Jump to content

Aprilia SR-1 Pyrotherm team

• This topic is locked This topic is locked
976 replies to this topic

#341 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 26 October 2013 - 11:31

Na kraju ove sezone sam odlučio da pojurim krajnju brzinu, pošto mene ipak zanima gde je ishod ovoj snazi gledajući to preko brzine.. Do sada sam vozio sa BGM 19% produženim sekundarom koji mi je doneo bukvalno 24% od starog setupa (malossi primar +14% i aprilia AC sekundar -5% u odnosu na LC) pa sam do sada dosta zadovoljan bio, ovakav je išao i na drag race, a maksimalna je bila 125Kmh sa mojom težinom u stopljenom stadijumu 124Kmh..

Ovde sam vozio sa 235 glavnom diznom, 22,5 pilot i 90 power diznom, na igli koja se nalazi na predposlednjem podignutom zarezu, i tu sam imao lagano trokiranje u početku gasa, kao i kada je mašina redovno ugrejana, što je kod mene na oko 60C. Nisam nikako zadovoljan ovom postavkom, od kako sam podesio lim na plovku u obliku slova S, nemam više nestajanja goriva, ali situacija tog laganog trokiranja mi nije dala mira..

Prvo sam rešio da ubacim još i Malossi primar te da u prenosu imam dovoljno rezerve tako da sam sada na +33% u odnosu na LC fabrički, i vozim još uvek stari overrange remen, koji se potrošio 0,3mm od fabričke postavke. Nadalje sledi opet nekoliko dana, uglavnom kada sam dovoljno raspoložen, setovanja karburatora..

Probao sam da spuštam pilotke, sa 20 radi bolje, a učinilo mi se da je sa 17,5 najbolji i ovde je osetna reakcija šrafa za ekstra vazduh koji mi je sada na 2,5 kruga otvorenosti od skroz zavrnutog stadijuma, u ranijim setupim-a sam imao i 3,5 kruga, delovanje kod ovog mikuni-ja je do 4-4,5 kruga.. Dalje sam odlučio spustiti iglu na srednji položaj i uvrnuti veću glavnu diznu,
počeo sam

sa 255 sam osetio da je na početku igle malo življi , dok na drugoj polovini malo tromiji, da bi na punom gasu bio ok,
sa 265 je na početku igle već ok, dok na drugoj polovini zaguši i štucne, ona popularna knedla pred pun otklon, i na punom gasu je malo tromiji

Posted Image

rešio sam napraviti dizne 240 i 245, naravno uništavam male od 140 i od 145 koje mi neće trebati, i vodim se natpisom +100
i na igli podignuti ponovo poziciju na predposlednju od skroz podignute.. i

sa 245 imam lepe rezultate, mašina se lepo javlja na svim otklonima igle, na punom gasu deluje odličan, malo bogatiji...

sa mojom težinom dođe do 120 i nabira 121 i 121,5Kmh obrtaji stoje zakovani na 13000,
dok sa lakšim vozačem već ide do 128Kmh, naravno Danijel test vozač od šoka ne zna na kojim je to obrtajima

pa ok, idemo 5 brojeva diznu dole i po potrebi još malo setovanja po rolnicama, trebalo bi mi oko 13500 - 13800 obrtaja, tu je špic isporuke snage, i mislim još malo da popustim kvačilo...

#342 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 26 October 2013 - 11:44

Znači sada sa spuštenom iglom na srednji položaj se dobro javlja?? što kažeš probati čisto i 240 da vidiš kakav je pa ako ne valja onda je sa 245 dobitna kombinacija...
S obzirom da nisi na ciljnim obrtajima, treba ti kažeš 13.500-13.800rpm, možda će ti tražiti i malko veću diznu od te 245 koja kažeš dobro radi...Što ga ne popneš odmah u ciljne obrtaje pa onda igranka sa karburatorom?

Na snimku od 2009 si verovatno sa mnogo većim obrtajima napeglao tih 128kmh, slobodno bih rekao i 15.000rpm...čuje se kako mašina vrišti...Nemoguće je da sada hvataš istu krajnju sa velikim karburatorom i dužim prenosom...

#343 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 26 October 2013 - 11:51

nekada smo merili tih 128 sa starim GPS-om dok je još sa fabričkim prenosom bila, međutim nisam sad već siguran da li je mogao toliko da nabere samo sa obrtajima preko punog prenosa, ili je GPS imao interferencije.. uglavnom koristili smo deonice gde nije bilo nikakvih dalekovoda i smetnji...
da se prisetimo to je neka od ovih situacija, karburator je bio stage6 TM24, pojačajte na 1.10s, moram negde odraditi analizu obrtaja na osnovu zvuka, čitao sam negde o tome... dakle preko 1.10 nema više prenosa,... evo snimak iz 2009-e

#344 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 26 October 2013 - 11:52

verujem da je nemoguće, i žao mi je što nismo bar dva puta merili, ume GPS da pobrlja jednom, ali dva puta identično nema šanse....

#345 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 26 October 2013 - 12:09

Uradio sam analizu na osnovu zvuka i na 1:30 je ispalo tacno kako je Pita napisao, 259Hz *60=15500 obrtaja, dok je na 0:30 13100 obrtaja.

Edited by tuningfanatic, 26 October 2013 - 12:10.

#346 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 26 October 2013 - 14:33

eto sad još samo da prekalkulišemo koliko je to više sa 2400 obrtaja na maksimalnom prenosu...

#347 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 26 October 2013 - 21:26

128 na 14700....ako dobro vidim...a mislim da dobro vidim.. :) ...Danijel pod lepom dozom adrenalina .... no-coment :)

#348 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 26 October 2013 - 23:53

ne to je neki obrtaj kada proklizilo kvačilo u nekom od starta... naime maksimalni memorisani obrtaji ne moraju biti u paru sa situacijom maksimalno memorisane krajnje brzine, a pošto nisam resetovao, ti obrtaji na memoriji su ko zna od kad...

#349 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 27 October 2013 - 12:55

View PostMario, on 26 October 2013 - 23:53, said:

ne to je neki obrtaj kada proklizilo kvačilo u nekom od starta... naime maksimalni memorisani obrtaji ne moraju biti u paru sa situacijom maksimalno memorisane krajnje brzine, a pošto nisam resetovao, ti obrtaji na memoriji su ko zna od kad...
E do Q**....znaci ipak sam se zaj**** .... brisi taj "pik" da ne zbunjujete nas :)
edit- i na kojim je obrtajima okvirno bio max. ??? bas me zanima.... :)

#350 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 28 October 2013 - 11:56

pa to je, sa mojom težinom obrtaji stoje na 13100, a Danijel nije upamtio obrtaje, pogledaj kako klima glavom levo desno...

hah i ja sam ga to odmah pitao....

#351 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 28 October 2013 - 13:12

Ma mora da je bilo preko 14k ...zato i klima glavom ;)

#352 EmirSpahic

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 2,040 posts
  • MestoTravnik (BiH)
  • VozimGilera Runner SP50 LC

Posted 13 November 2013 - 21:40

Pregledao od pocetka projekt.. Svaka cast.. Aprilia je vrh... :)

#353 Sale

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • MestoKraljevo
  • VozimMalaguti Phantom F12 LC

Posted 19 December 2013 - 16:36

Svaka cast sve pohvale za Apriliu,nisam jos video ovako odradjen skuter svaka rec suvisna.. citao sam 3 sata od pocetka proekta svaki detalj odradjen, perfekcija. :)

#354 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 19 December 2013 - 17:43

hvala ljudi

#355 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 16 January 2014 - 13:07

Mislio sam dolazi zima, Aprili-ja mi je u sobi, ne ona u kojoj spavam ali u jednoj do nje, radionica je oslobođena jer se uveliko radi na Tomos-ima, međutim ne da mi se...

Tik pred novu godinu Pita odluči da kupuje RX1N, i u toj euforiji pričali smo već ranije, ponudim ja njemu svoj RX1N koji na SR-ki odlično radi, i zadovoljan koristim sve funkcije, sa tom namerom da kupim sebi neki koji ima u sebi Voltmetar.. Poučen iskusvom ovog novog Koso DB02R-a koji ima u sebi i akcelerometar i sve potrebne funkcije, kao i Voltmetar (da ne dužim mnogo voltmetar je bitna sprava kada vozite mašinu koja nema punjenje) odlučim se da zamenim svoj RX1N..

Padne pogodba, Pita se izpogađao za RX1N da ga dobije po 120, i tu krenem ja da kopam, kad na moje veliko iznenađenje uočim novogodišnju akciju za Koso RS Dyno, koji je odavno već na ceni od 247e, i kojeg sam snimio još iz vremena početka SR-ke, međutim od crtanja grafikona i uporedbe isporuke snage preko memorije, prethodni-novi grafikon, nije mi se svideo jer nema neki izlaz za računar.. Pisao sam ranije o tome

Malo mi se nije svidelo što nema neki tip porta sa kojim bih mogao parametre ili grafikon koji ovde nazivaju Dyno, da se prenesu na računar, radi bolje analize... očigledno je da u 240e to nije stalo

da ne dužim odlučih se za njega, jer je sada bio na ceni od oko 190 na Racing Planet-u i odgovara mi ta doplata.. Međutim Pita će Vam u svojoj temi već objasniti dalji tok dešavanja, Mikac je na kraju pazario RX1N i naravno morao sam da ga skinem i demontiram iako jesen još uvek traje, mašina sneg još nije dočekala i evo je u radinici ponovo...

prvo i minimalno što sam očekivao da je Koso uniformisao svoje konektore na ovim većim modelima, tada bi mogao iskoristiti već postojeći master kabel, međutim nema šanse

Posted Image Posted Image

sledi izmena master kabela i priključka, kada već radim, onda u istom trenutku i montiram RS Dyno... kod mene se lemi i termobužirom izoluje, koristim postojeće konektore koje je fabrika planirala ukoliko se demontaža radi..

Posted Image

i nadolazi fini posao, kako ovaj multimetar pričvrstiti, onaj prihvat za volan što su dali meni ne odgovara za ovaj drag volan, sat je previsok i zaleganje skoro nemoguće... rešio sam da doradim već modifikovan nosač za RX1N, ali sam uspeo da se dogovorim da mi doteraju nosač za RX1N koji je montiran na Kymco devetki, a nije iskorišten tako da Mikac neće biti oštećen.. i evo

ovako već deluje ok, mogu i ugao da menjam, zglobni nosač za RX1N je super, deluje baš stabilno.. evo kako je još pričvršćen za samu kandžu volana

na moju sreću senzor je identičan kod svih Koso instrumenata pa njega nisam menjao kao i senzor za merenje temperature, i kabel za signal sa cdi-ja, to je uniformisano..

Posted Image

i evo radi ok,, videćemo kako se ponaša na putu... zadovoljan sam što imam i Voltmetar, za ovu funkciju grafikona ćemo se još pisati kako i šta radi, meni to još uvek deluje kao šarena laža, videćemo...

Posted Image

#356 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 16 January 2014 - 14:35

Svaka ti čast, treba imati živaca za te igrarije. Možda bi i ja nekom prilikom dospeo u tu fazu, al sreća moja pa nemoram... Ovaj novi Koso mi deluje jeftinije od starog, e sad to je na oko, ako ima sve te funkcije onda je opravdana i cena i izgled.

#357 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 16 January 2014 - 15:22

Deluje jeftinije od RX1N, to si u pravu Gogi...ali ako pogledamo Dyno funkciju, koja ako dobro radi posao, ovaj sat je u tom slučaju čitavu klasu iznad RX1N...Sa tom Dyno funkcijom bi trebalo da tačno možeš da uporediš prethodno setovanje sa novim setovanjem (dal karburatora,prenosa ili bilo čega drugog)...

Na 13.500 rpm se teško da uočiti da li je motor spremniji za tih nekih 5-10%...ok ako je totalno promašen seting pa se ubode pravi to se oseti, ali sitnija poboljšanja čovek često previdi...s ovim satom bi to trebalo da bude jasnije...

Nosač je super, moram i ja napravitzi sličan jer treba i moj Dyno sat učvrstiti na kormanu :blink:

#358 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 16 January 2014 - 15:54

Moram da ti kazem da je moj sat lepsi :blink:

#359 zilke17

Član

• Normal Members