Jump to content

Gume

251 replies to this topic

#181 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 05 June 2016 - 15:00

Nasao sam u cemu su dobre, za ceste nisu sigurno

na 1:14 se vidio dio ceste pod 90°, na tom mjestu se tramvaj zakucao u kamion, a ja bio u tramvaju...

#182 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 07 June 2016 - 20:05

Moram da se nadovezem, trenutna situacija je ovakva.

Prednja dunlop

Attached File  uploadfromtaptalk1465325728744.jpg   343.02K   27 downloads

Zadnja sava mc25

Attached File  uploadfromtaptalk1465325756344.jpg   299.08K   25 downloads

Vidi se koliko do ivice gulim gumu. Sto vise kilometara prelazim dobijam sve vise poverenje. Nisam jos kliznuo, medjutim sva manje mi se svidja raspored sara ka tzv "kisnim" gumama.

Sava ima te siroke brazde uz samu ivicu i ume da izazove neprijatnosti pri zavrtanju gasa pod nagibom u krivini. Tacno se oseti svaka brazda i dupe krece da plese, nije uopste fin osecaj :)

Pokusao sam promenom pritiska, generalno volim i odgovara mi da pumpam malo tvrdje, medjutim problem je jos irazeniji. Kada smanjim pritisak bas nenormalno, izgubi se taj "woble" efekat, medjutim ne mogu voziti zadnju gumu na 1,5bar.
Da se razumemo, guma nije losa, mesavina je ok i nece tako lako da klizne, jedino sto dezen nije po mojoj meri.

Te dunlop gt su ocigledno pravljenje za cross ili vise off-road, a za put su onako umerene.

Treba pazljivo birati gume, prema svojim potrebama. I ako mi se dogadja u toku dana da moram voziti i niz stepenice, sledeci put cu birati saru slicniju prednjem dunlop-scootsmartu.

Takodje, mogu da kazem da sam provozao pireli unico i ako je dobra i pouzdana guma za sve uslove, meni pravi problem zbog krupne sare i izrazitih kocki blize boku. Jednostavno, takav dezen nije za agresivnije obaranje i zustruiju voznju.

#183 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd
  • VozimKymco Downtown 300

Posted 07 June 2016 - 21:00

Da li ovaj post da shvatimo kao apsolutnu pohvalu za Scootsmart?

#184 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 07 June 2016 - 21:30

Ok je dunlop, nista spektakularno race, ali im nisam nasao manu...

Hteo da kazem da sam se zeznuo prilikom izbora dezena save. Sa mc16 nisam imao problema, a sa mc25 krivuda guza :)

#185 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 07 June 2016 - 22:14

Scootsmart veliko DA, ostalo tipa GT runn scoot za DJUBRE.

PS danas bas raspravljao sa burazerom kako sam se skoro ubio i pazi sad

PRISJETIMO SE KAKO JE ON PAO SA STALKERA U ZAVOJU PROSLU JESEN, DAKLE KADA SU TE GT301 BILE DUCAN.
Sreca pa je cale odnio sikiru, inace bi je pocepao da problema vise nemamo.

#186 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 07 June 2016 - 22:38

Ja mislim da generalno nema srece sa tim balonkama, uglavnom su dezeni radjeni za off-road, doduse probao sam conti od kolege francuza u istoj dimenziji, ali ostaje taj problem siroke i debele gume koja vise podseca na automobilsku nego na moto gumu. Previse brzo se dodje do ivice i nema puno mesta za agresiju. A jos kada se na to doda neka sara kao ta gt301 sa velikim poprecnim brazdama, led je neizbezan...

#187 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 11 June 2016 - 09:45

DUNLOP GT 301 M2, najđubrivija guma ikada, ala sam se izivio malo, a jedva cekam da je sasjecem. Nrg kuca u blokadu koliko je slab grip, ZNACI GUMA NE CIMA NIMALO, NEMA GRIPA, ODLICNA ZA OVAKVE RADNJE, STROGO I SNAZNO SE PREPORUCUJE!!
Pocelo mi prskati po dijelovima motora od komadica gume, moram to zastititi.
Joj kad je safaćam i sasjecem do kraja, NIKAD VISE!!!

#188 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 11 June 2016 - 12:10

Ja ovu gt imam na apriliji pozadi, ispucala i matora ali mi nije nikad proklizala koliko god da zalegnem, bukvalno i kad rukama polegnem motor na stranu i dam gas ona ne klize nego odmah krece.Nisam imao nekih negativnih iskustava sa njom cak i kad je bila prednja na jednom malagutiju.

Послато са 6039Y уз помоћ Тапатока

#189 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 11 June 2016 - 14:22

I ja imam 2 extra iskustva i moj burazer isto jedno, samo negativno, nikad pozitivno.

Bice da kod mene nisu napravili dobru smjesu.

1. Isao na put 400km, i cijelo vrijeme zadnja guma bjezi, reko los je asfalt, bila je jesen pa zato, i kad sam dosao na dobar gdje se vozi 200 bez problema, ja skoro izginem na 90 jer je iskliznula zadnja u zavoju, onako drzi drzi i samo odjednom kao da te pogodi raketa s boka odsklize

2. Proslu nedjelju mi iskliznuo prednji kraj na drugom skuteru sa skoro novim takvim gumama, nisam se nikad manje nagnuo u tom zavoju i isklizne mi prednja, opet se skoro ubio

3. moj burazer je pao sa skuterom iz slucaja 2, kaze samo ga odneslo u zavoju, a ispred njega rodjak prosao bez problema, takodjer zavoj gdje je pao prolazi se bez problema

Ali ne brinem se vise, bice odlicna da je rasporim :)

Interesantno da nikad nisam imao losa iskustva sa gumama, makar bila stara po 15 godina, jer sam znao s cim imam posla, ovo je horor nepredvidivi.

#190 Synn

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 43 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Habana 50

Posted 11 June 2016 - 22:41

Obarate motore u krivinama, proklizete, padnete i onda van gume krive. Uzmi metlicu, pometi 1m2 puta, cisto da vidis koliko je tu sljunka, peska kamencica, prosutog ulja, prosutog goriva, rupa, pukotina na asfaltu, zakrpa, kolotraga...i cega sve ne. Nisu samo gume krive. Pre ce biti da su vasa ocekivanja u voznji obicng skutera na obicnim ulicama, prevelika.

#191 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 11 June 2016 - 23:59

Ne. Ovde je rec iskljucivo o losim karakteristikama odredjenog modela i to kada se uporedi sa drugim modelima.

#192 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 12 June 2016 - 08:56

View PostSynn, on 11 June 2016 - 22:41, said:

Obarate motore u krivinama, proklizete, padnete i onda van gume krive. Uzmi metlicu, pometi 1m2 puta, cisto da vidis koliko je tu sljunka, peska kamencica, prosutog ulja, prosutog goriva, rupa, pukotina na asfaltu, zakrpa, kolotraga...i cega sve ne. Nisu samo gume krive. Pre ce biti da su vasa ocekivanja u voznji obicng skutera na obicnim ulicama, prevelika.

12 godina sam na skuteru, uglavnom na 70ccm i 10-13", dakle kategorija sa koje se najlakse pada, vozio sve do jednog u stanju i performansama od najsporijeg do izuzetno brzog. Ajde da sam samo vozio, nego sam cijelo vrijeme unaprijedjivao skutere. Nikad nisam pao zbog toga, a imam vec dosta preko stotinu hiljada km iskustva kakvog hoces posto sam presao sve vrste terena, vjeruj mi da jako dobro znam kako i gdje se pada, samo sto to ne zelim sebi dokazati jer nema potrebe.
Sa karakteristikama gume se upoznajem u veoma kratkom roku i ovdje sam nanjusio da nesto stvarno nevalja, eto imam 2 serije na 2 razlicita skutera. I pisao sam, vracao sam se na mjesto gdje je proklizala guma, ne pricam bezveze, a kad ti 100km voznje guma stalno pomalo klizi, putem kojim sam prosao barem 10x sa razlicitim skuterima onda ja ne znam sta drugo da kazem.
Cak je i onaj run scoot bolji, vozio sam ispucanu po 1mm kompletno na gaznom sloju, i sa savijenom felgom i nisam se osjecao tako nesigurno.

#193 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 13 June 2016 - 20:50

Kviz. Koja je guma u sredini? :D

Attached File  uploadfromtaptalk1465847419285.jpg   314.32K   31 downloads

#194 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 13 June 2016 - 22:08

Aco zato su ove moje michelin power pure dobre gume, te kisne sare su jako tanke i nestaju oko 2cm pre ivice gume da bi tu bio veci grip, stvarno sam za sada prezadovoljan..

Proklizao mi je 1 zadnji kraj u ulici gde Patak zivi, sad tu je jako gladak asfalt i tu mi je svaka guma klizila pa moguce da je zato. A guma mi nije proklizla kao stara kineska da malte ne padnem neg kao kontrolisano driftovanje, osetim da zadnji kraj bezi ali bez problema prolazim krivinu.

Cuo sam samo da je kod dvokomponentnih guma lose to sto se oseti razlika u gripu izmedju 2 komponente pa ako krenez da zalezes na tom delu gume gde je tvrdji materijal zna da proklizne. To su mi rekli iskusni bajkeri koji su testirali gumu do granica izdrzljivosti i oni preporucuju ili 3 komponente ili guma 1 komponenta ali cela da je mekana, to je onaj fazon kao silk gume samo verovatno ima da se kupe neke za grad sa sarom..

Sent from my iPhone using Tapatalk

#195 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 13 June 2016 - 22:12

View PostAcaPostar, on 13 June 2016 - 20:50, said:

Kviz. Koja je guma u sredini? :D

Attachment 20160613_213938.jpg
Jel tu ima 4 ili 5 komada, ne vidim najbolje? :)

#196 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 13 June 2016 - 23:00

Ma daa, ovo je vise onako sala za Dajteha, eto imali smo i mi tu gt 301 pa mozemo zajednicki da je seciramo :)

#197 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 14 June 2016 - 10:37

Uffff nemoj solit rane, kojih na srecu nema, ala đubreta jos ne mogu da dodjem k sebi, vidim na slici da je skliska jer joj se povrsina POLIRA

@ Bojane, smjesa je meksa sa strane kod PP

#198 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 14 July 2016 - 16:04

Evo bas montiram nove gume Dunlop Scoot Smart na NRG MC4 komsiji. DOT 0616, 53P prednja i 57P zadnja, Made in France.

Nema nista lepse kad se uzmu nove gume, i jos ako znas sta si uzeo veselju nema kraja jer znas sta te ceka.

Jedva cekam da ih razradi pa da probam malo nrga mc4 sa dobrim gumama, jer taj skuter me odusevio po pitanju voznosti, A sada ima da LEPI i da ide kao voz,cak i bolje jer nrg ne moze izletiti, a voz je vec izletio, taj skuter mi je fenomenalan za zavoje, sam od sebe ide.

E sad sam bas ubadao prste u gume, i usporedio ovaj scootsmart, bridgestone battlax sc i bridgestone hoop. Dunlop je osjetno tvrdja smjesa, sto sam vec i prije primjetio, a isto sam bio odusevljen performansama, za Scoot Smart nemam prigovora, guma mi se pokazala bez greske.

Neka mu je sa srecom i neka mu svakodnevno lepi!

Nikako da nalovim mc4 purejet, rado bi ga uzeo umjesto mc3 serije :)

Po meni 120/70-13 i 14 plus iza 140/70-13 su najbolja kombinacija na skuteru.

Cudo cudo kako lepe

#199 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 14 July 2016 - 16:39

Kako lepe jbt :D

Послато са 6039Y уз помоћ Тапатока

#200 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 14 July 2016 - 19:02

Kod dajteha se uvijek izbunari neka novost iz razloga sto se rade stvari koje u pravilu nitko ne radi, a i nikoga ne dira ono sto mene muci.

E sad mi je jasno nakon voznje sa ovim nrg mc4 zasto su mi scoot smart bile neudobne.

Naime kad sam ih stavio sebi na runnera, osjetio sam da je dosta tvrdji, to sam pripisivao gumi nizeg profila posto i jest tako. Ali ima u jos jedna jako bitna stvar, MEKOCA GUME NA DODIR.

Znaci scoot smart je tvrda guma po smjesi naspram bridgestonki koje imam, bas sam sad vozio mc3 sa niskoprpfilkama bridgestone i udobniji je mnogo od mc4 koji ima visi profil i scoot smart.
A moj drugi nrg mc3 sa scoot smartom je bas "sportski tvrd", ali dobro je to sve dok lepe.

Ali evo recimo, nebi vise nikad uzeo scootsmart za sebe jer osjeti se kako lupa po bubrezima, jbg.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users