Jump to content

Razbusivanje serijskog cilindra

serijski cilindar razdusivanj anker plocu

55 replies to this topic

#21 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 06 March 2013 - 01:08

Izgleda da skuterima busenje vise pogoduje nego tomosima. Kod tomosa, kad se probusi sa fabrickih 38 na 42mm, motor se strasno ulenji, ali bolje vuce od niskih. Maksimalna brzina opada i znatno vise se greje.
Iako je blize kockastom hodu (42x43mm), nesto drugo igra mnogo vecu ulogu. Da li je to kompresija, tezina klipa, ili smanjenje otvorenosti kanala?
Jos jedna stvar karakteristicna za tomose je da radilica jako brzo strada sa vecim klipom. Opet neki kazu da je to zbog kompresije i veceg pritiska, a drugi kazu da je zbog tezine klipa. Navodno polutke radilice nisu u balansu sa tezinom klipa sto stvara vibracije i smanjuje vek trajanja radilice. Ima neke logike ali koliko je to tacno?

#22 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 06 March 2013 - 11:39

Heh, ispada da je to sve relativno ...moja iskustva sa Tomosima tokom godina : cevastu cetrenaju vozio 46 K km na klipu 42 jedanaest ( 11 ) godina , kako sam ugradio nikad blokovi po pola- nije bilo potrebe , klip i cilindar kao prvog dana, glava malo spustena, kanali stock ,peta brzina od kad je bio nov...nikad nikakvih problema...isao oko 70 , odlicno vukao...ulje dvotaktol Modricin 3%, karike NIKAD menjane za sve te godine...

Sa Maticom je malo drugacije: tu do izrazaja dolazi ona njegova boljka sa slabijim hladjenjem, a doduse i ja sam u njega sipao sve sto je masno za mesavinu, pa je povremeno bilo par puta problema sa radilicom ,a i sa termogrupom , pa je razbusivan sve za po 0.5 ,a ubacivani su i klipovi sumnjivog kvaliteta , jeftini , a uvek je teran kao ker- punim gasom...tesko je proceniti sta je sve od toga uzrokovalo te povremene intervencije , najverovatnije od svega toga po malo , ali generalno ja sam bio zadovoljan jer to nije nikad bilo ni tesko ni skupo uraditi na Tomosu...

Kod skutera sam vise pristalica ili serijale , gde ce se termogrupa obradjivati po potrebi na specijale , uostalom , zato i sluze prekomerni klipovi , ili kitovanja gde je fabrika koja je izradila kit dala i njegove mogucnosti, pa koliko para - toliko i muzike...tu vec imamo mnogo tema oko toga sta uzeti , sa cim upariti , kako nastelovati...zasto raditi nesto na pola ? nit` si serijala , nit ` si kitovao ? A, posle filozofiras jel` ide il` ne ide bolje? Manite se toga , ili kitujte , ili nemojte !

#23 zoki

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 3 posts

Posted 21 March 2013 - 22:08

Sad sam citao i neki kazu da su dobili kada su razbusili cilindar,neki da nema razlike.Da li je onda to isplativo raditi,ili je bolje uzeti neki jeftiniji 70 kubika cilindar.Hvala

#24 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 21 August 2013 - 13:34

Ubiste čoveka u pojam, a delimično je u pravu. Ja sam živi svedok a imam i svedoka oko sebe koji su bili neverne tome a na kraju se češali gde ne svrbi. Da vas podsetim: Moj NRG LC je bio razbušen na 42, klip PROX, karb Dellorto 17,5 serijala, airbox serijala auspuh SC08, sredjeni kanali na bloku i u cilindru, ali samo uglačani ... da ne nabrajam, sve je u mojoj temi. Start neverovatan, medjuubrzanje silovito i konstantno bez pada obrtaja i max 90km/h samnom od 100kg. Ko ne veruje može u Bečej kod čoveka da se uveri. Prestanite poistovećivati Piaggio mašinu sa kinezima, veze nema, talijan je napravljen već u fabrici da ide ko mutav, treba još samo malo finog doštelavanja da se izvuče maximum, a rezultat je više nego dobar za 50ccm.

Edited by goggyso, 21 August 2013 - 13:56.

#25 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 21 August 2013 - 14:32

Slazem se 100 %, goggyso, talijan je talijan. Niti treba duzi prijenos, niti treba nesto posebno doradjivat. A ako vec zelis da ti motor leti, stavis kit od 70 ccm kao ja i uzivas :D .

#26 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 21 August 2013 - 15:20

View Postmrgood, on 21 August 2013 - 14:32, said:

Slazem se 100 %, goggyso, talijan je talijan. Niti treba duzi prijenos, niti treba nesto posebno doradjivat. A ako vec zelis da ti motor leti, stavis kit od 70 ccm kao ja i uzivas :D .
Naravno, u pravu si!! Ko nije vozio žabara nezna šta je propustio. Ja gledam, tj čitam kako se ovde ljudi napatiše sa kinezima da ih nateraju na 80-90km/h, potrošiše silne pare, vreme i trud... a bar pola toga se kod žabara dobije u serijali ako ne i 80%. Realno, malo dorade na finjaka i eto mašine ko zmaj bez bacanja para, živaca i vremena.. Ja neznam kako im je pošlo za rukom al majstori su svaka im čast. Imao sam i ja kineza, isto se napatio i natrošio para al džaba, u jednom momentu sam imao i Falcona i NRG-a, naravno Falcon naturpijan 70ccm a NRG serijala uz malo dorade, buraz na kinezu, ja na NRG-u i gas...ostade kinez u prašini...
Piaggio za sva vremena!!

Edited by goggyso, 21 August 2013 - 15:24.

#27 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 22 August 2013 - 00:39

eee al te cipelice smo već odavno prevazišli i treba respektovati da svako vozi ono što ima...

pa modifikacije znače radimo na onome što imamo, a ne da kupuemo piaggio jer je on najbolji....

#28 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 22 August 2013 - 14:52

Mario, pa sad i piadja svako može kupiti, ja mog platio 300e,sa LC,2002g, doduše neispravnog,skršena radilica... al eto popravljen, naštelovan, našminkan, ide ko blesav bez S6, Malossi-ja itd... i otišo za 750. Pričam o tome da je tu polazna osnova na daleko višem nivou, šta bi ti tek od njega napravio kad nabudžaš kineze na 20ks??? Da znaš da bih baš voleo da uradiš jedan takav projekat pa nek se vidi gde je granica sa Piadjom. Ako se uzme da brdo toga ne treba dirati jer je već gotova stvar, kao npr CVT, reduktor, hladjenje, osim eventualnog sitno-finog doštelavanja, a prenos je osnova svega, onda šta se dobije kad se termogrupa nabrije do krajnjih granica? Raketa?

Edited by goggyso, 22 August 2013 - 14:58.

#29 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 22 August 2013 - 15:22

A nebo je granica i sa kineskim blokom...blok ko blok -20kila aluminujuma,samo ga "napunis" dobrim delovima i eto radosti :P Neki od nas su pomalo mazohisti pa ne odustaju od kineza ...valjda je sladje kad imas dobre rezultate bas zato sto svi "pljuju" po njima ...a evo bas jedan video PRC preradjen na LC...nista goro od bilo kod "razvikanog" i bar 2.5x skupljeg minarellija,piagia...

Sad bas dal je 138....

#30 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 22 August 2013 - 15:46

Cvele je sve rekao, potpis za svaski milimetar ! Moje misljenje je potpuno isto ! Da se ne upustamo u nepotrebnu polemiku sta je bolje , a sta je gore i sta koliko kosta , o tome smo raspravljali u raznim temama i na raznim mestima , podseticu vas na jednu ( antologijsku ) iz filma MI NISMO ANDJELI , kad Nikola Kojo sa onim deckom u ajkuli u sumi u mraku spijunira svoju cerku , pa mu onaj iz susednih kola dobaci : SVAKO JBE ONO STO DOVEDE... time je sve rekao ...

Kad se onih , sto kaze Cvele , dvadesetak kila aluminijuma napuni onim sto treba nema nikakvih problema, posle to samo spolja izgleda isto , nema nikakve veze sa onim od pre...dobijemo mi i sa kinezima sasvim dobre rezultate...

#31 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 22 August 2013 - 15:49

ok u načelu si u pravu, ali eto ponavljam se radimo na onom što imamo, ima u mid race pinovan madness-ov projekat koji sam ja radio, pa baci pogled ako te zanima kako i koliko sa kinezom

#32 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 22 August 2013 - 15:52

Jeste, znam, imao kineza, Falcona, sa sve kitom 70ccm, NextR-om i šta sve još, potrošeno para, vremena, truda, živaca..i goriva. Išao je super ali i trošio za medalju, al pod uslovom da nije jako toplo, do 25C, posle što toplije to gore. I jugo se može nabudžati, al ima i onih koje ne treba, a idu u startu bolje... i naravno mnogo manje troše.

#33 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 22 August 2013 - 15:54

View PostMario, on 22 August 2013 - 15:49, said:

ok u načelu si u pravu, ali eto ponavljam se radimo na onom što imamo, ima u mid race pinovan madness-ov projekat koji sam ja radio, pa baci pogled ako te zanima kako i koliko sa kinezom
Ma mene zanima projekat sa Piadjom, bilo kojim, Free, NRG... kinez bio i otišao. :P Ustvari bilo koji sa Piadjo mašinom, nebitno koji ram, ili brend.

Edited by goggyso, 22 August 2013 - 16:07.

#34 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 22 August 2013 - 16:01

vidim da si vrlo razočaran u te kineze, to je zato što još nisi seo i probao pravilno urađenog, onaj tvoj falcon je vrv bio izpromašivan pa nosiš krive utiske... elem sve jedno.. radio sam ja i 50-ke kineze koji peru i mina i pia fabričke idealne mašina pa nikom ništa... jeste kraće traju i više troše sve stoji, ali ljudi su to imali i ja to poštujem...

#35 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 22 August 2013 - 16:01

Nemogu da kažem da sam nezadovoljan aprilijom, al onaj crv (zove se želja za još) me bode, kad bi moglo još malko bolje ubrzanje, krajnja mi je dovoljna. Neznam šta bi dobio ako bi probušio na 42 kao što sam NRG-a, s obzirom da je PJ a ne karb, niko ovde ne spominje, il ja nisam našao?

#36 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 22 August 2013 - 16:04

View PostMario, on 22 August 2013 - 16:01, said:

vidim da si vrlo razočaran u te kineze, to je zato što još nisi seo i probao pravilno urađenog, onaj tvoj falcon je vrv bio izpromašivan pa nosiš krive utiske... elem sve jedno.. radio sam ja i 50-ke kineze koji peru i mina i pia fabričke idealne mašina pa nikom ništa... jeste kraće traju i više troše sve stoji, ali ljudi su to imali i ja to poštujem...
Moguće, ne kažem da je bio savršeno naštelovan, al brate ubio me u pojam, nisam više mogao... a pošto sam naleteo na NRG-a u Grčkoj, život mi se promenio, i fabrički ide bolje nego što je moj Falcon ikad mogao. Šta onda može nabudžani NRG?

#37 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 22 August 2013 - 16:06

ok razumeli smo se... do večeras stoje ovi postovi ovde , pa ih premeštam u off topic chat ili tako negde...

#38 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 22 August 2013 - 16:08

Ma ok, slažem se. Molim te uputi me ako ima neki projekat sa Piaggio mašinom, nebitno brend, model. Nemogu baš sve sam, uz nečiju pomoć da se PJ nabudža, ja sam tu da radim na tome, fizički, finansijski...

Edited by goggyso, 22 August 2013 - 16:11.

#39 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 22 August 2013 - 18:16

View Postgoggyso, on 22 August 2013 - 16:08, said:

Ma ok, slažem se. Molim te uputi me ako ima neki projekat sa Piaggio mašinom, nebitno brend, model. Nemogu baš sve sam, uz nečiju pomoć da se PJ nabudža, ja sam tu da radim na tome, fizički, finansijski...
Piaggio blok,odlicno "uradjen"...
http://forum.pyrothe...er-with-tp-tpr/

#40 Muhi

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 264 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimPiaggio Zip SP

Posted 22 August 2013 - 18:46

glupe li teme.ne mogu ni do kraja da citam.naravno da ce ici bolje jer ko zna koliko je onaj stari cilindar i klip bili unisteni!i naravno kada se stavi novo ici ce bolje!ali tako kako ide mozda 10% snage si dobio u odnosu na novu serialu isteranu iz radnje.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users