Jump to content

Tomos D6

407 replies to this topic

#201 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад
  • VozimTomos D6, Tomos a55

Posted 21 March 2015 - 20:02

View PostMario, on 21 March 2015 - 19:17, said:

Obrati samo paznju da li je sa levi ili desni smer... imas seletre i za AM6 samo je pitanje konusa a tu je ok smer
Ова је била за леви смер а што се тиче конуса, па направио бих чауру :) то није проблем :)
Може и магнет да се окрене ако треба смер да се мења

#202 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 21 March 2015 - 23:13

može znam, samo je tu malo riskantno glodati konus i ubacivati čauru zbog debalansa.. al ok pravi majstor ume da centrira kako valja

#203 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 21 March 2015 - 23:19

View PostMario, on 21 March 2015 - 23:13, said:

može znam, samo je tu malo riskantno glodati konus i ubacivati čauru zbog debalansa.. al ok pravi majstor ume da centrira kako valja
Управо то, али није немогуће:)))
Тако је тата направио свој магнет за двоцилиндрични мотор, применио бобине са мотокултиватора(уз преправке) , сам направио носећи део (статор) и све то лепо ради на 12.000
Центрирање је одрадио врхунски стругар, свака му част:)

#204 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 22 March 2015 - 01:40

Posted Image

Наишао сам на ову слику, док сам листао неке старе албуме....
Сликовит приказ колико каменчића пршти на све стране код нас на стазама. Оволико се задржало на фелни , за 15 минута самосталне вожње по киши (да је био још неко поред било би 3пута горе...)
Возио сам тај тренинг без филтера, па сам после ставио мрежицу на карбуратор (кад сам видео колико се круни асфалт)
Мотор преживео, иако је прогутао пар комадића, ја се супер провео на мокрој стази, све у свему био ми то један од најбољих викенда:)

Поред тога што су Поникве јако далеко, ово је још један разлог што нема трка на тој стази у сезони 2015- много се круни асфалт, силни људи попадали (па и ја на првој трци) :Р

#205 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 22 March 2015 - 15:15

a prošle godine su zapucali 2x Ponikve... mogao si slobodno da ostaviš poštelovan karb za 920 nadmorske, ako si preskočio taj jedan Vršac...

#206 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 22 March 2015 - 16:27

View PostMario, on 22 March 2015 - 15:15, said:

a prošle godine su zapucali 2x Ponikve... mogao si slobodno da ostaviš poštelovan karb za 920 nadmorske, ako si preskočio taj jedan Vršac...
Прошле године смо имали 3 Поникве, ал небитно, далеко је... мени се јако свиђа стаза, ал шта могу кад се ништа не питам :)

Занимљиво, али мотор ради исто на Пониквама као и у Вршцу. За свој могу тако да кажем :)
Иако је надморска висина велика(релативно), ваздух је богат кисеоником јер око аеродрома има толико зеленила, да је то невероватно(планина, шта друго очекивати...)
Тако да сам ја у вршцу користио 118 по киши, на пониквама, мотор радио исто. Када је био тренинг по сувом времену, 116 и то је то.
Током целе сезоне је мотор радио са 116, а могла је још тања смеша да буде(113-114-115), међутим нисам смео због лоших делова. Тако раде сви Батини мотори... Гутају све метео услове :)

Пошто је нов креидлеров цилиндар мисаона именица, највероватније мој цилиндар добија гусану хилзну :rip___:
Спремићемо и један кинески крос јуниор цилиндар... Ма , биће то све одлично не бринем се((:!

#207 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 24 March 2015 - 12:23

Коначно је растављена машина :)
Posted Image

Ево, на овој слици се види колико силикона наносим приликом склапања, у делу око картера нанесем још тањи слој, тако да не процури ништа.
Блокове сам равнао на мермерној плочи, са брусним папиром, тако да нема проблема.
Када прође испитни рок, заменићу лежајеве и семеринге у блоку.

Поиграо сам се и са квачилом:
Posted Image

Раставио, заменио једну ламелу којој се откинуло перо....
Posted Image

После сам обрађивао корпу квачила. Сада корпа наилази на радилицу руком, а пре је ишла чекићем :rolleyes:

Све склопљено назад, стоји спремно за уградњу...

Почетком априла планирам да одем до Куле, на један тренинг- циљ ми је да паднем, ако не и 2-3 пута, јер другачије не може то код мене :D далеко сам од максимума са овим гумама, па хоћу да сазнам где је граница-боље да сазнам на тренингу него на трци :)
Што се машине тиче, возићу на некој старој, која има око 150 тркачких сати (потрошенооо....) тако да ће време бити далеко испод личног рекорда (44сек). Ако купим камерицу до тад, биће и неки снимак :)

#208 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 24 March 2015 - 19:55

samo napred petko

#209 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 24 March 2015 - 23:22

koliko tanko mažeš, i jer pakuješ na obe polovine ili samo na jednu.. ?

#210 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 24 March 2015 - 23:39

View PostMario, on 24 March 2015 - 23:22, said:

koliko tanko mažeš, i jer pakuješ na obe polovine ili samo na jednu.. ?

Прстом натапкам, не вучем као да размазујем, него тупкам :D сликаћу када будем склапао нешто

Мажем само једну половину, и то користим неки Grey Ox 650°F silicon, јако се добро показао, ево, већ 7-8 година како га користимо на моторима
Posted Image

Edited by Petko131, 24 March 2015 - 23:42.

#211 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 24 March 2015 - 23:52

svašta sam video, ovu vrstu još ne.. sad sam počeo da filozofiram da ne idem do unutrašnje ivice, već samo do polovine, da prilikom stiska ne uleti u prostor radilice.. pa videćemo kakav je učinak...

ja koristim 350C crveni, onaj u velikoj tubi mislim ceresit ili henkel.. jes ružan al to imam sada...

#212 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 25 March 2015 - 00:02

View PostMario, on 24 March 2015 - 23:52, said:

svašta sam video, ovu vrstu još ne.. sad sam počeo da filozofiram da ne idem do unutrašnje ivice, već samo do polovine, da prilikom stiska ne uleti u prostor radilice.. pa videćemo kakav je učinak...

ja koristim 350C crveni, onaj u velikoj tubi mislim ceresit ili henkel.. jes ružan al to imam sada...

Е то смо и ми радили (тако, до пола ивице) него сам се сад сетио зашто имам оволико силикона на рубовима. Мотор је склопљен 10 минута пре старта трке, и од тад није растављан. Нисмо стигли 100% да очистимо стари силикон, па је тата нанео мало дебље, да ипак издржи и тако већ пола године стоји :D
Ма није битно како изгледа, битно је да завршава посао :) тата је почео да користи грађевински силикон, Сикафлекс, или тако нешто, и стварно, ради одлично (на свом сузукију га користи) али се ја ипак држим овог Grey Ox када је томос у питању :D :D не желим да експериментишем, ипак, мале су то додирне површине.
Овај силикон стављам и испод цилиндра, и испод главе (немам подметаче, заптиваче)

#213 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 25 March 2015 - 00:02

View PostMario, on 24 March 2015 - 23:52, said:

Pa nije to filozofiranje, bolje tako nego se cimati koliko viri sa unutrasnje strane kad se stegne..
I ja radim ovo sto Petko kaze za tapkanje.. obicno citam svaku tubu kad kupim neku novu mazu, negde sam video da preporucuju samo jednu povrsinu premazati jer brzo vezuje, negde je preporuka obe pa cekanje 10min pre sklapanja, kao ove crvene do 350c sto masovno koristimo u poslednje vreme..

#214 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 25 March 2015 - 00:14

View PostAcaPostar, on 25 March 2015 - 00:02, said:

Pa nije to filozofiranje, bolje tako nego se cimati koliko viri sa unutrasnje strane kad se stegne..
I ja radim ovo sto Petko kaze za tapkanje.. obicno citam svaku tubu kad kupim neku novu mazu, negde sam video da preporucuju samo jednu povrsinu premazati jer brzo vezuje, negde je preporuka obe pa cekanje 10min pre sklapanja, kao ove crvene do 350c sto masovno koristimo u poslednje vreme..

Сад сам се сетио да сам ја лично отворио један тример (који је дошао на сервис јер неће да упали) којем су преливи били 100% зачепљени, јер је неко накрљао брдо тог црвеног силикона испод цилиндра :D :D :D
Тако да је фино тапкање моја препорука :) па нек и уђе мало, шта сад

#215 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 27 March 2015 - 13:56

Тренутно сам у потрази за мађарским ПЈД клипњачама за томоса, па ако неко зна где има да се узме на комад, или ако треба купићу целу радилицу која има упресовану ову клипњачу.
Хитно потребна роба, свака информација од огромне помоћи, хвала свима :)

Posted Image

#216 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 27 March 2015 - 15:22

Koja dimenzija bolcne? Imam neku kombinaciju za tomos delove pa cu sutra znati ima li ih ili ne.

#217 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 27 March 2015 - 15:34

View PostNesa BG, on 27 March 2015 - 15:22, said:

Koja dimenzija bolcne? Imam neku kombinaciju za tomos delove pa cu sutra znati ima li ih ili ne.

12 mm у горњој песници,
90мм је дужина клипњаче,
16х21х10 је доњи лежај

Хвала Нешо :)

#218 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 27 March 2015 - 17:10

Sutra javljam samo da ovaj moj proveri. Nema na cemu, tu smo da se pomazemo.

#219 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 27 March 2015 - 18:38

Хвала још једном Нешо, било би сјајно када бих нашао такву клипњачу! Зависно од цене, купио бих више ком., па у случају да се могу наћи, провери колико комада може да обезбеди тај човек :)

Posted Image

Хвала колеги тркачу који ми је уступио своју камерицу за ову сезону(((: ето, биће и снимака ове године, само да нађем неку меморијску картицу са већим капацитетом, па ћу снимати све тренинге :)

#220 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 March 2015 - 20:03

MD80 takvu nas većina ima, spremi bar 4GB karticu jer nema neku kompresiju... to ti je za 30min a toliko i baterije izvuku

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users