Posted 11 July 2011 - 22:22
A ovo za pregrevanje...moguce da nije ozracen dobro sistem...mada ni ja nzm kako se to ozracuje,ja sam samo sipao vodu u hladnjak i pustio ga da malo radi...nzm sta da mu radi,i nabio je posle pola sata u leru oko 85C i onda sma ga ugasio...sad se plasim da se i meni ne pregreva,ko zna dal je dobro ozracen sistem...
Posted 11 July 2011 - 22:28
Drugo je ako je sistem hlađenja tzv. 'zatvoreni', kao što je to kod savremenih automobila, kod kojih se rashladna tečnost ne sipa direktno u hladnjak nego prvo u onu plastičnu bocu pa iz nje ide u hladnjak, pa iz hladnjaka dalje u motor. Takvi sistemi treba da se odzračuju.
Neka me neko od upućenijih ispravi ako sam pogrešio?
Posted 12 July 2011 - 00:16
Sta kazu korisnicko i radionicko uputstvo za taj slucaj ?
Koliko znam vodu ne treba sipati u rashladni sistem vec odredjenu vrstu antifriza(kjz ovo je greska u srpskom jeziku za naziv rashladne tecnosti) koja se razblazuje u koliko je to proizvodjac naveo.
Posted 12 July 2011 - 05:25
U hladnjak je sipan antifriz ganc nov, direkt iz radnje i to onaj koji se ne razblažuje.
U korisničkom uputstvu koje prilično detaljno razmatra aspekte bezbedne vožnje, stavljanja ključa u kontakt bravu i otvaranja prostora ispod sedišta, kao i kretanje-stajanje te sipanje goriva i ostale komplikovane radnje, nema NI REČI o sistemu za hlađenje, osim što je na početku navedeno šta signalizira lampica za rashladnu tečnost na instrument tabli. Ovo stoga što je Kinez verovatno samo malo modifikovao standardno uputstvo za skutere.
Radioničko nemam, kad sam ga tražio, poslali mi katalog-listu delova.

Posted 13 July 2011 - 17:38
Svi problemi su (konačno!!!) rešeni! Motorić sinoć sređen, pali/radi/ideeeeeeeeeeeeeeeeeeee

A sad o problemu, odnosno rešenju.
Jedan od tri plastična zupčanika koji pogone vodenu pumpu ostao je bez dva ili tri zupca koja su 'obrijana'.
Uzrok - iako sam ja mislio da dekl u kojem se nalaze ta tri plastična zupčanika nije vraćen kako valja, odnosno da oni nisu 'uzubljeni' kako treba, ipak, motor je u nekom trenutku ostao bez dovoljno ulja, a vodena pumpa je potopljena u ulje, odnosno njena osovina. Tako je naišla na tvrdo, a stradali su zupčanici od mekane plastike.
Majstor je sve to lepo rasturio, očistio, pročistio, nauljio, vratio bangavi zupčanik i sve radi kako valja.
Ipak, iako može da se tera kako treba, ostalo je da ja probam da pronađem taj plastični zupčanik da se on zameni, ili da pokušam da pronađem električnu pumpu za rashladnu tečnost.
Šifre, mere, dimenzije puNpe nemam, ali ipak, možda neko ima ideju od čega bi ta električna mogla da se nabudži, odnosno gde bi mogla da se kupi?
Do tada, vozim se i uživaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam.
Posted 13 July 2011 - 17:44

Nize i gas

Posted 14 July 2011 - 07:35
Glupa pitanja, ali kako da znam da li će da stane u prostor u bloku u kojem je sada serijska pumpa, odnosno kako se montira i kako se povezuje za napajanje? Direkt na akumulator ili? I, da. U oglasu nema cene? Cena može i na PP.
Posted 14 July 2011 - 08:29
evo je pumpa, i njena zvanična cena.. ako si zainteresovan, pišemo se preko PP-a
http://www.scooter-a...6l%3Dnavigation
Posted 20 July 2011 - 12:32
Ne sećam se najbolje, ali mislim da je pre dva meseca palio 'na čvrgu'.
Posted 20 July 2011 - 18:41
a kako se ponaša kad je vruć motor, jer onda pali na zub?
Posted 20 July 2011 - 23:14
po meni u te 50-ke vodenjare ide 7 ili 8 toplotna vrednost..
Posted 21 July 2011 - 18:36
@Mario: U pravu si, prvih kilometar, možda i dva, dok je hladan, trokira.
Ne verujem baš mnogo u verodostojnost manuala koji imam, s obzirom na to da u njemu piše da treba da se sipa 650ml ulja u motor, a da bi vodena pumpa 'zaplivala' u ulju potrebno je bilo sipati 900ml (tek je onda 'pokrilo' ono prozorče za kontrolu).
Ako ne 10, šta konkretno da stavim? BR 7/8/9 ES ili neki drugi model?
Sad pogledah na nekom UK sajtu, prodaje delove, tamo za njega nude BR7ES i BR7IEX iridijumsku. Dal' da uzmem nju ili neku drugu?
Posted 21 July 2011 - 23:37
Posted 22 July 2011 - 08:12
Posted 22 July 2011 - 08:17
Posted 22 July 2011 - 08:22

A i neće da se baci, sigurno, valjaće što kažeš Mario kao rezerva, za ne daj bože. Ionako vucaram neke stare Bosna super svećice u rezervi.
Posted 04 August 2011 - 10:02
Preksinoć se vozim sa ženom kući, uz Košutnjak (jedno od naših brda beogradskih), upali mi se lampica za temperaturu rashladne tečnosti. Tinjala, al' čim sam popustio gas, ugasila se. Reko', em sam nešto dekoncentrisan pa ni ne vozim kako treba, em nas dvoje na uzbrdici, verovatno se ugrejao malo više nego što treba.
Ujutru upalim motor, sve OK. Na posao, taman kad je bilo za da se parkiram, opet ista lampica. Parkiram, pustim ga da se ohladi, siđem posle sat-dva, ispod motora barica!
E sad, ne znam dal' me neki ker zapišao, ima ih po kraju 'de radim tušta i tma, a ja motor vezujem za banderu, pa da nije neki iz protesta 'overio' motor jer nije mogao da priđe banderi, ili je meni iscurela tečnost. Otvorim hladnjak, imam šta da vidim!
Skoro potpuno suv! Uspem jedno pola litra vode (do vrha), krenem kući, fercera ko satić. Kod kuće opet proverim nivo tečnosti, sve OK.
Sinoć opet sa ženom, opet uz Košutnjak, opet lampica... reko' ovo već postaje simptomatično. Il' ne valja hladnjak, il' ne valja vozač, ili možda ne valja žena? http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1jee1.gif
Pustim ga da se ohladi kad sam stig'o kući, dospem jedno trista grama vode, ostavim ga da prenoći, jutros sve OK. Pali, radi, ide. Taman sam pomislio da mi ne gine nova ženidba (Košutnjak i vozača sam eliminisao jer je jutros sve radilo OK http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/rolleyes.gif ), kad malopre siđem pred firmu da popušim jedan duvan, i imam šta da vidim - barica ispod motora, al' ovog puta sam na keca znao da je reč o rashladnoj tečnosti jerbo je barica puna one sive mase koja se stvori prilikom curenja hladnjaka (a možda i mešanja ulja i vode, čega me je realno najveći strah). Hladnjak naravno do pola prazan, a najveće sexualno uzbzđenje proizvodi činjenica da uopšte nigde, ali nigde na motoru nema tragova curenja bilo kakve tečnosti!
Mislim... Al' naravno ništa pametno ne mogu da smislim, osim dva moguća rešenja. Prvo je da se na tradicionalan vikinški način oprostim od mog žutog BMX-a (spaljivanje na lomači

Kako ovo drugo rešenje ne može, iz raznoraznih formalno-pravnih i razloga ekonomske prirode biti realizovano za još jedan poduži vremenski period, to mi ostaje da danas, kad se budem vraćao kući, po Košutnjaku nakupim granja za tu vikinšku lomaču.
EDIT: Da dodam malo misterije u ovaj horor sa elementima (tragi)komedije. Sad siđoh da (opet) zapalim duvan (tijadržavuizakonopušenjukadnemoškočovekdapušišukancelariji), opet okrenem krug-dva oko motora, barica, tj. količina iscurele rashladne tečnosti nije se promenila. Prepipam prstima sve što je moglo da se pipne na motoru, nigde ništa ni vlažno, a kamoli mokro.
Logika zdravorazumskog zaključivanja (čime baš ne baratam najbolje

1. Ili je neko od dva creva za U i IZ hladnjaka popustilo, tek toliko da me je*e;
2. Ili je neki dihtung na isti način rešio da polno opšti samnom;
3. Ili je hladnjak geckrt pri visokim temperaturama.
Neko sa više pameti i iskustva nešto drugo?
Posted 04 August 2011 - 11:15
A ako ovo ne pomogne onda zamenu creva.
Posted 04 August 2011 - 11:50
moraš rasklopiti plastike tu oko posudice i hladnjaka i malo ugrejati motor pa snimaj gde curi,, moguće je i da je neko crevo na nekom sastavu malo napuklo, možda je neka šelnica popustila... prekontroliši sve vizuelno, naravno ugrej mašinu da krene da curi...
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users