Posted 13 November 2019 - 20:58
Posted 18 November 2019 - 11:02
Felna je glatka sa unutrašnje strane , nema potrebe za poliranjem , samo kvalitet gume , ništa drugo sunđeri rešavaju problem , biće poručeni danas - sutra ...
Posted 18 November 2019 - 14:35
Posted 18 November 2019 - 20:41
Sent from my SM-J610FN using Tapatalk
Posted 19 November 2019 - 17:21
Posted 19 November 2019 - 17:40
Pošto je sijalica specijalna predviđena je za napon od 55 V , jasno je da ne može od 12 V , odmah bi pregorela …jedva sam našao na netu , samo na jednom mestu na ceni od 500 din + poštarina , izašla je 800 din …par dana sam koristio ono biciklističko svetlo koje sam ulepio na prednji blatobran akrilom da imam kakvo – takvo osvetljelje dok sijalica ne stigne …slabo sija , al , bar sam osvetljen , to nije nikakvo rešenje …sva sreća da je Mitrovica dobro osvetljen grad , pa sam mogao da prođem i ovakav , barem privremeno dok ne smislim šta ću i kako ću ...sijalica je stigla brzo za nepuna 24 sata , ne mogu da kažem …
Halogena , umesto balonke koja je bila …trebalo bi i da bolje sija …montaža u grlo koje sam izvukao napolje iz fara da bi lakše montirao …sve izgleda isto , ali nije isto …zakopčavanje u grlo je na zakret , ali su kontakti za malo pomereni , pa mogu da dobijem samo jedno svetlo – ili kratko , ili dugo …to se može rešiti , ali opet gimnastika , što ne može da bude plug , and play??? Dok sam pokušavao finim zakretanjem grla da dobijem i jedno i drugo opruga iz grla u jednom trenutku ispali sijalicu koja je radila na beton pored mene sa oko pola metra i kako je vlakno još bilo usijano , sijalica pogine …E , UBIĆU SE ! OSAMSTO DINARA LEŽI MRTVO NA BETONU !!!
Taj dan , razočaran , nisam ništa više radio …sutradan , nazovem da poručim drugu sijalicu , pa će sve to koštati puta dva , znači 1600 din , kaze nema , ima samo malih od pozicije Ii štopa …eto tek sad problema ! Moderna generalni uvoznik iz Zrenjanina nema , biće kontigent uvoza tek u drugoj polovini Decembra , a i pitanje hoce doći i sijalice …previše je biti mesec ili duže bez pravog svetla sa neizvesnošću dostatnosti …
Eto pravog problema i kako ga rešiti ? To je veliki izazov čak i meni …te noći nisam spavao pokušavajući da nešto smislim …sutradan sam probao napon da snizim sa predotporom vezujući u red nekoliko sijalica , onih od pozicije , one dele napon , ali one veće snage 21 W I jače neće da sijaju , dalje u red sam vezao deo grejača od fena , cekas …opet sijalice male snage rade , ali veće neće da rade …od ove ideje sam odustao , to se ne bi moglo rešiti bez neke ozbiljnije elektronike a ja nemam dovoljno znanja da bi se upustio u to …opet sam na početku …nova ideja ! To svetlo se mora prepraviti na autonomni izvor napajanja od 12 V …kako ? Mogao sam kod Kineza kupiti Ni- Cd akumulatore od 6 V 4 Ah , pa dva vezati u seriju na ceni su od 550 din komad , to bi značilo 1100 din , ( to sam imao pre neku godinu za neke druge svoje potrebe i dobro su radili ) …ali to njima stoji ko zna koliko , nema garancije , a najnovija spasonosna ideja je …pošto će Alien na proleće traziti novi accu , bolje je za njega sad kupiti novi kiselinski nekoliko meseci ranije, obično ja to kupim s početka sezone , April – Maj , pa taj novi u Aliena , a ovaj sad iz njega za autonomni izvor napajanja …još uvek je solidan, poslužiće svrsi …Novi accu za Aliena je 1450 din , mala razlika u ceni spram onih sumnjivih Kineskih...
Ima dosta da se odradi , treba sve dobro osmisliti …počinjem …
Prvo sam na grlo koje je predviđeno za originalnu sijalicu i napajanje zalepio nalepnicu da se ne stavlja sijalica od 12 V …i sve to sklonio u stranu , moraš misliti na sve i na one posle mene …
Tražeći mesto za accu , odlučio sam se za iza prednjeg točka , on prolazi na oko 5-8 mm , ne smeta …prvo sam morao izraditi nosač – kutiju za acu …tu je poslužio lim od rashodovane klime gde je pola već bilo gotovo nešto malo ispresavijao , malo povario i na tri tačke je šarafima dobro zavrnuo u plastiku …dosta je dobro zaštićen , upakovan je u onu foliju što ide ispod laminata , neće biti prljanja i zalivanja …izvodi + i – su pristupačni za punjenje …
kutija za accu...
image of a safe
spakovan accu u kutiju ...
pozicija kutije iza prednjeg točka , ništa ne smeta ,točak prolazi oko santimetar od kutije ...
ulepljena sijalica u sferu, i zaštita protiv pregrevanja ...a i gore je nalepljeno parče folije sa staklenom vunom , neće škoditi , dvostruko je sigurno , jbeš ti to ...
prekidač za paljenje ...ova gore ljubičasta dovod plusa, ove dole dve odvod , kratko , dugačko , a sa accu minus direktno na sijalicu i to je to , jednostavno ...
pozicija dugmeta na kokpitu , lako je dostupno ...
Novu sijalicu H-4 na koju sam nabo žice jednostavno ulepio Kafuterom na sferu gde je bilo staro grlo i žice izvukao gore …tu sam na pogodnom mestu ugradio prekidač od šporeta od ringle , a pošto je to moj fah , merenjem a I praktično dobio sam sve kombinacije , kratko , dugačko , pa čak I oba zajedno da mogu da rade …ovo zadnje najverovatnije neće se koristiti zbog prevelike snage ( 60+ 55 W W ) I mogućeg pregrevanja sijalice , i sfere, možda samo na kratko, ali ubija kako sija … višlje sijalice sam od alu lima izveo i malu sfernu zaštitu od pregrevanja i radi bolje discipacije toplote, nek ima pa …napolje sam izveo komandno dugme za paljenje i gašenje , sad je ostalo samo da se ulepi puknuti pleksiglas i to je to …s obzirom da ću prednje svetlo koristiti samo noću , ne danju , očekujem da će dobro sijati nekoliko dana , a kad pokaže slabost , punjenje …
Eto, morao sam se snaći , jbo Kineze, osim problema sa gumama , eto i sa instalacijom , sad i kad pregore najobičnija sijalica shvatiš da ona nije najobičnija , nego da je ima samo u Pekingu , ili Šangaju , drugi semafor levo …moram kao kineski gubernator u Srbiji , zamoliti Si Đin Pinga da kad sledeći put bude dolazio da u Srbiji otvori fabriku za proizvodnju sijalica od 55 V i da mi za prvu ruku donese koju …ali ne znaju oni sa kim imaju posla , ne moš ti Srbina zahebati …hehehe …
Posted 19 November 2019 - 19:37
Posted 19 November 2019 - 20:50
Posted 19 November 2019 - 20:52
Tih 55V, jel to istosmerni napon u pitanju? Ako jeste imas gotovih resenja u vidu DC-DC step-down konvertera gde mozes da spustis napon sa 55V na 12V.
Time eliminises upotrebu dodatnog akumulatora, manje tezine na skuteru i manji nivo kompleksnosti.
Evo jedan primer specijalno za tebe od cika Li-ja: https://www.aliexpre...rchweb201603_55
Edit: Canibal me pretekao u odgovoru
Posted 19 November 2019 - 21:02
Posted 20 November 2019 - 11:10
Posted 21 November 2019 - 18:18
Posted 25 November 2019 - 12:23
U još nešto sam poručio ...onaj konverter što skida napon na 12 V , koji za male pare rešava sve probleme elegantno ...brza i laka ugradnja , svega tri žice , vodootporan Ip - 65 ,10 A skida sa 72 na 12 V ...cena smešna 3-4 dolara ...moje privremeno rešenje na accu radi savršeno i tako će biti dok ovo ne stigne ...
I još nešto , kad je bal, nek je maskenbal ,,,poručio i dve one male crne obrtaljke, nek ima ...cena - 6-7 dolara po komadu ...
Posted 30 November 2019 - 12:13
Prva , ona što je eksplodirala ...pregledam je ,,,ima rupu od oko dva - tri milimetra od eksplozije , fali materijala ...procenjujem da bi možda i moglo nešto da se uradi , ajd da probam ...pripremim dobro površinu , nešto šire nego što je fleka , namažem lepilo u tankom sloju ...sačekam desetak minuta da se lepilo prosuši , pozicioniram fleku , pritisnem dobro i to je to ...ja bolje ne znam ...dobro izgleda ...fleka je najveća koja postoji , velikom površinom drži , pa obećava ...
Druga guma ...pregledavam , kompresorom uduvavam vazduh u nju , kako duvam , tako se izduvava , curi na sto mesta ...ta guma je neupotrebljiva ...ipak , pošto imam fleka , ajd , malo da vežbam krpljenje , imam vremena u večernjim satima ...
Na flekinoj fleki , fleka ...
Naravno , na ovakvoj gumi se ne sme voziti , al poslužila je za vežbanje , ova druga je upotrebljiva ...
Već neko vreme vozim na unutrašnjoj sa ravnim ventilom , za sada drži , Kinez je poslao onu sunđerastu , pa kad stigne montaža ...jeste skupo , al što mora - mora ...očekujem za nedelju -dve ...
Posted 30 November 2019 - 12:46
Posted 13 December 2019 - 21:16
Posted 19 December 2019 - 00:11
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Posted 19 December 2019 - 11:50
Posted 20 December 2019 - 18:48
ovo je matori Stanko na Kinezu ...
napred ima disk kao i moj ...
ono što ga razlikuje id moga je ovo ,,,
ima i na zadnjem točku disk ...
Verovatno je zbog toga skuplji , ali baš toliko ? Moj je zbog diska bio skuplji za 20 evra , ali nema veze razlika je velika , sigurnost kočenja povećana ...eto , Kinezi svake godine sve bolji i bolji ...
Posted 21 December 2019 - 15:35
16 user(s) are reading this topic
0 members, 16 guests, 0 anonymous users