Jump to content

Aprilia SR50r

261 replies to this topic

#181 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 06 June 2018 - 14:05

Ok. Vidim da neki prodavci na kp prodaju iste reduktore za 125lc i 180lc. Znaš li možda od modela bi meni odgovarali ? Pozeljno da prenosni odnos bude kraći.

#182 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 06 June 2018 - 14:23

pusti prodavce, to su uglvnom ljudi koji za male pare dodju do nekog skuta i raskupusaju ga zbog zarade na delovima a u praksi nemaju predstavu koliko modela i nijansi ima..

ne znam nista napamet dok ne rasklopis i poslikas svoj blok, deklu sa unutrasnje strane i set primara i sekundara...

precnik osovine i lezajevi ne nose razliku u modelima skutera vec u godistima proizvodnje, bilo da je u pitanju aprilia, piaggio ili gilera.

a prenosni odnos zavisi od tipa agrgata, vazdusno hladjeni imaju kraci prenos od vodenjra, stim da veca kubikaza ima jos duzi prenos.

ako ti imas blok novog tipa sa lezajem u dekli prenosa tesko ces naci AC prenos novog tipa koji mozes da upakujes u taj tvoj blok. Ukoliko je blok starog tipa, najkraci prenos se pakovao u Tayphoona 1252te ac i slicne, pa mozes to da pojuris. Ajd prvo raskolpi da vidimo sta imas.

Sta je problem sa prenosom na ovoj Gileri?

#183 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 06 June 2018 - 23:33

Nisam otvorio prenos danas,verovatno sutra. Tada cu sutra imati informacije iz prve ruke. Receno mi je da nesto "krlja" i da je neki zupcanik otisao,verovatno dva koji su bili u sprezi.

Tacnije njen prenos je bio dobar,ali je prodat i ubacen je sa skutera na kome je namontiran njen bla,bla..

Dekla je bez lezaja,ali je odlivak takav da je ostavljeno mesto za njega.

Uzgred Runner je rasturen danas.

Attached Files

#184 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 07 June 2018 - 22:35

Prenos je ipak dobar,nije mi jasno zasto mi je receno da je neki od zupcanika otisao,al' nema veze.

E sad lezaj sekundara koji je u bloku mi smrdi,kao i iglicasti koji je u dekli. Vratilo sekundara se klacka levo-desno kao i tocak dok je bio namontiran.
Jos jedna stvar koja mi se nije svidela je zupcanik sekundara koji ima blago radijalno pomeranje iako nutovi deluju ok.

Attached Files

#185 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 07 June 2018 - 22:55

Zato je verovatno i receno da su zupcanici problem, pojele su se osovine i imas pojacane tolerancije, samim tim i luftove, to je inace normalana boljka bb agregata kada se dugo ne menja ulje, pogotovu starog tipa, a tvoj prenos jeste starog tipa. Trebalo bi da zamenis sve lezajeve i premeris nalegajuce povrsine osovina. Imam jedan set primara i sekundara, najkraci od 125ccm³ bb pa se javi.

#186 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 07 June 2018 - 23:24

Premerih upravo,nalegajuca povrsina sekundara u iglicasti je u minusu ~0.65mm ukoliko je zdrava 15mm ?

Primar 12/32
Sekundar 12/42

Koliko skracenje bi dobio sa tvojim ?

Edited by Johnny, 07 June 2018 - 23:25.

#187 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 07 June 2018 - 23:44

Ne znam napamet stvarno, mogu da prebrojim zupce i premerim dosede za vikend u garazi pa da javim.

#188 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 08 June 2018 - 11:03

Vazi,javi.

Resio sam da sredim ovaj sekundar,posle nosim kod strugara da mi obradi i upasuje biksnu. Sa novim lezajevima bu trebalo da bude dobro.

Ali i dalje je u planu kraci prenos,jako me interesuje kako ce se ponasati na 180lc :)

#189 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 08 June 2018 - 19:59

Biće ovo zanimljiv projekat ali i mukotrpan...nadam se da si svestan u čega si se upustio...Kako ćeš sa registracijom?

#190 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 08 June 2018 - 21:28

Svestan sam u sta se upustam,vec sam radio jednu konverziju sa ditech morini na trenutni pia agregat. Doduse ovo je sada malo komplekanije,ali vec imam neko iskustvo u tome,sto je olaksavajica okolnost u smislu toga sta me ceka.

Ne znam da li sam napisao,cela instalacija se prebacuje sa Runner-a. Tu ce biti malo zeze,ali sta je tu je.

#191 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 09 June 2018 - 12:10

Tesko da ce moci biksna na sekundaru da se uradi. Problem je materijal od koga bi je izradili,lokalni strugari imaju samo "mekane".
Ostaju mi jos tri opcije:
1.Da proverim u firmi da li imaju neki tvrdji materijal.
2.Navarivanje pa obrada na meru,samo videti kojim dodatnim materijalom.
3.Proveriti da li ima takav iglicasti lezaj,ali sa un.precnikom od 14mm i obraditi sekundar na tu meru.

Najvise mi se svidja treca opcija,dodje mu kao specijala.

#192 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 09 June 2018 - 14:28

Moras onda cementirati osovinu...

#193 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 09 June 2018 - 22:41

Konacno iscupani iglicasti lezajevi iz prenosa. Kupio sam sve lezajeve i semeringe za prenos,kao i za pumpu za vodu.

Uzeo sam u radnji i biksnu za vratilo 12-16mm,tvrdoce 40 Rokvela. Tako da ce ici ona.

Fotografija ce biti kada krenem sa sklapanjem,koje je planirano za ponedeljak-utorak.

#194 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 09 June 2018 - 23:07

Kao što kaže Rade,upucaj igličaste lezajeve,osovinice na sekundaru stanji i daj na cementiranje,ako imaš gde.
Ja sam sebi jurio,ali niko neće da se uhvati takvog posla...

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

#195 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 09 June 2018 - 23:54

Posle biksnovanja nece biti potrebna cemetacija jer je biksna odgovarajuce tvrdoce. Primera radi te tvrdoce su klizne povrsine radilice na autu.

#196 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 11 June 2018 - 11:11

Na koliko stezati modular glavu ?

#197 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 June 2018 - 13:58

12Nm se stežu male 50-ke proveri u nekom service manualu sta pisu za BB

#198 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 11 June 2018 - 14:59

Isto se stezu svi modeli koji imaju gumicu u kanalu, dakle 12~14nm.

#199 Johnny

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • MestoLazarevac
  • VozimAprilia SR50r

Posted 11 June 2018 - 19:32

Shit,ja je stegao na 20nm.

#200 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 11 June 2018 - 19:44

Ako si u nakrst pritegao sve 4 matice ravnomerno, nece da skodi ni glavi ni cilindru, mozes samo da pokidas neki brezon.

13 user(s) are reading this topic

0 members, 13 guests, 0 anonymous users