Posted 27 March 2015 - 22:54
Posted 27 March 2015 - 22:57
Posted 27 March 2015 - 23:07
AcaPostar, on 27 March 2015 - 22:54, said:
Jel moze da se menjajucetkice ako su zalepile ili se potrosile?
Miki82, on 27 March 2015 - 22:57, said:
Samo mi nije jasno sta se desilo u medjuvremenu,palio je i radio bez problema,crkli osiguraci,ja ih zamenio,i tadaq pocelo da puca prilikom verglanja.
Da nisam ja uzrok,posto dok sam verglao filter za vazduh mi je bio skinut,pa je vukao vise vazduha nego sto treba i napravio dizbalans u smesi???
Posted 27 March 2015 - 23:16
Posted 27 March 2015 - 23:21
Hvala puno na brzim odgovorima,sutra se bacam na skidanje pa da vidimo sta i kako dalje.
Jos se uzdam i u Acin saet oko kacenja na aku,ako zaergla ima da mi svane.,
Edited by Frazier, 27 March 2015 - 23:22.
Posted 27 March 2015 - 23:41
međutim zaboravljamo da može da bude i loš akumulator... postoji simptom kada kontakt ima, sve radi signalizacija, sirena, a nema snage da iz njega alanser povuče tih 50A za start... to se dešava tako posle zime.. pa sad ti proveri akumulator, trebao bi ti neki jači potrošač da to testiraš recimo prednja sijalica 55W ili tako nešto, ako svetli punom parom onda je aku ok.. ako tinja onda nema snage...
Posted 28 March 2015 - 00:00
Mario, on 27 March 2015 - 23:41, said:
međutim zaboravljamo da može da bude i loš akumulator... postoji simptom kada kontakt ima, sve radi signalizacija, sirena, a nema snage da iz njega alanser povuče tih 50A za start... to se dešava tako posle zime.. pa sad ti proveri akumulator, trebao bi ti neki jači potrošač da to testiraš recimo prednja sijalica 55W ili tako nešto, ako svetli punom parom onda je aku ok.. ako tinja onda nema snage...
Pokusao sam srafcigerom da prespojim tako sto naslonim na obe kleme i ne zuji,potom sam pokusao i da verglam i nista.
Evo ovde sam bas stavio srafciger.
mario.JPG 67.67K 7 downloads
Probacu sutra ponovo.
Sto se tice akumulatora dok je verglao skuter imao sam utisak da vrlo snasno vergla i da mu fali nesto drugo sto ce da ga pokrene. Kao da nije bacao varnicu na svecici,taka mi je utisak odavao. Mislio sam da je do bobine,zamenio sam je ali nista,u ponedeljak cu i svecicu da uzmem novu,posto je na skutu trenutno cr9e umesto cr8e (tako sam ga kupio).
Pokusacu na sijalicu da ga spojim da vidim jel hoce. Jel mogu kucnu da uzmem od 55 i da je prislonim na +?
Mogu i kablovima da ga spojim na auto pa da zaverglam,tako ce najbolje da mi pokaze da li je akumulator u pitanju ili je anlaser.
Edited by Frazier, 28 March 2015 - 00:01.
Posted 28 March 2015 - 00:07
što se tiče sijalice mora da bude 12V 50 ili 55 ili 60W imaš tu H4 ili tako neku za kola... ne može za domaćinstvo koja je 220V
vidi ako sumnjaš u to, pre svega napuni aku,.. ili probaj sa nekim drugim ili ispitaj ovaj.. dešava se ovo što sam ti pisao, samo pogubi kapacitet i kraj, a sve ostalo radi, dakle mali potrošači su ok, a alanser neće da okrene...
pucanje si imao zbog nedostatka filtera ili zbog loše svećice
Posted 28 March 2015 - 00:19
Dobro si mi rekao za sijlicu imam tu u ko0lima od Juga pa cu da probam.
Sta mislis ako je slab aku,da li kad ga zakacim na kablove oce da dobije dovoljno snage da pokrene alnaser. Moguce da je izgubio snagu od verglanja,jer sad premotavam film,kad sam stisnuo kocnicu i stisnuo taster za paljenje komandna tabla je pocela da svicka,sto moze da bude da je aku isrpljen od silnih pokusaja da zavergla.
Mislis da ne mora i relej da se menja?
Posted 28 March 2015 - 00:24
Posted 28 March 2015 - 00:26
Posted 28 March 2015 - 00:30
Sutradan je puklo samo jednom i posle toga je samo vrteo anlaser. Cackao sam oko bobine svecice i pokusao da skinem poklopac vodene pumpe i,znaci nekih pola h je proslo i pokusao sam ponovo nije vise hteo da vrti anlaser,i primetio sam taj momenat da malo svicka tabla. E sad vi ste strucniji od mene da li je dovoljno to da izvuce akumulator do te mere da nece da zavergla ja nisam pametan.
P.S. trenutno nema far,skunut je pa ne ide struja osim na poziciju zadnju i komandnu tablu nigde,anlaser ima svu struju na raspolaganju,ako je veliki potrosac moguce da ga je iscrpeo
Edited by Frazier, 28 March 2015 - 00:32.
Posted 28 March 2015 - 03:12
Ako pocne da vergla onda problem trazis dalje. Proveravas varnicu tako sto skines svecicu, nabijes u kapu svecice, naslonis na blok motora i verglas. Mora da ima varnicu. Ako je kojim slucajem nema, problem je u struji i tu ides redom. Svecica, kapa svecice, kabl, bobina, cdi, namotaji.
Ako ima varnice, onda proveravas dotok goriva. Skines crevo vakum pumpe i crevo za dovod goriva sa karburatora. Crevo za dovod goriva stavis u flasu, a vakum crevo stavis u usta i simuliras vakum tako sto vuces kao kad isisavas, ali ne moras preterano jako vuci. Ako potece gorivo, vakum slavina je u redu i ides na karburator.
Skines ga i otvoris lonce, treba da imas glavnu diznu koja je moguce prljava jer je motor stajao celu zimu pa je gorivo izvetrelo, a prljavstina ostala i kada je novo gorivo krenulo, poteralo je prljavstinu i zapusilo diznu. Ocistis sve lepo i produvas pa probas opet. Mada mozes i da spricem ubrizgas gorivo direktno u cilindar kroz otvor svecice, uvrnes svecicu pa probas, mora da se javi ako je sve ok.
Posted 28 March 2015 - 19:47
Promenio sam bobinu,kupio novu,i stavio svecicu staru i prislonio uz blok motora,nista od varnice. Verglao je u prazno,vrlo brzo nije bilo vise verglanja i samo se cuo anlaser,posle par pokusaja da opet zaverglam vise se ni anlaser nije cuo nazalost. Moze da bude da je akumulator izpraznjen od verglanja. Moracu cim prestane ova kisa da izguram skuter napolje ida pokusam da ga zakacim na Yuga.
Tok problema je isao ovako:
1. motor prosle jeseni palio bez problema i na niskim temperaturama
2. potom sam mu ja na far u garazi izvukao struju za 20 min
3. u medju vremenu dok sam trazio punjac za akumulator uzeo sam celicnu cetku da skinem neku rdju sa rama i video da na releju ima dosta rdje i presao cetkom preko i tada je zavarnicilo par puta
4. posle napunjenog akumulatora nije hteo ni komandnu tablu da uplai i ako je aku bio pun
5. zamenio osigurace povratio struju (sto moze da bude da sam onim cetkanjem celicnom cetkom nekako preko releja spalio osigurace)
6. od tada je verglao bas jako ali je i pucalo,ali ne znam odakle,samo znam da je dolazilo iz zadnjeg dela motora,a nije licilo na auspuh,vise kao neko cesanje metala od metal
7. posle toga je samo vrteo anlaser i na kraju prestao i to
8. sad pali komandnu tablu,doduse nemam far trenutno napred,ali kad stisnem kocnicu tabla svicka
9. SVE VREME VERGLAO SAM BEZ FILTERA ZA VAZDUH
Ja se iskreno nadam da se aku ispraznio,sacekacu da mi stigne filter za vazduh i nova svecica,pa cu da ga lepo zakacim na auto i da probam.
Prijavicu odma sta se desava pa da nekako resimo ovaj problem.
Hvala jos jednom sto si se ukljucio u konverzaciju,znam da vas nekoliko, Nesa,ti;Mario,Miki,Pita,Aca Postar , itd znate dosta oko struje (bez ljutnje ako sam nekoga izostavio).
Edited by Frazier, 28 March 2015 - 19:51.
Posted 28 March 2015 - 20:02
Jos jedna jako glupa stvar. Proveri bocnu nogaru i prekidac bocne nogare. Imao sam problem da skuter vergla, a nema varnicu dok je spustena nogara.
Posted 03 April 2015 - 01:08
Nisam jos ustanovio da li anlaser radi posto treba da ga skinem. Osiguraci su vrv iskocili zbog tog momenta sa cetkom.
Svecica ne baca varnicu nikako.
Moracu ŽWD-om da naprskam kontakte mozda negde gubi spoj.
Kupio sam novu Bobinu pre neki dan.
Na bocnoj nemam prekidac i bila je podignuta. Mora da je anlaser ili mozda regler, ne znam da li ima veze sa tim da ako regler nije dobar da nece da zavergla anlaser?
Posted 03 April 2015 - 11:40
prva stvar je da napunis akumulator i ako imas multimetar da izmjeris napon..
pa onda verglat i vidit iskru dal ima.
jednom se dogodilo poznaniku slicna stvar,ali su crkli namotaji nije imal iskre..ugasil ga pred kucom i sljedeci dan nije htel upalit nikak.
Posted 07 April 2015 - 16:00
Ako su namotaji da li zna neko gde mogu da odnesem da mi namotaju ponovo da ne kupujem nov?
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users