Jump to content

Merenje-kalkulacija rez obrtaja auspuha

18 replies to this topic

#1 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 17 January 2014 - 02:00

U celoj ovoj polemici oko izrade auspuha i kalkulacija gde nam je rezonantan auspuh centriran uvideli smo da ima mnogo problema i oko samog merenja. Naime često se dešava da ljudi ne mogu da izmere srednju vrednost na konusima, odnosno cevkama u krivinama, kao i velikog prečnika samog tela auspuha..

Za ove operacije potreban nam je dobar veliki kljunasti šubler, krojački metar, mali šubler, kao i mnogo strpljenja i više uzastopnih merenja...

Odlučio sam da uradim jedan kalkulator koji će nam računati sednju vrednost ugaonih cevki, tačnu dužinu odnosno visinu svakog konusa, na osnovu izmerene stranice kao i prečnik na osnovu izmerenog obima, uneo sam mogućnost da može da se unese i debljina lima od kojeg je auspuh izrađen i tako dobijemo manju grešku, odnosno stvarnu vrednost konusa koji figurira u kalkulacijama..

Za primer sam uzeo jedan rezonantni auspuh koji se sastoji iz 13 delova, gde su prva tri dela u grani, posle kojih sledi 6 difuzora, 1 ravan deo i 2 protivkonusa.. To naravno ne znači da će svaki auspuh biti ovakav, te sam iz tog razloga uradio i logičke kontrole na delovima koje nemamo, pa na taj način možemo izračunati i recimo jedan Next-R koji ima samo dva difuzora i jedan protivkonus, na način što nećemo uneti vrednosti u polja koja stvarno ne postoje.. Kalkulator će ove tačke preskočiti i po definiciji raditi sa nulama, odnosno kao da i ne postoje...

za sada kalkulator izgleda ovako.. u izradi sam već par dana, i nadam se da ću ga uskoro završiti...

Posted Image

#2 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 17 January 2014 - 02:44

AVE CEZARE!!! :) :) E svaka ti cast!!!

Sad mozemo i Treka konacno samleti, uh, koje olaksanje.

#3 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 17 January 2014 - 14:23

ima grešaka još... sad sam nalovio nekolicinu, biće korigovano...

#4 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 17 January 2014 - 17:00

Ok, ne gori nigde.. :)

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 18 January 2014 - 14:52

evo modifikovao sam , sada se mere upisuju od kraja kako je i na crtežu, važno je da se ćelije popunjavaju redom , a kraj ukoliko auspuh ima manje elemenata ostavi prazan..

evo primera ovog Cvele-tovog ruskog merenja... mada meni smrdi da je obim na kraju 90mm, pa sam to prepravio na prečnik 18mm
Posted Image

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 19 January 2014 - 14:59

up, jer tema nikog ne interesuje ? jer treba da razvijem kompletnu teoriju kako je rađena kalkulacija i napisan taj excell..,?

#7 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 19 January 2014 - 15:11

Naravno da interesuje, bar mene, samo cek malo da se ustosimo. Mozda je naslov "merenje auspuha" malo nejasan pa se niko ne hvata citanja, mozda kad bi se preimenovao u "Merenja i proracuni karakteristika rezonantnih auspuha" ili tako nekako. Priznajem da sam i ja u prvom momentu bio ravnodusan na naslov, al posto me sve kopka ipak sam otvorio.

Edited by goggyso, 19 January 2014 - 15:16.

#8 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 19 January 2014 - 19:15

Odlican je kalkulator, vidi se da je dosta truda ulozeno, jos da dodas merenje uglova i bio bi kompletan.
Jel' po Pitagorinoj teoremi racuna duzinu konusa ili se duzina racuna po ivicama konusa? Moguce da se potkrala jos jedna greska koju ces malo teze da ispravis.

#9 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 19 January 2014 - 22:23

mogao sam dodati merenje svih uglova, mislim da to nije problem, mogao sam i zapreminu kalkulisati, ali nije to bio cilj, već rezonantna dužina sa kojom možemo da kalkulišemo...

dakle u nekoj narednoj verziji to mogu da ubacim, pa eto ako se nekom kopira fabrički auspuh da ima sve crno na belo..

ne znam na šta ciljaš Aco, moguće je da ima još grešaka, da Pitagorina teorema je u pitanju, pa reci slobodno, meni je cilj da uradimo kako valja, ako je naravno moguće

#10 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 19 January 2014 - 22:49

Prevideo sam nesto, sve je ok. Malo je zeznuto izmeriti granu ako se uvija i "radijalno" i "aksijalno". Samo se ne slazem s teorijom da se rezonantna duzina meri do imaginarnog vrha kontrakonusa, ali svejedno je ako se to kompenzuje vecom srednjom temperaturom izduvnih gasova.

#11 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 20 January 2014 - 11:44

Hvala Mario, ima nas kojima ce ovo bas posluziti i koji smo ti zahvalni na trudu.

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 14 May 2015 - 15:52

Merenje Auspuha V2.0

dugo sam razmišljao kako da pojednostavim i uradim kalkulator pristupačniji svima, međutim teško je unificirati ga za sve tipove auspuha, te sam odlučio da ostane ovakav uz male prepravke.

1. na skici je univerzalna slika, polja treba popunjavati u smeru od levog prema desnim, odnosno od prečnika ili obima završetka protivkonusa do grane
2. ćelije moraju biti popunjene u nizu, bez obzira da li je grana na nekom L8 ili L9 mestu, ako gledamo sa aspekta kalkulatora njemu je bitno da može da računa sa vrednostima iz prethodno obrađene ćelije, i ukoliko samo jednu propustimo vrednost će biti netačna
3. kao što i piše u uputsvu ne treba meriti i obime i prečnike sastava, dovoljan je samo jedan parametar pa neka meri kako kome odgovara
4. kada su mere konusa identične, npr sa gornje i donje strane dovoljno je upisati samo jednu meru, isto važi i za granu, u svim ostalim slučajevima potrebno je meriti najdužu i najkraću sranicu.. kod grane koja se savija ili konusa meri se najkraći i najduži luk
5. merite isključivo spoljne mere, i kasnije unesite debljinu lima, kalkulator će uraditi potrebnu matematiku i korigovati greške (znam da je grana od nešto debljeg lima nego telo, nije toliko drastična greška, možda u nekoj narednoj verziji to popravim)
6. potrebno je izmeriti i dubinu izduvnog kanala u cilindru i tu vrednost uneti u mm
7. ostala polja koja su preostala jer je kalkulator urađen malo veći ostavite prazna-nepopunjena

u ovoj verziji dodao sam sledeće

8. broj protiv konusa, na skici vidimo dva, ali taj broj može biti od 1 do 4, manje i veće vrednosti neće uzeti u obzir najčešće su jedan ili dva u pitanju (unutrašnji protivkonus ne kalkulišemo jer ne znamo tačno gde se on nalazi i koje su njegove dimenzije, pa tako njega zanemarujemo)
9. račun srednjeg rezonantnog broja obrtaja, potrebno je uneti ugao izduvnog kanala, i najvišljeg prelivnog kanala kao i srednju temp izduvnoih gasova, kalkulator sam modifikovao i uklonio greške koje smatram da su se potkrale u Marovićevoj matematici, isto tako razlikuje se od Jennings-ovih postavci, koji ne kalkuliše prelivne u izračunima.. srednja rezonantna dužina Lr računa se kao suma izduvnog kanal u cilindru, srednjih vrednosti grane, visina svih difuzora, srednjih delova koji nisu konusi i kao polovina zbira visina svih protivkonusa uključujući i imaginarni.. (ako jednog dana budemo imali drugačije postavke menjaćemo, za sada mi je ovo najpribližnije realnoj situaciji)
10. zaključao sam sve ćelije koje ne bi trebale da se izbrišu i mnoštvo formula iz bezbedonosnih razloga, ako nekog zanima kako se dolazi do ovih izračuna drage volje ću se raspisati..

evo jedan primer, TG Trek MK2

Posted Image

MF Alu racing cilindar sa uglovima Izduv 171, Preliv 116, Srednja temp gasova 350C, brzina će biti 541 m/s

Posted Image

gde vidimo da je rezonantna dužina za TG Trek MK2 = 75,1cm i da će u ovoj situaciji njegova srednja rezonanca biti na 8615 rpm-a

#13 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 14 May 2015 - 22:03

Svaka cast!

Imam jedno pitanje vezano za duzinu izduvnog kanala posto nisam najbolje skontao mjerenje:
Na koji nacin radis mjerenje s obzirom da je izduvni kanal zakrivljen (ako me razumijes), pa ako mjerim po donjoj ivici dobijem manji rezultat odnosno duzinu i obrnuto?

Posted Image

Da li da mjerim po gornjoj (kracoj) ivici ili po donjoj (duzoj)?

#14 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 14 May 2015 - 22:08

meriš gore i meriš dole i napraviš srednju vrednost

#15 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 16 May 2015 - 12:47

Svidja mi se, nije komplikovan, bas si ga prilagodio za sve..
Precizan je, odnosno, poklapa mi se sa onim sto dobijam u realnosti.. Svaka cast!

#16 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 04 March 2016 - 15:28

Evo novine na kalkulatoru, V2.1

1. uradio sam i merenje uglova difuzora i protivkonusa, uglovi su ukupni, dakle onako kako se priča u knjigama tako je i ovde da bi bilo transparentnije, nije samo ugao od visine do jedne ivice već zbir i leve i desne strane

2. ukoliko auspuh ima dva različita ugla na jednom difuzoru kalkulator prikazuje srednju vrednost jer nam ona i figurira u ekspanziji gasova..

Posted Image

evo primer, ovaj rezonantni za e-90 koji je od postojećeg modifikovan, sadrži jedan difuzor i jedan protivkonus, difuzor je ugla 7,5 stepeni dok je protivkonus ugla 16 stepeni

Posted Image

Posted Image

ovde možete skinuti poslednje verzije svih kalkulatora v2.1

živeli

Attached File  mm_kalkulatori_v2.1.zip   295.65K   11 downloads

#17 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 05 March 2016 - 11:54

doterao sam još neke sitnice, evo Trek-a ponovo na primeru

Posted Image

Posted Image

OVDE JE LINK DOWNLOAD ZBIRKE SVIH AKTUELNIH KALKULATORA

Attached File  mm_kalkulatori_v2.2.zip   446.18K   35 downloads

#18 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 19 February 2018 - 12:01

Merenje i kalkulacija auspuha v2.5

kalkulator je dobio još neke izmene koje su se pojavile kao potrebne jer imam dosta skica gde sam merio ranije srednje vrednosti dužine konusa, kako one nisu iste kao i dužine stranica uveo sam sledeće

- u poljima L12b...L1b gde se upisuje vrednost dužine donje stranice konusa promenio sam da može da se upisuje srednja vrednost Ls12.. Ls1 ukoliko imamo takvu merenu skicu. način upisivanja je identičan kao i do sada kreće se od kraja, odnosno od prečnika poslednjeg protivkonusa, sa tim da u poljima L12a.. L1a nećemo upisivati ništa, tako će kalkulator znati da se radi o srednje merenim veličinama te na osnovu njih kalkulisati sve ostale parametre
- isto tako ukoliko imamo iste stranice L12a i L12b onda upisujemo kao i do sada samo jednu vrednost u polje L12a..L1a gde će kalkulator znati da se radi o jednakostraničnim konusima, dok kod različitih upisujemo obe mere L12a i L12b i tako popunjavamo do poslednjeg difuzora odnosno grane
- merenje ukupnih uglova konusa sam takođe modifikovao da kalkuliše iz oba moda kako sa merama stranica, istih ili različitih, tako i sa merama srednjh vrednost dužina-visina konusa, kod različitih će biti rezultanta ukupan ugao koji je zbir oba poluugla koji su različiti.
- doterao sam uputstva za sve kalkulatore i pobrisao višak teksta na frontu, te ostavio prostor za upis informacija o kalkulisanom cilindru, auspuhu, C parametru itd..

evo jednog primera Yasuni R, koji je ranije meren i skiciran

Posted Image

Posted Image

ovde su mere za Athena sport odnosno Stage6 sport pro LC cilindar... dva protivkonusa su u pitanju

- sada je interesantno primetiti kojom progresijom rastu uglovi difuzora i kojom rastu uglovi protivkonusa, ako zanemarimo 5,7 stepeni na prvom prelazu grane iz cevke u konusni difuzor, videćemo da su uglovi na granama 2 i 2,6 stepeni , zatim uglovi naredna tri difuzora 11, 15.6 i 14.1 stepen, dok su uglovi protivkonusa u tačno duplom odnosu jedan nasuprot drugog 12,2 i 24,5 stepeni, ovde je u kalkulatoru obavezno upisati broj 2 za protivkonuse jer će se rezonantna dužina kalkulisati na osnovu zbira visina svih protivkonusa uključujući i imaginarnu visinu protivkonusa K.

ovde je link za download svih aktuelnih kalkulatora

Attached File  mm_kalkulatori_v2.5.zip   194.09K   27 downloads

#19 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 19 February 2018 - 18:07

Genijalno, hvala!

1 user(s) are reading this topic