Jump to content

Peugeot Elyseo 50cc 2T - tuning

606 replies to this topic

#201 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 August 2016 - 12:36

Aha, ok, hvala za info, danas predvecer cu to svakako pregledat i popravit, sad je malo vruce :)

#202 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 August 2016 - 20:35

Situacija sa anlaserom je slijedeca: sve je ispravno,znaci i prekidaci od stopa i prekidac anlasera. Cuje se relej da klikce ali anlaser ne vrti,a kad anlaser spojim direktno vrti sasvim normalno. Cetkice su dosta potrosene i lagano se mrve od starosti. Kada mjerim na releju napon dok drzim prekidac imam na one dvije tanje zice 10.5 volti,tako da je zakljucak da akumulator nije skroz pun i ne moze anlaser zavrtit. Ni jedna zica nije u prekidu,to sam provjerio. Novi anlaser je cca 30tak eura,ali mozda nadjem cetkice za ovog.

#203 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,757 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 03 August 2016 - 21:58

Rekao bih da akumulator nema snage da pokrene anlaser.

#204 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 August 2016 - 22:11

Nije ri dobar zakljucak. Tanje zice su dovod napona (signala) za kontakt relea, i na njima nemas potrebu meriti akumulator. To sto rele klikce i sto si izmerio 10,5v znaci da ti je rele crko i da negde vuce struju.

Napon akumulatora mozes izmeriti na deleoj zici relea posto je ona direktno vezana za akumulator, a mozes premeriti snagu u amperima prilikom alansovanja na toj debeloj zici i na taj nacin ustanoviti koliko struje vuce alanser i da li je ispravan.

Ako alanser radi kada se prespoji direktno znaci da je on ispravan, a to sto rele klikce ne zanci da prousta struju...

Sent from my GT-I9192

#205 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 August 2016 - 22:25

Ali je relej uzet nov,tako da ne moze bit do njega. Relej je obican sa 4 kontakta,mogu slikat staroga pa staviti ovdje. Ne bi se cudio i da je relej neko od bivsih majstora stavio krivi,pa da anlaser zato ne radi. Ja sam izmjerio 10.5 volti na tanjoj zici, a druga crvena debela zica uopce ne dobiva struju,sto znaci da relej ne propusta. Aco imas dobru logiku,jer ako nijedna zica nije u prekidu a anlaser spojen direktno vrti,znaci da je stvar u releju.

Edited by mrgood, 03 August 2016 - 22:28.

#206 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 03 August 2016 - 22:38

Ih, ja sam nebrojeno puta imao situaciju da nova stvar zapravo nije nova :)

100% sam siguran da nesto nije u redu sa releom jer 10,5v ukazuje na to da je rele pretvoren u neku vrstu potrosaca, recimo ako je probio i zalpio, glumice grejac i tu je pad napona...

Dolazna debela iz akumulatora i odlazna debela ka alanseru, kada se spoje na dzeku relea mora da zavergla ako je ispravan alanser, to znaci da rele nije dobar. Mozes uzeti bilo kakav rele iz autoindustrije, vec od 70A ce biti dobar!

To sve pod uslovom da su fizicki dobro postavljne sve 4 zice na releu.

Sent from my GT-I9192

#207 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 August 2016 - 22:55

Ja sam to probao i zaverglao je bez problema, a stari relej je ovakav

Posted Image

Novi je identican. Isto se desava i sa starim i sa novim.

Edited by mrgood, 03 August 2016 - 22:56.

#208 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 04 August 2016 - 12:27

Anlaser detaljno ociscen,stavljene nove cetkice,direktno spojen radi ko zmaj,ali namontiran na skuter nista. Relej i dalje klikce,za svaki slucaj sam ga rastavio ali relej je nov i unutra sve izgleda u redu. Moj zakljucak je da nema dosta struje da anlaser zavrti. Ako imate kakav pametan savjet,pisite.

#209 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,757 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 04 August 2016 - 12:30

Pa probaj drugi relej za početak.
Uzmi voltmetar i nakaci na akumulator i prati pad napona kada pokusas verglati na dugme.

Sent from my Xperia ZR using Tapatalk

#210 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 04 August 2016 - 12:32

Ma relej klikne ali ne propusti struju na ovu debelu zicu od anlasera. Znaci kad drzim dugme i mjerim napon na toj crvenoj zici je nula. Pitam se da nije mozda ovaj relej od 40 A preslab ?

#211 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 04 August 2016 - 13:14

Morao bi se anlaser javiti bar malo, jer javlja se i kad akumulator daje ispod 10V.

Moras rijesiti pitanje releja koji ne provodi struju tu ti je barem problem fokusiran.

Recimo ja sam imao slucajeve da relej klikce uredno, a anlaser ne radi = izgorile kotve od kontakta i ne provodi struju jer su zacadjene.
Samo cudno sto niti novi ne radi, provjeri sve dobro, jer imas ocito ispravnu pobudu releja i anlaser kako kazes.

Znaci spoj releja i sam relej ti preostaje.

40A relej je sasvim dovoljan za anlaser koji je jacine 150W

#212 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 04 August 2016 - 13:23

Ma relej je nov novcat,otvarao sam ga ali ne vidim nista cudno niti sumnjivo,zbilja ne kuzim di bi mogao bit problem. Jedino jos ostaje da jack di se pristeka relej ima los kontakt.

Edited by mrgood, 04 August 2016 - 13:24.

#213 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 04 August 2016 - 13:37

Moguce i to, znaci dzek i zica ne ostvaruju kontakt, desi se kad oksidira obicno na starijim godistima.

#214 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 04 August 2016 - 15:39

Najnoviji update:skuter pali na dugme odma na prvi zub. E jesam maher ! Naime na releju je razmak izmedju spojnog kontakta cca 2 mm. Posto je ovaj anlaser slab,ne povuce dovoljno struje da se kontakt spoji na tako velikom razmaku,odnosno jakost magnetskog polja je premala da privuce kontakt. Problem sam rijesio tako sto sam plasticni granicnik koji spojnom kontaktu ne da da ode gore (jer ga gura feder) zagrijao upaljacem,savio i smanjio razmak na cca pola milimetra.

Edited by mrgood, 04 August 2016 - 15:40.

#215 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 04 August 2016 - 16:03

Maher!
Kakva je sad situacija sa namotajima i punjenjem akumulatora?

Sent from my GT-I9192

#216 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 04 August 2016 - 16:14

Namotaji su ok, punjenje je na leru 13 - 13.1 V, sve je po PS-u i sve konacno radi. Drugi tjedan registracija i prodaja mog skutera i onda upgrade na 70 ccm.

#217 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 04 August 2016 - 17:21

Maher nema sta

#218 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 16 August 2016 - 14:48

Skuter je jucer registriran. Sada cekamo prodaju mog Libertya i kupuje se Mallosi 70 ccm kit, Stage 6 usis, nove rolice,remen, Tecnigas Trek i set dizni za Gurtnera. Sve skupa me na scooterattack izadje 280 eura a postarina mi je free :) .

#219 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,757 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 16 August 2016 - 15:12

Isprsi se jos za neki dell, kad vec kupujes :)

Sent from my Xperia ZR using Tapatalk

#220 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 16 August 2016 - 15:35

Imam doma neki dellorto, ali ne znam sta mi fali, mislim da igla, zeger i feder. I ne znam sta sam ja bulaznio ovuda da ne pase dellorto sa piaggia, naravno da pase, Suhy ispricavam se, bio si u pravu.. A za njega imam i nesto dizni. Moram samo vidit sta mi tocno fali, cini mi se da imam i klipic.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users