Jump to content

SYM HD 200 spremanje za sezonu 2015

77 replies to this topic

#41 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 27 March 2015 - 17:34

Ja nisam Nidza da znam sta on misli,mozda je i lapsus.Ja to ne znam da li on zna sta je sta ili misli da zna,zato sam mu i rekao da vidi sta je sta. Ali ko cita ovo mora da vidi koji je bio kvar i kako ga treba odkloniti.Ako ja gresim obrisi komentare,nisam ja mislio nista lose,cak naprotiv

#42 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 27 March 2015 - 17:45

Moglo je to malo kulturnije, i bez ;) . Deluje ironicno.

#43 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 18:19

Lapsus od nervoze sam napravio,jer uporedo cackam skuter i kuckam, kao sto kaze brat Nesa moze to i suptilnije da se napise jer nije poenta u tome uopste,sustina je problem koji imam. Nisam prepaljeni klinja koji misli da je popio mozak celom svetu,samo kulturno pitam za pomoc,a bilo sta drugo moze i na pp da se napise.
A svako ko i malo zna oko skutera znace da sam mislio na anlaser jer pricamo o konkretnom problemu paljenja.

Edited by Frazier, 27 March 2015 - 18:22.

#44 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 18:30

Razmisljam sad da li je prbolem u pick-up-u (ona kockica kod namotaja )
Attached File  stator.JPG   48.95K   9 downloads
Sad ni anlaser nece da zavrti,samo se cuje "cak" kad pritisnem taster paljenja. Da li Cdi moze da se spali od verglanja i onog pucanja pa ne moze da zavergla(ako to uopste ima veze sa tim)?

Edited by Frazier, 27 March 2015 - 18:31.

#45 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 18:33

http://www.booking.c...y2cIaAjn28P8HAQ

Attached Files

#46 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 27 March 2015 - 18:34

Ok lapsus,sta je tu strasno kada ti ja kazem da ima razlike izmedju alternatora i anlasera.Po meni nema,ja tebe ne vredjam>Ti vidis da si napravio lapsus i kazes i idemo dalje,znaci znas sta je sta i cemu sluzi. Ja sam mislio da ne znas sta pises.Pozdrav tebi i ja se izvinjavam ako sam te uvredio,zelim da brzo resis problem

#47 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,752 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 27 March 2015 - 18:40

Mozda zvuci banalno ali jel ti ispravan akumulator?

#48 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 20:28

View PostMiki82, on 27 March 2015 - 18:34, said:

Ok lapsus,sta je tu strasno kada ti ja kazem da ima razlike izmedju alternatora i anlasera.Po meni nema,ja tebe ne vredjam>Ti vidis da si napravio lapsus i kazes i idemo dalje,znaci znas sta je sta i cemu sluzi. Ja sam mislio da ne znas sta pises.Pozdrav tebi i ja se izvinjavam ako sam te uvredio,zelim da brzo resis problem

Pa zato sto alternator vecina skutera nema, i onda mi logicno da ljudi koji su aktivno ukljuceni u post shvate da sam mislio na anlaser . Samo je stvar u nastupu,jer tema ode suportonom smeru skroz zbog nebitnih stari. Nadam se, hvala, da cu ga resiti brzo.

View PostLauda, on 27 March 2015 - 18:40, said:

Mozda zvuci banalno ali jel ti ispravan akumulator?

Radi brat akumulator i ja sam mislio da je to,ali sam ga napunio do kraja i dok je hteo da vergla akumulator je pokaziovao bas jaku snagu.:)

Sad nece ni da vrti anlaser,ne znam gde je mogao da presece. Struja je nesto najkomplikovanije kad dodje do kvara,moze da bude neka glupost a moze i da bude ozbiljan izdatak.

Ne znma odakle da pocnem, posto:

1. akumulator radi
2. ima kontakt
3. svetla rade
4. verglao i pucao pa prestao
5. posle toga samo vrteo anlaser pa prestao i to
6. sad samo se cuje "cak " kad pokusam na tastere da ga upalim

Sad ne znam :
1. da li ima to eze sa cdi-em i kako da ga ispitam?
2. da li anlaser moze da crkne od verglanja u prazno ili je samo nesto drugo u pitanju?
3. da li taj pick-up na namotajima ne regulise dobro struju pa nedovoljno struje dolazi do alternatora i anlasera?
4. da li je samo alternator crkao?

Ako je imao neko slican slucaj ili ima predstau sta moze da bude vrlo bi mi pomogao,jer verujem da ce me majstor odrati za ovaj kvar i pritom ce mesec dana do bude kod njega. :)

#49 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 27 March 2015 - 20:54

To sto se cuje "klik" je relej alansera. Moguce da je do njega problem zasto alanser ne radi.. najdeblja crvena zica koja ide od akumulatora do alansera provodi + preko male cetvrtaste kutijice ( relej ) koji dobija radni napon sa prekidaca nekom drugom zicom. Alanser skini i probaj direktno na akumulator, treba da vrti ako je ispravan..
Pick, namotaji i bobina nemaju veze sa startovanjem motora, to rade iskljucivo akumulator i alanser, pa prvo to resi.

Drugi problem ( pucanje ) je problem varnice i njenog tajminga, tu igraju pickup, namotaji-kajla-magnet, cdi, bobina, kabl, svecica. Moze da bide sve od navedenog, treba redom ispitati.

#50 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 22:00

Aco hvala puno na pomoci,sad mi je sve jasno kako sta funkcionise posto nikako nisam mogao da razlcim sam sta koji deo posla obavlja kod paljenja.
1 .E sad ovako,reci mi sto se tice releja da li je to kockica koja ide direktno na anlaser ili se nalazi negde drugde?
2. Da li je ovako izgleda relej?
Attached File  relej.JPG   47K   11 downloads

ili naprimer oako

Relej anlasera 12V 30A 4 izvoda

Attached File  relej 2.JPG   20.87K   15 downloads

Kako se direktno povezuje anlaser na akumulator? Da li se ovaj deo Attached File  anlaser.JPG   41.18K   10 downloads poveze na plus akumulator ili pogresno totalno razmisljam?

Mnogo bi mi znacilo da znam jer sve sam popravljam a sa nekim delovima se nikad nisam susreo.
Hvala ti unapred.

Edited by Frazier, 27 March 2015 - 22:05.

#51 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 27 March 2015 - 22:04

ovo prvo gore,prespoji ta dva kontakta i vidi da li vergla.Ako vergla on crko,ako ne onda je anlaser

#52 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 22:09

Ako sam te dobro razumeo Miki, na ova prvo gore idu dve zice jedna crvena i jedna crna,treba da im zamenim mesto (to znaci prespojiti ili nesto drugo), ili da ovu belu buksnu prespojim na neki drugi kabal koji ima isti takav ulaz na motoru?
Prvi put sad ispitujem struju bez pomoci pa nemam to znanje. Hvala unapred.

Edited by Frazier, 27 March 2015 - 22:10.

#53 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 27 March 2015 - 22:12

Ne, ne menjas mesta,prespojis ta dva kontakta srafcigerom ta dva velika

#54 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 22:17

Kako bih voleo da znam sta treba da uradim i da ne postavljam glupa pitanja ljudima,ali sta da radim kad ne znam. :)
Jel treba da naslonim srafciger na ta dva kontakta tako da dodiruje i jedan i drugi i da zaverglam?

#55 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 27 March 2015 - 22:17

I prva i druga slika predstavljaju releje, ne znam kako je na tvom sym-u, bilo bi lakse da slikas probleme uzivo, odnosno aktuelne stvari, ne slike sa neta, da bi brze resili problem.

Alanser je obican el motor koji radi na dc 12v sto znaci ako okrenes polaritete vrtece se na kontra stranu, nije to ni problem, bitno je da vidimo da li se vrti. Najlakse je: telo alansera nasloniti na - od akumulatora, zicu od + na alanseru prisloni na kratko na + od akumulatora, mora da se pokrene. Samo pazi da sa telom alansera ne dodirnes i + i - na akumulatoru!

#56 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 22:20

Upravu si Aco svakako,lakse je da slikam svoj deo. :)Sada cu da slikam u garazi taj deo sa mog skutera bas,pa da vam okacim za nekih 10 minuta,da vidite jel to ta kockica.

#57 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 27 March 2015 - 22:22

Ma samo ih prespoji nista drugo ne pipas, prespojis kratko dve tri sekunde,on ce odma da krene da okrece ako radi anlaser.Nema sta da skidas ako je pa ovaj drugi opet isto ona dva velika kontakta princip je isti.

#58 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 22:39

Kada sam prespojio srafcigerom nista se nije desilo. Dodirnuo sam oba srfa i nisam cuo nikako zujanje. Znaci vrv anlaser?
Evo ovako izgleda relej kod mene

Attached File  CAM02085.jpg   1.88MB   11 downloads

Attached File  CAM02086.jpg   1.28MB   11 downloads

Attached File  CAM02087.jpg   1.31MB   10 downloads

Hteo sam da skinem sad anlaser da vam slikam ,ali je to Sizifov posao na Sym-u,moram komplet namotaj i vodenu pumpu da skinem jer je skroz iza.

Edited by Frazier, 27 March 2015 - 22:41.

#59 Miki82

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 321 posts
  • MestoZajecar
  • VozimSachs sx1

Posted 27 March 2015 - 22:45

Cekaj prespojis kada su zakacene kable kao na prvoj slici,ako ih skines onda i ne moze. Kada si prespojio?

#60 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 27 March 2015 - 22:50

Prespojio dok su zice bile na releju,jedino ako nisam dovoljno dugo drzao.
DAo sam kontakt,potom prislonio srafciger na oba srafa na releju,nista se nije desilo. Jel treba da pocne da zuji tj da vrti?
Posle sam prislonio srafciger ponovo i pokusao da zaverglam nista se nije promenilo. :/

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users