Jump to content

Sprint Eagle - Marko

1599 replies to this topic

#1261 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 07 June 2020 - 23:52

Mislim da imam negde semu na racunaru. Pogledacu ujutru pa javim.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

#1262 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 08 June 2020 - 17:01

Ipak nemam za Sprint. Imam za yamaha jog 50 semu.

Attached File  yamaha_regler.jpg   19.85K   17 downloads

I ovu ako ti sta znaci
Attached File  cdi-lima_schema.png   6.02K   17 downloads

Posto vidim da si uradio namotaje da budu punotalasni umesto polutalasni fabricki, mislim da ce ti trebati i punotalasni (full wave) grec, odnosno regler.
Bitno je proveriti koji je regler (punotalasni ili polutalasni), mada ako ima 4 diode onda je sigurno punotalasni.
Koliku snagu ocekujes na kraju ovom konverzijom, jel imas neku racunicu?

#1263 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 08 June 2020 - 22:08

Pa posle gibitaka na ispravljanje ac u dc ocekujem bar 100w na grani za punjenje akumulatora. Ako 40w ode na led farove, 25w na pumpu onda mi ostaje dosta za egzibicije sa ventilatorom itd. Ali kako sada stoje stvari sa ovim reglerom kao da sam na istom. Akumulator se prazni. Tek preko 4000 obrtaja se puni.

Probacu da napravim ovakav regler i njega da povezem jer nemam semu fabrickog pa da mogu da analiziram situaciju sa njim.

https://4.bp.blogspo...lator2small.jpg

#1264 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 08 June 2020 - 22:17

Da, rekao bih da ces morati kupiti ili napraviti poseban regler koji je sposoban da izvuce toliko. Pitanje je cak da li je i taj fabricki regler "full wave", nesto sumnjam bas da jeste...

#1265 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,649 posts

Posted 08 June 2020 - 22:20

A da probaš neki regler sa većih 4t motora,500,600-1000ccm?

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

#1266 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 08 June 2020 - 22:28

Mislim da bi odgovarao regler od kawe h2r... :D Dolazi u obzir samo pravljeni od komponenti koje mogu da nabavim svuda. Evo vec planiram da iskopam ovaj jedini funkcionalni koji imam.

#1267 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 08 June 2020 - 23:15

Neka mi je bog u pomoci.

Posted Image

#1268 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 09 June 2020 - 00:57

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ljudi, raspadam se! Ne mogu vise. Ima jos pola a meni vec sad dodje da prebijem nekog od nervoze. Koliko strpljenja treba za ovo majko mila. Duvaljkom grejem i popusta lepak polako pod temperaturom. Kad bi imala neka tecnost koja razjeda ovo sranje od dvokomponentnog lepka pomesanog sa peskom.

#1269 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 09 June 2020 - 05:44

Smd tehnologija 21 veka.. polako.razvici na vise dana po malo..

Ja sam tako top crveni raskopao

#1270 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 09 June 2020 - 22:26

Kopao sam polako koliko sam mogao da ne ostetim oznake na komponentama ali opet imam problem da ih nadjem koje su. Pogotovu ove sitne smd.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Odatle sam izvukao semu koju ne mogu da skontam... Nema mi smisla.

Posted Image

ubacio sam je u circuit simulator i nista ni sa cim. Moguce je da ne moze da simulira tiristore tek tako.

Ako neko zna koje su ove sitne komponente neka pise.

Z6W pa pise jos nesto ali ne vidim sta, 753 pa jos nesto i tranzistor malecni kontam PNP ali sve sto pise na njemu je 2L ili 2Y ili 2nesto ne vidi se dobro...

#1271 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 09 June 2020 - 23:35

M7 su zener diode. Desno u cosku sa 4 pina je grec. Z6W mi lici na diodu, kao i 753 (potencijalno isto zener), obicno na PCB "D" oznaka ide za diodu. Q oznaka komponente pored je tranzistor, moze biti sad NPN ili PNP jer nije naznaceno, to treba tumaciti.

#1272 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 10 June 2020 - 02:26

M7 mu dodju one klasicne kao one 1n4007. Za ove ostale i ja mislim da su zener ali bitne su karakteristike negde sam nasao da su 7.9V ali ne kontam zasto. Nacrtao sam i plocicu sa klasicnim komponentama, jos da rastumacimo te zener i mogu da pljusnem temu sa svim slikama i opisima.

Za full wave regler sam nasao semu koju npr mogu i da rastumacim. Narucio sam komponente pa cu probati da napravim i vidim kako se ponasa sa njim.

https://4.bp.blogspo...lator2small.jpg

#1273 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 17 June 2020 - 01:30

Ok. Napravio sam i regler. Po ovoj semi sa tim sto mi je crna spojena na crvenu kao na semi ispod:

Posted Image

Posted Image

E sad mogu da kazem da ga propisno puni. U zavisnosti od obrtaja naravno ide od 0.1A na leru do 2.5A na 5k rpm.

Sve sto sam izmenio na instalacijama je dato na semi.

Posted Image

Posted Image

Ostaje da se resi pitanje fabrickog automatskog sauga. Da li radi isto na ac i dc? To treba resiti tako da kroz njega tece struja sa akumulatora samo dok motor radi. Ja imam rucni tako da mi to nije bitno ali resicu svakako.

Napravio sam 2 reglera. Prvi sa slabijim grecom od 8A jer sam njega imao i potom drugi sa jakim od 35A koji je na skuteru trenutno. Taj prelazak je bio logican posle sumiranja koliko ja u stvari imam potrosaca sa akumulatora.

21W+5W Stop svetlo
20W Zmigavci jer radi samo jedna strana istovremeno sijalica je 10w
40W Farovi, 20W kratko i 20Wdugo svetlo
25W Pumpa za vodu
10W ostavljeno za ventilator
10W za punjenje akumulatora
10W sve ostalo.
-------------------------------------------------
141W da zaokruzim na 160W ispada 160W/12V=13.3A

Kad razmislim 140W ukupno su fabricki farovi, ima dve one H4 sijalice 35/35W. Sad Za dve LED od 20W treba da ostane 100W viska ali uz gubitke u pretvaranje struje u DC ovo ispada knap ali zadovoljavajuce. Ostaje da se proveri na putu koliko je sve to pouzdano itd. Posle ove intervencije mi se sve vise svidjaju modeli sa namotajima bez onog visokonaponskog. Ali to bez akumulatora ne vredi... Kao ni ovaj moj posle svega sto sam prepravio nisam osmislio CDI da moze da pali bez akumulatora. Treba mu bar 5V za mikrokontroler da moze da kresne na kurblu ali posle toga sljaka bez problema kad preuzme regler.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ovo je onaj prvi sa Grecovim od 8A koji sluzi za prvu pomoc, ako se nesto desi sa onim jacim. Moram da nabavim 3D stampac pre svega za kutije u koje cu da smestam elektroniku...

#1274 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 17 June 2020 - 08:35

Svaka cast. Jesi merio napon punjenja na max obrtajima?

Nisu farovi 140W kad imas H4 sijalice 35/35W. Uvek radi jedna nit, bilo za dugo ili kratko, dakle 70W je max.
Ja sam mislio da si ti davno presao na LED? Zmigavce, stop svetlo, pozicije to sve mozes da prebacis na LED opusteno. Jedino sto ces za zmigavce morati ganjati novi relej, ali i toga ima da se nabavi za male pare.

#1275 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 17 June 2020 - 10:46

jedino ako ablend ide, ali on bi po defaultu trebao ici sa akumulatora

#1276 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 17 June 2020 - 23:50

View PostLauda, on 17 June 2020 - 08:35, said:

Svaka cast. Jesi merio napon punjenja na max obrtajima?

Nisu farovi 140W kad imas H4 sijalice 35/35W. Uvek radi jedna nit, bilo za dugo ili kratko, dakle 70W je max.
Ja sam mislio da si ti davno presao na LED? Zmigavce, stop svetlo, pozicije to sve mozes da prebacis na LED opusteno. Jedino sto ces za zmigavce morati ganjati novi relej, ali i toga ima da se nabavi za male pare.

Ne secam se sta je bilo kad sam presao na LED. Nisam siguran da li je radilo samo po jedno vlakno za dugo ili zajedno sa kratkim. Mozda sam prepravio kad sam pravio led sijalice da samo doda jos jednu stranu... Najverovatnije je tako.

Posted Image
Koliko sam puta menjao vise se i ne secam sta i gde. Posle fabrickih sam pravio led sijalice i radio tu izmenu da svetle tipa obe kad je dugo, pa potom kupio one gotove iz kine i vracao nazad, pa posle onog peha sa 16.8V baterijom sam opet sam pravio sijalice i opet prepravljao.

Znaci 70W max za farove.

Merio sam napon ne bas na max obrtajima ali do 10k. Stoji zakucan na 14,nesto Volti. Ovaj regler sto sam pravio ima spregu preko onog pnp tranzistora i zener diode na bazi, tako da polako prestaje punjenje baterije kad napon predje preko napona zenerove diode i struja se trosi preko tiristora na toplotu. Ima 2 tiristora jedan za pozitivnu a drugi za negativnu poluperiodu. Znaci kad tranzistor provede, sto se desi samo kad je napon na bazi manji od napona na emiteru, onda se namotaji tako reci kratko spoje preko tiristora. Struja ide putem manjeg otpora tako da se trosi na toplotu. E taj napon moze da se steluje odabirom zener diode koja na bazi limitira napon a time i prag kad ce punjenje prestati. Meni na akumulatoru(li-ion) pise da napon punjenja treba da bude od 14-15V i na vozilu i na punjacu, tako da sam stavio 13V zenericu. Moracu da probam i 15V jer 14 nemam. Tu je uboden volt vise manje...

Bitno mi je da izmerim struju punjenja. Za sad je isla do 2.5-3A. Upalim motor i raskacim + klemu sa akumulatora i redno sa tim vezem unimer. Kad spustim ler na 1400 struja ide u minus 0.5A na 1700 je na 0 a preko toga ide u plus. Normalno ako popalim sve zive potrosace sa sve stopaljkom i zmigavcima 0 je tek na 2000 i kusur obrtaja tako da za punjenje treba malo gasa. Znaci treba ipak preci na led stop svetlo i zmigavce i onda je full sto se struje tice. Stop je nekad bio led ali sam sam pravio pa su mi na tehnickom trazili da vratim sijalicu.

Fabricki potrosaci:

70W Farovi
26W Stop svetlo
20W Zmigavci
10W Punjenje
10W Ostalo
-------------------
136W zaokruzeno 140W ili 11.6A

Trenutni potrosaci:

40W Farovi
26W Stop svetlo
20W Zmigavci
25W Pumpa za vodu
10W Ventilator*
10W Punjenje
10W Ostalo
------------------------
141W ili 11.75A

*Trenutni ventilator je svega 2W

Znaci za malo... :)

#1277 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 21 June 2020 - 20:55

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Upakovao sam regler da bude nepromociv a da moze lepo da se hladi. Upotrebio sam alu bocu od dezodoransa, dodao parce alu hladnjaka i zalio odozgo lepkom. Mislim da je to to.

Dodao sam drajver za led svetla u farovima. Kao drajver je posluzio Buck-Boost DC-DC konverter sa stelovanjem struje i napona na izlazu, tako da sad bez obzira na ulazni napon on daje 0.85A i 11.5V. On se ne greje nista specijalno pa sam ga spakovao u plasticnu bocu po istom fazonu... Posto koristim armaturu ledica koje su riknule, na njihovo mesto sam ubacio one od po 10w chip sa obe strane, tako da za kratko svetli samo jedna strana a kada ukljucim dugo svetli i druga strana. Jako svetli i odbija se bas tamo gde treba pa ne smeta ovima iz suprotnog smera.

Ulaz u drajver ide +Crna zica dodata sa kontakt brave, -Zelena ili Masa a izlaz sa drajvera + ide postojecom zutom u prekidac za svetla a - ide posebnom zelenom u sijalice. Dodata je znaci samo ta crna sa kontakt brave a zelena sa sijalica je prebacena u -izlaz sa drajvera. Moram da dodam to u semu instalacija.

#1278 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 24 June 2020 - 21:21

Sta mislite o ovom karbu?

https://www.racing-p...cPath=3098_4195

Malo je skuplji ali da li opravdava cenu?

#1279 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 29 June 2020 - 22:33

Motor je registrovan. :) Bilo je malo povuci i potegni. Otisao sam na tehnicki bez zadnjeg blatobrana sa sve onim podizacem na amortizeru i yasunijem ali su me na prvu pitali gde ti je blatobran, ja odgovorio da je kuci pa me vratili da namestim.
Namestio blatobran, vratio se i prosao bez dodatnih pitanja. 3000din tehnicki pregled i 2600din osiguranje itd.

Da premotam unapred i vratim do ubacenog ventilatora na hladnjak i prepravke namotaja i reglera. Danas 32*C napolju dobra voznja po gradu, uzbrdo - nizbrdo, kreni - stani... Maksimalna temperatura nesto visa od 78*. Podugacka uzbrdica 45km/h. Puni odlicno. Jos kad bi izbacio klasicne sijalice iz stopaljke i migavaca i ubacio led... Mada nema potrebe struja punjenja preko 10k rpm ide do 2.5A sto je mozda i mnogo. E sada mogu da trazim i jaci ventilator samo moram da pazim na dimenzije. Ne bi trebao da bude deblji od 5cm po ivicama jer onda ne bi lepo naisao na hladnjak.

Posted Image

Posted Image

Ventilator je ovaj https://www.coolerma...200-silent-fan/

#1280 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 29 June 2020 - 22:40

Kada bi je spustio na oko 65C, to bi bilo idealno. I ovako je dobro, svaka cast! :)

Jesi proverio mozda da li se regler greje tokom (duze) voznje?

6 user(s) are reading this topic

0 members, 6 guests, 0 anonymous users