Jump to content

Piaggio NRG DD

704 replies to this topic

#601 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 July 2016 - 16:23

Ta zadrška na gasu može biti iz dva-tri razloga

Kada je motor ugrejan, karb isporucuje mnogo gotiva na pilotki i pocetku igle i nema dobru reakciju, potrebno je imanjiti gorivo

Kada se centralna ugreje ona se otpusti malo i ranije uhvati pa motor bude zagušen pre rezonancije

Kada su u pitanju rezonantni auspusi višlje rezonantni potrebno je umanjiti zamajac pre ulaska urezonancu ili povećati ugao predpaljenja u spektru gde motor ima zadatak da pogura na nižim okretajima...

Tebi preostaje da se pozabaviš štelovanjem karba u toplom stadijimu i tačno pogodiš težinu rolnica sa kojima ćeš imati najbolju akceleraciju i nakin toga utegneš kvačilo taman toliko da ne uhvati pre rezonance i ne zaguši motor ....

#602 Mitkov

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 301 posts
  • MestoMakedonija
  • VozimPiaggio NRG DD

Posted 03 July 2016 - 16:56

Karburator sam stelao bas u vrucinama na 40 stupnjeva napolje, gori asfalt a ja do auspuha znojim se, upecan je taman, svecica ne laze.
Probao sam smanjit mu gorivo na srafic za da vidim kakav ce start biti (al tad pa fali goriva obrtaji padaju sporije) a takodze spustio i skroz iglu (prito dodao goriva na srafic posto spustio iglu) dole jer znao trosit po gradu 5 litra, sad je oko 4/4,5 gradske voznje.
Svecicu gledao i na srednju gas i na full gas odlicno izgleda.
Takodze kad pustim gas u voznji sta lepo pucketa/obara (kad je ubaceni po neku udolnicu) od auspuha milina za slusat to znaci da ima dovolno goriva, i kad stanem obrataji padnu savrseno, ma pogodio sam ga sada za sve pare :D

A da ja dodam i onu crnu plastiku sta je na tvornicku centralu da se centrala jos malo utegne (T.C + crna plastika piaggio) mozda dobim bolji start sa 5.5 i kad je ugrijana centralna ?
A ako je utegnem jos nece pa mozda da ide u krajnu teze ce mu biti na motor da spusti kais do donjeg dela polutke (po mojoj lgici).

Nemam vise zivaca srafat po njemu, zelim se vozat :biker_scooter:

Edited by Mitkov, 03 July 2016 - 16:58.

#603 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 03 July 2016 - 17:43

Nece ti pomoci u ovom slucaju crna plastika piaggio, pretanka je

#604 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 July 2016 - 19:42

Moraš uhvatiti kompromis, nekada je veoma teško dobiti i dobar start, i dobru akceleraciju i maksimalnu krajnju...

Za taj posao ti treba još staža na skuter sceni, mnogo rolnica, više opruga, štelujuće kvačilo, dizne-pilotke-igle... i naravno sreće..

#605 Mitkov

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 301 posts
  • MestoMakedonija
  • VozimPiaggio NRG DD

Posted 04 July 2016 - 03:29

Dajteh pa i nije bas tanka evo imam sliku sa nje, al se bojim da ne izgubim krajnu brzinu sa nje .
Imam dve ovakve jedna je tanja a jedna je osetno malo debelija, tu taknu mi je ovlasteni piaggio trgovac poslo jednom davno kad sam menjao i centralnu a ova sta sam je slikao je fabricka od prve ugradnje .

Posted Image

E nasao sam te rolice za cudo ima ovaj od gde uzimam stalno 5.3 gr narandzaste pise da su za injection masine to valjda nesmeta, a recite vi meni dal su to iste dimenzije 19x15 jer nepise to ?
Evo linka.
http://motojove.com....lni-p-2367.html

A ove sam imao fabricke crne 6.4 gr al cudo vdite one narandzaste upste nisu skupe jeftinije su od crne 6.4 gr
http://motojove.com....lni-p-1501.html

E Mario to mi kaze i frend koi cacka po velikih masinama,- to je 50 cc utice sve na brzinu, temperatura vazduha, nastelanost karburatora, pritisak u gumama, i sto jos ne jedna stavka da nije u redu sve pada u vodu ja to znam i pazm vise nego sami na sebe.
Al sam ja mnogo inat kad zelim nesto da bude kako sam zamislio icicu i do kraja sveta ak treba .

#606 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 05 July 2016 - 00:00

View PostAcaPostar, on 02 July 2016 - 07:50, said:

Ovde je analiza cilindra, koliko ks, na kojim obrtajima:
http://forum.pyrothe...-piaggio-ac-lc/

Posto nemamo analizu za tvoj auspuh, mozes da premeris auspuh:
http://forum.pyrothe...erenje-auspuha/

I da dobijene rezultate provuces kroz kalkulator:

http://forum.pyrothe...&attach_id=7939

Na taj nacin ces znati tacno na kojim obrtajima radi auspuh i diktira najvecu snagu cilindra, pa prema tom podatku trazis tezinu rolnica.

Decki, jel neko od vas ima merenja i analiza za Yasuni Z, na koliko obrtaja da ubodem meguubrzanje i krajna ? Il da merim, pa onda da kalkulisem u program na linku ?

#607 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 05 July 2016 - 00:01

View Postdajteh, on 02 July 2016 - 09:42, said:

I meni je trazio pod obavezno TC na karbosu kad sam imao jaci auspuh (Malossi MHR replica, Yasuni Z), a kod slabijih auspuha i sa sirim powerbandom moze i bez njega, pa se dobiju i bolji rezultati.

Gde da trazim da ubodem obrtaje za Yasuni Z ? :D

#608 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 05 July 2016 - 00:20

@spensermkd Ja stvarno ne razumem tebe. Pa pisao sam gore kako da dodjes do tacnog proracuna. I kada dobijes taj proracun opet moras sa razlicitim rolnicama da probas da ustanovis gde je najbolje.

Vidi, mogu ti ja lupiti i reci stavi 4,4gr rolnice i sta ces ti dobiti time? Milion i jedna stvar nisu iste na tvom skuteru i na nekom ko je vec probao, recimo dajteh... on na primer ima 120kg a ti 60kg, jel to isto?
Jel ista vlaznost vazduha u Makedoniji i Hrvatskoj? Jel identicno gorivo?
Jel isto nov motor i motor koji je presao 10000km? Jel isti setup karburatora? Duzina kaisa?

Ajd sad ovako, posto nemamo na forumu proracun za yasuni Z a ti posedujes taj auspuh, zamolicu te da lepo skines auspuh i slikas, napravis prezentaciju teme i izmeris sve do detalja i izracunas na kojim obrtajima radi taj auspuh, recimo sa stok piaggio 50 cilindrom. To ce biti tvoj doprinos forumu, posto stalno nesto pitas a mrzi te da citas, a sve ima lepo napisano u temi o auspuhu. Ajd polako u merenje i racunanje, imas linkove iznad, ne zurimo mi, polako i precizno izmeri :)

I molim te, nemoj da spamas tudje teme, slobodno pisi u svojoj temi!

Sent from my GT-I9192

#609 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 05 July 2016 - 10:15

Polako Aca, ne se nerviraj :D Pitao sam jel zna neko pik obrtaja za yasuni Z, a ako ne zna- da ja izmerimi ubacim u kalkulatoru... Posto nema ja cu da izmerim konuse, nije mi to problem. :D I citam ja sve sto je pisano, pa i po nekoliko puta.. Evo sad ne mogu da ustelam karb, ali to u tema za moj skuter. Izvinite za off-topik
Lep pozdrav. :)

Edited by SpenserMKD, 05 July 2016 - 10:24.

#610 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 July 2016 - 10:38

Imaš za Z one narandžaste Scooter Atack testove

#611 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 05 July 2016 - 10:39

Imas grafikone u sekcije auspuh pa pogledaj.
Aca sve sto je naveo je tacno. Vecina stvari pise na forumu, a ako nema on ti to napisi.
Prebacicemo ovo pisanje u tvoju temu.

Sent from my C5503 using Tapatalk

#612 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 05 July 2016 - 11:05

Evo ti Z

#613 Mitkov

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 301 posts
  • MestoMakedonija
  • VozimPiaggio NRG DD

Posted 05 July 2016 - 22:33

Dajteh to je tvoja Gilera na snimku ?

Jao kako to dobro przi u krajnju a bogami i ubrzanje je mocno :D

Koi je setup ?

Dal imas temu o nje daj stavi link sa te teme ovde molim te :)

#614 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 06 July 2016 - 07:49

http://forum.pyrothe...dpost__p__88628

Evo ti link, procitaj ova i naredni 2-3 strani mislim. :D

#615 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 06 July 2016 - 09:36

Jest to je bila moja, gonio sam je svakodnevno preko 100kmh po satu, a imala je potencijala do 112kmh najcesce kad bi prilagodio aerodinamiku. :D Vecina skutera ne ide niti niz planinu toliko

#616 Mitkov

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 301 posts
  • MestoMakedonija
  • VozimPiaggio NRG DD

Posted 11 July 2016 - 00:15

Aj sad ovako da stedimo malo novac haha :D

Posto imam kuci nove malosijeve rolnice (od multivaru) a i radi mi se nesta dosadno ovih dana, kako da najlakse olaksam rolice kako i gde da turpijam/busim ?

Zelim dobit oko 5.3 gr od rolnice koje su 7.2 gr evo ih.

Posted Image

Kuci nemam malu zlatarsku vagicu sta meri u gramovima (porucio od alieskpresa al to ce potrajat dok da stigne), al imam precuznu vagicu koju meri najmanje 10 gramova .

Ja mislim sa malo vecom burgijom na stolnom busalicu da razbusim najprezicnije piksnu na svih 6 rolica .

I ondak merim 5.3 gr x 6 rolica se dobija 31.8 gr.
A ja sad imam 7.2 gr x 6 rolica to je 43.2 gr .

Znaci trebam olaksat za 11,4 gramova.

E sad koliko ce to biti preizcno i kako ce ispati neznam, dal vredi pokusat ili samo sa to mogu dovest radalicu u debelansu?
Ili najbolje kupit nove i ne zamrat se stime :icon_scratch:

Trazio po forum "olaksavanje rolnica" al nismam nasao kako ide cjeli postupak, nasao samo kako oteznuti rolnica.

Edited by Mitkov, 11 July 2016 - 00:22.

#617 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 July 2016 - 06:36

Pošto imaš po 0,5mm burgije kalibrisane buši prvo do polovine dubine i više puta meri...

Nakjbolje je biax-om raditi i meriti zlatarskom, ali ako nemaš može i ovako, samo da se uveriš koliko 0,5mm olakša, prvo do polovine pa posle sa celim prolazom bušenja

#618 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 11 July 2016 - 07:27

Neces se moci spustiti na 5.3gr sa ovim mallossi 7.2, prilicno sam siguran.

Ja ti imam burgije uglavnom po 0.5mm, ko nove pa je puno lakse.

Imam komad gumenog crijeva i u njega nabijem rolicu koju stegnem onda.

Zatim je burgijam, s tim da stalno podmazujem i hladim aluminij, usput pomalo burgijam jer ne smijem dozvoliti jace zagrijavanje aluminija inace ce provrtiti uteg i posao je propao.

#619 arox

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 30 posts
  • MestoBilogora
  • Vozimsamo minerali

Posted 11 July 2016 - 09:46

Onda bi valjalo ovakve nabaviti rolnice http://mstrgovina.hr...n-Stick-15x12mm

#620 Mitkov

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 301 posts
  • MestoMakedonija
  • VozimPiaggio NRG DD

Posted 12 July 2016 - 23:39

Pocelo mi nesto krckat na motoru ali bas onaj zvuk kao da krcka neki lezaj .

Cuje se od zadnji tocak tamo negde dolazi od kljestu/menjac , gledao lager na deklo prenosa nema trunke lufte i nigde ne glavi .
Sta bi moglo da bude da slucajno nema neki iglicasti lager na osovinu sta se drzi zadni tocak jer tamo nikad nisam otvarao ? :icon_scratch:

Zvuk dolazi kad se spustam po udolnicu i kad je motor ugasen (ili upaljen a izbacen) , takodze kad ga guram i u rikverc dok ga smestim u garazi.
Kad dodam gas nemogu osetit od brcljavu od auspuha .

Ak treba i posnimt cu bas se cuje ko da se neto mulja al zvuk nije ravnomeran nego ima ga pa nema ga kako se tocak vrti na isto mesto se javlja, prvo pomislio da su usle neke kamencice izmedzu disk i plocke al nije to propuhao kompresorm opet ima , kad je na centralnoj nogari kad vrtim tocak sa ruku ne cuje se nista .

Znao je i ranije imat ga al nestajao je, sad ga ima nonstop i gadno me nervira.

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users