Jump to content

Peugeot Elyseo 50cc 2T - tuning

606 replies to this topic

#541 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 26 April 2023 - 08:21

Onda su očito moje vilice upside-down kao što se i vidi na slici iznad. Samo me sada muči da li u njih ide ulje ili mast i koji su točno semerinzi? Znam da ćete sada reći da rastavim i vidim ali skuter koristim svakodnevno i ne mogu si priuštiti da stoji tjedan dana rastavljen dok meni stignu semerinzi.

#542 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 26 April 2023 - 08:49

Našao sam video za vilice od Piaggio NRG - prema specifikacijama za semeringe na shopu ovo bi trebale biti iste vilice kao i kod mene:

Sada je problem gdje nabaviti ove teflonske dijelove jer toga u nijednom shopu na netu nema.

Edited by mrgood, 26 April 2023 - 08:50.

#543 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 27 April 2023 - 14:12

Kopajući po netu našao sam da identične vilice (upside-down) ima Peugeot Ludix. Međutim, vilice od Peugeot Elystar skutera bi bile još bolje jer su normalne (nisu upside-down) i sve bi pasalo osim prihvata za blatobran. Tako da bih, ako to uspijem naći, uzeo kompletne vilice i blatobran.

Elystar 50 ccm:

Posted Image

Elyseo:

Posted Image

Čini mi se da bi pasao i disk na šaraf koliko mogu vidjeti po ovim slikama.

Edited by mrgood, 27 April 2023 - 14:16.

#544 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 27 April 2023 - 17:50

Mast ide u tvoju vilicu. Ja sam reparirao več par komada od NRGa, ali ona uvijek ima malo lufta. Poslije kad sam shvatio da je nema prevelikog smisla reparirat sam bušio rupe kroz koju sam dok je sve sklopljeno ubrizgao masti u svaki štap i kroz dan-dva vilica lijepo omekani i radi ko putar.
Rupe zatvorim komadom gume i vezicom tako da se postupak može ponoviti nakon izvjeanog vremena. Na NRG se rupa 4mm probuši između 11.5 i 12mm id ruba željeza di sjeda brisač i tad točno pogodiš između dve plastike.

Na snimci se lik na 31.min videa muči sa vađenjem zegera i kliještima koje je jako teško pronači. Radi toga 99% ljudi odustane od reparacije jer ne može dohvatiti zeger i rastaviti vilicu.
Kad se prvi zeger izvadi porrebno je samo štap čupati prema dole/van i zeger sam skoči van. Tako je dizajniran šlic unutar vilice da zeger moze prema van, a ne moze prema unutra.

#545 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 27 April 2023 - 18:37

Citao sam vec temu na drugom forumu o toj reparaciji(mozda je cak i tvoja tema). Problem je da ja nigdje necu naci te pikse koje su sigurno nakon 24 godine(skuter je 99 godiste) i 30000 km jako potrosene.

Jedino mi ostaje naci novu vilicu jer Vivacity ima istu takvu i ima za kupiti ovdje:
https://www.scooter-...eugeot-vivacity

#546 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 28 April 2023 - 04:45

Pikse daš napraviti, kod Zvonkeca s drugog foruma smo sami izrađivali pikse i tako reparirali vilicu.

Al velim najbolje ti je zbušit rupe i nakrkat masti unutra,postat ce mekana i lijepo ce raditi...

#547 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 28 April 2023 - 06:18

Ajde vidjet cu kod ovog jednog lika sta ima hrpu rezervih dijelova da nadjem neke polovne pa cu njih reparirat a mozda uzmem i nove kad dodje placa.

#548 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 06 May 2023 - 11:43

Uzeo sam polovne sa oglasnika za 40 € koje cu reparirati i poslije ih samo zamijenim.

#549 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 19 May 2023 - 13:47

Jučer sam uhvatio vremena da otpakiram ove polovne vilice. Ne treba reparacija - rade savršeno i mekane su. Ostaje mi samo zamjena kada uhvatim vremena.

#550 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 31 May 2023 - 10:36

Evo jučer sam promijenio vilice. Trebalo mi je 6 sati za to jer treba rastaviti skoro sve plastike a i bio je problem odšarafiti matice koje drže vilice jer je to nakon 24 godine (koliko je skuter star) pošteno zapeklo. Nekako sam ipak uspio.

#551 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 28 July 2023 - 08:40

Pozdrav forumaši!

Imam jedan problem sa skuterom, naime kada vozim malo dulje pun gas skuter se počne gasiti kao da ostaje bez goriva. U čemu bi mogao biti problem, da li je moguće da ga zeza negdje falši zrak? To mi se prije nije događalo a kad zatvorim ulaz u airbox ugasi se u roku par sekundi. Jučer mi se ugasio na vrhu uzbrdice (taman sam stigao doma). Nakon toga sam ga htio upaliti ali sam morao dodati gasa jer bez gasa nije htio. Kad je upalio ponovo je bilo sve normalno.

Gdje da tražim problem?

#552 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 293 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 28 July 2023 - 09:22

Može biti svašta. Ja bih proverio prvo protok goriva: slavinu goriva/vakum pumpu, filter goriva, karburator dizne i plovak da nije nešto zaštopano.

#553 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 29 July 2023 - 06:47

Jucer sam pregledao svjecicu - bijela je. Prirubnica od karburatora do usisa je pukla pa cu to promijeniti a i airbox nikada nisam 100 zadihtao za karburator pa cu i to rijesiti.

#554 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 31 July 2023 - 07:50

Ja tek sad vidim da sam dugo vremena vozio na rubu zaribavanja. Znaci stavio sam diznu 74 ali sam davno prije na airboxu bio izbusio rupu od 10mm koju sam zatvorio cepom. Sad sam skinuo cep pa to dodje negdje kao dizna 72 cca. Skuter puno bolje reagira na gas i kad vozim pun gas vise ne ostaje bez goriva. Nisam gledao svjecicu al bas cu je skinut malo kasnije.

#555 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 02 August 2023 - 06:15

Svjecica je bijela pa sam zatvorio tu rupu od 10mm i u voznji opet ostao bez goriva na ful gasu odnosno pocelo je pucati iz auspuha. Ne znam kako je to sad odjednom moguce kada je sve prije bilo dobro. Danas cu probati sa diznom 78 da vidim sta ce se desiti. Nevjerojatno!
P. S. Kada sam mijenjao diznu sa 70 na 74 sve sam provjerio. Dotok goriva je ok jer sam bio zatvorio rukom usis i kurblao da mi natece malo benzina u kanticu jer sam s njime i sa kistom cistio izvana karburator od smeca i prao filter goriva koji je imao dosta ulja u sebi.
Ako ni sa diznom 78 ne bude valjalo ne znam sta cu...

Edited by mrgood, 02 August 2023 - 07:31.

#556 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 02 August 2023 - 10:51

Budući da puca iz auspuha zaključak je da gubi iskru. Ali zašto se to događa samo na punom gasu? Da li je problem u bobini ili možda u kabelu od bobine do svjećice? Bio sam stavio novu svjećicu i opet se isto događa.

#557 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 August 2023 - 09:59

Malo se tu dopisujem sam sa sobom ali nema veze :) .

Jučer sam mozgao cijeli dan i zaključak je:
Ako je na skuteru dizna 70 davala idealnu boju a sada je presvijetla svjećica sa diznom 74 znači da on u svim režimima vožnje iz nekog razloga ima smanjen dotok goriva a to postane jače izraženo na ful gasu. Netko u facebook grupi mi je sugerirao da je imao potpuno isti problem i da je stvar bila u vakuum slavini. Kada ju je promijenio problem je nestao.

Tako da je zaključak da ovaj problem nema veze sa strujom nego sa gorivom što vidimo i po svjećici. Slična stvar mi se dešavala i kada sam bio stavio onaj filter goriva kroz kojeg nije teklo gorivo pa sam tri dana šarafio po skuteru da bi skužio da je problem u filteru.

Edited by mrgood, 03 August 2023 - 10:00.

#558 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 03 August 2023 - 11:29

Retko ali sigurno slavina ume da krepa od jačeg vakuma i od većeg obrtaja, ja sam ih se namenjao bar 3-4 i to uglavnom posle prelaska na 70cc

#559 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 03 August 2023 - 13:42

@Mario želiš reći da slavina ipak može krepati na način da ima smanjeni protok goriva? Ja sam uvijek mislio da ili ne pušta gorivo ili rikne vakuum pa stalno teče...

#560 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 03 August 2023 - 14:56

Ja imao svašta, u jednoj situaciji da je pukla membrana, pa je malo teklo i na vakum, a u nekima da zaglavljuje, pa što ne bi svaki drugi takt tek malo otvorio. Jeste malo neverovatno ali je moguće..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users