Jump to content

MOJ automatic A- 3

697 replies to this topic

#681 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 08 May 2020 - 19:04

Aaaaaaaa, i ti skupljš umorno ulje ? To više ni ja ne radim ... :D

#682 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 08 May 2020 - 22:51

Da da ne bacam, jer je hemijski nerazgradivo, u jedan kanister odlazem i umorno i kociono i hipoidno.. Tako kada matori ima potrebe da neke elemente drvene konzervira i zastiti onda se posluze, .. Ali ne da bi isao.airaalmatoc na tu kombinaciju nego nemas pojma...

Umorno-kociono-hipoidno ejjj SAE-UK-80W90 .. strava

#683 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 09 May 2020 - 11:16

Znači MIX svega ? hehehe...Iako izgleda kaoo bezazleno , uopšte nije , šta raditi sa otpadnim uljem ???Ali , uvek nađe neku namenu , ja sam recimo muku mučio šta da radim sa mrtvim panjevima nekih starih ruža , pa sam došao na dobru ideju ...zalio ih sa malo benzina i tim uljem , zapalio i gorelo je dobro neko vreme ...na kraju od panjeva jedva da se videlo gde su bili , a ovako , trebalo bi koju godinu dok ne bi istrulili ...

#684 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 09 May 2020 - 12:53

Eto i to je namena

#685 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 15 May 2020 - 22:12

Imam i ja umornog ulja i ne znam šta ću s njim...a glupo mi da ga zavrnem u kontejner ili ostavim pored kad znam da je to otpadno ulje štetno za okolinu...i eno, stoji mi u 5tolitarkama u garaži...

#686 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 16 May 2020 - 06:49

WD40 SAE90... i modriča ihh to se sipalo, deda imao za traktor u šteku

#687 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 29 May 2020 - 17:52

Uh , Airsalmatic ...JSMMTR... izdao me , nije u voznom stanju , pa sam trenutno bez prevoza ...šta se desilo ? Pre tri - četiri dana ugasio se blizu servisa na stotinak metara i neće da upali ...ne znam šta je , doguram ...prvo zamena svećke - ne pomaže ...na masu - nema varnice ...JBMMTR , pa šta je sad ? Sve je to jako jednostavno , AET mala varijabilna Iskra , mali magnet , na ankeru tri špulne za proizvodnju struje i jedna za napajanje bobine - CDI-ja, pick -up i to je sve ...

Nema šta drugo - CDI -bobina ...poručim sa KP , sa poštarinom oko 2000,00, povezivanje jako jednostavno pošto je spolja ...za 15 min ...

sve smontiram , zakurblam - neće , ne pali ...Hmmmmmm, zbog nečega neće , svećku na masu , nema varnice ...ima nešto što ja ne vidim ...sve rastavim ponovo , sve namotaje instrumentom premerim , sve ima i pick - up , sve ispravno ...sklopim , opet nema varnicu , dobro stoji kajla na magnetu , motor je u fazi ...misterija ...posle par sati jebavanja i neuspeha , moram tražiti pomoć ...Nazovem bata Stanka , aj dođem sutra , pa ćemo videti i dođe on oko podneva , doneo 9 raznih sistema paljenja , crnih , belih , svakojakih , neki se vrte u levu stranu neki u desnu , nisu svi kompatibilni ..., ovaj ide u levu stranu ...mož biti ovo , mož biti ono , masa proverena , sklopljeno , međutim varnicu opet nema ...šta je bilo breg ne otvara fiber na platinama , ne znamo zašto , to paljenje je radilo dok nisam nabavio malu Iskru ...Na kraju Matic je morao da ode kod njega u Laćarak, nabavili kombi i dva dana je kod njega ...danas mi javlja da je rešio , dobio je varnicu , ali nije znao da ga upali ...e, jbem te Stanko , pa daj mu saug i mora da upali ...A, kako , gde ti je to ? pa , sajla izlazi iz karba , povuci i zadrži je desetak sekundi ...a, to li je ???Sutra idem po Matica , i opet ću biti operativan ...JBMJMTR...koštao me živaca , znaj ga šta je bilo ... :icon_scratch:

#688 Djope

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 110 posts

Posted 29 May 2020 - 21:42

Uffff.
I ja imam problema ovih dana. Juče me ostavio 4km od kuće. Labav kabal što izlazi iz bobine prema svjećici, ponovno crkavanje svećice, curenje goriva na česmu, nikako nije htio da ide, poludio sam.Povukao sam poseban kabal za masu, debeli, i dobro pričvrstio.
Možda su vremenom razvili meteoropatiju, pa se bune čim je promjena vremena.
Baš me zanima zašto nije imao iskru i kako je Stanko to rješio.

#689 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 30 May 2020 - 07:30

E jbt kad od tebe majstora motor ide kod majstora...

#690 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 30 May 2020 - 08:27

E, jbg Mario , znaš onda koliko je sati , celog života se borim sa Tomosima , kao trebalo bi da znam sve , ali eto , ne znam ...pa , ajde reci mi šta je moglo da bude ???Mala Iskra eno je leži mrtva na podu garaže ...najbolje paljenje koje postoji , mrtvo ...sreća njegova da ne pušim . pa nisam imao upaljač , do sad bi od njega ostala samo gomila pepela, JBMJMTR ... :moody:

#691 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 30 May 2020 - 10:59

nema druge, ako si premerio sve namotaje, ostaje cdi i bobina.. sad postavlja se pitanje kako si i sta premerio, jer omski ume da pokaze vrednost i ako je probio na masu, a to onda vise ne radi sa naponskog pogleda

#692 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 30 May 2020 - 14:07

Pa , stvarno ne znam , sve je premereno , CDI -bobina je novo , ne znam , ne znam ...što ne znači da se u budućnosti neću igrati sa tim ...sad mi je važno da budem operativani pokretan ...pouzdanost je nešto najvažnije ...ma , treba uvek imati flašicu benzina i upaljač hehehe... :P

#693 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 31 May 2020 - 15:50

Sve je jako jednostavno ...iz paljenja izlaze samo dve žice , kao kod bilo kog Tomosovog paljenja ...jedna - crna ide na masu , druga - žuta , ide za napajanje CDI-ja i ona se nadograđuje na onu što idr gore na kombinovani prekidač za svetlo sirenu itd ...ima li šta prostije ?

Ideja vodilja je da sad budem operativan sa bilo kojim paljenjem , a kad naletim kod nekoga da skinem bobinu , vratim moju anker ploču sa namotajima i da probam...pa, ako upali , greška je u bobini ( ali to je jako mala verovatnoća , nova je i odmah nije imala varnicu ...šta drugo može biti , jedino tako da ispitam , pa kad bude ...

Posted Image

#694 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 June 2020 - 09:19

Juče se posle nekoliko dana Airsalmatic vratio kući ...Bio sam takoreći nepokretan , pa sam četiri dana noćivao u servisu , ali nije mi uopšte teško palo ....to je moje carstvo , moj raj ...

Na kraju krajeva Airsalmatic je dobio kompletno novo Bosch paljenje ...Pali ko mina , na prvu kurblu ....ajde da na ovom mestu malo podsetimo kako sve radi , da obnovimo gradivo ...

Poznato je da benzinski motori za razliku od dizela zahtevaju spoljašnju iskru da bi došlo do upaljenja smeše ...to se postiže uvođenjem iskre u prostor sagorevanja putem svećice i električnih , a u zadnje vreme elektronskih komponenti upaljenja smeše, kontaktnih i bezkontaktnih

Ja ni sam nisam znao šta sve postoji onaj dan kad je bio Stanko ,doneo je devet različitih sistema , ima ih koji se vrte na levu stranu , neki na desnu , magneti su sa različitim napadnim bregom na platine , nisu svi kompatibilni ...

Princip rada - platinsko paljenje - u tom kolu platine kao prekidač , kondenzator za sakupljanje nepoželjnih varničenja i bobina -kalem za proiuvodnju struje za svećku...polovi magneta svojim prolaskom magnete bobinu , njen sekundar i u trenutku prekidanja ( putem platina ) dolazi do stvaranja struje na sekundaru i izbijanja varnice od oko 15 000 volti na kablu svećke ...kod elektronskog paljenja elektronske komponente rade isto to ...sve je vrlo jednostavno , ali eto i tu ima kvarova ...

..

#695 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 04 June 2020 - 15:09

Da li znaš koji se to vrte u levu stranu ?

#696 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 June 2020 - 16:11

Pa npr . A- 5 u levo , za ostale ne znam , mislim T- 12 , nije me interesovalo , pa ne znam ...isto tako nisam znao da postoji bobina i to ona crna ( takva je sad kod mene ) koja radi na 12 V ...takve nema u ponudi ...neki mogu da pale i levo i desno ...

Pre neku godinu na starom maticu imao sam dodatak - minielektroniku koju sam kupio u Motobikeu za neke male pare , mislim da je bila 790 din koja se montirala spolja i pretvarala platinski sistem u beskontaktni , radilo je dobro oko tri nedelje , a posle nije htelo da upali ,,,ponovo sam prebacio na platinski sistem i upalio je odmah ...posle sam iskonstruisao sistem paljenja pomoću preklopnog prekidača1-0 2 kao platinski i bezplatinski,ali nisam to nikad realizovao , a vrlo je jednostavno imaš dva paljenja u jednom ...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Imagebmw 335i wallpaper

#697 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 15 June 2020 - 16:15

jbo ove moje motore ... :moody:juče se vrćam kući , terse zadnji kraj...pogedam - zadnja guma , jedva da ima vazduha u njoj ...aj pzurim kući da baš ne moram da guram ...jedva nekako ...teško je išao , al me dogurao nekako ...ujutro peške ,već vrućina , nekako sam stigao ...prvi posao , skinem točak , izvadim gumu , nađem rupicu odmah , za radnim stolom pripremim ta lepljenje , . sačekam malo i fleka ...sve ok. namontiram , operativan sam pa, ne mogu da kažem , nije bilo godima desio se gumi defekt ,steća moja da je bilo na nepun kilometar , a taj dan sam bio i na 4-6-5 km od garaže , laki mi da, trebala bi i nova spoljšnja , loša je ...

#698 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 20 May 2021 - 18:53

View PostALIEN SM, on 15 June 2020 - 16:15, said:

jbo ove moje motore ... :moody:juče se vrćam kući , terse zadnji kraj...pogedam - zadnja guma , jedva da ima vazduha u njoj ...aj pzurim kući da baš ne moram da guram ...jedva nekako ...teško je išao , al me dogurao nekako ...ujutro peške ,već vrućina , nekako sam stigao ...prvi posao , skinem točak , izvadim gumu , nađem rupicu odmah , za radnim stolom pripremim ta lepljenje , . sačekam malo i fleka ...sve ok. namontiram , operativan sam pa, ne mogu da kažem , nije bilo godima desio se gumi defekt ,steća moja da je bilo na nepun kilometar , a taj dan sam bio i na 4-6-5 km od garaže , laki mi da, trebala bi i nova spoljšnja , loša je ...

Komentar na sve... Know matica

Послато са Lenovo K53a48 помоћу Тапатока

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users