Jump to content

Yamaha Aerox

• This topic is locked This topic is locked
864 replies to this topic

#821 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 03 June 2020 - 10:43

Zove me masinac i kaze da je radilica centricna.. Licno mi nije pokazao ali valjda se po snimcima sto sam postovao da vidjeti da bjezi? Jesam li ispravno mjerio? Koliko je pametno da sam pokusam naci centar?

Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk

#822 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 03 June 2020 - 13:03

Nema sanse, 15 stotih ti seta.. Vidi migao.bi skinuti lezajeve te postaviti je u ležište ili lagano na šiljke i ponovo premeriti..
Ali definitivno nije semering ispao bez razloga

#823 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 03 June 2020 - 16:38

A sto mi u bloku ovoliko mal hod bio, mozda luft lezaja pokupi ekscentar?

Sutra cu malo bolje pogledati u siljke

#824 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 04 June 2020 - 07:54

Evo ga kod mene opet u stroju, opet ista odstupanja. Najvece je odstupanje kada je radilica suprotno od mene 90° u odnosu na komparator, znaci da je u bolcnu pobjega, samo ne mogu nikako skontati koju stranu da udaram? Mjerenje bi trebalo odstupati suprotno kada se uzme u siljke i kada se nasloni na dosjede lezajeva?

Posted ImagePosted Image

#825 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 04 June 2020 - 10:15

sekacem u prorez nasuprot bolcne malo da rasiri, pa ponovo meri

ali bitno je da u siljke ne stegnes jako, jer onda vec meri da je utegnuta.. dakle samo blago pritegni na siljke pa premeri ponovo

#826 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 04 June 2020 - 10:27

View PostMario, on 04 June 2020 - 10:15, said:

sekacem u prorez nasuprot bolcne malo da rasiri, pa ponovo meri

ali bitno je da u siljke ne stegnes jako, jer onda vec meri da je utegnuta.. dakle samo blago pritegni na siljke pa premeri ponovo
Jeste, ali kada je skupljena onda pokazuje najvecu vrijednost kada je bolcn 180° dole? Ili grijesim. Nisam stezao u siljke, samo minimalno

#827 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 04 June 2020 - 15:11

Onda ili stežeš u mengele ili.razmičeš sekačem.. ali od lošeg sklapanja ide ovo drugo...

#828 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 05 June 2020 - 21:09

Uspio sam naci majstora koji zna o cemu prica, racing kartinge vozi i pravi 2t fanatik.

Stavili smo je u dosjede lezajeva i stvarno je bjezala samo 5/100. Doveli smo je skoro u 0.

Evo i par slika neceg zanimljivog iz radnje.Posted ImagePosted ImagePosted Image

#829 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 06 June 2020 - 13:05

Tillotston je majka. Sednes u kart, vozis, rukom setujes, nema dizni.
Odlicn potez si napravio da ti neko ko se razume pregleda. Nije poenta samo nacentrirati tu radilicu, svasta se vidi i nauci u profesionalnoj radionici. Pratim radove...

#830 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 06 June 2020 - 13:40

View PostRazredni, on 06 June 2020 - 13:05, said:

Tillotston je majka. Sednes u kart, vozis, rukom setujes, nema dizni.
Odlicn potez si napravio da ti neko ko se razume pregleda. Nije poenta samo nacentrirati tu radilicu, svasta se vidi i nauci u profesionalnoj radionici. Pratim radove...
Naravno, cuo sam dosta toga od majstora. Nisam nikako imao kontakt sa tim kart masinama pa je fino bilo vidjeti to sve.

E sada mene buni sto sam mislio da ja radilica pravila vibracije, a zapravo je bila svega 5/100 vani. Kaze mi da je moguce da je krak kriv ali da je to tesko izmjeriti. Ja smatram kada se uhvati radilica u siljke da tada prikaze i krakove, ako nisu ravni dobijamo veliko odstupanje na dosjedima. Tako da opet nisam nikako odlucan sta da radim. Da to pokusam spakovati i probam sa drugim magnetom, pa ako ne uspije nista, mozda da opet uzmem isti motoforce evolution radilicu?

Edited by alentje, 06 June 2020 - 13:42.

#831 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 19 June 2020 - 10:01

Šta je karburator setuje na ova 2 vijka i to je to? Koja foraa....

#832 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 20 June 2020 - 17:31

Konacno danas stizu dijelovi, evo nekih par sitnica.

Pavese rolnice, najbolji izum za variomatski prenos, ostaje da vidimo kako se ponasa u praksi, ali je odlicna ideja.

Top performance kajla, gura paljenje u advance ili retard, zavisno kako se okrene, samk ako ima neko podatak koliko stepenj pomjera palenje, 5° cini mi se?

Zanimljivi semerinzi iz polini pakovanja, imaju ovaj crveni lip na sebi, vidio sam ovako nesto na karting masini, sad dali je teflon neki ili sta, neznam

Posted ImagePosted ImagePosted Image

#833 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 21 June 2020 - 21:43

Danas sam sklapao blokove. Poceo sam sa malo boljim poliranjem blokova nego prosli put, nista posebno nije ali cisto da ne bude da nisam dirao.
.Posted ImagePosted Image
Radilicu sam stavljao alatom koji sam sam izradio. Sve je islo kako treba bez otpora na radilici, obe strane jednako razdaljene od bloka.
Posted ImagePosted Image
Posted Image
Posted Image
Squish podesen na 0.57mm

Posted Image
Sa attacka sam dobio pogresne selene za nosac masine.. To sam tek vidio kada sam poceo stavljati, moram druge porucivati.

Sutra se stavlja masina pa ostaje da vidimo sta se desava, nadam se da ce biti sve ok ovaj put.

Edited by alentje, 21 June 2020 - 21:51.

#834 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 23 June 2020 - 00:00

Danas je prvo paljenje proslo ok, motor radi kao sat bez kuckanja lupkanja. Odradio u mjestu jedno vrijeme i odlucim se provozati ga malo, medjutim odmah pri kretanju osjetim da na nekim obrtajima, tipa 5-6000 jako zarezi nesto, a poslije toga nista, vrti se normalno, mada ga nisam silio. Dakle samo na tim srednjim obrtajima. Stavio sam kajlu kontra cisto da vidi kako se ponasa, medjutim uopste ne prima gas niti radi ikako.

Sto se tice ovog rezanja sto se osjeti, uz vibraciju, dali je moguce da mi je mal squish, u normalnim je granicama 0.57mm mada opet moja pretpostavka. Mozda paljenje pomjereno u advance pravi detonacije, nisam se susreo nikada sa slicnim zvukom..

#835 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 23 June 2020 - 00:04

Evo i video, stvarno gadan zvuk, ostavio sam ga za danas, sutra cu malo bolje pogledati, a do tada ako neko ima ideju sta se moze cuti neka kaze

#836 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 23 June 2020 - 02:06

Vrati fabricku kajlu pa vidi sa njom da li se cuje. Vrati u svakom slucaju dok ne razradis malo. Na snimku lose cujem. Cuje se nesto da ali ne znam... Moze da bude 100 djavola.

#837 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 23 June 2020 - 08:46

ja ne cujem sa snimka isto nista

#838 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 23 June 2020 - 09:00

Moram vidjeti da ne dira nosac ram, jer sam ispresavao selene da stavim one pogresno narucene pa sam vracao opet..

#839 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 24 June 2020 - 00:18

Malo sam detaljno pogledao danas, i primjetim ogroman luft na radilici, prvo uzmem da pomjerim krak do variomata kada cujem da odzvanja strana magneta, odem do strane magneta i tamo ima prevelik luft... E posto sam pokusao jednu rijetku stvar uraditi, zvanu slip fit lezaja na radilicu, da bi oslobodio lezaj aksijalnog opterecenja, i to bas sa te strane magneta sam to uradio, tako da sam odmah posumnjao da mi je okrenuo lezaj na radilici i odlucim se rastaviti blokove opet dok je vec to sve svjeze i ne sastavljeno skroz..

Dakle moje sumnje sve padaju u vodu kada vidim da je tolerancija izmedju lezaja i kraka radilice perfektan kao podesen, i da nije okretao lezaj. Razumijem da C4 mora imati luft, ali ovi mi lezajevi djeluju kao da imaju malo previse lufta.

Opet se uzmem i zapitam kolika je vjerovatnoca da dobijem neispravan lezaj od Koya, i to made in japan, to jednostavno nemogu potvrditi kao uzrok tog lufta koji je proizvodilo te zvukove iz dijela radilice.

Sada me zanima sta da radim dalje, dali da jednostavno opet porucim SKF bugare kao prosli put, i novu motoforce radilicu i da sve to opet spakujem ili neko da ima ideju? Okacicu kasnije snimke luftova

#840 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 24 June 2020 - 00:24

Evo blagog zveckanja, ne prenosi video zvuk

Evo lufta na variu

Evo i lufta lezaja u malom bloku, bez velikov bloka dole pomjeram radilicu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users