledi rasklapanje Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image
Lamelice su kao nove,uopste nema zazora jos su i karbonske Posted Image
Skinut mali blok uz dosta cukanja,lezaj je ostao u bloku pa je bakarnim nakovanjem izbijen bez ostecenja Posted Image ovde se vidi da ima nesto ispod lezaja u velikom bloku,cale kaze da to sluzi za podmazivanje istog Posted Image
Evo je i radilica Posted Image
Paljenje je povezano sa 3 srafa i mislim da tu ne postoji mogucnost pomeranja kao kod kineza Posted Image a propeler vodene sam uspeo da sje*em zato sto je bio kontra navoj i dok sam pokusavao da ga odvrnem oblajznuo je Posted Image
i svi delovi skupa Posted Image

Edited by Petko, 30 December 2012 - 18:41.

#10 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 31 December 2012 - 03:10

U toku nedelje bi trebalo da uzmem lezajeve,koji su bolji,ovi obicni ili poliamidni?

Edited by Petko, 31 December 2012 - 03:10.

#11 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 31 December 2012 - 11:41

Isti su ti, metalni su nesto bučniji od poliamidnih...

#12 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 31 December 2012 - 13:35

aha,a kojim redom da ih napakujem,msm prvo lezajeve na radilicu pa radilicu u blok ili drugacije

#13 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 31 December 2012 - 14:06

kako je tebi zgodnije...Meni je lakše da ležajeve prvo ubacim u blokove pa onda radilicu u njih..

#14 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 31 December 2012 - 15:50

sa poliamidnim kavezom mislim da moraju na radilicu pa u blok posto ne smeju da se greju preko 100 stepeni.

#15 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 31 December 2012 - 18:07

ja da se dopišem da pratim... vredan...

#16 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 02 January 2013 - 21:26

Danas sam odmastio blokove,sve oprao,ocistio,samo da stignu lezajevi pa da pocne sklapanje cilindar je 39,9mm a klip blizu cela 39,7/8mm dok je u suknjici malo siri,sta bi bilo najpametnije uraditi?kompresija je bila ocajna kako da pripremim blokove za farbanje?

#17 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 02 January 2013 - 21:59

ako si dobro oprao i odmastio blokove treba ti prajmer za lauminijum da naneseš i onda farba na to...Takođe zaštiti sve krep trakom ono što nećeš ofarbati..

#18 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 02 January 2013 - 23:46

Posle prajmer izglacam,a jel mora da se farba kompresorom ili moze sprejem?

#19 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 03 January 2013 - 01:08

View PostPetko, on 02 January 2013 - 23:46, said:

Posle prajmer izglacam,a jel mora da se farba kompresorom ili moze sprejem?

Ne glača se prajmer, na prajmer može da se nanese špric git (ili filer-to je to isto) i on se šmirgla finim šmirglama...Po pravilu farbe u spreju nisu toliko kvalitetne kao dvokomponentne farbe...

#20 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac

Posted 03 January 2013 - 01:16

Axa,znaci bolje je kompresorom
Ja sam blok oprao benzinom,nekim sredstvom za odmascivanje i vodom ali opet je ostalo kao ness prljavo sto nije moglo da se skine,dal to mora da se predje smirglom ili mogu preko toga prajmer

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users