Jump to content

Dostavni mc2BB -rade007

154 replies to this topic

#41 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,649 posts

Posted 26 March 2019 - 08:48

Tako je,gledam,ali i ovde malo da te podstaknem da pises,da nas ne izostavljas.

Tema ti je takva da zaista bilo koji kometar ovde,bude visak i zaista strci i smeta u ovakvom projektu.

Vidjao sam po kraju par runnerki 50 sa 180 blokom,ali to sve ide ukrivo kao ker sa vasara...
Sto se tice merenja,lepo si to uradio,sto se kaze geometrijski kako treba,preneo mere na papir(beton) i po tome doradio deo...

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

#42 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,768 posts

Posted 26 March 2019 - 09:06

Da da centriranje ključns svar, ali beton daje pravu sliku gledano sa visine..

Jbg nekada je potrebno snaći se, može to da vozi i ovako i onako, ali ako misliš imati dobru ciklistiku i voziti po krivinama, onda sve tri puta meri i kontroliši

#43 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 27 March 2019 - 19:07

Nadalje kupljen prvi dio dijelova
Seleni
Prirubnica
Lezaji i semerinzi
Jasil radilica
Felga sa 5rupa od nrg-a(kao priprema za sportcity 260mm disk i vxr vilicu)
Selen sa vxr-a
Kiler od sp180
Ventilator plici,a veci sa nekog Malagutia
Crijeva i posude
Dekl sa mehanizmom
Zadnja celjust od sp180
Jos kilera i elektricnu vodenu sam imao od prije
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Blok je opran i ugradjeni novi seleni.Pripremio sam ga da mi BP moze povariti usicu od auspuha,jer je bila puknuta.Procisceni svi navoji na bloku.
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

#44 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 27 March 2019 - 19:17

Slijedilo je varenje kod BP-a.Odrezali smo sa donorskog bloka komad i navarili to na moj blok.Moram pohvaliti kolegu,jako je pedantan i stvarno si je dao truda,daleko iznad mojih ocekivanja.

Evo i par slika tog posla
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Odma je i navarena rupa di na lc bloku dode vodena pumpa
Posted ImagePosted Image

Provjera kako se rupe poklapaju sa auspuhom
Posted ImagePosted Image

Jos sam doma odradio sitna brusenja i to je to,l.Veliko hvala BP-u na masu dijelova koje je darovao kao poticaj za projekt.

Slijedila je montaza na sasiju da se provjeri kako to sve izgleda montirano.50cc masina je nasla novog vlasnika.
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

#45 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 27 March 2019 - 19:39

Ostaje jos userafiti vxr selen u bok rame i provuci seraf masine kroz sve komplet,trebalo bi umiriti vibracije,vrijeme ce pokazati.

Da nisam spomenuo,ali u planu je ici na LC i orginal 180cc termogrupu na ovaj AC blok.Krenuo sam tezim putem,ali AC je manje napet za slaganje,ovdje je puno vise posla.

Slijedi pripasivanje kilera,crijeva i vodene pumpe.
Vjerovali ili ne na kiler sam izgubio 3 dana,toliko je knap sve da je to nezamislivo,doslovno sve prolazi na milimetar.
Imam jedno 40slika od kilera,ali ubacit cu samo par po etapama kako je slagano.

Prva faza gledanje di sta i kako i osmisljavanje pozicije.Htio sam zadrzati tvornicki izgled,da ne busim protuoklop,pa kiler nisam smio nabiti na njega,jer nebi imao protok zraka kroz kiler.
Ideja je bila drzati ga nagnuto,kako bi vruci zrak izlazio na serijska mjesta.Zato je i bilo puno muke,evo pogledajte 32cm kiler u 30cm plastiku
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Slozen nosac kilera,provjera ide li ventilator,jako je tijesno,jos plastika ne sjeda kako treba,a vec sam 5mm od fara.Morao sam pobrusiti i zakacke na plastici,jer nije isla gore.Cak je i termoprekidac brusen po boku.
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Jos je kiler dodatno pomaknut 5mm unutra,nikako ga nisam mogao ukomponirat.Takodjer pobrusena plastika fara i nosaca motora ventilatora,tako da sam dobio jos malo mjesta
Posted Image

Evo kako to izgleda,plastika nije zaserafljena,samo je nabacena gore
Posted ImagePosted Image

Iz kanistera je izrezana plastika koja ide iznad kilera i sprecava prolazak zraka mimo kilera.Evo kako to izgleda,nije estetski lijepo,ali je funkcionalno

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Dalje slijedi pripasivanje crijeva i vodene pumpe.
Koliko god je ta pumpa mala,tesko sam nasao mjesto za nju,pa sam kombinirao dosta pozicija i odlucio za ovu koju cete vidjeti na slikama

#46 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,649 posts

Posted 27 March 2019 - 20:23

Gde si ubacio cantru sa vodom,to nisam video?
Jesi morao da seces unutrasnju plastiku da je je ubacis,cantru, ii si samo izbisio za vrat cantre i poklopac?

#47 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,768 posts

Posted 27 March 2019 - 20:32

Ekspanziona posuda - tzv čantra..

Dobar posao radiš, svaka čast za Jopu i varenje aluminijumom

#48 VlatX

Član

• Moderators
  • 808 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian 28C

Posted 27 March 2019 - 23:04

Odlicno! i svidza mi se ideja za vodna pumpa

#49 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 28 March 2019 - 00:10

Hvala za pohvale,Vlayco posuda sa vodom je orginal od mc2 i stoji na serijskoj poziciji,nju nisam dirao uopce.

Pa idem dalje sa pisanjem.

Naruceni su dijelovi
Evo popisa(selen i klip su za frenda)
Posted ImagePosted Image

Neki od dijelova su vec stigli

Mimo tih dijelova je nabavljeno i dosta dijelova sastrane,a dosta njih se dobilo na poklon.Glava 125cc,glava 180cc,poklopac glave.
Jos je dodatno kupljen i rabljeni auspuh u odlicnom stanju,kojeg treba pofarbati

Posted ImagePosted Image

Na bloku jos ostaje otvaranje lulice za vodu i prosirivanje bloka da stane 180cc cilindar unutra.Brezone sam nabavio krace.BP je poklonio lulicu vode,tako da sam sad kompletan sto se tice dijelova.Uzeo sam i rabljeni multivar sa losom piksom,pa je naruceno novo tijelo variomata.

Mislim da je to u globalu to,poceo sam se baviti strujom,da to sve pospajam i povucem instalaciju za pumpu i ventilator.

Vec sam se primio lagano posla...

Trubu je trebalo izmjestiti,posto za nju vise nije bilo mjesta u prednjoj masci,pa je instalacija slozena na stopice da se produzi i dobila je novo mjesto u ralici.

Slozen orginal konektor od vodene pumpe,stare zice odlemljene i zalemljene nove.
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

To se jos mora spojiti preko releja,pa to odmara dok ne kupim relej.

Plus klema je na novo polemljena,jer se jedna zica odvojila i bila namotana oko serafa,pa je taj dio rijesen.
Takodjer je povucen nov komad zice koji ide u osigurac,njega cu smjestiti do ovog serijskog,pa od njega dalje instalacija ide do ventilatora.
Posted Image
Frend Dajteh mi je napravio skicu kako da se spojim,posto sam ja tudum za struju.
Posted Image
Lagano privodim kraju i u planu je da skuter do 15.04 bude na cesti,sa novim gumama,polakiranom felgom,slozenom masinom nanovo i rijesenim nosacem masine po ps-u.Vidjet cemo oce li sve po planu...

#50 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,649 posts

Posted 28 March 2019 - 08:09

Moram ti reci da si se dobrano otvorio za setup,ali drugacije ne moze kad se slaze da bude kako Bog zapoveda...
Prekopiracu onu semu za hladnjak u tehnicki kutak,mozda zatreba nekome od novih narastaja foruma.

Saljem ti low cost recepte za klopu sad 🤣

#51 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 28 March 2019 - 11:18

Evo onda sheme kako je to u orginalu rijeseno na Sp 180

Shema struje
Posted Image

Shema ventilatora za ove kojima treba crtati ;)
Posted Image

#52 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 29 March 2019 - 18:54

Evo stigli svi dijelovi,jedino mi je attack odbio gume,pa cu to morati posebno narucit.Zagrizao sam za Heidenau K80sr

Evo svih novih dijelova poslozenih na dekicu

Slozio sam odmah polutku sa novim gumicama,novom grafitnom masti od Malossia.Poslikao sam da se vidi razlika u kanalima.

Od starog multivara sa unistenom piksom sam napravio doslovno nov variomat.
Naruceno novo tijelo variomata i novi klizaci.Bolcna i kalota ostaju stari.Bolcna je premjerena i svugdje je iste mjere,znaci nije potrosena.Dobar deal za 43e rekao bi.

Danas sam malo izgubio volju jer sam sinoc saznao da na 50cc nosacu poklopac glave zapinje za poprecnu sipku na rami.
Sasvim slucajno sam to saznao,jer sam kontaktirao covjeka koji u oglasu prodaje mc3 sa 180cc masinom.
Cak mi je poslao sve slike od njegovog projekta.Budem ubacio kako je majstor napravio nosac masine.

Evo kako poklopac dolazi od poprecnu sipku
Posted ImagePosted Image

Morat cu ili piljenjem napraviti mjesto ili iznova slagati nosac.

Evo usporedba 50cc nosaca i klackalice od 180cc masine.Obratite paznju koliko 180cc klackalica stoji nize u odnosu na seraf nosaca u rami
Posted ImagePosted Image

Evo i slika kako je majstor slozio nosac,vidi se i odpiljena ta poprecna sipka koju je pilio kad je 50cc nosac imao.
Posted ImagePosted Image

Malo me to sad deprimiralo,jer sam mislio da sam na dobrom putu.Moram prespavat pa odluciti sta i kako dalje kombinirati

#53 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,768 posts

Posted 29 March 2019 - 22:00

Pa poseci i posloži novi poprečni nosač na mestu koje ne smeta, ja sam morao menjati geonetriju subrame-a zbox tmx-30 jer je udarao sa 75 stepeni prirubnicom.. Može to kvalitetno da se odradi nije problem..

#54 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 29 March 2019 - 23:42

Nemam gdje,kada sica sjeda na tu cijev,jedino zarezat,pa malo pojacat gornju stranu.Jos mozgam sta i kako...

#55 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,649 posts

Posted 30 March 2019 - 07:25

Rade,to ojacanje je fakticki cevka zakrivljena.
Iseci je na pola duzinski,posle na to povari flah.Tako da sa donje strane imas ravno a sa gornje opet mesta gde sic da userafis.

#56 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,768 posts

Posted 30 March 2019 - 10:13

Moze neki flah u dispoziciji, da ne smeta kadici, da se kadica ipak oslanja na krajeve gde ne smeta. Flah je tu samo da se ram ne uvija na tom mestu, ako se uopšte tu bilo šta pomera.

Sekao sam ja i to na eserki i ostavio posečeno, ostali mi samo krajevi da kadica može da se ušarafi

#57 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 30 March 2019 - 15:30

Ako ide ta kombinacija,ima na jednom dijelu mjesta gdje moze navojna sipka,pa bi maticama stegnuo izvana i iznutra i to imao kao neku vrstu ojacanja,a onda izrezao sipku.

Povario bi,ali ce mi to oduzeti dosta vremena,posto moram ganjati kuma da to povari i voziti mu skuter,naravno i uskladiti se sa vremenom.

#58 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 05 April 2019 - 13:41

Nista se pretjerano nije radilo,slabo vremena imam,ali od 15.04 idemo jako jer sam si uzeo godisnji.

Bio sam kod Jope pa je donirao lulicu vode i zadnji blatobran,jos sam na posudbu uzeo SIP granu 34mm,da probam oce li biti kakve razlike.

Jos sam u pregovorima za neku kopiju malossievog 172,njegovu glavu si planiram uzeti,posto je cijena sportska.
Ovako izgleda glava
Posted Image

Blatobran sam sredio jer je bio puknut,prvo sam ga pojacao zicom i lemilicom to utisnuo u plastiku

Onda obradio rubove fleksom i smirglom i izmatirao ove zguljene dijelove i nakon toga ga jedno 4-5 puta zakurio industrijskim fenom da vratim boju

Narucio i nove gume Bridgestone Hoop.

Kolega Dajteh mi je slozio relej sa zicama za xenon svjetla i pumpu vode pa to moram pospajati
Posted Image

#59 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 11 April 2019 - 08:08

Radi se pomalo prije godisnjeg kad se ulovi vremena.
Uzeo sam onu glavu sto sam spominjao
Posted ImagePosted Image

Evo i sa sp180 glavom,preradjenom od 125cc i ta kopija Malossia
Posted Image

Bacio sam se u mjerenja zapremnina svih glava,pa da vidim kako to izlazi,pa evo par slika od toga

I evo podataka prepisanih na papir.Racunao sam sa kalkulatorom od Maria.
Posted Image

Stigle su i gume,na kraju se zakompliciralo sa Njemcima pa su poslali Heidenau k80sr koji je bio narucen pa odbijen.Tako da sam Hoopice morao odbiti.

#60 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 11 April 2019 - 08:24

Radilo se i na osvjeljenju,posto NRG mc2/3 ima katastrofalna svijetla.
Od frenda sam na poklon dobio Morimoto bixenon lece i jednu zarulju sa balastom.
Posted ImagePosted Image

Proucavao sam kako najbolje rijesiti nosac i mogucnost nivelacije svijetla,kuciste lece mi je bilo preveliko i uopce ne moze doci do otvora za lecu na plastici.

Odlucio sam se rastaviti sve i probati nesto pripasati.

Raspilio sam orginal lecu,prvo sam grijao,ali bez ucinka,pa se na kraju odlucio za piljenje.Evo slike sa novom lecom koja je 5mm veca.

Posted ImagePosted Image

Raspilio sam i orginal kuciste i dobro polijepio lecu.Kuciste je pripasano da moze doci do otvora na plastici.
Posted Image

Slozen je i lim kakav je u orginalu,vidi se da sam zacrtavao do koje dubine mora ici.Leca je kasnije ljepljena,pa se crta ne poklapa jer mi se malo zakrenula leca

Posted Image

Pripasan i mehanizam sa sjenilom u orginal kuciste
Posted ImagePosted Image

Sve sklopljeno provizorno i isprobano prije finalnog lijepljenja

Onda se maticom sve stegnulo,jos sam plastikom dodatno ucvrstio sve da bude fixno

I evo u usporedbi sa orginal lecom,sve je na jednakoj udaljenosti i sve komponente su prebacene i ucvrscene,bilo je dosta bijaksiranja,fleksanja,brusenja i probavanja

Posted ImagePosted Image

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users