Jump to content

Yamaha Aerox

864 replies to this topic

#801 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 01 June 2020 - 15:58

#802 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 01 June 2020 - 16:01

Isto odstupanje je i na polutkama. Ovdje su koliko se meni cini skupljene polutke, jer je najmanje odstupanje kod bolcna a najvece tacno suprotno od nje. Nosim je kod majstora ovih dana da pogleda centar.

Za sada sve sto sam nasao je ta radilica van centra, sve ostalo je odlicno. Idu koyo japan c4 na radilicu kada se ucentrira i malossi iglicasti.

Sada bi volio da mi neko iz prilozenog kaze, dali ima potrebe mjenjati klip, ili samo kariku. Nikako nisam odlucen.

#803 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 01 June 2020 - 18:11

Nema potrebe ni kariku,ni klip,ja sam u par cilindara mk2 serije kod nove karike mjerio 0.28mm zazor.Klip svakako ne treba,a kariku po tvojoj zelji,ja osobno nebi.

Klip ima jednu manu,voli se razluftati bolcna u dosjedu klipa i onda se cuje to kliktanje koje si imao.Svakako provjeri taj dio.U tom klipu se bolcna vrti pod normalno i onda pojede taj dosjed.

#804 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 01 June 2020 - 18:38

View Postrade007, on 01 June 2020 - 18:11, said:

Nema potrebe ni kariku,ni klip,ja sam u par cilindara mk2 serije kod nove karike mjerio 0.28mm zazor.Klip svakako ne treba,a kariku po tvojoj zelji,ja osobno nebi.

Klip ima jednu manu,voli se razluftati bolcna u dosjedu klipa i onda se cuje to kliktanje koje si imao.Svakako provjeri taj dio.U tom klipu se bolcna vrti pod normalno i onda pojede taj dosjed.
Bolcn ide u klipu kao fabrika, na knap. Koji je limit zazora za mjenjanje karike?

Kliktanje to je otklonjeno, odvrnut saraf bio iza magneta i udarao o rub magneta, tacno se takav zvuk cuo.

Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk

Edited by alentje, 01 June 2020 - 18:39.

#805 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 01 June 2020 - 19:19

Ja licno ne bih menjao klip. Eventualno samo kariku da budes miran posle. Cilindar i klip izgledaju odlicno, cak i pored cinjenice da ti je vukao dobar fals vazduh na semeringu kod magneta. Verovatno si bio bogatiji na karbu sa smesom.
Koja radilica je u pitanju, motoforce? Jesi osecao neke vibracije u voznji? Znam da si ganjao na pocetku teme novu radilicu da uzmes i bilo ih je vise u opticaju, nisam upratio koja je montirana posle.

Ako je kupljena nova radilica ostaje pitanje na koji nacin je ugradjena? Desavalo se da ode radilica u debalans zbog lose montaze.

#806 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 01 June 2020 - 20:24

Daaj bre 15 stotoh sa jedne i 20 sa druge strane, zato je izbio semering.. mora da je treslo ko traktor..

Sto se klipa tice ako hoces 100% da si siguran, premeri u suknjici sa mikrometrom koliko ispod nazivne mere, fabricki ako je cilindar 47,60 klip treba da je 47,54 odnosno 6/100 manji od otvora cilindra..

Onda ako naletis i na subitor, premeri otvor u cilindru, on je mozda otisao 2-3 u plus, ali je klip u minusu sigurno oko 10/100...

#807 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 01 June 2020 - 20:50

@Mario Cilindar sigurno jeste otisao malo u plus, osjeti se kada proguram kariku gore gdje uljeze glava, tj gdje se cilindar ne trosi. Koji zazor klipa-cilindra bi bio maksimalno prihvatljiv, ako je u fabrici 6/100?

Kod montaze radilice sam prvo lezajeve grijao u ulju a radilicu ledio, da bi nalegli bez kuckanja, zatim ugrijao blokove i opet ohladio komplet radilicu i sve je islo ok do malog dekla, ostalo je 3-4 mm da se privuce, to sam uradio na sarafima i naravno se napnu lezajevi. Zatim sam kuckao po krakovima da oslobodim lezajeve i tu je otisla van centra 100%. Variomat je uvijek skidan pomocu alata sto hvata za zvjezdu kurble, nikada nikakvi sjekaci itd..

Motoforce evolution je u pitanju, 12mm bolcn. Glavni problem mi je bio sto je treslo do te mjere da vise nije voziv motor, bar po meni, drugi su mi govorili da nije strasno.

Bio sam 100% za zamjenu klipa ali se sada dvoumim da zamjenim samo kariku, to ostaje jos da vidimo kada odnesem radilicu..

#808 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 01 June 2020 - 21:12

Pa vidi zazori su prohvatljivi do 15/100 ili cak i malo vise, preko toga vec ima preveliko klackanje i propada dosed karike, igličasti, dosed bolcne itd... zavisi koliko se klip širi na temperaturi.. da je sad neki meteor rekli bi nista strasno, ali verovatno je ovde u mk2 seriji neki kvalitetniji materijal, te se ne siri previse...

Sve u svemu, dobro bi bilo premeriti

#809 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 01 June 2020 - 21:16

Vidjecu sutra u masinskoj radnji mislim da imaju subitor pa cemo premjeriti da budem siguran.

#810 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 01 June 2020 - 21:22

Hteo sam da pisem da je lager kako kaze Mario malo kasnim, jer pre dva dana imao isti slucaj sa aeroxom svrti dva kruga i uglavi radilica a sve bukvalno novo stavljeno pre 400-500km, i kad se otvorilo bio je lezaj kod magnet propao, pola kuglice nema.... Klip izgleda dobro ja bih samo kariku promenio i neki lagani port malo ;)

#811 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 01 June 2020 - 21:27

Meni je zaglavljivao ovaj saraf sto drzi anker plocu, odvernuo se i dirao magnet. on mi je i zveckanje pravio... Uglavnom, pored silnog debalansa bugarski SKF je sluzio i previse dobro.

#812 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 02 June 2020 - 09:14

Mjerio sam danas zazor karike u utoru klipa, izmedju 0.06 do 0.07 je. Dali neko zna koliko je u fabrici?

#813 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 02 June 2020 - 17:26

Danas mi je masinac premjerio cilindar i vjerovali ili ne zazor je svega 8/100. Utor karike-karika 0.07mm zazor.

Najvjerovatnije da ne diram klip, sve je u specifikacijama..

#814 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 02 June 2020 - 18:07

Onda je super, nisi mnogo presao

#815 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 02 June 2020 - 18:56

View PostMario, on 02 June 2020 - 18:07, said:

Onda je super, nisi mnogo presao
Pa nije bas i da nisam, sat nije radio jednu godinu cijelu, i nemam tacnu brojku kilometara. Ali je vozen umjereno, bez nekog silenja.

#816 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 02 June 2020 - 20:40

I dobro ulje i dobar filter vazduha

#817 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 02 June 2020 - 23:15

Naravno, uvijek isao Motul 710 i tako ce ostati. Radilicu sam odnjeo na centriranje, samo ni na kraj pameti bilo skinuti lezajeve..

#818 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 03 June 2020 - 07:08

Uglavnom se stegne kada se tako pakuje u blok, gde ti prvo lezajeve na nju pa onda sve u blok.. Jednostavno lako se ukrsti i onda ti šrafovima od bloka spljoštiš...

Po meni taj patent za poliamide i nije najsrećniji, mislim da alat za uvlačenje radilice vredi sve pare.. Isto tako poliamide ugrejes u ulju na 60 stepeni, upakujes u blok i radilicu uvučes alatom, polako sa jedne i sa druge strane.. Nije kuckanje problem na kraju, već stezanje bloka šrafovima

#819 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 03 June 2020 - 07:26

View PostMario, on 03 June 2020 - 07:08, said:

Uglavnom se stegne kada se tako pakuje u blok, gde ti prvo lezajeve na nju pa onda sve u blok.. Jednostavno lako se ukrsti i onda ti šrafovima od bloka spljoštiš...

Po meni taj patent za poliamide i nije najsrećniji, mislim da alat za uvlačenje radilice vredi sve pare.. Isto tako poliamide ugrejes u ulju na 60 stepeni, upakujes u blok i radilicu uvučes alatom, polako sa jedne i sa druge strane.. Nije kuckanje problem na kraju, već stezanje bloka šrafovima
Prvo u planu mi je bilo da sebi pravim alat za uvlacenje radilice. Mislim da je relativno jednostavno uraditi to. Cijev koja ce se naslanjati o unutrasnju kosuljicu lezaja, ili blok, svejedno, i brezon sa maticom koji navrcem na navoj radilice, i uvlacim stezanje matice na brezon, od cijev. Na taj nacin cu ovaj put sigurno raditi, sad dali pravio alat ili uzeo original.

Edited by alentje, 03 June 2020 - 07:26.

#820 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 03 June 2020 - 08:01

Buzetijev alat za uvlačenje radilice je oko 70ak eura,alat koji ti napraviš te može koštati oko 10ak eura...
Mene je alat izašao 500din(4€) koliko sam platio 1metar cevi na otpadu.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users