Jump to content

Piaggio Liberty 2T

piaggio liberty2t

384 replies to this topic

#21 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 02 May 2013 - 16:32

Posto sam napravio cca 55 km, jucer sam u voznji par puta dao gas do pola na laganoj nizbrdici, naravno sa dobro zagrijanim skuterom. Ljudi ovaj italkit je cudo, ma cudo kad vam velim ! Motor ide 70 kmh bez ikakvih problema na manje od pol gasa, pa sta ce bit kad stavim jos rezonantni auspuh, ajooooj :)

Edit: Pretpostavljam da bi za ovaj italkit najbolja svjecica bila NGK broj 9, ispravite me ako grijesim.

Edited by mrgood, 02 May 2013 - 16:39.

#22 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 02 May 2013 - 19:22

Dobar je italkit sto ne bi bio...9tku mozes leti furati

#23 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 02 May 2013 - 19:41

Ok onda nisam fulao, edukacija na ovom i drugim forumima je urodila plodom. Po zimi znaci osmica

#24 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 03 May 2013 - 10:59

E, Mrgoode, bas sam sa uzivanjem procitao tvoj rad na Libertiju i prosto je neverovatno kako si od takvog krsa napravio to sto si napravio...moram da priznam da se meni licno Liberty nikad nije preterano svidjao, ali sad kad vidim tvoju kombinaciju boja , menjam misljenje ...mozda je to zato sto su ga italijani farbali u neke bezvezne sive tonove...

I neverovatno mi je da si se sa toliko godina ( relativno kasno ) ukljucio u sve ovo po tvom sopstvenom priznanju da do skoro nisi seo na motor , a kamo li nesto radio i da si sve to svario u kratkom roku ...ipak su za to potrebne godine bavljenja time, a ja cesto kazem da se takav rodis ili ne rodis...ti si eto, izuzetak , brzo si se nasao u svemu ovome , dobro je da je tako , u tebi je cucao talenat...trebalo ga je samo osloboditi... :kurbla:

#25 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 May 2013 - 17:21

Hvala na pohvalama kolega Alien, i ja rado citam tvoje postove :D .
Pa ja sam, sta bi se kod nas reklo, rukat, znaci cega god se uhvatim u kratkom vremenu savladam, znaci ja ti se bavim svim i svacim, ali nista ne radim ofrlje, nego polako i pedantno, pa evo da krenem nabrajat: po struci sam elektrotehnicar, smjer opca elektronika, ali se zahvaljujuci nasem sistemu skolovanja i ne kuzim bas nesto previse, doduse mogu po el. shemi napravit plocicu i to zalemit da radi, ali nista vise od toga. Silom prilika sam bravar vec trinaestu godinu, jer je stari otvorio bravarski obrt, pravimo kovane ograde, tako da zeljezo i metal i sve u vezi toga imam u malom prstu, kao sto si i vidio u temi gdje sam pravio auspuh.
Dalje, jako se dobro kuzim u PC, nema kompjutera kojeg ja nisam popravio (ali doslovno nema). Posto mi je djed bio (a stric je) stolar, znam dosta i o obradi drva.
A mehanika, nesto sam naucio od susjeda mehanicara koji je imao radionu do moje i popravljao aute, tako da sto se tice auta znam dosta, ali pred 2 godine nisam recimo imao pojma o skuteru, znao sam di je svjecica, di se toci ulje i benzin i to je to. Ali sam prosle godine u ovo doba krenuo sa citanjem tematike po netu, na ovom i drugim forumima, i skuzio sam dosta toga za cca mjesec dana. Kada sam skidao blokove tu mi je pomogao kolega koji ima znanja od onog doba kad su se vozili tomos automatic i apn, pa sam to uz njegovu pomoc rijesio. A imao sam i srece, naime kad sam vadio stare lezajeve uspio sam ih izbit bez problema, i isto tako stavit nove , doduse lezajevi su bili u frizideru kao i radilica a blokove sam samo stavio na sunce (bio je sedmi mjesec pa se dobro zgrijalo). Na motoru je izmijenjeno sve osim radilice, varijatora i zadnjih polutki, znaci bas sve ostalo. Plastike sam pokrpio svojom metodom koju sam gore opisao. A farbanje je bio najmanji problem, imam s cim i znam kako.
Eto moj primjer je dokaz da se sve moze naucit kad se hoce ! :ziveli:
Edit: Da, Libertyi koje sam ja vidio postoje u sivoj nijansi (neka sugava siva boja, takav je bio moj) i ima jos i svijetloplava (isto je bezveze). Ali vidio sam jednog na netu, znaci skuter je fenomenalan, samo bi ja ovo sta je sivo obojao u neku boju bijele kave:
Posted Image

Edited by mrgood, 03 May 2013 - 17:25.

#26 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 03 May 2013 - 19:18

Ti si kao i ja...radim sve i svasta i ono sto se ne ocekuje da bi trebao da znam, s obzirom da sam zavrsio studije drustvenog smera ( pravni fakultet ) , al` eto, zivot me izabrao za nesto drugo i radim ono sto volim- kao serviser bele tehnike...a sa ovim se borim celoga zivota , od kada znam za sebe , procitano je puno teorije , nesto odradjeno i prakse ,a o skuterima kao i ti - do pre dve , tri godine - nista ...ali , kad udjes u masinu , nema vise nazad...i sve zahvaljujuci ljudima sa foruma koji su nesebicno pomogli savetima i svakom vrstom pomoci kioja se moze zamisliti...i ja gledam da kad nesto saznam da podelim to sa drugima- tako svi zajedno idemo napred , pa smo konstatovali da kao zajednica nismo nista losiji od drugih, da imamo dosta dobrih zaokruzenih tema gde bi ti drugi mogli da nesto nauce od nas...

#27 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 May 2013 - 21:40

Tako je, slazem se ako nesto znas pomozi i drugima da nauce. Zato sam npr. ja i stavio ono za krpanje plastika, jer svi pricaju nekakvo lemljenje lemilicom, pa smola, pa ovo pa ono a ovaj moj nacin je najbrzi i jako dobar, to drzi ko ludo. Pa neka ljudi vide i neka si pomognu

#28 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 May 2013 - 21:55

Evo maloprije sam se vozio i primijetio sam da mi se trese prednji kotac kada kocim, ali samo neposredno prije nego sta cu stat (ako stiscem prednju kocnicu). Plocice su stavljene nove pred cca 400 km (znaci da su se odavni prilagodile po disku), ali ja sumnjam na lezajeve u vilicama, jer se i na neravninama malo osjeti. Mozda bi samo trebalo malo dotegnut onaj gornji saraf sta ide na onaj vijenac s kuglicama, pa onda vidit. A mozda i minjenjat lezajeve, sta vi mislite ?

#29 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 03 May 2013 - 22:56

može da trese ako je disk kriv, ako su ležajevi propali na točku ili su propale kuglice u T račvi...ja bih prvo posumnjao na disk pa onda na ležajeve u točku...proveri sve!!

#30 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 May 2013 - 23:22

Pa disk je malo grbav, a lezajevi u kotacu su promijenjeni jer su bili u raspadu, hocu rec da disk ima zube, onako nije ravan, pa sam mislo da ga dam malo na tokarenje

#31 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 04 May 2013 - 13:06

mrgood kod mene je i zimi morala 9-ka, sa 8 mi pokazivao samo sivu i crnu boju na svecici, mozda kod tebe nece biti taj slucaj, govorim ti cisto zimi da proveris kad stavis 8-icu...

#32 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 04 May 2013 - 14:21

Ok, hvala na upozorenju, provjerit cemo kad bude zima hehehe.
Sad gledam cijene za novi disk, pa ovo je skuplje nego disk za auto, sta je ovo pobogu ? Disk me dodje 40 € nov, pa toliko mi nije ni za moju Feliciu disk...

Edited by mrgood, 04 May 2013 - 14:31.

#33 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 07 May 2013 - 16:31

Imam jedno pitanje: sa italkitom sam dobio dihtung koji po obliku ide na auspuh a u sredini di je rupa ima nekakvo metalno ojacanje. Ja sam taj dihtung stavio izmedju cilindra i flandze auspuha, ali je nemoguce da taj dihtung dobro sjedne, posto je flandza koja je na auspuhu uvijek odmaknuta malo od auspuha, a sarafi koji prolaze kroz flandzu i idu u cilindar drze auspuh u cilindru. E sad imam pitanje, da li taj dihtung ide tamo ili je taj dihtung kao nekakav poklon pa ga stavljas na spoj grane i auspuha (takav je originalni auspuh)? Ovo pitam zato jer nema sanse da taj dihtung skroz sjedne na cilindar, a cim se motor zgrije on smrdi, ispusta onaj svoj miris. Da li da taj dihtung onda maknem ili sto ?

#34 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 07 May 2013 - 17:44

AKO dobro dihtuje i ne pusta-nista ne diraj...

#35 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 07 May 2013 - 19:52

Ma dihta to bez problema i nista ne pusta, sve 5. Znaci dobro sam napravio sta sam tamo stavio dihtung, jer na 50 ccm nije bio nikakav dihtung, doduse isto nije pustalo sve i bez dihtunga...

#36 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 09 May 2013 - 23:24

Danas sam uz prijateljevu pomoc i sa njegovim dremelom izrezao vizir na mjeru. tj, skratio ga. Sutra se bacam na poliranje vizira, ciscenje ovih kromiranih sipki sto ga drze i montiranje. Ako sutra to namontiram stavljam odmah slike :D

#37 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 12 May 2013 - 17:02

Evo slike vizira izrezanog na mjeru i osmirglanog sa vodobrusnim 500

Posted Image

Plocice koje drze vizir a koje sam napravio nove od prokroma (jer su originalne plasticne pa kromirane, a netko je to zategao ko konj pa su dve pukle):

Posted Image

Jedan dio vizira ispoliran sa 1200 vodobrusnim pa sa polir pastom:

Posted Image

#38 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 12 May 2013 - 17:18

ako je ovaj deo u sredini odrađen onda će biti dobro...ovo ostalo je sve mutno i dalje..

#39 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 12 May 2013 - 17:33

Je je, ovo u sredini sam polirao pastom, a ovo dalje ne, nije mi se vise dalo, sutra nastavljam, ipak je danas nedjelja...

#40 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 15 May 2013 - 22:19

Nakon 2 dana poliranja, evo konacnog rezultata:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Na kraju sam polirao voskom za aute, a kao alat mi je posluzila vibraciona brusilica (jer polirku nemam) na koju sam umjesto smirgl papira navukao mekanu pamucnu krpu.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users