Posted 01 October 2016 - 08:48
evo da se dopišem samo, Nina je položila AM2, i vožnju.. obuka je po zakonu inače 7 časova i cena toga je 7000 din.. dok je za A1 obuka 20 časova i to je kod nas 20k dinara...
prvi čas je upoznavanje sa motorom, ovo je ključ, ovde se otvara sedište, ovo su kočnice... dakle 0 km, nakon toga sledi 6 časova obuke, gde se radi komplet saobraćaj, raskrsnice, kultura u saobraćaju, polukružno, poligon.. Na poligonu ima nekih 3-4 slike, tako ih zovu koje se rade, jedna je ta famozna osmica koju smo i mi radili, ima od svega po malo, najzanimljivije mi je kada treba da zauka motor do 30kmh i u zaustavnom od 10m stane u jedan kvadrat 0,5x0,5m... od toga GY6 svi znate kako koči zadnjom, još kada je podešena da ne hvata u kraj, bude premija, a kada nije onda je to ti je što ti je...
vožnja se uglavnom odvija u popodnevnim časovima uz nadzor instruktora koji preko mobilnog telefona i slušalica iz vozila u pratnji izdaje komande gde i kako da se vozi...pa to bude malo radi malo ne radi sve u svemu funkcionalna obuka, u terminu kada je saobraćaj slab, npr od 17-18.30h
polaganje se vrši u terminu od 10-12h pre podne, još ako je pijačni dan onda ima akcije... glavni član komisije očekuje od vozača AM2 kategorije identičnu kulturu i pravila vožnje kao i od onih kandidata koji polažu za A1, na nekoj 125cc GY6, tako da je onih 6 časova evidentno malo za nekoga ko je do juče vozio biciklo...
ja sam sa Ninom prešao još 150km u nekom međuvremenu, sreća pa imamo u porodici GY6, od toga 70-ak km puta, i jedno 7-8 časova vožnje kroz naš grad i jednom kroz grad u kome polaže, kao i ponavljanje poligona 3-4 puta u jednom navratu... uplatio sam jedan dodatni čas 1500 din, pre polaganja dva-tri dana, da instruktor proveri i obnovi sve cake koje se očekuju od nje...
maksimalni broj grešaka je 15 sa kojima se pada, Nina je imala 12, da ne nabrajam, predpostavićete šta se dešava na raskrnicama u full saobraćaju pre podne, gde i babe pretrčavaju sa pijace i šleperi nose drva, i svi poslovni ljudi nervozno jure...
meni je kao roditelju drago što je položila, međutim sad mi je tek jasno kako su se vozili ovi što su položili jedan od ukupno 4 testa, starija ćerka mi je po tom sistemu položila, i SF2 nema šta da traži preko 50kmh bar prvih 500km...
dakle sa onih 30k dinara koje sam postovao po predračunu, imao sam 8160 prva pomoć, 3300 lekarski, 1500 dodatni čas, i 750,530 i 250 din takse za izdavanje dozvole... ukupno 44490 za moju situaciju plus taksiranje do auto škole koja mi je na 22km to ne treba ni računati...