Vidi ako bude samopražnjenja, nema mu spasa... skini sa punjača izmeri i posle dva dana odmora premeri ponovo
1
45 replies to this topic
Posted 07 January 2017 - 15:17
Posted 08 January 2017 - 12:14
Ozivljavanje mrtvaca...
Posle dva- tri dana stanje sledece ...na punjacu prikljucen pokazuje napon punjenja 14,2 V uz struju od 100 mA ...posle 15 min. stajanja i stabilizacije napon na polovima je 12 38 V ...sad ga nosim u prostoriju koja se greje i ostavljam ga ...posle par dana mirovanja ne bi smeo da padne ispod 12 V ...ako padne na 11,5 V gotov je , sa tim nece startovati i novi ne gine na prolece ...
Posle dva- tri dana stanje sledece ...na punjacu prikljucen pokazuje napon punjenja 14,2 V uz struju od 100 mA ...posle 15 min. stajanja i stabilizacije napon na polovima je 12 38 V ...sad ga nosim u prostoriju koja se greje i ostavljam ga ...posle par dana mirovanja ne bi smeo da padne ispod 12 V ...ako padne na 11,5 V gotov je , sa tim nece startovati i novi ne gine na prolece ...
Posted 08 January 2017 - 18:54
ALIEN SM, on 08 January 2017 - 12:14, said:
Ozivljavanje mrtvaca...
Ako bude rezultata onda smo na konju, ako ne bude onda je pitanje koju vrstu oporavlja..
Posted 08 January 2017 - 20:00
Nema rezultata od tog punjaca za pokojne koji se sami prazne.
Evo ima gotovih elektronika manje i vise naprednih ako imamo samo napajanje, gdje drugdje nego kod - kinesceta
http://m.ebay.com/it...2%257Ciid%253A1
Evo ima gotovih elektronika manje i vise naprednih ako imamo samo napajanje, gdje drugdje nego kod - kinesceta
http://m.ebay.com/it...2%257Ciid%253A1
Posted 09 January 2017 - 09:55
Ozivljavanje mrtvaca...
Mrtvac izgleda ostaje mrtvac...posle nepuna 24 sata stajanja na sobnoj temperaturi gde sam ga doneo i napona od 12, 38 V merenje je pokazalo 11,44 V ...to je napon praznog akumulatora , sa tim nece startovati ...jako samopraznjenje , ne drzi struju ...ovome nista nece pomoci ...nikakav punjac ...
Konstatujem da je punjac sa sijalicom odradio posao korekno , sijalica je ogranicavac kako napona , tako i struje .....u pocetnim trenucima punjenja napon tek da je bio malo preko 12 V a struja 50 mA ...kako je primao struju povecao se i napon i struja punjenja i nije presla 100mA , a napon punjenja 14,2 V ...sve drugo je na akumulatoru ...na merenje je pokazao jako samopraznjenje - znaci , do njega je ...
Pa, nista , kao sto sam i mislio , na prolece novi , ko i uvek ...
Mrtvac izgleda ostaje mrtvac...posle nepuna 24 sata stajanja na sobnoj temperaturi gde sam ga doneo i napona od 12, 38 V merenje je pokazalo 11,44 V ...to je napon praznog akumulatora , sa tim nece startovati ...jako samopraznjenje , ne drzi struju ...ovome nista nece pomoci ...nikakav punjac ...
Konstatujem da je punjac sa sijalicom odradio posao korekno , sijalica je ogranicavac kako napona , tako i struje .....u pocetnim trenucima punjenja napon tek da je bio malo preko 12 V a struja 50 mA ...kako je primao struju povecao se i napon i struja punjenja i nije presla 100mA , a napon punjenja 14,2 V ...sve drugo je na akumulatoru ...na merenje je pokazao jako samopraznjenje - znaci , do njega je ...
Pa, nista , kao sto sam i mislio , na prolece novi , ko i uvek ...
Posted 18 August 2023 - 14:08
Kome treba da napravi jeftin punjač, evo rešenja (proneđite na Ali gde je najjeftinije):
https://www.aliexpre...id=GvObTxOaP6pJ
Modul ima zaštitu od kratkog spoja na izlazu, na strujama <3A, se skoro i ne greje..
Treba vam samo neki ispravljač 15V/2A ili više. Ja sam koristio ispravljač od Cisco modema za kablovsku, koji ima 15V/2A.
Evo kako radi:
https://www.aliexpre...id=GvObTxOaP6pJ
Modul ima zaštitu od kratkog spoja na izlazu, na strujama <3A, se skoro i ne greje..
Treba vam samo neki ispravljač 15V/2A ili više. Ja sam koristio ispravljač od Cisco modema za kablovsku, koji ima 15V/2A.
- Poveže se ulaz na elektronski modul, žicom od 1,5mm2 i izlaz sa klemama (krokodilke).
- Levim trimer poteciometrom podesimo max napon na 14,2V.
- Spoje se kleme u kratak spoj i trimer potenciometrom podesimo max struju na 0,5-1 A u zavisnosti od kapaciteta akumulatora (npr 5,5Ah -> 0,5A).
- Spakujemo sve u plastičnu kutijicu i možemo puniti.
- Punimo dok struja punjenja ne padne na 0,0A.
- Prvo se uključi ispravljač u 220V a zatim kačimo akumulator. Inače = beli dim!!
- Obrnuti polaritet klema na akumulatoru = beli dim!
Evo kako radi:
Edited by sigmaal, 18 August 2023 - 14:11.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users