Tomos T14- by tosonije
Posted 16 July 2013 - 11:38
btw , 14ica ti je super , to je motorcic koji sam ja imao pre vise od 15 godina i mogu da kazem da me je najbolje sluzio
Posted 16 July 2013 - 21:02

Stavljao sam jos na neke forume ove slike, a otkud znam ko sve moze da cita forume, pa sam iz predostroznosti obrisao brojeve... Mislim da nikom ne znace moji brojevi, takodje znam da 99,99% clanova nece uciniti nista lose (da me prijavi u policiju , ili nesto slicno), ali tu ima mnogo "gostiju", i svakojakih koji citaju, ili slucajno naidju na forum preko googla, i koji su spremni za sve...
Znam za mnogo iskustva kradje automobila, bas na ovaj nacin... ljudi prate forume, recimo bmw, audi, reno, fiat, vw forum i recimo u temama predstvaljanja automobila ljudi stave slike svojim auta... (vide se registracije) vidi se odakle su recimo bg, zarkovo, zemun i lopovi samo vrebaju gledau po ulici, a ljudi po forumu pisu svasta, recimo napisu kada idu na more ili ne znam ni ja gde... I dok vlasnici odu na more na primer avionom lopovi se omrse lepo... Takvih istinitih prica znam nekoliko...
Tako da sam poceo da praktikujem da brisem broj, mislim da nikom ne znaci broj moje teblice, kao ni meni bar sto ne znace tudje tablice... Nadam se da me razumete, nikakvu prevaru ja nisam uradio ili bilo sta pa da krijem bilo sta, jednostavno iz razloga bezbednosti, mada mislim da tomos nije na meti lopova, pogotovo u malim mestima...
Da se ne ponavljam, ali imao sam vrhunske srece sa registracijom, ocigledno da sluzbenica pojma imala nije o cemu se radi, a ja sam se jedino pravio lud...

Bilo kako bilo nadam se da necu imati problema sa saobracajcima, jer ni oni nemaju pojma... Posto receno ovo je sve suvisno, ovo su najslabija motorna vozila (ako se uopste mogu tako nazvati) i oni skoro i da ne stvaraju probleme u saobracaju...
PS jedva cekam za 10 dana da dobijem slobodno vreme i da sklopim masinu...

Da odgovorim i na pitanja..
registracija me je ksotala 5700 din, sa sve odjvaom tehnickim, svim provizijama, taksama i koje kakvim dadzbinama...
I meni su u agencijama rekli da ako nadjem potvrdu neku ili u specifikaciji da pise da t14 ide 45 kmh da ce moci na zute... U specifikaciji pise 75kmh, tako da sam se oprostio bio od toga...
Edited by tosonije, 16 July 2013 - 21:10.
Posted 18 July 2013 - 11:45
Posted 18 July 2013 - 16:28

Posted 22 July 2013 - 21:16

PS jedva cekam petak, i pocetak sklapanja motora... Nadam se da cu za vikend zavrsiti sve, i poceti polako sa razradjivanjem masine... Sve bi trebalo da bude OK, samo se plasim karburatora, ovog novog dellorta, plasim se da mi ne uzme ovo malo zivaca sto mi je ostalo...

Posted 23 July 2013 - 12:56
Posted 11 August 2013 - 00:15
Radove nisam bas detaljno ispratio fotografijama, u ovom trenutku imam nekoliko fotografija od kada sam bio na sredini radova...
Sve u svemu, posao je isao teze nego sto sam mislio da ce biti... Svaki deo koji je mogao me je zezao, tako da sam dopravio ili prepravio mnogo delova...
motor otprilike izgleda ovako sada, samo sto je potpuno sklopljen... sutra cu ga slikati detaljnije pa cu predstaviti slike...

Sve u svemu zadovoljan sam svime osim jednog!!! A to je da ne mogu da ustelujem karburator nikako!!! evo vec 2 dana se zezam i primenio se svo znanje koje sam znao, ali mi ne uspeva...
Da podsetim karb je dellorto PHBG19 BD 19mm difozora...
najbolji rad sam dobio sa diznom 78, gde je malo bogatija smesa na punom gasu, ali do 3/4 gasa motor nikako ne radi!!!!!!!!!!!!
ler je odlican, miran tih i konstantan, snimicu sutra, a od lera do 3/4 gasa motor nikako ne ide, na 3/4 gasa dobija snagu i na nekih recimo 6500/7000 obrtaja krece da vuce odlucno, do tada je skoro potpuno mrtav...
Trazi veliko turiranje da bi se krenulo, i izvlacenje, jednostavno se ne moze voziti na malom gasu, cak ne ni na pola gasa...
Opet da podsetim:
cilindar APN 38,5mm kanali turpijani po merama Jovinim, (Pajser9) koje su se pokazale odlicno na nekoliko motora
glava spustana, kompresioni odnos oko 10.5:1 (ja i jova racunali)
radilica i klipnjaca strandard
Klip Original ELKO KOENIG 38.5 mm sa L karikom, nije bilo ni najmanje naznake zaribavanja, klip je Full!!
karb dellorto phbg19 glavna dizna 78, iglica spustena skroz dole... sraf za smesu u raznim polozajima...
Eto to je ono najbitnije, paljenje je 12v elektronsko, ne znam tacan ugao, ali paljenje ne pravi problem 99%, jer motor na punom gasu leti, odnosno kad se izvuce...
Sutra cu sracunati koliko obrtaja ima maximalno, ali mislim da je oko 9000 sigurno...
Ako ko ima koji savet sugestiju neka kaze slobodno... Mislim da ce trebati veca iglica, ova kod mene je W6,W7 ili jos veca... Jer je u svakom trenutku smesa prebogata... Danas sam isprobavao sa 72 diznom, i ta dizna bi trebala da ostane kad se razradi motor, do tada ce na max gasu biti 78, da bi smesa bila bogatija i da se slucajno ne pregreje motor...
evo i koja slika zavojskog jezera, svakom sa juga srbije preporucujem da ode tamo i vidi lepote Srbije!!!

Ovaj camac i motor su rucni rad takodje moga tece... Sve je on sam odradio,... Ja sam mu malo pomagao oko nekih stvari, ali 99% je on odradio...
Motor je napravljen od Umo6 motora za navodnjavanje, cizma je rucno pravljena a zupcanici u cizmi su od ruske motorne testere... Jedino je elisa kupljena nova...
Motor za camac cu predstaviti nekom drugom prilokom na prikladnom mestu... toliko za sada..
PS sve sguestijre Maria, Cveleta i svih iskusnih forumasa su dobrodosle !!!!
Posted 11 August 2013 - 00:37
Posted 11 August 2013 - 01:04
Na skoro svim obrtajima osim punog gasa mi je svecica crna i skoro da ima slivanja, tako da mislim da karburator dosta naliva goriva...
snimicu rad i primamnje gasa sa lera... Previse previse lenjo prima gas i na leru a pogotovo u voznji... na max obrtajima kad provrti ide bas dobro i ima snage i vrti kao lud ali dok zavrti godine mu trebaju...
sutra stizu slike svega i detaljno sve, pa cemo videti...
Pozz mario u hvala unapred...
Posted 11 August 2013 - 01:08
ne sećam se kada sam Jovi to radio, nebitno....
Posted 11 August 2013 - 01:13
Posted 11 August 2013 - 08:45

Posted 11 August 2013 - 10:07

Ako neko zeli da ode na "more" za male pare neka se javi mogu mu dati broj telefona za smestaj i objasniti kako da ode.... 400 din je apartman dnevno po coveku!!! gde cemo jeftinije od toga.....
Da vam odgovorim na pitanja prvo...
Sto se tice paljenja, zaista ne znam koji je ugao, ovo je elektronsko paljenje, u samo na magnetu ima onih crtica, kad smo sklapali masinu ja i Jova nismo uspeli da izmerimo bas precizno ugao... Motor je extra radio sa paljenjem na tom polozaju i tako smo ga i vratili... Sumljam da bi se paljenjem moglo dobiti nesto spektakularno, ovo paljenje ima CDI elektroniku tako da sa obrtajima povecava malo predpaljenje za nekih mozda 6 7 stepeni...
Jedino da stavim platinsko za probu?? mada sumljam da cu nesto spektakularno dobiti....
prenos mi je 12/34 relativno kratak, mada mi je zadnji tocak 18' I guma debela tako da to malo ubrzava prenos...
Meni se nikako ne svidja ovo mrtvilo motora na srednjim i nizim obrtajima... Ja ne volim da vozim motor pod punim gasom i koristim ga prvenstveno za odlazak u planinu i zezanje tako da mi je elasticnost motora veoma bitna...
Sad cu da idem da skinem ovaj cilindar uzecu cilindar od jednog prijatelja 38,5 premericu kompareterom zazor izmedju mog klipa... cilindar je kod njega extra radio i razradjen je presao je mozda oko 3000-4000 km, a ja mu jos stavljam klip za 2 stote u plusu ELKO Koenig 38.5mm 1152 C koji je 2 stote u plusu tako da mislim da ce extra da legne na taj razradjen cilindar makar za probu... mada kazem iskontrolisacu mikrometroom i komparetorm zazore da ne dodje do lepljenja... u krajnjem slucaju mogu staviti i njegov madjarski klip za probu, motor je bas fino radio tako da vidim sta ce da kaze ovaj moj dellorto sa tom termogrupom...
@Mario - ne sećam se kada sam Jovi to radio, nebitno... mozda nije za jovu radjeno ali je za nekog od forumasa koji je radio po njegovim merama...
Ono sto mene zanima to je kako se ponasa veliki karb na ne turpijanom cilindru??? to cu uspeti da vidim danas nadam se..
Moram prvo da privrsim motor da stavim tablicu i povezem svetla da me ne bi kaznili, jer kad se "nerviram" oko stelovanja motora mogu da pobijem pandure lako hahahah ako pocnu da me smaraju...
Edited by tosonije, 11 August 2013 - 10:09.
Posted 11 August 2013 - 11:35
http://www.thisoldtr...tors_-w_slides-
Druga stvar vrlo bitna-sta je iza karba-ser. airbox ili pecurka?? ....zavisno od igle dizna moze da ide i +-10 brojeva i to na airboxu...
Budi precizan koji je setup u karbu pa da savetujemo...
Posted 11 August 2013 - 14:45
sećam se ove analize sa acom, deluje realno, mada je to t15 cilindar a tosonije ima apn cilindar, a tu znamo da prelivni nisu ni približno isti.. tako da otprilike znamo koji je problem,....
šalji portmapu.. ova analiza nije ista kao kod tebe
Posted 11 August 2013 - 15:32
Posted 12 August 2013 - 00:27

Izvinite sto nisam poslao port mapu, skinuo sam jutros cilindar sutra cu iscrtati sve lepo i saljemm...
Nasao sam 38.5 cilindar kod prijatelja, cilindar je perfektan tek razradjen nije presao vise od 3000-4000 km ubacio sam u njega elka koji je 2 stote u plusu i taman mi je sad tolerancija oko 6 stotih... palio sam motor ali ga nisam vozio, deluje mi da je dosta bolje... sutra cemo isprobati pa cu javiti rezultate...
setup karba je sledeci sada...
u karbu glavna dizna 72, pored nje imam kupljenje i sledece dizne 78 82 88 95
igla u karbu w6, najverovatnije ce mi trebati w7 ili neka druga ne znam ni ja sam.. :(
igla je stavljena na prvi podeok od gore, tako da je max spustena i najmanje goriva daje...
sraf za stelovanje smese me buni nacisto, kod motornih testera stelujucim diznama odnosno sa ona dva srafa nastelujem ocas posla karb na grubo i na fino... a ovde se skoro nista ne desava... motor drzim na leru i okretanjem srafa nema nikakvih promena skoro...
karb nema ni jedan filter niti gljivu niti ista za sada... stavicu mu najlonsku carapu ili nesto slicno da mi ne uleti neki bumbar samo

ispred karba imam filter goriva, ali on ne utice ni na sta...
mesavina je sa motulom 710 4% ulja.. motor malo dimi, ali bolje mi je u prvo vreme da bude malo jaca mesavina...
eto to je otprilike to...
Posted 12 August 2013 - 01:45
Posted 12 August 2013 - 11:07

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users