Jump to content

Tuning mina, china variomata

117 replies to this topic

#81 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 30 June 2018 - 23:34

Meni je čak padalo na pamet da savijem kraj kalote prema unutra kako nebi dozvolio da poispadaju rolne u otvorenom polozaju varija ali pretpostavio sam da bi to bila glupost pa nisam smio ni pitati bili bilo svrhe.

#82 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 30 June 2018 - 23:38

kalota i njene staze su krace od staza unutar variomata, ukoliko bi im savio krajeve fakticki bi ogranicio kretanje rolnicama pre nego sto one dodju do zida variomata, dakle, jos bi bilo losije nego na stok variomatu.

#83 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 01 July 2018 - 11:45

Ma, ne treba ovo pokusavati , tuning je skup sport , ali kad smo se vec upustili u to , valjda svi imamo toliko za neki dobar vario ...

#84 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 01 July 2018 - 12:54

Opet retoričko pitanje, konstatovali smo da ti nemaš, jer se baviš sa trećerazrednim kinezima. Pa u toj epohi kako došlo tako otišlo ukomponuj sebi nešto redovno, jer je variomat srce prenosa..

#85 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 01 July 2018 - 18:30

E, jbg. Mario..ne mogu da kazem da je Kinez lose radio , a za njega sam se odlucio zbog toga sto je over size...ne znam da li bi multivar bolje radio ? nije uopste pitanje cene vec perfomansi , oversize bi trebao zbog povecanog dijametra da pruzi vise...moj je jos dodatno istuniran sa onom promenom ugla naleganja kaisa , to moze biti samo bolje a, i sad je dobio cauru u kvalitetu od grafitne bronze , dok je prethodna bila gusana ,slabog kvaliteta ...rolne , poliamidne , rade savrseno , mogucnosti neogranicene , a jeftino, iz meterske sipke ih izadje jako puno ....

#86 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 02 July 2018 - 06:37

Ne znam ni ja da li bi multivar bolje radio, valjalo bi probati..

#87 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 02 July 2018 - 17:42

Pa to i ja kazem ...cesto smo svedoci da neki aftermarket deo iz nize cenovne grupe neocekivano da natprosecne rezultate , bude rame uz rame markiranima ...nikad se ne zna da je Kinez trazio i 70-80 evra za OR variomat kao sto trazi Malossi ili Polini ili koji drugi ja bi dao toliko ako bi pretpostavio da ce pruziti vise , to je bila linija vodilja koliko puta sam u zivotu imao promasaja i za vece pare , nikad ne znas...

Znas sta ? Mislim da bi bilo najbolje da otvotimo novu temu gde bi mogli da damo neke odgovore na retoricka pitanja sta je bolje i da li je stvarno bolje , ili je izvikano , prenaduvano , ali lepa zdrava , nepretenciozna polemika , gde svako moze da iznese svoje misljenje, stavove , iskustva , pa da vidimo ...

#88 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 02 July 2018 - 21:37

Pratim tvoj experiment od pocetka...
Miso,koliko para si dao na te "zute" variomate...mogao si malossi vario da kupis...i to OR.
Ili jos bolje,da si uzeo neku termogrupu za policu,pa kad airsal ispusti dusu ti montiras tu drugu sa police...

Sent from my Smartphone_6.1 using Tapatalk

#89 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 02 July 2018 - 22:48

Vec kad smo kod malossi multivara onaj koji sam kupio ima otvor kalote siri od moje 16 radilice te ste konstatovali da je od suzuki katane po broju.Neki aftermarket varijatori kao npr.polini nemaju uopste zube na otvoru kalote i kao takvi se postavljaju i rade.Bi li ja mogao pobrusiti te zupce i postaviti i probati tog malossija na kinezu sa sirim otvorom a sve ostalo pase mislim na cahuru variatora i bolcnu?

#90 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 02 July 2018 - 22:59

Mogao bih ali trebalo bi to na masinu da se odradi precizno i da bude bukvalno mrtav centar i naravno da ne bude sire nego da ulazi knap na radilicu 16mm , nije to nesto komplicirano moze da se uradi znam jedan rusin je radio za 95cc R/T setup isto tako razbusio R/T variomat ne samo kapak cak i sirio je i bolcnu, nije imao nikakvih problema samo mora precizno i tocno da se sredi, i bolcna neznam koja je duzina trebaces da proveris to sigurno znaju momci koliko je za chinarelliju.

#91 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 03 July 2018 - 11:23

Ali , Vlajko shvatas o cemu se radi ? Uopste nije bio problem dati pare za Multivar , oko 70 evra , ja sam dao 35 kokliko su Kinezi trazili za OR ...da su trazili vise , dobili bi ...ne mogu reci da sam potrosio nesto previse para za variomate , Motoforce je radio dobro nekoliko godina i bocno se pohabao , kao takav jos moze da se koristi , a zamenio ga je OR , radio je dobro oko tri sezone , na kome je caura popravljena za zaista male pare , za svega 500 din i u kombinaciji sa ovim mojim home made rolnama i novim slajderima radi savrseno ...uz odlicno ubrzanje zna da potera Aliena i preko 100km/h ...

Ono je bio eksperiment koji sam morao da probam da bi bio nacisto da li radi ili ne ...ispostavilo se da kod mene ne radi i sa tim je zavrseno ...to je bio serijski variomat koji nije kostao nista , ostao je od rada i nikad vise ne bi bio ugradjen , sve jedno sad je za bacanje ...

#92 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 03 July 2018 - 11:40

Upravo tako sam i ja uradio kina OR 100 mm,morao cahuru promijeniti jer je nakon 350 km dobila luft.Sreca pa je imala caura osigurac i bravar je lako izbio.
Sa starim za smece pokusao eksperimentisati i nista,samo sam gluposti pokusavao gledajuci Ruse.
Damjane ja imam za malossi multivar sve ok,bolcna je ok kao fabricka kina 37 mm.
Na kaloti je otvor 17 mm znaci veci za 1 mm nego fi china radilice.Zao mi je taj vario baciti nije ni nesto puno placen ali mi je trebao savjet da li postaviti ili ne?.
Niko se nije po ovom pitanju ocitovao,dobivao sam razne odgovore kako polini i jos neki varijatori uopste nemaju nazubljenu kalotu nego je krug kao krug.
Logikom sam mislio bolcna je pritegnuta ventivarom cvrsto uz kalotu i pritegnuta.
Ulogu zubaca na njoj sam shvatio kao osiguranje da ne dodje do proklizavanja u odredjenim momentima sile ali kao sto kazes trebala bi biti knap a ne toliko sira od precnika radilice pa razbijam glavu da li ili nebi da probam to postaviti.

#93 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 July 2018 - 13:48

Pogon je preko Ventivara isključivo. Komplet Honda projekti, Kymco, Peugeot, GY6 nemaju nazubljenu radilicu i pogon je samo preko ventivara pa funkcioniše odlično.

#94 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 03 July 2018 - 14:51

To sam zelio cuti,hvala najljepsa.

#95 sinisa93

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,551 posts
  • MestoPrnjavor
  • VozimPiaggio NRG Power DT

Posted 03 July 2018 - 16:09

Ja sam vozio na Sprintu Mulitvar za Minarelli, zubi su pobruseni i otvor je prosiren sa 13 na tacno 16mm, kao i piksna variomata na 21mm. E sad kako ces ti uklopiti da ti 17mm bude bas u centru, ne znam. Vjerujem jako tesko bez da bude vibracija usljed debalansa.

Sent from my SM-G930U using Tapatalk

#96 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 July 2018 - 16:16

Ja u startu nisam najbolje razumeo sta te muci Borise pa nisam odmah odgovorio, Sinisa je pojasnio. Nece biti problem ako kalota nema zube ili nutove ali ta kruznica mora biti identicnog precnika kao i radilica po kojoj klizi inace se kalota ukosi u trenutku kada variomat krene da se priblizava ventilavaru. Tada jedna strana kalote zaglavi sa klizacem na jednom od zidova variomata a suprotna strana kalote zeva pa ce sa te strane ispasti rolnice.

#97 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 03 July 2018 - 17:36

Koliko ja znam , razlika izmedju minareli i kinareli je samo u rukavcu radilice , ( 13 i 16 mm) bolcni i rupe na ventilvaru , varijatoru...na bolcni se ne moze raditi , meni je strugar rekao da je cementirana..pogon je istovetan preko zvezde ...

Mora se uraditi sve kako Bog zapoveda , da ne dodje do ispadanja rolni i havarije ...obrada na strugu obavezna ...

#98 VlatX

Član

• Moderators
  • 808 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian 28C

Posted 03 July 2018 - 22:09

Borise moze ovako da se uradi,radili smo mi nesto slicno i drzilo je bez problema samo mora strugar da ti dobro obradi tolerancije i da je bolcna kod zuba malo kraca pa kad to stegne da nema frke.

Attached Files

#99 boriss1972

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 346 posts
  • Mestosarajevo
  • Vozimsprint phantom 2t

Posted 03 July 2018 - 22:19

Odlicna ideja,originalna je.
Hvala

#100 Razredni