Jump to content

vespa et4 300cc

325 replies to this topic

#41 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 17 January 2017 - 11:23

to sam htel napisat,da bude aca detaljnije objasnil metodiku..
bitno je da se more izmjerit razlika u liftu od bregaste di bregaste pa da znamo kolko je poboljsanje u odnosu na standard..

starije quasar 250 bregaste nemaju oznaka,novije na 300cc imaju..ali u piaggiu kataloski brojevi su isti za 250 i 300 bregaste tak da su one identicne (isto tak i za leader,samo kaj kod leadera na 125 i 150cc bregasta nema utor za dekompresor dok na 180 i 200cc ima).

#42 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 17 January 2017 - 13:39

Lepo lepo, definitivno najzanimljiviji dio projekta je izgradnja, mjerkanja, usporedbe, proracuni, istrazivanja, zanimacija do O.O :D

#43 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 17 January 2017 - 15:59

malo sam premjeril kanale na serijskoj glavi i na malossi..
na oko se već vidi razlika..

Posted Image Posted Image

lijevo je standard glava,desno malossi..

standard glava - širina ispuha 27.5mm a visina 23.85mm
malossi glava - širina ispuha 31.4mm a visina 28mm

na malossi glavi sam izlaz ispušnog kanala nije u centru naspram rupe di dolazi grana auspuha,tak da to budem sa biaksom potegnul malo da bude kak treba..isto tak budem i gornju i donju stranu potegnul tak da se dobije i na visini još nešt sitno (sam izlaz je nešt uži nego kanal iznutra..dok je na standard glavi obrnuto,kanal iznutra se sužava..)

slična stvar i kod usisa..lijevo je standard glava,desno malossi..

standard glava - širina usisa 31.2mm, visina 25.7mm
malossi glava - širina usisa 34mm, visina 26.2mm

također na samom ulazu u glavu (di se šarafi prirubnica) ima suženje kanala koi se dalje širi..tu isto ima prostora da se potegne i smanji ta restrikcija na samom ulazu..prirubnica se bude radila po mjeri tj po usisnom kanalu..

dimenzija serijske prirubnice na dijelu di sjedna na glavu je 32mm širine i 26.5mm visine

zapreminu kompresionog prostora budem mjeril kad krenem sklapat mašinu i računat stupanj kompresije...

#44 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 18 January 2017 - 22:34

danas pala glava pod turpiju..mada nije mi bilo bas svejedno igrat se po tak skupoj stvarcici..
dalo bi se jos al nisam htel rizikovat..
jos budem kanale zagladil i toe to..

Posted Image

Posted Image

usis je sad sirok 36mm a visina mu je 28mm (bilo je 34m sirine i 26 visine)

ispuh su malo zafusarili u tvornici..

Posted Image

ali pod turpijom se ispravilo i to

Posted Image

ispuh je sad sirok 32.5mm a visina mu je 30.5mm (tvornicki je bil sirok 31.4mm i visine 28.5 plus ova 'blokada' di je tvornicki zajeb)

nije neki ekstrem ali bude svakak jos bolji protok smjese..

ventili na malossi glavi stoke pod manjim kutem nego na stock (vise su okomiti u odmosu na komoresijski prostor) pa s time su i manje 'grbe' kod vodilica ventila oje ulaze u kanale..

#45 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 18 January 2017 - 23:15

Ajoaoj, bolesno izgleda, neverovatno kolike su razlike i sta nam sve pruza ovaj odlivak, a kada se setim ljudi koju su ubedjivali da za performanse nije potrebno menjati stok galvu...

Na slikama se vide u kanalima ove prve grbe na plafonu i verujem da su to vodeni kanali pa je dobro sto si bio oprezan. Raduje me i to sto su grbe za vodjice ventila manje i tanje jer su to muke za postrugati (uz kracenje same bronzane vodilice) recimo na stok glavi.

Tesko se vidi sa slika ali mi se cini da su i peraja (pregradni zidovi) izmedju 2 ventila drugaciji na M glavi?

Obzirom da si dotakao pitanje uglova pod kojim stoje ventili na M glavi, mozd aje sad trenutak da pitam (da se ne zaboravim). Da li M glava koristi standardne klackalice ili uz glavu, malossi isporucuje svoje? Pitanje je vezano za duzinu klackalice, jer ukoliko je promenjen odnos u duzini, imacemo duzi hod ventila u odnsu na lift bregaste?!
Obzirom da dolazi polini brega sa jos vecim liftom i moguce malo tanji dihtung zarad veceg K odnosa, trebalo bi proveriti klirens na relaciji ventil-klip... naravno, ti imas probni sto i lako ces utvrditi, ali cisto da nesto ne previdimo pa naglas razmisljam :)

#46 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 18 January 2017 - 23:49

ova glava je jebena,u svim segmentima..od kompresionog prostora do kanala..ali još je jebenije da ima i na njoj prostora da se doradi :D

da,ove 'prve grbe' iznad vodenih kanala nisam skidal puno ali sam i njoj postrugal da se poboljša malo protok,mada gledajući po ovoj razrezanoj glavi kaj imam i jednoj stock nabrušenoj,nisu kanali tj stijenke baš tak tanke,ima se prostora za skinut..

pregrade među kanalima (peraja il pero,kak ko to zove :P) na M glavisu dosta kraće i tanje,na njima nisam htel ništ dirat isto tak ni na vodilicama ventila koje si spomenul..

na malossi glavu idu serijske klackalice,znači nije samo kut ventila drugačiji nego su i ventili pomaknuti tolko da opet sve pasira..
malossi klip koi je sa kitom već je obrađen za malossi ventile (ufrezani su utori na čelu pod istim kutom kak i ventili izlaze iz siceva)..
mislim da sam spominjal već da budem moral malo još freznut te utore na čelu klipa zbog većeg lifta bregaste..to budem premjeril sa plastelin metodom da vidim točno di smo,šta smo i za kolko treba da se doradi..(jbt pa odma bude i klip olakšan koi gram :D )

#47 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 22 January 2017 - 12:50

stigo magnet sa olaksavanja nakon kojeg je i balansiran..
skinuto je 230gr sa njega..

ako se uspije slozit pakjenje na kurblu onda sa magneta ide dolje i ovaj lezaj (koi je dio kuplunga paljenja) cija je masa 561gr..s tim olaksanjem to bi vec bila ozbiljna stvar

Posted Image

masa magneta bez lezaja

Posted Image

samo za usporedbu,malossi lio je par grama tezi nego serijski..

mestar strugar ekel je da radilicu nemre napravit,da kad joj olaksa uteg da ne bude mogel ju izbalansirat nazad pa da bi motor tresel..
e sad neznam kaj budem s tim,jos se malo raspital dal bi mogel to neko napravit kad je vec vani..

#48 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 22 January 2017 - 14:20

skoro sam zaboravil izvagat dekompresor koi takodjer ide vanka..

Posted Image

#49 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 23 January 2017 - 22:54

poblanjat je ventilvar,sad je ko pravi :D

Posted Image

#50 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 07 February 2017 - 19:26

proscenje :D
pa da pocnemo

Posted Image

#51 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd
  • VozimKymco Downtown 300

Posted 07 February 2017 - 21:35

Iiiiidemooooo !!!!!
Koja lepota e

#52 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,649 posts

Posted 07 February 2017 - 22:45

udri...
:biker_scooter:

#53 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 07 February 2017 - 23:58

blok je sastavljen..
bilo je posla s pranjem i takvim glupostima...

...ali sastavljanje se oduzilo posto sam angaziral frenda da snimi cijeli postuoak sastavljanja masine,od pocetka do kraja i da smontira video..

kamerman

Posted Image

..i majstori undercover :D

Posted Image

u cetvrtak snimamo do kraja pa onda se bacam na pravi poso...

#54 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,768 posts

Posted 08 February 2017 - 07:59

Under cilinder ? Dobra fora, imate i te narandžaste majice kao ovi sa discovery channel-a ...

#55 Grale

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,500 posts
  • MestoKC
  • VozimDitech

Posted 08 February 2017 - 08:57

A reklama prekrivena :P Di je moja majca :D

#56 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 08 February 2017 - 09:20

View PostMario, on 08 February 2017 - 07:59, said:

Under cilinder ? Dobra fora, imate i te narandžaste majice kao ovi sa discovery channel-a ...

under cilynderhead,glava iza glave haha

View PostGrale, on 08 February 2017 - 08:57, said:

A reklama prekrivena :P Di je moja majca :D

ma koja bre tvoja majica? :D

#57 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 08 February 2017 - 09:30

A peace bro?

#58 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 08 February 2017 - 11:00

Dobro se vi zezate a i radite posao, svaka čast! Slike su odlične!

#59 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 08 February 2017 - 12:13

#60 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip