←  Midrace cilindri 50-70

svet-skutera

»

Airsal T6 70 Minareli AC

Locked

Mario's Photo Mario 05 Feb 2014

Na red je došao jedan Aluminijumski cilindar iz španske serije, njih uglavnom znamo kao fabriku koja se bavi isključivo proizvodnjom termogrupa, za razliku od Hebo marke koja ima i proizvodnju garderobe i sl..

Airsal je u svom programu ponudio kupcima dve varijante Alu nikasil cilindara uglavnom za sve modele blokova, i to Sport i T6, gde ovo T6 reprezentuje 6 transfer (prelivnih) kanala, i on je do nedavno bio jedan od najjačih racing-a u njihovoj ponudi.. Na njegovo mesto je došao Racing Extreeme, koji viđamo zadnje godine u crvenoj boji, kao i Big Bore na extreeme platformi...

Mi danas radimo analizu Airsal T6 cilindra za minarelli i to u AC izvedbi zahvljajujemo se članu Weljko na primerku..

Posted Image

Njega odlikuje kao što se na slikama vidi Alu nikasil cilindar, Airsal klip sa jednom karikom promera 47,6mm, i aluminijumska glava. Ono što možemo primetiti je da se pakuje za duplim izduvom, identično kao i Hebo MR za mina mašine, i da na klipu bezbrižno može da se spakuje igličasti ležaj standardne širine, jer su dosedi za bolcnu dovoljno široki da maleni ležaj ne može da se prošeta..

Posted Image Posted Image

Međutim postoji jedan propust kod stare verzije koje nemaju završen stub izduvnog kanala, koji deli dve polovine. Njega je naknadno potrebno ručno pobrusiti u minus..

Znamo da se taj stub najviše greje, jer on nema hlađenje sa zadnje strane, već kao leptir završava u kanalu, i baš iz tog razloga je njegovo širenje pojačano i velika dilatacija. Airsal se do nedavno kategorisao u lepljivu družinu, jer skoro svaki zalepi baš na stubu.. U boljem slučaju to može da se počisti, a u gorem, kao što sam ja prošao gde je klip pokidao nikasil sa stuba, taj cilindar postaje neupotrebiv..

Drugi brand-ovi Stage6 , Malossi i Pollini su to uvideli još pre 6-7 godina, i rećićemo da je Stage6 racing na modelima sa kojima sa se ja susreo već imao pobrušen stub 2008-e godine..

Posted Image

evo i portmape za AC verziju, koja se inače značajno razlikuje od LC-a, videćemo kasnije i zašto..

Posted Image

i evo slede i analize, po mojoj proceni C faktor je na 0,8mm sudeći po otisku na nikasilu do kojeg se kretala karika, ali za svaki slučaj smo uradili nekoliko pa može da se proceni razlika i eventualno prilikom montaže zaključi kako je najbolje

C=0,2mm
Pritisak=143 PSI
Najbolji obrtaji= 10200 rpm
Teoretska snaga= 15,7 HP

Posted Image

C=0,5mm
Pritisak=139 PSI
Najbolji obrtaji= 10600 rpm
Teoretska snaga= 15,9 HP

Posted Image

C=0,8mm
Pritisak=128 PSI
Najbolji obrtaji= 11400 rpm
Teoretska snaga= 15,7 HP

Posted Image

C=1,1mm
Pritisak=125 PSI
Najbolji obrtaji= 11800 rpm
Teoretska snaga= 15,9 HP

Posted Image

C=1,4mm
Pritisak=117 PSI
Najbolji obrtaji= 12500 rpm
Teoretska snaga= 15,7 HP

Posted Image

Ovo je solidan cilindar, koji će se lepo i dugo vrteti na 11000 obrtaja, i tako isporučiti realnih 12,5 KS-a na vretenu radilice, odnosno malo jačih 10 KS-a na točku što je dovoljno za 100Kmh, a gde može da se uštedi i malo goriva, i lepo da se navoza... Imao sam slučaj da se vozim sa T6 cilindrom na Kymco i na Minarelli bloku doduše u LC izvedbi, i mogu vam reći da je veoma zahvalan, prgav, i relativno mali potrošač..

živeli

cvele's Photo cvele 05 Feb 2014

Odlicna podloga za dalji rad "iznutra" :0takoje: ...uz malo povecanu povrsinu preliva bi "ladno'' bio doobar midrace cilindar....klip su valjda poravili i stavili Mahle jer je stari bio ocajno los...

ne , ovo je Airsal originalni klip... dakle stari T6 nosi taj njihov prvi, a Mahle je ubačen kasnije i on je sa dve karike... njega su pakovali u sport cilindre...

e sad opet kažem, ja sam vozio samo ove klipove, nisam imao prilike da probam te Mahle, i moja iskustva su ona koja sam i napisao, ok zalepi se ali za stub, i to sam osetio na svojoj koži nekoliko puta... dok nisam uvideo da je to greška...

kasnije sam vozio SR-ku sa popravljenim stubom i cilindrom koji sam tri puta čistio, i novim opet Airsal klipom cele sezone, ima u temi, i mogu reći da se nikad lepše nisam navozao, vozio sam 100-ku u komadu po 15-17km i nisam imao problema...

Mislim da sad pakuju i u T6 mahle sa jednom karikom ,tako bar pise na SC a oni relativno tacni sto se tice slika i opisa...
http://www.scooter-c...LINDER_ZYLINDER
U sustini Airsal t6 je sasvim ok cilindar koji cenom a i kvalitetom zasluzuje paznju... :0takoje:

ee.. ja vidiš u to ne verujem, na slikama je identičan klip, baš ovaj Airsal...

a u tekstu što su se isprdili, to se odnosi na one sa dve karike-..... no živi bili pa videli, kad neko bude kupio novog Airsala, neka proveri...

I to sto kazes...izgleda cim je sa mahle klipom da je ipak sa dve karike...to i nije neka mana jbg,vrtis ga do 11k i dosta...ko oce vise tu su bolji klipovi :0takoje:
http://www.racingpla...ml#.UvJ-kvt2qqY

Vlada75 ga je imao na Booster-u

http://forum.pyrothe...43-mbk-booster/

Boza's Photo Boza 05 Feb 2014

Пф. Огроман издув, а коња мало. Мислим да је за 15-20е више боље узети Спорт Про мк2.

Успут да питам, па ћемо обрисати.
Марио, како направиш овако прецизну порт мапу?

Mikac93's Photo Mikac93 05 Feb 2014

Lepo ide taj cilindar sa Trekom i 17 karbom...

Nesa BG's Photo Nesa BG 06 Feb 2014

View PostBoza, on 05 February 2014 - 22:14, said:

Пф. Огроман издув, а коња мало. Мислим да је за 15-20е више боље узети Спорт Про мк2.

Ni meni se ne svidja, visoki obrtaji, malo konja. Ja sam ranije mislio da je to bas jak cilindar ali sad vidim da sam pogresio. Cak je i sport pro mkI jaci na dosta manjim obrtajima.

Mario's Photo Mario 06 Feb 2014

al jednu stvar ne treba zaboraviti , od ovog cilindra može da se napravi šta ti srce poželi, a od sport-pro mk2 kome su prelivni veliki a izduvni u jednom komadu, baš nema šta mnogo da se pomera.. to je kako su oni osmislili i kraj

edit: naravno ne može manje od tih 11k, ali nije ni to cilj, oni bar nazivaju ovaj cililndar t6 racing, i to je kupcu jasno kada otvara novčanik na kasi

Naravno da se moze doraditi a da je pro na maksimumu fabricki, ali ovako u stoku airsal je slab. Jedino sto je brzi sa standardnim prenosom zbog obrtaja.

Mario's Photo Mario 06 Feb 2014

da, sad pošto je to relativno dostupan cilindar na našem tržištu dosta momaka ga je kupovalo na mašine sa raznim setupima, pa sam ga probao i na next-ru sa dell 12-kom, i na reverse duo sa mikuni 16-kom, i technigas rs2 sa tm24, pa i na roost-u sa mikuni 16-kom isto...

dakle radi od 9000 pošteno, nije baš za 12mm karburator i nema baš snage na 7000 obrtajam, recimo da na 7000 povuče kao jedan osrednji 70 ili perferktan 50cc cilindar, ali se zato i sa next-r razvrti do 11k obrtaja što opet rezlutuje nekom primamljivom krajnjom...

sa druge strane na reverse auspuhu se odlično javio na 9500, osetno jače nego motoforce alu racing koji je bio na istom motoru pre njega i 16mm karburatoru..

na kymco mašini je sa rs2 i tm24 karburatorom bio baš jak, ali su me paljenje i auspuh držali u granicama do 10400... dosta jak...

dok je na apriliji sa roost-om na 11400 bio milina.. i sa 16 karburatorom trošio veoma malo, pisao sam o tome u aprilia temi..

eto da nije tog stuba, kažem ljudi ga ne bi toliko kategorisali u lepljivu družinu.. ja sam se sa njim baš navozao, i prodao ga, i ovaj što ga sada vozi uglavnom prži pun gas...

Znaci kvalitetom ne manjka...

Patak's Photo Patak 03 Jun 2014

Poslednji post bio odavno, al' nema veze...Meni se pokazao skroz ok sa Nextr-om, stim da je bas mrtav na malim obrtajima, izmedju 8500 i 9000 se oseti snaga,a priznacete da nextr vec polako posustaje preko 9000. Ja sam ga naterao na nesto ispod 11000 i 89km/h po gps iliti 92/km/h po kerecem radaru :welcome1:
Proban je samo na S6 replici, bez stelovanja rolnica je potrgao na startu i drzao jako lepo ubrzanje, ali rolnice su bile ipak preteske. Ja sam sa njime skroz zadovoljan, u Julu se uzima jaci auspuh, i jos mi ostaje da resim varijator na kom su se pojeli zidovi gde udaraju slajderi, karburator koji arci gorivo kao da ga on placa, i kvacilo koje vrisne u obrtaje na startu, pa se vrati natrag na normalne obrtaje u roku od pola sekunde. Voleo bih da mogu da odem do Maria da baci cilindar na astal pa da odradi analizu da vidimo gde je, posto je to ovaj alu sa 2 karike. Ispod glave su trenutno 2 dihtunga, ne znam da li da probam da izvadim jedan da vidim kako ce se ponasati, mozda bude prevelika kompresija...
Locked