Darko #, on 19 December 2011 - 22:59, said:
Posted 20 December 2011 - 13:00
Posted 31 March 2012 - 15:04
punjač od 12V i 500 mA povezao sam na akumulator sa sijalicom i to ovako izgleda..
zašto davati pare na skupe punjače ako može i ovako
punjač:
akumulator:
Edited by mickojle, 31 March 2012 - 15:21.
Posted 31 March 2012 - 18:52
Posted 31 March 2012 - 19:42
Posted 01 April 2012 - 22:02
Posted 01 April 2012 - 22:13
akumulator je pun
Posted 03 January 2017 - 19:03
Naravno da je najbolje kupiti gotovu spravicu , neko je to smislio , odradio sa elektronikom i prodaje nama ...ali nesto sam razmisljao , sve mislim da se tako nesto moze i napraviti i da ne kosta skoro nista ...evo kako sam ja to zamislio ...nije tajna u elektronici , moze to i bez nje , ali ko dobro vlada elektronikom , mogao bi to sam da odradi ...ja ne ...koliko sam ja shvatio sva tajna je u impulsnom punjenju , ostalo je sminka ...na namenski pravljenom kucistu ubace malo dioda , displej , pa nas `impresioniraju ` zastitom od prepunjenja , promenom boje dioda i drugim budalastinama ...
Lako se nabavi trafo , ja sasvim sigurno imam neki koji ce dati od 14-15.5 V ispravljenog napona , a snage od 900- 1300 mA...paralelno sa klemama + i - se veze digitalni voltmetar , ja imam npr crknute unimere gde je ostalo zivo pokazivanje DC , pa mogu to iskoristiti ...malo zice , par krokodilki od Kineza prekidac 0/1 ...sao jos cime resiti impulsno punjenje ? Njega vezati u seriju sa jednom klemom i to je to ...
Dajem sebi u zadatak da sagradim tako nesto , novi tehnicki izazov , mislim da bi se tako nesto moglo odraditi , samo dajte ideju kako da se resi impulsno punjenje , sve ostalo nije problem ...da li bi se nekako mogao iskoristiti mehanizam od digitalnog sata ?
Posted 03 January 2017 - 20:26
Posted 03 January 2017 - 21:52
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Posted 03 January 2017 - 23:22
Sent from my iPhone using Tapatalk
Posted 04 January 2017 - 00:28
Pomno sam pratio šta radi ta spravica-punjač. Prvo potpuno mrtav aku diže nekim nepoznatim impulsima ili frekvencijom malog napona, ono što sam pisao da je prvo na displeju vrtio neke brojeve bez smisla, pa se potom pojavio napon od 5V, pa opet neke bezveze cifre.. i tako redom dok napon nije dosegao 11,5V. Od tog momenta se tek pojavljuje ona oznaka baterije sa crticama unutra i počinju da trče crtice. Na momente se pojavljivala i cifra preko 16V. Ali to je na pola sekunde, pa opet pokazuje trenutni napon akumulatora, pa tako naizmenično opet pokazuje neki napon punjenja koji nije uvek isti, varira od 14 do 16,8 ako se sad dobro sećam. Kako se aku puni tako se taj gornji napon smanjuje dok ne stane na 14,6v, ali i dalje malo puni, malo meri... sve dok se sve crtice ne prikažu. Na kraju ispiše FULL i to je kraj.
Znači home made ovako nešto se teško može napraviti, trebalo bi nakačiti osciloskop pa pratiti šta se tačno dešava, koji napon i koliki impuls a kolika pauza. Padalo je to meni na pamet da prepravim moj čoper punjač ali sam odustao jer je neki mikroprocesor po nekoj mapi taj koji određuje kojim naponom će puniti i u kom tajmingu.
Na kraju kad sagledam sve, nebih se patio da pravim tako nešto ako gotovo mogu kupiti za 3000din ili oko 24e.
Posted 04 January 2017 - 08:26
Mislim da su kinezi prekopirali ctek, pisao je plameni više o ovome
http://forum.pyrothe...rger-in-a-world
Posted 04 January 2017 - 10:28
Kad sam juce dosao na ideju da bi se mogao igrati sa ovim , da vidim sta imam ...nadjem jedan trafo sto sam ga prosle godine kupio na otpadu za 100,00 din. kad sam radio sa LED- ovima , pa mi ostao neiskoriscen ...izgleda kao nov , onako odokativno jezgro moze dati oko 5 A ...vezem primar , premerim sekundar, daje na izlazu 18 V...preko greca 16, 5 V ...ipak je previse za punjac ...resim da malo odmotam ...3-4 metra manje zice i na grecu mi pokaze 14.4 V ...idealno za punjac ...eto , to je osnova za dalje ...samo resiti impulsno punjenje , a neke ideje ste vec dali , dobro je , ovo igranje ne kosta nista , a vredi probati ...
Ja vec koju godinu imam onaj klasicni Einhelov punjac , najjednostavniji , samo sa grecom i radi dobro tokom godina, a pre neku godinu je unapredjen po Mariovom savetu tako sto je dodata sijalica kao limiter struje punjenja za male akumulatore pa putem preklopnog prekidaca 1-0-2 vrsim izbor - punjenje velikog ili malog akumulatora ...i to sve funkcionise ...mogao sam i samo na to dodati neki pulsator i to bi bilo to sto ja mogu ...
Posted 04 January 2017 - 12:14
Posted 05 January 2017 - 17:07
Skinem ga danas , prvo merenje - 3.5 V ...mrtav na mrtvo ...prikljucim ga na onaj `glupavi ` Einhelov punjac
pc screenshot
ono iznad broja 5 na njemu je preklopni prekidac 1-0-2 koji sam ja ugradio i sluzi za izbor punjenja - na 1 puni veliki accu , na 2 puni mali . tu je po Mariovom savetu pre neku godinu ugradjena sijalica u red radi ogranicenja struje punjenja ... i to sve radi ...
Na + klemu sam vezao ampermetar sa univerzalnog instrumenta na opseg 250 mA ...na samom pocetku punjenja pokazao je svega 50 mA to je jako mala struja koja ga je tek pobudila ...mali je mrtav skroz i jaka struja bi ga ubila ...ovako , dok je jako gladan dobija tek malo da ga ne bi zaboleo stomak ....posle nekog kraceg vremena struja punjenja je porasla na 100 mA , to je tek jednu desetinu od jednog ampera ...napon pri iskljucenju 11 V ,,,dobro je, pocelo je ...ostavljam sve ovako prekio noci , sutra kontrolisem ...sutra bi morao da pokaze nazivni napon od najmanje 12 V iako nece biti pun ...ako struja punjenja ostane ovakva trebace mu oko dva dana da se napuni skroz ...
Potom , ako uspe da odrzi to stanje stvari posle dva - tri dana na temperaturi izmedju 5- 10 stepeni , ostao je ziv ...onda bi ga samo trebalo odrzavati sa povremenim punjenjem tokom zime i da tako doceka prolece ...na temperaturi od preko 10 stepeni mora da radi i da pali na dugme ...ako ne drzi nazivni napon od najmanje 12 V , nista od njega ...ja sam se i tako pomirio da na prolece ide novi , a da li ce ovo uspeti , videcemo ...
Srecno Gogiju i ostalima sa novom igrackom ...
Posted 06 January 2017 - 10:16
Ovako odokativno gledajuci rekao bi da je punjac bez trafoa , samo elektronika ...Eto koliko je to sve u zadnje vreme napredovalo ...secam se kad se pre dosta godina pojavio inverter elektroaparat za varenje kakva je to bila revolucija ! Tako i ovo ...Ovaj moj Einhell je koji ima samo grec je tada kad je kupljen kostao vise nego ovaj pametni sada ...ovo je kupis jednom, imas zauvek ...
Cekamo rezultate ...
Posted 06 January 2017 - 11:11
Sinoć sam ga nakačio na aku od aprilije, jedno desetak sekundi je kao nešto proveravao i dopunjavao, na kraju popalio sve crtice u onoj ikonici baterije i kraj, ne ispisuje FULL već je to znak da je proces završen.
Ali je interesantno to što ovaj model, u odnosu na onaj Ciletov, pokazuje i struju punjenja, doduše veoma kratko, pošto ima tri prikaza u jednom ciklusu, struja punjenja, napon punjenja i trenutni napon samog akumulatora.
Automatski prepoznaje aku 6/12V kao i auto ili moto, mada se dugmetom MODE može u svakom momentu menjati režim odnosno odabrana opcija punjenja. Da ne bude zabune, pahuljica znači zimsko brzo punjenje radi što kraćeg vremena do startovanja auta, dok je bez pahuljice standardni način punjenja koje iziskuje duže vreme punjenja.
I još jedan detalj koji mi se dopao.. displej je stalno osvetljen zelenom bojom dok kod Ciletovog to pozadinsko osvetljenje displeja nestane posle nekih desetak sekundi pa se npr noću ne vidi šta je prikazano na displeju, što meni lično smeta, zato mi se sviđa ovaj punjač jer ga vidim u svakom momentu kroz staklo vrata na terasi u mraku i dobro je čitljiv displej.
Posted 06 January 2017 - 15:25
Da i ja napisem sta sam uradio u procesu ozivljavanja mrtvaca ...
Juce kad je izvadjen pokazivao je 3.5 V ...mrtav na mrtvo i tako stoji vec neko vreme ...sto duze tako stoji , manja je verovatnoca da ce se oporaviti ...elektrolita ima do propisane granice , stavljam ga da se puni na onom rezimu za male akumulatore , to znaci ogranicenu struju punjenja preko sijalice vezane u red ...pokazuje na ampermetru struju punjenja od 50 mA ...to je jako mala struja koja ga je tek pobudila ...na kraju dana , posle 5-6 sati takvog punjenja strujaje porasla na oko 70 mA...jutros posle nepuna 24 sata takvog rezima punjenja struja punjenja na digitalnom instrumentu je 100 mA to je jednu desetinu od jednog ampera i napon od 12.3 V ...za sada nije lose , obecava ...ostavicu ga najmanje jos jedan dan ovako , zbog male struje punjenja nema opasnosti od prepunjenja i na tom rezimu moze da ostane uz povremeno iskljucenje sve dok ne resim da ga vratim u squt ...to bi mu bio rezim odrzavanja ...s tim sto ne bi smeo da padne i u fazi mirovanja od koji dan ispod 12 V ...ako padne ispod 11.5 V znak je da ne drzi struju i da je gotov , onda mu nista ne moze pomoci ...
image upload no compression
imagen
Struja punjenja 0.10 A ili 100 mA , sijalica radi posao sto je strruja slabija , punjenje je finije ...videcemo sta ce biti ...
Ovo je trafo koji sam nasao , onako otprilike prema jezgru i debljini sekundara moze dati oko 4-5 A ... vec kad ga imam i sve ne kosta nista ,resio sam da sagradim jedan punjac...moze biti cak i bolji od onog Eihelovog , imace malo veci napon punjenja - 14.4 V ...samo da nadjem nesto za kutiju , grec, preklopni prekidac 1-0-2 imam , tinjalicu i parce kabla ...kod Kineza par stipaljki i to je to...kostace celih 50.00 dinara ...
image posting
da, i ovaj je prosle godine kostao 100.00 din , znaci sve zajedno 150.00 ...e , jbg ...
Posted 06 January 2017 - 18:08
Posted 07 January 2017 - 13:57
He , Mario zahebava ...a , prema njegovom savetu sam ugradio `elektroniku ` u Einhella...
Evo sta se desilo do sada sa mrtvacem ...za nepuna dva dana struja punjenja se stabilizovala od juce na 100 mA ...napon po skidanju sa punjaca je 12,68 V ...to obecava ...ostavljam ga na ovom rezimu do sutra i sigurno ce biti pun ...potom se skida sa punjenjai ako za dan, dva , tri pokaze nazivni napon od oko 12 V ( vazno je da ne pada ispod 12 V) smatracu da je oziveo ...tada ide na rezim odrzavanja, to znaci povremena dopuna na svakih nekoliko dana pre ugradnje , pa sta mu Bog da ...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users