Merenje Auspuha V2.0
dugo sam razmišljao kako da pojednostavim i uradim kalkulator pristupačniji svima, međutim teško je unificirati ga za sve tipove auspuha, te sam odlučio da ostane ovakav uz male prepravke.
1. na skici je univerzalna slika, polja treba popunjavati u smeru od levog prema desnim, odnosno od prečnika ili obima završetka protivkonusa do grane
2. ćelije moraju biti popunjene u nizu, bez obzira da li je grana na nekom L8 ili L9 mestu, ako gledamo sa aspekta kalkulatora njemu je bitno da može da računa sa vrednostima iz prethodno obrađene ćelije, i ukoliko samo jednu propustimo vrednost će biti netačna
3. kao što i piše u uputsvu ne treba meriti i obime i prečnike sastava, dovoljan je samo jedan parametar pa neka meri kako kome odgovara
4. kada su mere konusa identične, npr sa gornje i donje strane dovoljno je upisati samo jednu meru, isto važi i za granu, u svim ostalim slučajevima potrebno je meriti najdužu i najkraću sranicu.. kod grane koja se savija ili konusa meri se najkraći i najduži luk
5. merite isključivo spoljne mere, i kasnije unesite debljinu lima, kalkulator će uraditi potrebnu matematiku i korigovati greške (znam da je grana od nešto debljeg lima nego telo, nije toliko drastična greška, možda u nekoj narednoj verziji to popravim)
6. potrebno je izmeriti i dubinu izduvnog kanala u cilindru i tu vrednost uneti u mm
7. ostala polja koja su preostala jer je kalkulator urađen malo veći ostavite prazna-nepopunjena
u ovoj verziji dodao sam sledeće
8. broj protiv konusa, na skici vidimo dva, ali taj broj može biti od 1 do 4, manje i veće vrednosti neće uzeti u obzir najčešće su jedan ili dva u pitanju (unutrašnji protivkonus ne kalkulišemo jer ne znamo tačno gde se on nalazi i koje su njegove dimenzije, pa tako njega zanemarujemo)
9. račun srednjeg rezonantnog broja obrtaja, potrebno je uneti ugao izduvnog kanala, i najvišljeg prelivnog kanala kao i srednju temp izduvnoih gasova, kalkulator sam modifikovao i uklonio greške koje smatram da su se potkrale u Marovićevoj matematici, isto tako razlikuje se od Jennings-ovih postavci, koji ne kalkuliše prelivne u izračunima.. srednja rezonantna dužina Lr računa se kao suma izduvnog kanal u cilindru, srednjih vrednosti grane, visina svih difuzora, srednjih delova koji nisu konusi i kao polovina zbira visina svih protivkonusa uključujući i imaginarni.. (ako jednog dana budemo imali drugačije postavke menjaćemo, za sada mi je ovo najpribližnije realnoj situaciji)
10. zaključao sam sve ćelije koje ne bi trebale da se izbrišu i mnoštvo formula iz bezbedonosnih razloga, ako nekog zanima kako se dolazi do ovih izračuna drage volje ću se raspisati..
evo jedan primer, TG Trek MK2
MF Alu racing cilindar sa uglovima Izduv 171, Preliv 116, Srednja temp gasova 350C, brzina će biti 541 m/s
gde vidimo da je rezonantna dužina za TG Trek MK2 = 75,1cm i da će u ovoj situaciji njegova srednja rezonanca biti na 8615 rpm-a