Jump to content

aprilia SR50 Factory PureJet

Piaggio agregat injection

• This topic is locked This topic is locked
5065 replies to this topic

#3441 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 28 March 2015 - 12:26

Auuu, lepa cifra, hvala
Od cega je pravljeno, od dijamanata? Jedino da otvorim servis za PJet/Ditech, cak i tada je pitanje kad bi to odplatio, kao da ih ima na svakom cosku pa cekaju na update mape. Stvarno nisu normalni.

#3442 plameni

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,591 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPiaggio NRG MC2,Piaggio Zip

Posted 28 March 2015 - 12:34

View Postgoggyso, on 28 March 2015 - 12:26, said:

Auuu, lepa cifra, hvala
Od cega je pravljeno, od dijamanata? Jedino da otvorim servis za PJet/Ditech, cak i tada je pitanje kad bi to odplatio, kao da ih ima na svakom cosku pa cekaju na update mape. Stvarno nisu normalni.

Ne isplati se,ne moze da se otplati kroz rad.Znam neke koji su kupili,radili sa njom i jos nisu otplatili i rado bi prodali za priblizno istu cifru novog interfejsa

#3443 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 28 March 2015 - 12:39

haha,stvar je raritetna i delikatna,s obzirom na tvoju reakciju mislil sam da kosta 2000 evra..
interfejs sa softverom za dijagnostiku motora i skutera kosta 300/400 eura,tak da ovo i nije neka cijena s obzirom da skoro pa ih nema za kupit...da se lozim na te ditech i pj masinke,riskiral bi te pare i kupil..kakve sve ostale pizdarije tak i to :P

ne isplati se,nit bi se otplatila kroz posel..trebal bi se postavit tak da ti je to ulaganje u skuter i svoj hobi i zaebanciju :D
uostalom,koja ulaganja u skutere su isplativa i opradavaju svoju cijenu?

Edited by steeef, 28 March 2015 - 12:51.

#3444 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 12:43

Znaci mrka kapa, odustajem. Ostaje mi samo da se i dalje patim sa pritiskom iair filterom, pa mozda jednom ubodem dobitnu kombinaciju. Jedino ako se neko odluci da proda jeftinije samo da se resi, al to ce potrajati... ja toliko vremena za nadanje nemam, radim dalje, pa ako upadne, upadne.

#3445 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 28 March 2015 - 12:45

Kad su ikad poceli serviseri propadati i zatvarati radnje i naposljetku prodavali su gameboye sa interfejsom privatnim licima.

Sto se tice isplativosti tu nema govora, ja da kupim gameboy imao bi ga samo radi sebe i svog gusta, da mogu pratiti parametre rada koje bi naucio napamet kroz kratko koristenje, i eto posluzio bi mi za precizniju dijagnostiku.
S druge strane mogao bi si ukucati najbolji softver koji je se pokazao, a to je verzija 2.8.0., znaci to nije posljednja najnovija verzija, ali ta je na dyno testu dala najvece performanse na 50ccm i na 70ccm.
Ja imam sigurno 10ak mapa, sve originalne kako su izlazile redom.

Iskreno za ovu 2.8.3. verziju prvi put cujem, jer ja imam 2.8.2 posljednju, nisam azurirao stanje.

Od toliko skutera i skutera, znam za samo 3 purejeta koji se aktivno voze, gogyeva aprilia i moj runner i nrg. I ima par ljudi koji ni ne znaju sta je skuter, i voze ga jednom u sezoni, a nece prodati.

Danas su polovni dijelovi jeftini, pumpe se daju reparirati, za onog ko ga poznaje nebi trebao predstavljati nikakav problem, a navozati ce se bez rastavljanja uz 90kmh po gpsu uz solidno ubrzanje.

#3446 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 28 March 2015 - 12:45

tek sam sad skuzil da je ovo novo i nekoristeno,pise da ima i kabel za komp i softverski cd,tak da gameboy ti ni netreba u ovom slucaju..

#3447 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 12:46

View Poststeeef, on 28 March 2015 - 12:39, said:

haha,stvar je raritetna i delikatna,s obzirom na tvoju reakciju mislil sam da kosta 2000 evra..
interfejs sa softverom za dijagnostiku motora i skutera kosta 300/400 eura,tak da ovo i nije neka cijena s obzirom da skoro pa ih nema za kupit...da se lozim na te ditech i pj masinke,riskiral bi te pare i kupil..kakve sve ostale pizdarije tak i to :P

ne isplati se,nit bi se otplatila kroz posel..trebal bi se postavit tak da ti je to ulaganje u skuter i svoj honi i zaebanciju :D
uostalom,koja ulaganja u skutere su isplativa i opradavaju svoju cijenu?
Meni dijagnostika ne treba, to vec imam na displeju fabricki, a ovaj interfejs bi upotrebio jednom il dva puta, tj toliko da isprobam sve prilozene mape i ostavim najbolju. Posle toga je mrtav kapital.

#3448 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 12:52

View Poststeeef, on 28 March 2015 - 12:45, said:

tek sam sad skuzil da je ovo novo i nekoristeno,pise da ima i kabel za komp i softverski cd,tak da gameboy ti ni netreba u ovom slucaju..
Ne moze bez Gameboy-a, sa njim se komunicira sa ECU-om, ne moze kompom. Gameboy sam nasao za 19e kao nov, to je sitnica, interfejs je preskup. Pogledaj gore ona dva videa sa YT.

#3449 plameni

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,591 posts
  • MestoBeograd

Posted 28 March 2015 - 12:56

Kabal za komp sluzi valjda za nabacivanje mapa na iterfejs i citanje podataka sa istog

#3450 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 13:00

View Postplameni, on 28 March 2015 - 12:56, said:

Kabal za komp sluzi valjda za nabacivanje mapa na iterfejs i citanje podataka sa istog
:0takoje:

#3451 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 28 March 2015 - 13:04

I nikad mi nece biti jasno zasto su se kvarili tek kad su izasli prakticki, izgaranje svijecica, pa nece upaliti, mozda su stare mape bile lose, ipak ih je izaslo 10ak verzija.
Recimo meni sa jednom vrstom serijske mape skuter lose radi, prekida u voznji i odmah bi pomislio da je svijecica, a ja svijecice vozam isto ko i kad sam vozio na fergazer. I ova svijecica na PJ mora duze trajati, jer pri svakom pustanju gasa iskra se gasi, a plus k tome manji broj okretaja je u pitanju, to su direktne smjernice koje ukazuju na manje trosenje centralne i ground elektrode, ja ne znam gdje stoji svijecica na PJu.

#3452 plameni

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,591 posts
  • MestoBeograd

Posted 28 March 2015 - 13:06

@Dajteh ovlascei servisi kod nas ne rade distribuciju interfejsa ali neki neovlasceni su brze-bolje potrcali da ga pribave sa pojavom tih PJ agregata na nasim ulicama misleci da tu leze pare.Znam samo da u Danskoj rade distribuciju interfejsa od strane ovlascenog dilera-servisera po nesto nizoj ceni od ove na ebay-u.Ostaje pitanje sta fizicko lice moze raditi sa tim interfejsom jer ne verujem da ovlasceni serviser daje skroz otvoren interfejs

#3453 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 13:06

Jel neko pogledao onu http://www.apriliafo...l=1#post3283947 animaciju rada PJeta? Vrlo zanimljivo i poucno, odlicna prezentacija, u detalje je prikazano u tacnim tajminzima kad se sta desi. Posle pregleda verujem da ce svima biti jasnije kako to radi.

#3454 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 13:13

View Postplameni, on 28 March 2015 - 13:06, said:

@Dajteh ovlascei servisi kod nas ne rade distribuciju interfejsa ali neki neovlasceni su brze-bolje potrcali da ga pribave sa pojavom tih PJ agregata na nasim ulicama misleci da tu leze pare.Znam samo da u Danskoj rade distribuciju interfejsa od strane ovlascenog dilera-servisera po nesto nizoj ceni od ove na ebay-u.Ostaje pitanje sta fizicko lice moze raditi sa tim interfejsom jer ne verujem da ovlasceni serviser daje skroz otvoren interfejs
Interfejs je takav kakav je, sluzi za dijagnostiku i za skidanje blokada nakon perioda razrade, i konacno za update mape, Dijagnostika je tu za one skutere koji nemaju self diagnostic, prakticno svi osim SRke mk3, jedino trojka ima dijagnostiku na displeju pa za nju taj interfejs ne treba. Ali treba za promenu mape.

#3455 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 28 March 2015 - 13:20

Pa svi imaju dikagnostiku preko lampice, jedino sto sr3 ima display koji govori jel greska stalno prisutna ili je samo trenutno zabiljezena, to je malo bolja vrsta dijagnostike od same lampice. Al meni ta lapica nista ne znaci jer mi je to prejednostavan sistem, moze ponekad dobro doc da skrati vrijeme ali u pravilu nema neki velik znacaj kao recimo na autima sa can bus mrezom.

#3456 Anabellas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 533 posts
  • MestoZagreb
  • VozimDerbi Rambla 300i

Posted 28 March 2015 - 13:22

View PostMario, on 28 March 2015 - 09:47, said:

namestili su ga.. nemam reči

mada već sumnjam da ispravan gameboy ima negde da se kupi, ta konzola je dominirala u prošlom veku
Posted Image

Momci jel moze proci i ovaj stariji model gameboya da si odma ditecha jednog uzmem :D

#3457 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 28 March 2015 - 13:22

tocno,kabel je za mapiranje,zabrijo sam..

imala mi bivsa cura ditech cim su se poceli prodavat kod nas,2002.g
najvise problema je imala s gorivom u ono vrijeme dok je bilo svakakvo,dok je tocila na ini bilo je vise manje ok,ali na nekoj privat kad bi natocila,mores ga verglat i na boga..
svjecice su jedva 2 tkm odradile..
pj i ditecha ne hladi smjesa unutar termo grupe ko na fergazeru posto je ima minimalno,s tim su sigurno i vece temperature unutar motora kaj sigurno ima utjecaj na trajnost svjecice..

#3458 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 13:27

View PostAnabellas, on 28 March 2015 - 13:22, said:

Momci jel moze proci i ovaj stariji model gameboya da si odma ditecha jednog uzmem :D
Dzaba ti Gameboy bez aprilia interfejsa, o tome upravo polemisemo.

#3459 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 28 March 2015 - 13:46

Probali su uci u ecu bez tvornickog interfejsa, ali ima cini mi se 128k zastitu, lakse je u nuklearku uci nego u taj ecu.

Imam ponudu za 50€ da se stavi 2.8.0 verzija, u Skopju. Na zalost nemam povjerenja, niti kako da budem siguran je li posao odradjen kako treba, tako da moram odbiti tu ponudu.

#3460 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 March 2015 - 23:12

Konacno sam nabrao vremena da isprobam TP posle uprskavanja kontakt spreja. Ali za svaki slucaj, da premerim jos jednom pre vracanja na masinu. Eee dzaba sam krecio, verovatno dok je tecnost kontakt spreja bila unutra radio je pravilno, kad je isparila opet po starom. Nema druge, pasce rasturanje.
Prvo pokusaj tankim "minus" stafcigerom, ide al sporo, pa je biax radio dalje sa tankom spic frezericom.

Posted Image

Posle dosta patnje, konacno se rastao senzor od kucista. Pod obavezno biaxom obelezen polozaj diska sa cetkicama i poklopca sa grafitnim stazama, pa onda daljnje rastavljanje.

Posted Image

Evo ga rastavljenog, kao na onoj slici sa neta. Usledilo je detaljno ciscenje grafita kontakt sprejem i mekom papirnom maramicom, a kontakti klizaca su samo naspricani.

Posted Image

Gledao sam izbliza naj-jacim naocarima trazeci neko ostecenje na stazama, ali ne videh, pa sam se ponadao da je sve ok. Usledilo je sklapanje, reper na reper, skljocnuo je u svoje leziste u TP kucistu ali se sada moze okretati po osi, znaci moram ga postaviti apsolutno precizno, inace ce ECU prijaviti gresku. Posle toga sam ponovo izvrsio merenja, i na pocetnoj deonici ima jedno, na oko nevidljivo mesto gde otpor varira, to je taj deo koji me zeza od pocetka. Tu popravke nema, ali sam odlucio da ler srafom podesim pocetni polozaj mikron posle te tacke, svakako ce ga ECU ocitati na kalibraciji kao pocetnu tacku - ler. Podesen, ne brlja, kao ni onaj drugi koji radi u paru ali kontra, no taj nije brljao ni pre. Kanuo sam na dva mesta super lepak da fiksiram poziciju, ali to nije dovoljno cvrsto, jer u slucaju skidanja stekera izleteo bi senzor napolje pa to treba kulturno zalepiti. Ali nisam hteo silikonom vec na brzinu vrucim lepkom, pa ako sve radi korektno, lako cu skinuti taj vruci lepak i zaliti silikonom.

Ovako izgleda konacno, tj trenutno, pre probe.

Posted Image

Nisam precizirao, ovo je 20-ka, 18ka je na masini, sa kojom takodje troksa a i masina je mrzovoljnija na visim obrtajima. Konacno namontiran TP 20, ECU je ocitao pocetnu i krajnju tacku, ne prijavljuje nikakvu gresku, fala bogu... start, radi mirno na leru. Pustim da se zagreje na radnu temperaturu, sednem da probam po dvoristu, odaziva se lepo na gas, start je ok, bilo je 2 - 3 stuca, al posle je ok, Pogledam na cajger pritiska, kazaljka pala ispod 8 bara. Heh, ovaj rezervni Air kompresor je radio dobro samo dok je bio propisno nauljen, izgleda da je i on natrosen. Vracen stari air kompresor sa fitingom od rezervnog, upalio, radi, kazaljka prelazi 8 bara. E sad na ulicu... krecem prvo sa malim gasom, zivahna masina, ne troksa, odvrnem pun gas, vuce konacno kako se i ocekuje, ubrzava odlicno, itekako se oseti da je TP 20.
Eh, sad bih da vratim konacno plastike srednjeg grebena, al crv neda, neces majci ni tih 2-3 stuca meni praviti. Opet cu da pregledam sve stekere, izgleda da je zima uselila ponekog gremlina...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users